Výlev ohľadom práce
Ahojte, týmto prispevkom nič nezmením, ale chcela som sa aspoň vyrozprávať, v mojej práci je to totiž chodí takto, keď je niekto možno o niečo šikovnejší, rýchlejší , pripadne obetuje o 20 min skoršie vstávanie a aj polhodinu obednej prestávky, aby všetko v práci stihol, tak mu dajú doslovne prácu tých druhých 🙄🙄 dnes som to presne zažila a nenormálne ma to štve…
Prácu nechcem zmeniť, lebo ma to baví a vyhovuje ml HO, ale ten prístup je úplne hrozný, ale aspoň viem, že sa snažiť nebudem.
Ale to je o tvojich vlastných hraniciach, prečo obetujes obedňajšiu pauzu? Nemôžeš sa hnevať na druhych
Asi ti to nepomôže a to čo poviem je naivné.. ale možno keď budú riešiť nejaké prepúšťanie, tak si vedenie spomenie že si spravila viac ako nevyhnutné minimum, a že si šikovná a efektívna a práve preto si ťa nechajú..
Presne taktoje to vsade,ja mam to iste aj vo vlastnej firme, v momente ako aj zamestnanci videli, ze nestiha sa, tak ja urobim,tak sa zrazu prestalo stihat :D treba primerane robit, alebo ak sa iekto naozaj flaka tak upozornit zodpovednu osobu, ze ty to sice stihas na ukor prestavok,alebo prides odides skor, ale ak to ma byt takto, tak aj pri odmenach treba na to mysliet 🙂 pripadne dohovorit, tomu, kto to ma realne urobit...
V mojej byvalej praci sme mali na HR tri damy. Jedna tam robila dlho a bola pomala, prestavky natahovala, hadaj ktoru prepustili, ked museli 1 vybrat? Nechali si radsej novu, ktora bola rychla a robila poctivo.
Ja som bola podobna ako ty a teda ked potrebovali noveho veduceho oddelenia, vies koho vybrali? Mne sa to vzdy osvedcilo, ze som taka. Postupne som sa aj preto vypracovala tam, kde som.
A posledny priklad - v mojej terajsej praci mame tiez takuto kocku. A hadaj kto robi moju poziciu pocas mojej MD?
Aj ja som to zažila. Ale je pravda, že ja som to robila cielene. Chcela som niečo dosiahnuť a bolo mi jasné, že na to musím podať výkon viac ako 100%. A neľutujem to. Inak by som nedosiahla v práci to, čo som dosiahla. Preto ako píše aj vyššie @qetka byť makač sa oplatí. Mne sa to oplatilo kariérne aj finančne. A tak k tomu pristupujem roky aj ako manažér. Kto u mňa robí na 100%, ten robí štandard. Kto robí viac, ten aj dostane viac peňazí a možnosť kariérneho rastu.
Pozri ja som sestra. Som 12 hodin v sluzbe platia mi 11 a pol hodiny. Taze mojich 3o minut je mojich 30 minut. Mam kolegyne ktore cely den nejedia lebo ved na oddeleni je stale prace dost...
Ale ja sa idem najest, mna tonezaujima. Ked si ja nenajdemcas nikto mi ho neda... Takze asi tak. Nemas sa tolko snazit a ak sa smazis asi mas cas. Ja nemam takze nerobim nic mavyse.
Asi sa nie nadarmo hovori, ze pokial clovek ukaze, ze je sikovny a pracovity, navalaju na teba toho tolko, ze uz nevladzes.
Nie je to nič prekvapivé, povedala by som, že je to úplna normálka na Slovensku, čiže nemá nejako zmysel sa pretrhnúť na niektorých miestach, pozíciach. Lebo to človeka potom ešte tak viacej demotivuje.
Z pohladu personalistky..je to dobry pristup a ano, pno sa ti to vrati. Treba vsak najst rovnovahu medzi tym ze ukazem, ze som sikovna a ani, aj niekedy potiahnem za druhych a medzi zneuzivanim. Takze napriklad jeden den ked je treba vyriesit urgentny problem, poviem samozrejme, vybecham obednu prestavku a spravim to. Ale druhy den ked praca nie je urgent a hodinu ma pocka, tak na tu prestavku idem.proste aby bolo jasne, ze v pripadne potreby sa do toho vies opriet a potiahnes, ale zase odtial potial.
@ivkazba bohužiaľ kedysi som si to myslela tiež, ale už som z toho vyliečená. Nefunguje to tak zďaleka všade. Tiež som kedysi makala na vyše 100%, nebolo mi ľúto ani môjho voľného času, práca mi bola koníčkom, no finančne to bolo poznať len veľmi mierne, vlastne skoro vôbec. Dala som výpoveď prešla do inej spoločnosti, kde som predpokladala, že to bude iné, ale bolo to podobné. Teraz v práci robím na 80%, lebo je to aj tak jedno, plat by bol rovnaký, aj keby som makala na 110% a popri tom si robím sama na seba a tam sa ocenenie konečne odvíja od mojej snahy a vedomostí
Ty musis vediet,ci z toho budes mat dobuducna vyhody. Mne sa ani v jednom zamestnani neoplatilo driet. V prvom som drela ako kon,mlada zaba po skole,plna idealov. Robila som za dvoch a ked sa prepustali,isla som ja,lebo som prisla posledna. V druhej robote som drela,apelovala som na vedenie,aby prijali dalsieho zamestnanca,ze sa to neda utiahnut,ale vsetko som musela robit,lebo tu robotu za mna nemal kto spravit,pockalo to len mna. Az ked som dala vypoved,prijali na moje miesto 3 ludi. Dodnes to beriem ako velku krivdu,aj ked je to uz davno. V sucasnej robote si spravim svoju robotu. Ak niekto potrebuje pomoct,pomozem,ale nepretrhnem sa. Trochu ma aj mrzi,ze kolegovia ma mozno sudia,ze nepotiahnem dlhsie,netrapia ma terminy a podobne,ale oni nevidia,co som zazila a cim som si presla. Vzdy mysli na seba. Bud kolegialna,ale len do tej miery,ktora je tebe prijemna. Zdravie mas len jedno
Ja makám vo výrobe a tiež to tak je. Málo sme ostali "starí" zamestnanci takže keď príde nový projekt alebo niečo hneď ideme my čo robíme u nás je problém že to robíme LEN my a keď náhodou niekto má iný to robiť tak nevie čo je jasné keďže sa neprestriedame 😒 ale to tým hore nevysvetlí človek 😒😒😒 keď treba nadčas tak dôjdem, keď trebalo prísť sobotu prišla som hoc sme nadávali 🤣 keď bola prvá vlna korony chvalabohu si ma nechali aj kvôli tomu. Keď bola malá maličká a trebalo s ňou ostať šla som za vedúcim a nemal problém mi dať dovolenku. Takže výhody to má ale nie je to nič moc. Mňa však dorazilo v piatok v robote mi vraví auditorka že kolega nevie zaučiť že prečo ja nezaucujem 😒 len už to človeka prestáva aj baviť furt len tí istí sme 😒
Inak v predošlej robote som tiež robila jak kôň a mala som z toho ho.no keď sme šli napr sobotu a mali sme za to náhradné voľno, tak keď som ho pýtala tak sa nedalo lebo neboli ľudia, ale keď pýtala kolegyňa zrazu sa dalo 👿
Život je otázka priorít. Pre mňa je priorita mať okrem práce čas aj na seba a na rodinu. Práca bez obeda? No to určite. Nadčasy len výnimočne. Ja potrebujem čas aj na seba, na manžela, na deti, na kamošky, na domácnosť.. Ak by im to v práci nevyhovovalo, ze teda nerobím na žiadnych 120%,tak dovi dopo, hľadala by som inde. Som tam ale štvrtý rok a aj ma povýšili, tak sú asi celkom spokojní.
Z pohľadu nadriadeného nie je na tom nič čudné. Neviem čo teda presne robíš. Ale ak máte za deň spraviť nejakú normu alebo niečo dôležité, jasné, že ti presunu aj prácu ostatných, keďže ty stíhaš. To, že tam chodis skôr, alebo skôr odídeš z prestávky, na ktorú máš nárok, je tvoj problém. Keďže vidia, že ty máš hotové všetko za ten istý čas ako kolegovia, tak ti dajú ďalšiu prácu, nenechajú ťa len tak sedieť. Napríklad ak je to výroba, norma sa počíta bez prestávky a vďaka takým ako ty, sa zvýši. Ak firma pravidelne nestíha, treba zobrať ďalšieho človeka a nie očakávať, že každý bude premotivovany ako ty a v rámci svojho voľného času bude makať zadarmo. Prípadne umožniť nadčasy.
@elizabet173 áno, to mi je jasné, že nie všade to tak je. To už musí každý posúdiť individuálne.