Úvahy o práci učiteľky na základnej škole
Ahojte,
uvazujem nad tym dorobit si skolu a pracovat ako ucitelka, mam rada deti. Kamaratka je slovencinarka a pracu si nevie vynachvalit. Hovorila mi, ze uci 5 hodin denne plus utorky a stvrtky ma dozor na chodbe. Na hodinach ma casto asistenta, lebo uci jeden z hlavnych predmetov. Pocas skolskeho roka obcas zastupuje, ale aj hodiny na ktorych nema asistenta sa daju zvladnut, lebo napriklad na obcianskej nauke sa da vymysliet vela aktivit a tak deti nemaju cas vymyslat. Co sa tyka papierov maju toho viac pri priprave na zaciatku skolskeho roku, ked treba robit plany, neviem uz presny nazov, asi tematicke. Ked ze pracuje na druhom stupni ZS, tak tam praca s rodicmi uz nie je taka narocna, aj ked ano najdu sa aj taki, ktorym musi vysvetlovat preco to a tamto, ale nic hrozne nakolko rodicom vsetko vysvetli na rodicovskom zdruzeni, ziakom na triednickej hodine a pravidelne dava informacie cez Edupage, ake ma poziadavky, za co mohli dostat body na pisomke atd. Pracu na doma niekedy robi a niekedy nie. Skor z domu posle nejaku spravu na Edupage, druhy den si urobi pripravu na rodicovske zdruzenie a raz do tyzdna opravuje pisomky. Z prace odchadza o druhej. Financne by to mohlo byt podla jej slov aj lepsie, ale ako kompenzaciu vnima viac volna.
Väčšina našich učiteľov odchádza z práce okolo 15tej. Ti, čo idú skôr, tak robia z domu po večeroch. To, čo je v popise znie ako ideálna práca. Vôbec tomu tak nie je. Ja denne odrobím aj viac ako 8 hodín a aj to nestíham. Prednedávnom tu bola diskusia o tom, koľko zaplatiť za opatrovanie dieťaťa. Jedného. A ženy tam hádzali oveľa vyššie sumy na hodinu ako mám ja v školstve po xy ročnej praxi.... Ono ak má človek robiť svoju prácu dobre a poctivo, zaberu veľa času aj prípravy. Aj po rokoch. Učitelia však chýbajú, fandím každému, kto chce ísť učiť. Poďte. Celú VS som okrem dobrovoľníctva v mojom odbore brigádovala v obchode. Za pokladňou som stála celé víkendy. Bola to moja najlepšia brigáda. Ešte som bola schopná ráno a večer odbajkovat 15 km. Do obchodu ma žiaľ nevzali. Budem však skúšať ďalej.
@anonym_2e1e7a co napriklad robis, ked je to viac ako osem hodin?
@anonym_autor a teda píšeš ako robot, my tu prítomné učiteľky nepotrebujeme rady od niekoho, kto o učiteľskej dráhe zatiaľ len uvažuje.
@letfenixa @elz1920 viem, ze ste neziadali o pomoc a radu, ale pokial viem, tak ucitel by mal mat aj vrodene vlastnosti ako je pomahanie, cize asi to islo automaticky na podnet staznosti.
@zuzana76 dakujem za radu. Dalo by sa mi to spravit aj tak, ale islo by o predmet na strednej skole a o to nemam zaujem.
@letfenixa @elz1920 viem, ze ste neziadali o pomoc a radu, ale pokial viem, tak ucitel by mal mat aj vrodene vlastnosti ako je pomahanie, cize asi to islo automaticky na podnet staznosti.
@zuzana76 dakujem za radu. Dalo by sa mi to spravit aj tak, ale islo by o predmet na strednej skole a o to nemam zaujem.
@anonym_autor asi takto:
https://www.facebook.com/reel/1551142276841050
Učila so 44 rokov, svoju prácu som milovala, no nikdy som nemala pocit, že je to až také ľahké ako opisuješ. Doma je treba občas opravovať písomné práce, je treba sa pripraviť na každú hodinu zvlášť. Tá tvoja priateľka asi poriadne zanedbáva svoje povinnosti a každodennú prípravu do školy. A rodičia na 2. stupni? Mnohí zubami nechtami obraňujú všetko zlé, čo ich pubertiaci vyvedú. No zodpovední sú za to učitelia, nik iný. Učiteľ musí mať veľmi pevné nervy. Často prežíva vážne problémy svojich žiakov a mnohí to nezvládnu, narúša to ich vlastný rodinný život. Myslieť a pomáhať riešiť nešťastie detí vôbec nie je ľahké. O telefonátoch rodičov, ktorí aj hodiny sa vyrozprávajú ani nehovorím. Zaberá to mimopracovný čas učiteľa, narúša jeho rodinnú pohodu. Neraz si na telefonovanie spomenul rodič o 22.00 aj o 23.00. Čo zostáva učiteľke? Vypočuť si telefonát, poradiť a niekedy to môže skončiť aj nad ránom. Najdôležitejšie je, aby učiteľka mala veľmi tolerantnú rodinu, ktorej nevadí narúšanie súkromia v ktorejkoľvek hodine.
@anonym_dfa84e ja nie som ziadny brigadnik, ani virtualna osoba. To o tych par hodinach tu pisal niekto iny. Kamaratka uci 5, co je sice tiez par hodin. To skor ty pises blbosti, ze priprava 5 rokov, to by ako absolventi skol sa 5 rokov pripravovali a az potom isli ucit? Tak neviem kto je tu brigadnik.
@anonym_autor Dievčatko, ty ani netušíš, čo je to písomná príprava na vyučovaciu hodinu. Je síce pravda, že je povinná počas adaptačného vzdelávania - to je potrebné ukončiť do 2 rokov praxe (obvykle 1 rok ) , ale mnohé školy ešte majú svoj vnútorný predpis a tam je hranica povinnej písomnej prípravy práve 5 rokov. Ak si myslíš, že kvalitne odučiť 5 hodín je V POHODE ... tak si naivná 🙂 .... veľmi naivná...
Po týždni budeš z toho unavená na mraky.
Ktosi tu písal o interakcii so žiakmi - a to je presne ONO - učenie nie je prednáška pre prihlásených. Je to kvalitne prepracovaná štruktúra , ktorá má niečo priniesť - deti všade reagujú inak...niektoré to vôbec nezaujíma, autista v kúte vykrikuje, MRK sa bavia v rómčine, deviatačka sa maľuje, hladoš žuje desiatu, PU upravujem test, lebo dyslexia ...toto je realita !
Ak chceš učiť jazyk, žiaci budú musieť aj niečo vedieť 🙂
Budú ťa kontrolovať, či si spravodlivá, fundovaná, kreatívna, zábavná, na úrovni, či vieš učiť a naučíš...
Alebo si iba ďalšia, ktorú nikde nechceli zamestnať a tak skončila v školstve....takých máme habadej.
Označila som ťa za nie príliš kreatívnu brigádničku na MK - ale ver mi, bola to lichôtka. Lebo niečo tak naivné som veru ešte nevidela 🙂
@chocolate_cake nepovedala som nikde, ze to viem lepsie a ani to, ze to hodnotim na zaklade jednej kamaratky. Ved preto som zalozila temu, aby som zistila ako to funguje inde, ci je to rovnake, alebo nie. Zatial som zistila, ze teoreticka podstata je skoro rovnaka ako napriklad to, ze sa neuci osem hodin a prakticke veci som zistila napriklad to, ze niekde moze byt viac integrovanych ziakov, co predstavuje problem a ze problem s rodicmi moze byt aj vacsi ako sa zda.
@anonym_autor ...počúvaj...ak chceš učiť, uč...ale ak si tak nerozhodná, že žiadaš stanovisko na MK a keď Ti ho erudované učiteľky dajú, ho neprijímaš ...tak uvažuj o niečom inom, čo Ťa chytí bez toho, aby Ti to musel niekto odklepnúť...
Za socíku sa písomná príprava brala veľmi vážne. Ráno pred vyučovaním bolo treba predložiť zástupkyni písomné prípravy na každú jednu hodinu. Na jednu hodinu bola norma 2 ručne písané strany formátu A4. Ale tam bolo všetko. Aj to, ktoré dieťa bude vyvolané individuálne alebo pri frontálnom opakovaní, aká sa dá tomu dieťaťu otázka, v ktorom čase hodiny,... Brr... už by som to nechcela zažiť, ale bolo to tak a učitelia poctivo všetko plnili, lebo nebolo možné odísť len tak zo školy. Povinnosť pracovať zakotvená v ústave neumožnila fluktuáciu. A načo, keď pomery a podmienky na všetkých školách boli rovnaké. Teraz je to jednoduchšie, ale nie ľahké. A netreba zabúdať ani na náročné 5 - ročné štúdium na VŠ. Bez toho sa učiť nedá.
@anonym_autor že sťažnosť 😆 Nerozumieš ani učiteľskej a školskej realite, ani irónii.
Vyštuduj, na teba školstvo čaká ako na spasiteľa. Včera bolo neskoro.
@anonym_2e1e7a co napriklad robis, ked je to viac ako osem hodin?
@anonym_autor neviem, aké máš aktuálne povolanie, ale práca učiteľa je časovo iná. Jeden deň učíš 3 hodiny, 3 máš voľné, tak si stihneš opraviť písomky, pripraviť sa na zajtra, pokecať v zborovni a odchádzas, keď môžeš. Iný deň máš 6 hodín, dozor, krúžok a odchádzaš o pol 4 s tým, že si nesies domov písomky na opravu, plus sa ešte musís nachystať na ďalší deň a doma zistíš, že na EduPage máš správu od rodiča, na ktorú nemôžeš reagovať, lebo nevieš o čom presne píše, potrebuješ to na 2.deň vyšetriť v škole, ale už ťa to rozhodi a budeš na to myslieť do večera.
Toto píše bodka a neviem si spomenúť na zvyšné 3 nicky. Som o tom presvedčená
Učila so 44 rokov, svoju prácu som milovala, no nikdy som nemala pocit, že je to až také ľahké ako opisuješ. Doma je treba občas opravovať písomné práce, je treba sa pripraviť na každú hodinu zvlášť. Tá tvoja priateľka asi poriadne zanedbáva svoje povinnosti a každodennú prípravu do školy. A rodičia na 2. stupni? Mnohí zubami nechtami obraňujú všetko zlé, čo ich pubertiaci vyvedú. No zodpovední sú za to učitelia, nik iný. Učiteľ musí mať veľmi pevné nervy. Často prežíva vážne problémy svojich žiakov a mnohí to nezvládnu, narúša to ich vlastný rodinný život. Myslieť a pomáhať riešiť nešťastie detí vôbec nie je ľahké. O telefonátoch rodičov, ktorí aj hodiny sa vyrozprávajú ani nehovorím. Zaberá to mimopracovný čas učiteľa, narúša jeho rodinnú pohodu. Neraz si na telefonovanie spomenul rodič o 22.00 aj o 23.00. Čo zostáva učiteľke? Vypočuť si telefonát, poradiť a niekedy to môže skončiť aj nad ránom. Najdôležitejšie je, aby učiteľka mala veľmi tolerantnú rodinu, ktorej nevadí narúšanie súkromia v ktorejkoľvek hodine.
@evkatk niekto tu pisal, ze nikdy nedal rodicom svoje sukromne cislo a to si myslim, ze by nemalo byt v ziadnej profesii.
@evkatk niekto tu pisal, ze nikdy nedal rodicom svoje sukromne cislo a to si myslim, ze by nemalo byt v ziadnej profesii.
@anonym_autor ty si tak naivná. Máš deti? Bola si niekedy na rodičovskom? Lebo ja tie učiteľky vážne obdivujem keď vidim čo predvádzajú rodičia na rodičku
@anonym_autor neviem, aké máš aktuálne povolanie, ale práca učiteľa je časovo iná. Jeden deň učíš 3 hodiny, 3 máš voľné, tak si stihneš opraviť písomky, pripraviť sa na zajtra, pokecať v zborovni a odchádzas, keď môžeš. Iný deň máš 6 hodín, dozor, krúžok a odchádzaš o pol 4 s tým, že si nesies domov písomky na opravu, plus sa ešte musís nachystať na ďalší deň a doma zistíš, že na EduPage máš správu od rodiča, na ktorú nemôžeš reagovať, lebo nevieš o čom presne píše, potrebuješ to na 2.deň vyšetriť v škole, ale už ťa to rozhodi a budeš na to myslieť do večera.
@letfenixa podobne to mam aj teraz. Niekedy je vela prace a niekedy nemam co robit. To je tak asi vsade, su silnejsie a slabsie dni.
@letfenixa podobne to mam aj teraz. Niekedy je vela prace a niekedy nemam co robit. To je tak asi vsade, su silnejsie a slabsie dni.
@anonym_autor v škole ale máš vždy čo robiť, nikdy tak nesediš so založenými rukami.
Ešte sa vyjadrim k tomu, čo ti tvoja kamarátka hovorí, že slabším žiakom asistentka vysvetľuje učivo. Jednak sa môže stať, že na žiadnej hodine nebudes mať asistentku, ale budeš tam mať aj 5 integrovanych žiakov. A naše asistentky nevysvetluju, skôr tým menej šikovným pomáhajú s orientáciou v zošite, v učebnici a na tabuli, aby stíhali.
Učiteľ si nemôže utajovať číslo pred rodičmi. Telefonicky sa vybavuje všetko. Učiteľ musí byť rodičom k dispozícii na telefóne 24 hod. Je to verejné zamestnanie a aj jeho telefón musí byť k dispozícii verejnosti. Ani rodičia by nesúhlasili s utajovaním čísla učiteľov. Oni si vyžadujú čísla na všetkých, ktorí učia ich deti.
Učiteľ si nemôže utajovať číslo pred rodičmi. Telefonicky sa vybavuje všetko. Učiteľ musí byť rodičom k dispozícii na telefóne 24 hod. Je to verejné zamestnanie a aj jeho telefón musí byť k dispozícii verejnosti. Ani rodičia by nesúhlasili s utajovaním čísla učiteľov. Oni si vyžadujú čísla na všetkých, ktorí učia ich deti.
@evkatk už si smiesna. Moje súkromné číslo nemá žiaden rodič. A služobný telefon nemám. V žiadnom prípade nemusím byť 24 hodín denne k dispozícii rodičom.
Toto tu je DISKUSIA, ktorá sa volá ZLÝ SEN 🙂
- v škole ako učka nemám čo robiť ??? wtf ?... v živote sa mi to nestalo
- doteraz - je august - by sa dalo dorábať , vymyslieť, naštudovať, prerobiť ....
Ako angličtinárka na asistenta zabudni....možno 1-2 hodiny...ty máš malú skupinu detí na jazyky
@evkatk ...to je kde napísané, teda okrem Modrého koníka...
@evkatk to si robis srandu?
@evkatk a dnes sa telefonicky vybavujú len akútne veci typu, že dieťaťu je zle, treba pon prísť. Na všetko ostatné je EduPage, ty to však nepoznáš.

Nedá mi ešte nenapísať, že autorka, ktorá ešte neabsolvovala ani len náčuvy hodnotí pomery v školstve na základe jednej svojej kamarátky, ktorá učila 5 rokov a ani prípravy na hodiny si poriadne nerobí a ktovie čo ostatné fláka. Naproti tomu tu píšeme učiteľky, ktoré máme už roky odučené, rôzneho veku a z rôznych kútov Slovenska, ale autorka si myslí, že vie lepšie, ako to v školstve chodí. Tomu sa hovorí ego. Presne toto potrebujeme v školstve pre naše deti 👏
@chocolate_cake nepovedala som nikde, ze to viem lepsie a ani to, ze to hodnotim na zaklade jednej kamaratky. Ved preto som zalozila temu, aby som zistila ako to funguje inde, ci je to rovnake, alebo nie. Zatial som zistila, ze teoreticka podstata je skoro rovnaka ako napriklad to, ze sa neuci osem hodin a prakticke veci som zistila napriklad to, ze niekde moze byt viac integrovanych ziakov, co predstavuje problem a ze problem s rodicmi moze byt aj vacsi ako sa zda.