icon

Voľno z práce na pohreb: Aké sú pravidlá?

zuzik1822
Dnes o 07:47

Ahojte môžem si dať v robote deň voľno plateného čo sa týka pohrebu? V pohrebnej služby povedali že iba jeden človek si môže uplatniť deň voľno čo mi príde hlúposť ako ste to mali vy? Pracujeme v rozličných robotach.

Strana
z2
anonym_065f51
•
Dnes o 07:50

@zuzik1822 Nám pohrebníctvo dalo normálne všetkým 3 súrodencom doklad.

anonym_d8cf9b
•
Dnes o 07:51

@zuzik1822 Podľa Zákonníka práce je zamestnávateľ povinný poskytnúť zamestnancovi pracovné voľno v prípade úmrtia rodinného príslušníka. Zamestnávateľ poskytne pracovné voľno s náhradou mzdy na 2 dni pri úmrtí manžela alebo dieťaťa a na ďalší deň na účasť na pohrebe týchto osôb (spolu 3 dni).

Pokiaľ ide o úmrtie rodiča a súrodenca zamestnanca, rodiča a súrodenca jeho manžela, ako aj manžela súrodenca zamestnanca, zamestnancovi patrí pracovné voľno s náhradou mzdy na 1 deň na účasť na pohrebe a na ďalší deň, ak zamestnanec obstaráva pohreb týchto osôb (spolu 2 dni).

Pracovné voľno s náhradou mzdy na nevyhnutne potrebný čas, najviac na 1 deň, patrí zamestnancovi vtedy, ak ide o účasť na pohrebe prarodiča alebo vnuka zamestnanca, alebo prarodiča jeho manžela, alebo inej osoby, ktorá síce nepatrí k uvedeným príbuzným, ale žila so zamestnancom v čase úmrtia v domácnosti a na ďalší deň, ak zamestnanec obstaráva pohreb týchto osôb (spolu najviac 2 dni).

patrike
•
Dnes o 08:06

Zalezi, pribuzna akeho stupna si a ci zariadujes pohreb.

anonym_cfa760
•
Dnes o 08:06

U nás pohrebná sluzba rozdávala potvrdenku každému kto chcel

luckaaaaaa__
•
Dnes o 08:09

Ak vybavuješ pohreb, tak máš nárok na 2 dni. Na účasť na pohrebe ti dajú priepustku len na 1 deň.

zuzik1822
autor
•
Dnes o 08:12
@anonym_d8cf9b

@zuzik1822 Podľa Zákonníka práce je zamestnávateľ povinný poskytnúť zamestnancovi pracovné voľno v prípade úmrtia rodinného príslušníka. Zamestnávateľ poskytne pracovné voľno s náhradou mzdy na 2 dni pri úmrtí manžela alebo dieťaťa a na ďalší deň na účasť na pohrebe týchto osôb (spolu 3 dni).

Pokiaľ ide o úmrtie rodiča a súrodenca zamestnanca, rodiča a súrodenca jeho manžela, ako aj manžela súrodenca zamestnanca, zamestnancovi patrí pracovné voľno s náhradou mzdy na 1 deň na účasť na pohrebe a na ďalší deň, ak zamestnanec obstaráva pohreb týchto osôb (spolu 2 dni).

Pracovné voľno s náhradou mzdy na nevyhnutne potrebný čas, najviac na 1 deň, patrí zamestnancovi vtedy, ak ide o účasť na pohrebe prarodiča alebo vnuka zamestnanca, alebo prarodiča jeho manžela, alebo inej osoby, ktorá síce nepatrí k uvedeným príbuzným, ale žila so zamestnancom v čase úmrtia v domácnosti a na ďalší deň, ak zamestnanec obstaráva pohreb týchto osôb (spolu najviac 2 dni).

@anonym_d8cf9b ďakujem za skopirovanie. Len sa v pohrebníctve vyjadrili že len jeden čo mi nesedí

zuzik1822
autor
•
Dnes o 08:13
@patrike

Zalezi, pribuzna akeho stupna si a ci zariadujes pohreb.

@patrike len účastník pohrebu

sisska96
•
Dnes o 08:21
@zuzik1822

@zuzik1822 tak nie ak nie ste blízka rodina. Normálne si zober dovolenku platenú či neplatenú

anonym_c2cdb9
•
Dnes o 08:24

my mame pri pohrebe narok na 4 dni, vsetci, ktorí su v najblizsom pribuzenskom vztahu..

nelca84
•
Dnes o 08:29
@zuzik1822

@zuzik1822 ak nie si v žiadnom príbuzenskom vzťahu uvedenom v par. 141 ods. 2 písma. d) ZP, nemáš nárok na platené voľno na účasť na pohrebe.

anonym_d8cf9b
•
Dnes o 08:29
@zuzik1822

@zuzik1822 nie si rodina, tak len dovolenka, lebo nemáš nárok na platené voľno

zuzik1822
autor
•
Dnes o 08:31
@nelca84

@zuzik1822 ak nie si v žiadnom príbuzenskom vzťahu uvedenom v par. 141 ods. 2 písma. d) ZP, nemáš nárok na platené voľno na účasť na pohrebe.

@nelca84 rodinný príslušník ktorý sa ucasni pohrebu tak

zuzik1822
autor
•
Dnes o 08:32
@anonym_d8cf9b

@zuzik1822 nie si rodina, tak len dovolenka, lebo nemáš nárok na platené voľno

@anonym_d8cf9b čítam s porozumením pýtala som sa niečo iné . Člen rodiny som nenapísala nikde .

zuzik1822
autor
•
@nelca84

@nelca84 čítam s porozumením som si vedomá že mám nárok na deň plateného voľná

zuzik1822
autor
•
@luckaaaaaa__

Ak vybavuješ pohreb, tak máš nárok na 2 dni. Na účasť na pohrebe ti dajú priepustku len na 1 deň.

@luckaaaaaa__ áno ďakujem

nelca84
•
Dnes o 08:33
@zuzik1822

@nelca84 rodinný príslušník ktorý sa ucasni pohrebu tak

@zuzik1822 keď nenapíšeš v akom príbuzenskom vzťahu si k zosnulému, tak sa odpoveď nedozvieš

anonym_d8cf9b
•
Dnes o 08:36
@zuzik1822

@anonym_d8cf9b čítam s porozumením pýtala som sa niečo iné . Člen rodiny som nenapísala nikde .

@zuzik1822 máš problém odpovedať na rovinu ? Rovno napíš, čo ti je daná osoba, lebo takto zbytočne komentuješ po svojom ☹

chrobak7
•
Dnes o 08:40
@zuzik1822

@anonym_d8cf9b ďakujem za skopirovanie. Len sa v pohrebníctve vyjadrili že len jeden čo mi nesedí

@zuzik1822 V pohrebníctve sa mohli zle vyjadriť, ty si to mohol zle pochopiť. Platí to, čo je uvedené v zákonníku práce, nie to, čo povedali alebo asi povedali v pohrebníctve.

chrobak7
•
Dnes o 08:41
@zuzik1822

@nelca84 čítam s porozumením som si vedomá že mám nárok na deň plateného voľná

@zuzik1822 Píšem s porozumením. Napíš, v akom si vzťahu so zosnulým. To, že pohreb nevybavuješ, si už napísal. Teraz len zistiť, či to máš platené voľno, alebo neplatené.

zuzik1822
autor
•
Dnes o 08:41
@anonym_d8cf9b

@zuzik1822 máš problém odpovedať na rovinu ? Rovno napíš, čo ti je daná osoba, lebo takto zbytočne komentuješ po svojom ☹

@anonym_d8cf9b za Anonymom sa skrývať 🙄

chrobak7
•
Dnes o 08:42
@zuzik1822

@zuzik1822 Nerieš anonymov, odpovedaj, v akom si bola príbuzenskom vzťahu so zosnulým. Už sa ťa to tu X-krát pýtali, ale ty stále mlčíš. Čo si bola jeho milenka, že to tajíš???

zuzik1822
autor
•
Dnes o 08:43
@chrobak7

@zuzik1822 Píšem s porozumením. Napíš, v akom si vzťahu so zosnulým. To, že pohreb nevybavuješ, si už napísal. Teraz len zistiť, či to máš platené voľno, alebo neplatené.

@chrobak7 rodinný príslušník

zuzik1822
autor
•
Dnes o 08:43
@chrobak7

@zuzik1822 Nerieš anonymov, odpovedaj, v akom si bola príbuzenskom vzťahu so zosnulým. Už sa ťa to tu X-krát pýtali, ale ty stále mlčíš. Čo si bola jeho milenka, že to tajíš???

@chrobak7 písala som to 🙄

zuzik1822
autor
•
Dnes o 08:44
@chrobak7

chrobak7
•
Dnes o 08:44
@zuzik1822

@zuzik1822 Kurňa, neviem, či som ja nenormálny, alebo ty. Rodinný príslušník môže byť - manžel, rodič, babka dedko, strýko, svokor, .....

Vieš, čo - pozri si zákonník práce, tam to máš.

nelca84
•
Dnes o 08:45
@zuzik1822

@zuzik1822 bože žena, ale aký, bola ti to stará mama, bratranec, neter... nechápeš, že ide o príbuzenskom vzťah?

anonym_d8cf9b
•
Dnes o 08:47
@zuzik1822

@zuzik1822 pomôže ti, keby vidíš, či som Marienka, alebo Janka? Nie... nie si schopná odpovedať na JEDNODUCHÚ otázku, potom ako @chrobak7 ti radí pozri si zákonník a nám ušetríš dohadovanie

zuzik1822
autor
•
Dnes o 08:50
@chrobak7

@zuzik1822 V pohrebníctve sa mohli zle vyjadriť, ty si to mohol zle pochopiť. Platí to, čo je uvedené v zákonníku práce, nie to, čo povedali alebo asi povedali v pohrebníctve.

@chrobak7 zle sa vyjadrili v pohrebnictve jeden povie tak druhý tak tak si s toho ťažko vyberiem keď zákonník neovladam

zuzik1822
autor
•
Dnes o 08:51
@anonym_d8cf9b

@zuzik1822 pomôže ti, keby vidíš, či som Marienka, alebo Janka? Nie... nie si schopná odpovedať na JEDNODUCHÚ otázku, potom ako @chrobak7 ti radí pozri si zákonník a nám ušetríš dohadovanie

@anonym_d8cf9b prišla som s jednoduchov otázkou takže čakám na ňu odpoveď čo som aj dostala dalsie vaše komentáre sú zbytočne

nelca84
•
Dnes o 08:57
@zuzik1822

@chrobak7 zle sa vyjadrili v pohrebnictve jeden povie tak druhý tak tak si s toho ťažko vyberiem keď zákonník neovladam

@zuzik1822 no tazko sa ti dava relevantna odpoved ked nevies poskytnut zakladnu informaciu. ZP rozlisuje rozne naroky na volno pri roznych pribuzenskych vztahoch, preto bez tejto informacie ti nikto neodpovie.
Ale kedze nechces uviest co ti bol zosnutly/zosnula, tak predpokladam, ze uz si aj sama prisla na to, ze narok nemas.

Strana
z2