Vhodné pracovné prostredie pre učiteľov
Ahojte zienky, len ta zo zvedavosti by som sa chcela opýtať. Možno to zaujíma aj iných a aj vy sa pri tom možno odreagujete 🙂 Rozmýšľam, že častokrát vidim smutne učiteľky aj tu na koniku, možno aj také, z ktorých už cítiť frustráciu a je toho veľa, čo vás trápi. A my rodičia si to tu vieme prečítať 🙂 tak ak by sme si prečítali odpovede a vás pohľad na vec, možno si to niekto zoberie k srdcu, viac vás pochopí a kto vie, možno vás aj niečím zo zoznamu prekvapí 🙂)
1, Čo vám robí najväčšiu radost na Vašej práci?
2, Čo vás naopak na vašej práci najviac zarmucuje?
3, Keby vám teraz niekto dá čarovnú paličku, akú 1 vec by ste v práci hneď teraz zmenili?
4, Ak sa udeje nejaký problém v práci, cítite sa byt vypočuté pri snahe o jeho riešenie?
5, Ktorú vlastnosť deti máte u svojich žiakov najradšej?
6, Ktorá vlastnosť deti vás najviac znepokojuje?
7, Cítite sa byt viac alebo menej rešpektované žiakmi?
8, aký pocit prevláda u vás počas dňa najviac? (Radosť/hnev/frustracia/ocakavanie/dobra nálada)
9, Aka jedna vec by sa mohla zo strany deti urobiť, aby ste mali lepši deň?
10, Aka jedna vec by sa mohla zo strany rodičov urobiť, aby ste mali lepši deň?
11, Akú jednu vec by ste chceli od kolegýň, aby urobili, aby bol vás deň lepší?
12, A posledná, akú jednu vec by ste boli ochotne spraviť/robite ju, aby ste urobili svojim školákom lepši deň?
PS kľudne napíšte aj viac 🙂)
@anonym_47c6a4 Áno, to určite. Typické správanie učiteľky, ste preukázala, ďakujem
@anonym_ccacff jasne 😂len preto,ze s tebou nesuhlasim.
@anonym_47c6a4 Skús sa pozrieť do zrkadla. Druhá vec, čo je úplne typické, ale prečo tá tendencia urážať niekoho len preto, že má iný názor ako ty? A len za názor mi hovoriť, že som primitívna, je extrém. Ľutujem tie deti, skúsia mať niekedy vlastný názor a hneď budú z nich primitívi.
@anonym_autor robím to preto, že ma to baví. Viem deti motivovať, zaujať, vždy sa na ne niečo nalepí. Som obľúbená, dávajú mi veľa lásky. Robím to za malý peniaz, cestujem kvôli tomu veľmi ďaleko. Prijala by som vyšší plat, viac tried, krajšie priestory, lepšie možnosti. Rodičia by mohli byt trochu empatickejši, chápavejší…. Nie hádzať vinu na učiteľky. Dám príklad: v škôlke je 1ucitelka na 25deti. 25detom utiera zadok (ona je ucitelka, nie osobná asistentka🙏), 25detom obúva topánky, viaže šnúrky, navlieka rukavice, kŕmi…🫣 ak nebodaj dieťa spadne z preliezky, ucitelka je “na vine”. 🫣 každý rodič sa teší, ak skončia prazdniny a pošle dieťa do škôlky. 😳 jedno dieťa, dve deti…. Veď veľké prazdniny a doma 2deti je zahul pre rodiča. 😂 tak sa skúste vžiť do jednej učiteľky s 25detmi😀 že ma dieťa modrinku na nohe? Že je dieťa špinavé? A ideme učiteľku zabiť…🫣
vezmete dieťa na týždeň na dovolenku cez školu. Dieťa sa vráti do skoly a nerozumie učivu. Opäť je ucitelka na vine, lebo to dieťaťu “nevysvetlila”.🫣 alebo dieťa bolo choré. Ok. Ucitelka ma nejaké osnovy, ktoré musí dodržiavať, nevie sa venovať jednému učivu dlho. Čo keby to učivo vysvetlil dieťaťu doma rodič? 🤔
alebo keď počujem sťažnosti rodičov, koľko veľa úloh dostávajú ich deti v škole🫣 tým deťom sa to nechce doma robit, rodič nemá kapacitu ho doma prehovárať a sedieť pri ňom, lebo práca atd. Aj my učiteľky máme doma deti a iné povinnosti.
Rodič by si mohol vypočuť aj názor učiteľa, reálne nad tým popremýšľať, nie iba vypočuť dieťa a nahučať na učiteľa. A perla všetkého je, ak príde rodič do skoly, nakričí na učiteľku, že svoje dieťa dá na inú školu, aby sa lepšie ucilo😂 môžte ho dať aj do Paríža, lepšie sa učiť nebude. 😂🙈 buď sa učí, alebo nie. Zmena skoly nezaručuje lepšie znamky.
@anonym_ccacff jasne 😂len preto,ze s tebou nesuhlasim.
@anonym_47c6a4 Nie, môžete mať názor aký chcete, skôr zato, že ma urážate za ten môj
@katkazatka A vy si myslíte, že ja som nechodila do školy? Ja a očividne aj ostatní v tejto téme veľmi dobre poznáme tú tvrdú prácu učiteľov :DDDD A ohľadne platu: koľko by ste mali zarábať, keď bežný človek má ročne 2 týždne dovolenky a vy 3 mesiace, víkendy voľné a žiadnu nočnú prácu?
@anonym_ccacff
Uff, tak toto je čistá závisť. Pripájam prihlášku do Prešova. Môžete si vybrať vami vysnívanú aprobáciu. O cca päť rokov si môžete užívať prázdniny na záhrade. Každý má právo voľby. Po desiatich rokoch praxe sa môžeme porozprávať. Ak máte Prešov ďaleko, Bratislava, Trnava, Bystrica či Ružomberok sú vám k dispozícii. Drží palce na prijímačkách.
https://www.unipo.sk/vseobecne-informacie/uchad...
@anonym_autor Len to zhrniem. Svoju pracu milujem a neviem si predstaviť robiť čokoľvek iné.
No, neviem ako ale učitelia mojich detí sú super. Neviem ešte ako nová učiteľka ale doteraz 5/5. Jasne že to nie je jednoduché a nechápem že mali doteraz také štastie. Ja za socializmu mám teda dosť zlé spomienky na učiteľov, doteraz mám posunutú sánku a asi len jedna z nich bola ok.
@anonym_autor Bože môj, to čo je zas za tému :DDDDD Učiteľky majú normálnu prácu. Každý sme chodili do školy, takže vieme, že keď sa im nechce, pustia film, dajú písomku alebo nechajú čítať z knihy, rad za radom. Teraz čakám, že na mňa niektoré skočíte, ale učiteľské povolanie je lenivé povolanie. Skúste sa niekedy opýtať, ako sa má a prečo je smutný taký lekár, chirurg, onkológ, alebo tí, čo makajú za pásom, alebo bankári, ekonómovia, právnici, lebo to sú ľudia, ktorí sa naozaj narobia. Nikto z týchto ľudí nemôže prísť do práce a povedať: „No dnes si pustíme film, lebo sa mi nechce.“ Keď si spomínam na ZŠ, tak presne taká bola naša angličtinárka každú druhú hodinu
@anonym_ccacff toto je tvoja skúsenosť. Za to ja ako pedagóg som celý týždeň riešila problémy v triede, keďze som ako triedna podedila velmi problémovú triedu a ako grátis riešim aj problémy medzi rodičmi, ktorí sú rozvedení a riešim koho je čo vina. 🙂 takze nie je to len o učení
@anonym_autor jedna jediná vec - kolektív.
Všetko ostatné sa dá zvládnuť, vyriešiť, prežiť ak je dobrý kolektív a dobrá kolegyňa.
Učiteľky sú vyhorené lebo si navzájom podrážajú kolená, predbiehajú sa ktorá je lepšia, šikanujú sa, všade je mobing, bosing.
Viem o čom hovorím. Zažila som si svoje a niet nad dobrý kolektív. V tejto práci vymýšľame aktivity lebo námto klape, sme tam dobrovoľne nadčasy. Tvoríme, ťaháme školu dopredu. Sme úžasný kolektív. Plánujeme spoločné dovolenky a výlety a deti aj rodičia to cítia.
Každému prajem takúto rodinnú atmosféru, aby ste ráno nechodili do práce ale aby to bol váš druhý domov, druhá rodina. A vtedy sú úplne zbytočné tvoje otázky aj odpovede na ne.
Pozdravujem všetky mrchy a kiežby raz na vas došiel mráz 👌
@anonym_25fec8 💜
@katkazatka A vy si myslíte, že ja som nechodila do školy? Ja a očividne aj ostatní v tejto téme veľmi dobre poznáme tú tvrdú prácu učiteľov :DDDD A ohľadne platu: koľko by ste mali zarábať, keď bežný človek má ročne 2 týždne dovolenky a vy 3 mesiace, víkendy voľné a žiadnu nočnú prácu?
@anonym_ccacff bolo by fajn, keby sa tu neutocilo. Táto téma je o inom ako sa prísť hádať. Myslim, že v hlavnom prispevku to je vysvetlené dostatočne.
@anonym_autor Ahoj, ďakujem za zaujímavú tému.
1) Možnosť dozvedať sa vždy nové informácie (od detí, od kolegov, zo vzdelávaní...).
2) Postoj niektorých mojich kolegýň k žiakom - cudzincom.
3) Odobrala by som počet hodín, ktoré musia byť odučené - povinných je 23 hodín do týždňa a pri takejto záťaži si nestíham vytvoriť na každú hodinu kvalitnú prípravu.
4) Vypočutá áno, ale to neznamená, že sa problém vyrieši.
5) Ich zmysel pre humor.
6) Ako sú niektoré z nich ľahostajné k utrpeniu ostatných.
7) Viac.
8) Únava.
9) Nič mi nenapadá.
10) Mohli by začať dodávať ospravedlnenky včas.
11) Mohli by prestať konečne pindať.
12) Mojim žiakom robia radosť hravé aktivity - ich príprava je ale časovo náročná, a tak ich nemávam pravidelne, čo má mrzí.
@d_ivana Ďakujem, to je pekne 🩵
@anonym_autor robím to preto, že ma to baví. Viem deti motivovať, zaujať, vždy sa na ne niečo nalepí. Som obľúbená, dávajú mi veľa lásky. Robím to za malý peniaz, cestujem kvôli tomu veľmi ďaleko. Prijala by som vyšší plat, viac tried, krajšie priestory, lepšie možnosti. Rodičia by mohli byt trochu empatickejši, chápavejší…. Nie hádzať vinu na učiteľky. Dám príklad: v škôlke je 1ucitelka na 25deti. 25detom utiera zadok (ona je ucitelka, nie osobná asistentka🙏), 25detom obúva topánky, viaže šnúrky, navlieka rukavice, kŕmi…🫣 ak nebodaj dieťa spadne z preliezky, ucitelka je “na vine”. 🫣 každý rodič sa teší, ak skončia prazdniny a pošle dieťa do škôlky. 😳 jedno dieťa, dve deti…. Veď veľké prazdniny a doma 2deti je zahul pre rodiča. 😂 tak sa skúste vžiť do jednej učiteľky s 25detmi😀 že ma dieťa modrinku na nohe? Že je dieťa špinavé? A ideme učiteľku zabiť…🫣
vezmete dieťa na týždeň na dovolenku cez školu. Dieťa sa vráti do skoly a nerozumie učivu. Opäť je ucitelka na vine, lebo to dieťaťu “nevysvetlila”.🫣 alebo dieťa bolo choré. Ok. Ucitelka ma nejaké osnovy, ktoré musí dodržiavať, nevie sa venovať jednému učivu dlho. Čo keby to učivo vysvetlil dieťaťu doma rodič? 🤔
alebo keď počujem sťažnosti rodičov, koľko veľa úloh dostávajú ich deti v škole🫣 tým deťom sa to nechce doma robit, rodič nemá kapacitu ho doma prehovárať a sedieť pri ňom, lebo práca atd. Aj my učiteľky máme doma deti a iné povinnosti.
Rodič by si mohol vypočuť aj názor učiteľa, reálne nad tým popremýšľať, nie iba vypočuť dieťa a nahučať na učiteľa. A perla všetkého je, ak príde rodič do skoly, nakričí na učiteľku, že svoje dieťa dá na inú školu, aby sa lepšie ucilo😂 môžte ho dať aj do Paríža, lepšie sa učiť nebude. 😂🙈 buď sa učí, alebo nie. Zmena skoly nezaručuje lepšie znamky.
@anonym_c5ae31 ďakujem. Ano, my rodičia robíme veľa chýb. Je to pekne, že sa takto staráte o naše deti. 🩵 snáď máte aj dobre skúsenosti s rodičmi a bude to lepšie
@anonym_ccacff
Uff, tak toto je čistá závisť. Pripájam prihlášku do Prešova. Môžete si vybrať vami vysnívanú aprobáciu. O cca päť rokov si môžete užívať prázdniny na záhrade. Každý má právo voľby. Po desiatich rokoch praxe sa môžeme porozprávať. Ak máte Prešov ďaleko, Bratislava, Trnava, Bystrica či Ružomberok sú vám k dispozícii. Drží palce na prijímačkách.
https://www.unipo.sk/vseobecne-informacie/uchad...
@anonym_autor Len to zhrniem. Svoju pracu milujem a neviem si predstaviť robiť čokoľvek iné.
@anonym_6fa15d 🩵
@anonym_47c6a4 Nie, môžete mať názor aký chcete, skôr zato, že ma urážate za ten môj
@anonym_ccacff to nie je o tom,ze ta urazam za tvoj nazor. Mat vlastny nazor je v poriadku. Ale co nie je v poriadku ( a co teda urobi len primitiv) je to,ze na zaklade jednej učiteľky hodi vsetkych ostatnych ucitelov do jedneho vreca a mysli si,ze v praci nic nerobia len piju kavu a pozeraju filmy. Nehnevaj sa,ale take zmyslanie moze mať ozaj len jednoduchsi jedinec.
@anonym_autor Ahoj, autorka.
Ja nie som učiteľka, pracovala som s deťmi nie ako učiteľka iba ako animátor.
Podľa mňa je najťažšie pracovať s rodinnými príslušníkmi. Rodičia sa často chodia sťažovať prečo ich dieťa dostalo zlú známku aj keď ju dostalo právnom.
Mám trochu pocit, že deti majú menší rešpekt voči učiteľom. Samozrejme že nie sú všetky deti zlé.