Úvahy o práci učiteľky na základnej škole
Ahojte,
uvazujem nad tym dorobit si skolu a pracovat ako ucitelka, mam rada deti. Kamaratka je slovencinarka a pracu si nevie vynachvalit. Hovorila mi, ze uci 5 hodin denne plus utorky a stvrtky ma dozor na chodbe. Na hodinach ma casto asistenta, lebo uci jeden z hlavnych predmetov. Pocas skolskeho roka obcas zastupuje, ale aj hodiny na ktorych nema asistenta sa daju zvladnut, lebo napriklad na obcianskej nauke sa da vymysliet vela aktivit a tak deti nemaju cas vymyslat. Co sa tyka papierov maju toho viac pri priprave na zaciatku skolskeho roku, ked treba robit plany, neviem uz presny nazov, asi tematicke. Ked ze pracuje na druhom stupni ZS, tak tam praca s rodicmi uz nie je taka narocna, aj ked ano najdu sa aj taki, ktorym musi vysvetlovat preco to a tamto, ale nic hrozne nakolko rodicom vsetko vysvetli na rodicovskom zdruzeni, ziakom na triednickej hodine a pravidelne dava informacie cez Edupage, ake ma poziadavky, za co mohli dostat body na pisomke atd. Pracu na doma niekedy robi a niekedy nie. Skor z domu posle nejaku spravu na Edupage, druhy den si urobi pripravu na rodicovske zdruzenie a raz do tyzdna opravuje pisomky. Z prace odchadza o druhej. Financne by to mohlo byt podla jej slov aj lepsie, ale ako kompenzaciu vnima viac volna.
@euka210 specialka to je uz ina kategoria, tomu verim. Planujem robit na beznej skole.
@anonym_autor v špeciálke máš rodičov úplne normálnych. Nevymýšľajú blbosti, sú zničení zdr. stavom post. dieťaťa.
Väčšina našich učiteľov odchádza z práce okolo 15tej. Ti, čo idú skôr, tak robia z domu po večeroch. To, čo je v popise znie ako ideálna práca. Vôbec tomu tak nie je. Ja denne odrobím aj viac ako 8 hodín a aj to nestíham. Prednedávnom tu bola diskusia o tom, koľko zaplatiť za opatrovanie dieťaťa. Jedného. A ženy tam hádzali oveľa vyššie sumy na hodinu ako mám ja v školstve po xy ročnej praxi.... Ono ak má človek robiť svoju prácu dobre a poctivo, zaberu veľa času aj prípravy. Aj po rokoch. Učitelia však chýbajú, fandím každému, kto chce ísť učiť. Poďte. Celú VS som okrem dobrovoľníctva v mojom odbore brigádovala v obchode. Za pokladňou som stála celé víkendy. Bola to moja najlepšia brigáda. Ešte som bola schopná ráno a večer odbajkovat 15 km. Do obchodu ma žiaľ nevzali. Budem však skúšať ďalej.
@anonym_autor na každú jednu hodinu sa pripravujem, aj keď odučím dnes túto hodinu v Áčke a zajtra v Bčke. Deti sú iné, čas je iný, nálada v triede je iná... Príprava ale neznamená, že si zapíšem tému, učivo, strany v učebnici, ide hlavne o proces, aktivity, ako tie deti počas hodiny viesť, aby sa naučilo to, čo je mojim cieľom.
@anonym_autor Vela stastia! Take idealne to teda nie je. Ucila som rok a nasla som si lepsie platenu pracu, po ktorej som nebola tak vycerpana ako po 5-6 hodinach ucenia. A ako pisu - mozes ucit v tom istom rocniku viac tried, kazda hodina je ina, lebo kazda trieda je ina.
A ked vidim, ake su deti, kolko je integrovanych v triedach a co vsetko deti postvaraju - mam svoje dve vlastne, jedno akurat skoncilo deviaty rocnik, som rada, ze som zo skolstva odisla.
Kazdopadne mozno ty budes ten pripad, ze ta to bude bavit, naplnat.
Aj na nasej skole su taki ucitelia, ktorych praca s detmi naozaj bavi a s detmi travia aj s voj volnu cas, robia navyse, vymyslaju aktivity a zapajaju aj starsich ziakov. Je ich vsak velmi malinko, na nasej skole naozaj len zopar, mozno na prstoch jednej ruky by sa dali spocitat. Vacsina je vyhoreta.
@anonym_autor Vela stastia! Take idealne to teda nie je. Ucila som rok a nasla som si lepsie platenu pracu, po ktorej som nebola tak vycerpana ako po 5-6 hodinach ucenia. A ako pisu - mozes ucit v tom istom rocniku viac tried, kazda hodina je ina, lebo kazda trieda je ina.
A ked vidim, ake su deti, kolko je integrovanych v triedach a co vsetko deti postvaraju - mam svoje dve vlastne, jedno akurat skoncilo deviaty rocnik, som rada, ze som zo skolstva odisla.
Kazdopadne mozno ty budes ten pripad, ze ta to bude bavit, naplnat.
Aj na nasej skole su taki ucitelia, ktorych praca s detmi naozaj bavi a s detmi travia aj s voj volnu cas, robia navyse, vymyslaju aktivity a zapajaju aj starsich ziakov. Je ich vsak velmi malinko, na nasej skole naozaj len zopar, mozno na prstoch jednej ruky by sa dali spocitat. Vacsina je vyhoreta.
@anonym_b3a919 ...niektorí učitelia nemajú radi všetky tie šarády v novátorských metódach vyučovania a uprednostňujú skôr tie klasické...neznamená to vzdy vyhorenie...občas to môže mýliť...ak niekto so žiakmi stále vymýšľa nekonečné množstvá rôznych aktivít, je síce videný okolím ako aktívny...ale býva to často na úkor skutočne získaných poznatkov
@anonym_autor hlavne si over ze v regione dostanes pracu, lebo ucitelov je nedostatok v BA ale ostatne regiony tam dostat pracu je velmi narocne, takze to tiez zvaz aby si nestudovala zbytocne, populacia klesa a vela absolventov sa nevie umiestnit
Autorka... zo zásady sa na MK nezapájam do debaty o učiteľoch. Je to totiž zbytočné...
Tieto príspevky sa objavujú so železnou pravidelnosťou a sú zamerané na vyslovene "štvanie ľudí" proti školstvu.
Porovnávať učiteľstvo s prácou za pásom, nočnými alebo lidlom...je iba zlý vtip !
Všetci chcete pre svoje ratolesti úžasných učiteľov s invenciou, trpezlivosťou, nadhľadom....a porovnávate toto "poslanie" s mechanickou prácou, ktorú môže vykonávať aj robot. (Pozor, ja si vážim každú prácu)
Prečítala som si diskusiu a zodpovedne prehlasujem, že AUTOR je nastrčená figúrka - nejaký brigádnik na témy, lebo sú prázdniny a na MK je NUDA !
Odpovede sú mechanické, ako AI ... neskutočná naivita, nedostatok základných faktov o úväzku učiteľa, dozore, prípravách.
Btw. učiteľ má povinnosť sa 5 rokov písomne pripravovať na vyučovacie hodiny, je to kontrolovateľné nadriadeným !
Celé je to vymyslené - napr. ak ti kamoška slovenčinárka povedala, že učí 3-4 hodiny denne ? a doma sa nepripravuje...to je vtip ? Slovenčina je vysoko záťažový predmet a ja nepoznám jediného učiteľa slovenčiny, ktorý je ok. - predpísané diktáty, písomné práce, slohy....ak máš plný úväzok - 5 tried, tak sa z toho po.....š , na konci roka si zrútená a modlíš sa, aby už boli prázdniny !
A ďalej nejdem pokračovať. S angličtinou ale veľa vody nenamútiš - skús matiku, informatiku, chémiu, telocvik....
Tak veľa šťastia, budúca virtuálna pani učiteľka ! 😝😝😝😝
Autorka... zo zásady sa na MK nezapájam do debaty o učiteľoch. Je to totiž zbytočné...
Tieto príspevky sa objavujú so železnou pravidelnosťou a sú zamerané na vyslovene "štvanie ľudí" proti školstvu.
Porovnávať učiteľstvo s prácou za pásom, nočnými alebo lidlom...je iba zlý vtip !
Všetci chcete pre svoje ratolesti úžasných učiteľov s invenciou, trpezlivosťou, nadhľadom....a porovnávate toto "poslanie" s mechanickou prácou, ktorú môže vykonávať aj robot. (Pozor, ja si vážim každú prácu)
Prečítala som si diskusiu a zodpovedne prehlasujem, že AUTOR je nastrčená figúrka - nejaký brigádnik na témy, lebo sú prázdniny a na MK je NUDA !
Odpovede sú mechanické, ako AI ... neskutočná naivita, nedostatok základných faktov o úväzku učiteľa, dozore, prípravách.
Btw. učiteľ má povinnosť sa 5 rokov písomne pripravovať na vyučovacie hodiny, je to kontrolovateľné nadriadeným !
Celé je to vymyslené - napr. ak ti kamoška slovenčinárka povedala, že učí 3-4 hodiny denne ? a doma sa nepripravuje...to je vtip ? Slovenčina je vysoko záťažový predmet a ja nepoznám jediného učiteľa slovenčiny, ktorý je ok. - predpísané diktáty, písomné práce, slohy....ak máš plný úväzok - 5 tried, tak sa z toho po.....š , na konci roka si zrútená a modlíš sa, aby už boli prázdniny !
A ďalej nejdem pokračovať. S angličtinou ale veľa vody nenamútiš - skús matiku, informatiku, chémiu, telocvik....
@anonym_dfa84e nie, jej kamoška že učí 5 hodín denne, iná prispievateľka napísala, že má 3-4 hodiny denne.
Povinnosť robiť si pripravy je len počas adaptacneho vzdelávania.
@anonym_autor Drucker by mal dostať postih za obrovské interaktívne tabule už v škôlkach na kroeých sa deťom púšťajú agresivné rozprávky a to v každej jednej škôlke ktorú poznám. Učiteľky sa nehanbia pustiť rozprávky bez vedomia rodičov na tv dokonca aj na spanie na tv v spálni. Kde sú tie časy keď učiteľky deťom čítali, spievali si, tancovali, hrali na hudobných nástrojoch? 😡
@anonym_autor Drucker by mal dostať postih za obrovské interaktívne tabule už v škôlkach na kroeých sa deťom púšťajú agresivné rozprávky a to v každej jednej škôlke ktorú poznám. Učiteľky sa nehanbia pustiť rozprávky bez vedomia rodičov na tv dokonca aj na spanie na tv v spálni. Kde sú tie časy keď učiteľky deťom čítali, spievali si, tancovali, hrali na hudobných nástrojoch? 😡
@anonym_8a2959 Ale neprehanaj. Horsie je, ze malym detom strkaju do ruk rodicia mobily/PC atd.
@anonym_dfa84e Podľa mňa je toto reálna osoba, ktorá raz písala, že bola v zahraničí, vie dobre anglicky jazyk (z praxe), ale to bude v škole ťažšie použiteľné, lebo aj angličtinárov je už pomerne dosť (málo ich bolo asi pre 15-25 rokmi) a aj len prijímačky na VŠ pedagogického smeru nie sú najľahšie, VŠ trvá dosť dlho. Možno by sa dobrá znalosť angl.jazyka dala skôr využiť v nejakej práci alebo súkromnej jazykovej škole.
@anonym_autor Som učiteľka od 2012 prírodovedného predmetu. Tak Ti poviem,školstvo je posledné 3 roky des, utópia a bohužiaľ pre mňa nočná mora. Neodporúčam. Žiaci nevychovaní,rodičia dovolení,vedenie školy nepodrží ako by malo s tendenciou tutlať problémy so správaním žiakov,nedajbože by dal nejaký dobrák - rodič, podnet na štátnu školskú inšpekciu. Nik nemá rád problémy a zvlášť neobľúbená si,keď sú na Teba sťažnosti, vtedy Ťa riaditeľ/riaditeľka moc nemusí. Ja teda neviem,ako chcem tieto tlaky vydržať do dôchodku.
@anonym_autor a to chce tá kamaratka povedať, že všetci žiaci a všetci zakonni zastupcovia jej žiakov bez výhrad prijímajú jej hodnotenia a pravidlá atď? Kolkorocnu prax má?
Ja nikoho neoboznamujem s tým, že nereagujem na správy po 15,30, rovnako žiadny rodič ešte nemal moje tel.cislo.
@letfenixa teraz ide ucit piaty rok a samozrejme, ze sa nasli aj taki, ktori chceli vidiet pisomku, alebo sa pytali preco toto a tamto, ale ona to ma vsetko podlozene a zdokladovane, tak ked je nejaky problem, tak to vie preukazat a vysvetlit.
@anonym_dfa84e ja nie som ziadny brigadnik, ani virtualna osoba. To o tych par hodinach tu pisal niekto iny. Kamaratka uci 5, co je sice tiez par hodin. To skor ty pises blbosti, ze priprava 5 rokov, to by ako absolventi skol sa 5 rokov pripravovali a az potom isli ucit? Tak neviem kto je tu brigadnik.
@anonym_dfa84e Podľa mňa je toto reálna osoba, ktorá raz písala, že bola v zahraničí, vie dobre anglicky jazyk (z praxe), ale to bude v škole ťažšie použiteľné, lebo aj angličtinárov je už pomerne dosť (málo ich bolo asi pre 15-25 rokmi) a aj len prijímačky na VŠ pedagogického smeru nie sú najľahšie, VŠ trvá dosť dlho. Možno by sa dobrá znalosť angl.jazyka dala skôr využiť v nejakej práci alebo súkromnej jazykovej škole.
@petronelag este som tu nepisala.
Každý učiteľ to má podložené. Potom prichádzajú sťažnosti, že ale učiteľka v druhej triede dáva ľahšie testy. Tak vedenie školy začne riešiť zjednocovanie testov. Potom rodičia riešia, že v teste nemajú byť otázky typu Prečo a podobne, ale musí to byť oznamovacia veta typu Napíš prečo... 😀 A keď budú rodičia nespokojní so známkami, tak to budú riešiť s vedením a vymýšľať na učiteľa klamstvá, lebo to povedali viacerí žiaci, tak to musí byť pravda. V dnešnej dobe na pravde nezáleží, vedenie sa bojí sťažností, lebo sa riešia veci aj s právnikmi. Potom len na poradách počúvam, že žiaci vždy hovoria pravdu, na každej porade, strašne trápne. Všetci sme sa stretli s tým, že žiaci klamú, aby dosiahli, čo chcú - lepšiu známku, bez hanby a svedomia. V tomto systéme je učiteľ posledný, na kom záleží.
Naša riaditeľka nás pred rodičmi podrží vždy, keď máme všetko podložené a držíme sa litery zákona. Ale veru tá predtým, tá vedela prísť, že 'tomu zmen známku,volal mi rodič' ale to je už 15 rokov späť.
@letfenixa teraz ide ucit piaty rok a samozrejme, ze sa nasli aj taki, ktori chceli vidiet pisomku, alebo sa pytali preco toto a tamto, ale ona to ma vsetko podlozene a zdokladovane, tak ked je nejaky problem, tak to vie preukazat a vysvetlit.
@anonym_autor ale že chce niekto vidieť písomku, to je úplne v poriadku. Iné som sa pýtala.
Každý učiteľ to má podložené. Potom prichádzajú sťažnosti, že ale učiteľka v druhej triede dáva ľahšie testy. Tak vedenie školy začne riešiť zjednocovanie testov. Potom rodičia riešia, že v teste nemajú byť otázky typu Prečo a podobne, ale musí to byť oznamovacia veta typu Napíš prečo... 😀 A keď budú rodičia nespokojní so známkami, tak to budú riešiť s vedením a vymýšľať na učiteľa klamstvá, lebo to povedali viacerí žiaci, tak to musí byť pravda. V dnešnej dobe na pravde nezáleží, vedenie sa bojí sťažností, lebo sa riešia veci aj s právnikmi. Potom len na poradách počúvam, že žiaci vždy hovoria pravdu, na každej porade, strašne trápne. Všetci sme sa stretli s tým, že žiaci klamú, aby dosiahli, čo chcú - lepšiu známku, bez hanby a svedomia. V tomto systéme je učiteľ posledný, na kom záleží.
@chocolate_cake @letfenixa nic take mi nespominala, ale nemusim byt ani ucitelka, aby som zhodnotila, ze taky pristup je chyba vedenia a to je uz ina tema.
@chocolate_cake @letfenixa nic take mi nespominala, ale nemusim byt ani ucitelka, aby som zhodnotila, ze taky pristup je chyba vedenia a to je uz ina tema.
@anonym_autor a keď ti to nespominala, tak čo? Sa to nedeje? U nás nie, ale na mnohých školách áno. A ty nevieš, kde budeš učiť a aké vedenie tam bude.
@chocolate_cake Ako píšeš, je to des. Mňa mrzí, ako sme klesli, ako klesol status učiteľa. Robia sa stále ústupky. Pritom človek - učiteľ, nechce žiadnemu žiakovi zle. Niektorí žiaci sú zlí - zákerní, klamú. Učiteľ takmer vždy ťahá za kratší koniec. Všeliako môžem rozmýšlať, môžem rozmýšľať, že dám výpoveď, v školstve - na Slovensku, by som vždy išla z blata do kaluže. Ďakujem,že si napísala, že sa aj u Vás toto deje.
@anonym_autor vieš, to že máš rada deti, neznamená, že budeš vedieť učiť. Učiteľ má byť pedagóg, psycholog, rodič, policajt, a všeličo ďalšie.
Mali sme tento rok veľmi zlú skúsenosť s niekým, kto si vyskúšal doučovanie a rozhodol sa stať sa učiteľom. Ale nestal sa ním.
@anonym_8a2959 Ale neprehanaj. Horsie je, ze malym detom strkaju do ruk rodicia mobily/PC atd.
@anonym_127722 aké nepreháňaj? Nato dávame deti do škôlok a do škôl aby im tam na obrovských interaktívnych tabuliach agresívne zahraničné rozprávky? To čo na k…a s výchovou?
@anonym_autor Áno, je. Časom sa nakopí od vedenia, od rodičov, od žiakov a niekedy aj od kolegov. Ak ti to nevadí, tak si to určite užiješ 🙂
Nedá mi ešte nenapísať, že autorka, ktorá ešte neabsolvovala ani len náčuvy hodnotí pomery v školstve na základe jednej svojej kamarátky, ktorá učila 5 rokov a ani prípravy na hodiny si poriadne nerobí a ktovie čo ostatné fláka. Naproti tomu tu píšeme učiteľky, ktoré máme už roky odučené, rôzneho veku a z rôznych kútov Slovenska, ale autorka si myslí, že vie lepšie, ako to v školstve chodí. Tomu sa hovorí ego. Presne toto potrebujeme v školstve pre naše deti 👏
@anonym_127722 aké nepreháňaj? Nato dávame deti do škôlok a do škôl aby im tam na obrovských interaktívnych tabuliach agresívne zahraničné rozprávky? To čo na k…a s výchovou?
@anonym_8a2959 Ake agresivne zahranicne rozpravky? Mozes byt konkretna?
@anonym_b3a919 ...niektorí učitelia nemajú radi všetky tie šarády v novátorských metódach vyučovania a uprednostňujú skôr tie klasické...neznamená to vzdy vyhorenie...občas to môže mýliť...ak niekto so žiakmi stále vymýšľa nekonečné množstvá rôznych aktivít, je síce videný okolím ako aktívny...ale býva to často na úkor skutočne získaných poznatkov
@staratura2017 Pisem o tom, ze sa detom venuju aj po vyucovani. A aj nirmalne ucia.
A je tam kopec uciteliek, ktore vyhorene su a vedia len kricat.

@dskjhfdlkdjhl nemam problem vystudovat skolu, aj ked urcite to je narocne.
@anonym_autor Ved ja netvrdim, ze mas problem, ja Ti fandim, chod, vystuduj, oduc par rokov a potom napis, ci je vsetko tak, ako si napisala. Ci si citala nieco, co som tam nenapisala?