Ako sa správať na pohrebe bývalého svokra?
Ahojte. Ešte som nebola na pohrebe blízkeho človeka, len susedom a pod. s rodičmi a to skôr v pozadí. Žiaľ, čaká nás pohreb deda mojich detí (ex "svokra"). S ex sme neboli zosobášení, rozišli sme sa v zlom, v podstate kvôli svokre a švagrinej. Ale teda, na pohreb zrejme pôjdem. Viem, že je nejaká hierarchia. Švagriná (tiež nie sú zobrati) bude asi so "švagrom". Ale neviem to isto. Resp. mám stať niekde vedľa nej? Či mám byť len v pozadí? Deti neberiem, sú malé ešte. A čo sa týka kondolencie - podám ruku všetkým, ale mám aj švagrinej? Prepáčte, sú to možno trápne otázky, ale naozaj vôbec neviem ako to chodí. Teta mi len napísala, že pohreb je o jednej a truhla otvorená do 12:30 cca. Je povinné k nej ísť? Či to je len pre rodinu? A ešte jedna otázka - môžem pozvanie na kar odmietnuť alebo je to nevhodné? Ďakujem.
@anonym_autor nestála by som tak blízko, určite nie pri švagrinej, tobôž nie, keď neberieš deti. Už nie si rodina. Ja osobne by som bola skôr vzadšie. A čo sa týka kondolencie - tí, ktorým sa ruka podáva, stoja zvyčajne po pohrebe nastúpení a “čakajú”, takže išla by som do radu. K truhle môže ísť hocikto, a pozvanie na kar môžeš kľudne odmietnuť.
@anonym_d371d7 ona rodina nebola ani pred rozchodom, kedze nebola zosobasena so synom zosnulého.
@anonym_autor No rodina ktorej sa kondoluje stojí v rade, takze tam podavas ruku za radom- keby si naschval vynechala kvôli osobným sporom so švagrinou, na pohrebe ich otca mi to príde ako nevhodne gesto. Takze ruku určite všetkým čo tam bude stáť.
@anonym_d371d7 ona rodina nebola ani pred rozchodom, kedze nebola zosobasena so synom zosnulého.
@anonym_4b2997 jaj, no, toto je také.. načo proste? 🙃
Stať v pozadí, podať ruku všetkým,
nieje povinne ísť ku truhle
A co sa týka karu by som nešla
Keby si bola s deťmi, iná situácia...
Nemusis ani kondolovat.casto to ta rodina ani nevnima.k truhle ist nemusis tiez.postav sa niekam dozadu v tichosti v svojich myslienkach sa rozluc a chod prec.
@anonym_autor pri truhle stat nemusis...keby si sla s manzelom tak pri nom ako manzelka ano, inak nie...na kar nemusis, kondolujem stale najblizsej rodine. Ked zomrel svokor, tak svokre, manzelovi, jeho surodencom...ich manzelskym partnerom nie, lebo su len prizeneni tak ako ja.
@anonym_autor pozostlalej rodine podat kazdemu ruku a stat s davom.. vztahy a nerodinnost v tomto pripade mne signalizuje stat ako bezny ucastnik... tebe nikto za exsvokra nebude ruku podavat
@anonym_autor môžeš sa zúčastniť v pozadí a nepodávať ruku.... veď sa ideš rozlúčiť so svokrom, nie s nimi 👉👉
Na pohreb by som vobec nesla
K truhle ísť kľudne môžeš, ak to tak cítiš. Tam môže ísť každý. Ruku by som podala všetkým, ak ťa pozvú na kar, chod aspoň na chvíľu -uz zváž, ako tam máte vzťahy, či tam máš s kým byť, stačí si sadnúť medzi ostatných, nie priamo k rodine. A možno ťa k sebe aj zavolajú. No a stala by som trošku ďalej od blízkej rodiny, hoci nie ďaleko. Veď je to tiež tvoj blízky, je dedko tvojich detí. Nemáš tiež dôvod sa strániť rodiny-myslim to tak, že k nim nepatriš. Pretože je to už cez deti rodina.
A je pekne, že chces ísť na pohreb. Už nech sa stalo,vo sa stalo.
Nakoniec vždy je všetko inak a niektoré veci nejako vyplynú zo situácie.
Počkala by som ako sa to na pohrebe vyvinie, na pohrebe mojej tety(ani som ju nepoznala) som sa zrazu ocitla v tom rade, ktorým ľudia kondolujú, takže sme si potom medzi sebou už ruky nepodávali.
Chcela som stáť v pozadí..
Mala tam kamarátky, spolužiačky s ktorými sa celý život priatelila a tie mne kondolovali čo som ju videla pár krát v živote ako dieťa.
Na kare som bola(aj keď som nehcela) a neľutujem, povedali sa len pekné veci, žiadne spory, nič sa neriešilo.
Ku truhle ísť nemusíš.
@anonym_autor ono to celkovo závisí od vzťahu aký máte. Ale ja by som napríklad prišla až na obrad, bola v úzadí a kondolovala na záver pohrebu svokre, jeho deťom -u nás sa zvyknú pozostalí najbližší zoradiť po uložení do hrobu na kraji a tam sa kondoluje
Na kar by som nešla.
@anonym_autor takto, poloz si otazku preco ides na pohreb a odpovedz si pravdivo. A podla toho sa zariad.
Boli ste si blizki a chces sa takto rozlucit? Lebo sa to patri? Nevies ale asi treba? Chces stretnut byvaleho? Chces aby ta videli?
Btw kedy naposledy si s nim bola v kontakte?
Na pohreb by som vobec nesla
@anonym_91efbd ani ja.
Ty vôbec nepôjdeš dopredu. Budeš stat vzadu.
Kedže sú deti malé na pohreb by som nešla. Neskôr môžete ísť s deťmi zapáliť sviecku
13 rokov manželstva a ex svokor zomrel rok po rozvode. Na pohrebe som nebola. A to som s ním veľmi dobre vychádzala. V celej tej podarenej rodinke bol jediný normálny chlap s ktorým som si mala čo povedať. Ale mali sme hrozne ťažký rozvod a stále sme sa súdili o deti. Takze som bola asi mesiac po pohrebe sama zapáliť sviečku.
@anonym_autor nič nemusíš. Nemusíš ísť pozrieť nebožtíka, nemusíš kondolovat. Stačí ak sa postaviš dozadu.
@anonym_autor ides tam na pohreb ex, ne je tam ziadna hierachia pre teba, ides tam zo slusnosti a kvoli detom. Nebudes pri svojom ex, nemusis. AK deti neberies, aby sa s dedom rozlucili a chces ist iba ty zo slusnosti, kludne tam mozes byt aj siva eminencia a po obrade pojdes domov.
Za mňa vôbec nie blízko a dokonca, ja by som nešla ani kondolovat.
@anonym_autor v januári mi zomrela ex svokra, rozvádzali sme sa vlani ale už rok sme bývali oddelene. Dieťa mám už dospelé. Ani ja ani moje dieťa sme k truhle nešli, síce zašiel dnu k otcovi a k tete ale potom vyšiel von. Kvôli všetkému tomu čo vyviedol som ani kontrolovať nešla. Bol vo vnútri s tou ktorou ma rok podvádzal, nechcela som ich ani vidieť

@anonym_autor nestála by som tak blízko, určite nie pri švagrinej, tobôž nie, keď neberieš deti. Už nie si rodina. Ja osobne by som bola skôr vzadšie. A čo sa týka kondolencie - tí, ktorým sa ruka podáva, stoja zvyčajne po pohrebe nastúpení a “čakajú”, takže išla by som do radu. K truhle môže ísť hocikto, a pozvanie na kar môžeš kľudne odmietnuť.