Už nechcem byť učiteľka, chcem zmeniť profesiu. Kto si tým prešiel?
Som 40tnička, bývalá výborná študentka, ktorá po VŠ mala perfektnú prácu v súkromnej sfére s parádnym platom aj zázemím, zavolala ma moja domovská škola učiť a ja som si vybrala srdce, šla som.Zaciatky bolo krásne hoci plat mi padol na 550€, všetko bolo v poriadku....to bolo pred 10 rokmi.....medzi tým sa zmenilo vedenia, kolektív začal "ísť po sebe" a stal sa nenávistný...bola som s dcérou na MD a po nástupe v čase korony a teraz musím povedať že to nedokážem!!Je to príšerné, žiaci sú absolútne nevychovance (povedia hocičo a hlavne sú k sebe krúti a neustále sa bijú) a nemajú vedomosti....okrem toho aj po mojich osvedčených postupoch sa to míňa účinku!!!Aby boli aspoň menej hlučni a počúvali stojí na to 100000 percent energie.....Každy den je horší a horší a to je iba september 🙄🙄🙄😏😏😏
Kolegovia sú rezignovani a berú to ako jedným uchom dnu a druhým von,mne to nie je jedno, nedokážem sa na to pozerať.....uvažujem že musím odísť lebo sa zbláznim.....je tu niekto kto odišiel zo školstva s kam a ako to hodnotí???
Garantujem ti, že v najbližších dňoch, mesiacoch alebo rokoch to lepšie nebude. Podľa mňa tie peniaze za ten ošiaľ v školstve nestoja. Len ten, kto to na vlastnej koži zažil vie, čo je to s tými deťmi dnes a o rodičoch ani nehovorím.
Tak sa vráť zase do súkromnej sféry...nie je to len šok, že si si zvykla byť cez koronou doma?Veď škola iba začala...
Bratrancova žena učila roky ekonomické predmety na SŠ. Potom sa naštvala, myslím, že tiež po zmene vo vedení školy. Roky je mimo školstva a neľutuje keď som sa jej naposledy pýtala. Povedala, že síce má výrazne viac práce, ale je za to aj adekvátne odmenená, nehovoriac o stresoch z puberťákov a rodičov.
Ja sa ti vobec necudujem. Nasa spolocnost pada od deviatim k piatim, co sme to za spolocnost, kde po novom su ucitelia(rodicia ich nerespektuju), vedci (vyvijaju "smrtiacu" vakcinu) a lekari (ockuju "smrtiacou" vakcinou) na spodku spolocenskeho rebricka? S masovym rozsirenim socialnych sieti (najma Facebooku) som si vsimol, ze nasledky su katastrofalne - kazdy Jozo z dediny na dochodku zrazu vie odhalit najtajnejsie svetove sprisahania, vsetkemu rozumie lepsie ako vedci, lekari, co sa danej problematike venuju cely profesny zivot, hned vie, ze korona neexistuje, ze je to podvod, ze ockovanie je sprisahanie, ze ockovani do dvoch rokov zomru, ved to poznate... je to strasne smutne, ale zatial nevidim nadej na zlepsienie..
@cubo2 Okrem problematiky s pandémiou tu máme problém s deckami, na ktoré rodičia nemajú čas. Oni sa tak správali aj predtým, len teraz majú ovela viac príležitostí na to, aby si svoje frustrácie z ignorácie rodičov vybíjali inak. Decká samozrejme po sebe opakujú a hrajú sa na hrdinov, ktorými ani nie sú.
Dnes sa musí učitel ospravedlniť dieťaťu a rodičovi, inak by z toho niesol následky. Postavené celé na hlavu. Inak výborný k tejto téme je aj film Sociálna dilema. Ľudí čím dalej tým viac pohlcuje virutálny svet a odzrkadluje sa to nie len na ich správaní, ale aj zmýšlaní.
@julia_33 a čudujes sa?často tu čítam, že dieťa je zle, náročné a ostatné napíšu veď ho daj do škôlky tam si s ním poradia🙂ja si nepamätám, že by moja mama chodila do školy riešiť nejaké známky z odpovede či za písomku, alebo nech ma preskúmajú ešte raz, že si chcem opraviť znamku.Dnes je to úplne bežné.
ja sa ti teda vobec necudujem, ze chces zmenit profesiu, ja by som nesla ucit ani omylom a u mna maju ucitelia obrovsky respekt. Mam dve deti v predskolskom veku uz sa "neviem dockat" co nas caka. Co uz teraz v skolke prevadzaju niektore mamy, ucitelia musia mat nervybzo zlata.
Vyhorela, to je tak vsetko..... Potrebujes kvalitnu superviziu alebo naozaj zmenit pracu. Lebo inak to bude horsie a horsie...lebo mohla si ty byt najlepsia studentka na VS hoci aj s cervenym diplomom realita je ina..tam v praxi kazda z nas padne na hubu a bud sa postavime a ideme dalej, alebo odchadzame inde. Lebo inak narobis viac skody ako osohu a uprime, uz robis, lebo aj ked su deti ake su povedat, ze su nevychovance..to uz nasvedcuje, ze si komplet vyhorena...ci nebodaj bude lepsie, ked zacnu kolovat reci: "mame totalne psychacku ucku"... a aj kolektiv urobi svoje to je pravda a potom 10 rokov praxe je dost malo. To by mohla tak povedat ucitelka co ma oducene tak 20-30 rokov, ze "zlyhavaju jej metody a overene techniky"....my mladez sa vzdy hladame co zabera na dieta a vieme velmi dobre, ze kazde dieta je individualne...
Učila som v školstve. Teraz učím už len súkromne, tých, ktorí sa učiť chcú. Za nič na svete by som sa do školstva nevrátila.
Vydrzala som to asi pol roka a sla som robit k sukromnikom. Teraz robim vlastne to, co som ucila. Financne niekolkonasobok, psychicky menej narocne a niekto obcas tu pracu aj oceni 😁
Prechádzam si rovnakými pocitmi. Som v polovici RD a čím viac sa blíži návrat do školstva, tým mam z toho horšiu náladu. Ako keby je tento príspevok napísaný z mojej duše.
dnes je uz bezne ze ludia menia pracu zameranie pocas pracovneho zivota tak klidne do toho
Podobne, akurat nie som zo skolstva, som zo zdravotnictva. Farmaceut. Pracovala som 6 rokov na 200%, davala som do toho vsetko, ale praca s ludmi tymto sposobom…. teraz som na RD, ale zacinam pochybovat, ze sa chcem vratit do lekarne. Mam na to vela dovodov. Vyuzivam cas na RD na ucenie sa jazykov a akusim pracu v inej oblasti zdravotnictva..
Kamaratka, predvcerom som sa s nou rozpravala. Bola ucitelka anglictiny. Teraz robi, asistentku dgen. managerovi jednej velkej znamej firmy. Velmi si pochvaluje, šťastná, vysmiata. Ma 29r
...no ja neviem, mozno skus zmenit skolu, mozno pohlad na vec, mozno to chce trochu nadhladu z tvojej strany a mozno treba ozaj skusit nieco ine . Ja mam ziakov dobrych, su zlati, obcas hlucnejsi, ale tak celkovo je atmosfera v triede vyborna, priatelska, uvolnena, mozno tie sieste hodiny pribudne sem tam aj nejake vyrusovanie ale vzdy to tak bolo a vzdy to tak aj bude. Inak su mili, niektori sa ucia viac niektori menej, ale vsetko zlate deti, pomozu ked treba (aj ked netreba 🙂), vzdy pozdravia, zakyvaju. Ja sa do prace tesim. Jedine co mi na skolstve vadi je vsetka ta praca okolo co nema s detmi a vyucovanim nic spolocne. Ta ubija mna.
Koľko teda pracuješ ako učiteľka?10 r a teraz si nastúpila nedávno po RD?možno si vyšla z cviku a musíš si iba zvyknúť na iný ziv.styl, alebo Ta to už nebaví dávať energiu kde nie je odozva.Ucitelia, zdr.sestra, lekári su najčastejšie vyhoreni ludia
Učitelia majú môj obdiv, ako vôbec dokážu byť s tymi kadejakými deckami a ešte ich aj niečo naučiť.
Ja by som asi porozmyslala, či ešte plánujem MD, RD. Ak áno, skúsila by som v školstve vydržať. Ak nie, nazad do súkromnej sféry. Hoci učitelia asi viac stíhajú svoje deti riešiť po škole. Závisí od pracovnej doby.
Ahoj, úplne Ťa chápem...som učiteľkou s 20 ročnou praxou...Sedím za počítačom, lebo ako vždy pripravujem sa do školy, chystám online hodiny aj materiály na klasické hodiny, odpisujem rodičom, kontrolujem domáce úlohy, vypisujem tabuľky a bla bla bla...musím sa nenormálne premáhať, aby som sa k tomu donútila a ráno absolútne nevyspatá s maximálnou nechuťou odchádzam do školy....Už dlhšie uvažujem nad tým , že odídem zo školstva
Neviem, ci som mala najst tento prispevok 🙈 Ja tiez zvazujem, co po RD. A vobec neviem, ktorym smerom sa pohnut. Dlhe roky som ucila na VS, po RD som chcela ist ucit na zakladnu skolu, ale kedze by som bola financne na urovni absolvetky VS, tak zvazujem uplne zmenit profesiu.
Nastúpila som pred mesiacom do tejto profesie. Robila som za tie roky už všeličo ale toto je iná kategória. Za ten mesiac ma stihol jeden žiak udrieť po ruke, zato ze som mu po XY upozorneniach co kreslil čiernou fixkou na lavicu, zobrala fixku. Za mesiac sa mi osvedčilo, že prosby a pekne jednania v tejto generácií nefunguje, sú kontraproduktívne a žiaľ, niekedy majú úplne opačný efekt. Zatiaľ čo mi funguje keď to je už fakt na nevydrzanie, tak zjapem jak pavian a vtedy sa situácia ukludni. O vedomostiach nehovorím, v 5om ročníku sme týždeň opakovali malú nqsobilku. Hold, uvidím dokedy ma to bude baviť 😀beriem to športovo a práca pre mňa konci zazvonenim zvončeka a ďalej sa v nej neutapam.

Kamarátka učila na umeleckej škole, ale po niekoľkých rokoch prišlo úplne vyhoretie a nakoniec si urobila kurz arteterapie a otvorila si vlastný ateliér, kde pracuje s arteterapiou a canisterapiou 🙂 Šťastnejšiu som ju nikdy nevidela a naplňujú ju veci, ktorým konečne môže byť otvorená 🙂