icon

Výpoveď v zamestnaní

bobana297
21. jún 2018

Ahojte. Som na materskej. Maly bude mat 2 roky. V praci som "uz" 3 a pol roka. Sef mi vcera volal, ze mi bude musiet dat vypoved, lebo potrebuje miesto mna nahradu. Suhlasila som aj tak by som sa tam nevratila. Otazky. Co mam urobit ? mam to ist nahlasit na urad alebo na socialnu poistovnu? neviem ako to chodi teraz. Skoda ze nemam narok na odstupne alebo co vsak? Ja som z tohoto magor. Pretoze sef je dobracisko ale velky spekulant aj s uuctovnickov. dakujem za rady

Strana
z2
mondolina
21. jún 2018

Prečo nemáš nárok na odstupné?

fokuska
21. jún 2018

@bobana297 Ak potrebuje na tvoje miesto nahradu, tak nech prijme niekoho na zastupovanie pocas RD, kde je problem?
Ak tvoje miesto nerusi (kedze tam niekoho chce prijat), tak aky ti dava dovod vypovede?
Nechce s tebou "nahodou" podpisat dohodu o skonceni pracovneho pomeru? Lebo to je velky rozdiel - podpisala si uz nieco?

eliska13
21. jún 2018

@bobana297 aký dôvod budeš mať vo výpovedi?teba nikto nezastupuje počas MD?podľa mňa si sa rýchlo vzdala, preplatí Ti dovolenku?
S výpoveďou pôjdeš na úrad práce oni kontaktujú zdravie.poistovnu, ale neviem ako to je, keď ty si do 3 r poistená od štátu ved si na RD asi sa to rieši až po RD

eliska13
21. jún 2018

@fokuska presne toto myslim

danyb
21. jún 2018

si v ochrannej lehote, nemôže ti dať výpoveď jedine žeby si podpísala dohodu o ukončení pracovného pomeru a to by som na tvojom mieste nerobila, bežne sa prijímajú ľudia na dobu určitú alebo len ako záskok za mamičku na materskej resp. rodičovskej.. myslím že je to špekulant, ktorý nechce platiť za teba odvody a tebe sa nebude ten čas zarátavať ako odpracované roky keďže nebudeš zamestnaná.. aspoň si myslím že je to tak, možno sa mýlim 🙂

lady911
21. jún 2018

Do 3 rokov počas RD ta nemôže vyhodiť.

liz_lemon
21. jún 2018

@danyb ake odvody? ved je na RD, on za nu neplati nic

eliska13
21. jún 2018

@lady911 tiež si myslim...po roku tuším môže zmeniť jej pracovnú pozíciu.vyhodit ju môže až, keď nastúpi po RD aj to po určitom čase myslím, že je tam tiež ochranná lehota.Nevyznam sa v týchto veciach, ale tuším ak ona teraz podpise, že odchádza nemá potom po RD nárok na podporu či sa mýlim?v každom prípade by som sa s ním o Tom ani nebavila a nič nepodpisovala aj, keď tam nechceš potom nastupit
@danyb RD sa započítava do odpracovaných

evka64
21. jún 2018

Ahojte, mne v oktobri konci RD, som stale zamestnana. Do prace nemozem nastupit, idem na predlzenu RD do 6 rokov, dcera ma cukrovku...moze mi dat zamestnavatel vypoved?

kacena4
21. jún 2018

@bobana297 ahojko v prvom rade ak potrebuje za teba nahradu nech ju prijme a do zmluvy jej da pocas zastupovania MD predpokladam ze aj tak jej da zmluvu na dobu urcitu nie na neurcito... po dalsie dohodni sa so sefom na nejakom datume s tym, ze bezne ak sa idem dohodou tak vypovedna lehota su 2 mesiace co by ti este platil mzdu tak nech ti ju da v odstupnom popr. nech ti da on vypoved a nech aj uvedie dovod vo vypovede. (alebo aspon 1plat) za to ze sa dohodnete a podpises mu dohodu... drzim palceky

danyb
22. jún 2018

@eliska13 aha myslela som, že keď nie je zamestnaná tak sa jej nezarátava nič.. tak to kedysi bolo, ale asi to tak už nie je.. ale písala som že myslím si že je to tak ale možno sa mýlim.. ja by som si to určite preverila na sociálke.. načo by bola potom tá ochranná lehota?

eliska13
22. jún 2018

@evka64 myslím, že áno rok musí držať prác.poziciu a do 3 r by nemal dať výpoveď.potom je to na dohode a dobrej vôli zamestnavatela

eliska13
22. jún 2018

@danyb ja tiež neviem na 100% percent, ale po PN po rodičovskej by mal by človek v ochrannej lehote

liz_lemon
22. jún 2018

@eliska13 po RD nie je ziadna ochranna doba, hned po skonceni RD mozu dat vypoved

bobana297
autor
22. jún 2018

ahojte nebola som tu. uctovnicka mi povedala ze moze dat vypoved ak s tym suhlasim. tak teraz neviem no na odstupne asi narok nemam. tak som zvedava ako to popise

fokuska
22. jún 2018

@bobana297 Ty vypoved nedavaj, ked uz, tak az po skonceni rodicovskej urobte dohodu o skonceni PP. A oni ti vypoved zatial nemozu dat.

evittam
22. jún 2018

@danyb Ved za nu ani ziadne odvody počas MD a RD neplatí...

evittam
22. jún 2018

@eliska13 Narok na podporu ma ak ma za posledné 4roky 730dni PvN. Bez ohľadu na to kto dá výpoveď ci je podpisana dohoda o skončení PP. Keď nastúpi po RD moze jej dať výpoveď kedy chce, samozrejme len na zaklade ZP. Nie je tam ziadna ochranná lehota.

evittam
22. jún 2018

@evka64 Ak ti schvália predlzenu platenu RD tak nie.

evittam
22. jún 2018

@danyb Aka ochranná lehota? Pokial PP trvá tak trvá aj dochodkove, nemocenské poistenie, poistenie v nezamestnanosti.... Zamestnavatel ani nikto iny nič neplatí. A uz to tak je dlho.

jessica83
22. jún 2018

na odstupne mas narok. bez neho nic nepodpisuj. neviem kolko mas odrobene pred materskou. ci mas narok na podporu. ak chces dostat maximalnu podporu dam ti tip. na taky den ci dva po nastupe z RD si daj cerpat dovolenku. a teda vypoved ci dohodu o ukonc.pp 2 dni po navrate 😁 drzim palce.

evittam
22. jún 2018

@bobana297 To nie je výpoveď! Ale dohoda o skončení PP, s vypovedou ci suhlasis ci nie ti ju môže dať ale nie počas RD. Pozdravuj účtovnícku.

jessica83
22. jún 2018

aha az teraz citam, ze maly bude mat 2 roky. vyhodit ta nemoze, jedine ze zmeni s.r.o. alebo co ma a vsetky zavazky prejdu na inu firmu. urcite mu nic nepodpis a mu povedz, ze sa mozete dohodnut po ukobcei tvojho rodicaka, tzn. nech ti zavola za rok 🤣

evittam
22. jún 2018

No len najskôr musi mať nejakú dovolenku a aspon 10dni

evittam
22. jún 2018

@jessica83 Mozu sa dohodnut aj po 2rokoch a ak ma dovolenku a vycerpe 1-2dni a ostatnu jej preplatia tak tiež dostane max.podporu, ide o to aby za posledné dva roky pred žiadosťou o podporu nemala žiadny iný zdanitelny prijem.😉

jessica83
22. jún 2018

@evittam ano. ale vies ako. kto ju zamestna s 2rocnym dietatom. aj ked podpora pol roka, ak vobec. panko vyuziva evidentne jej neznalost zp. radsej keby jej ponukol vyuzit preplatenie dovolenky pocas rd, aby si prilepsila k tej statnej almuzne 🤔

evittam
22. jún 2018

@jessica83 Evidentne si nepochopila ako to myslim. Tak ja na jej mieste radsej uprednostnim co pisem-nastup-cerpanie 1-2dni dovolenky a dohoda o skončení PP a zostatok preplatit=max.podpora. Ak sa jej chce zbaviť spraví to po RD a takto si viac než prilepší a RP zatial na otca dieťaťa. A po podpore sa vráti na RD. Alebo teorericky moze podporu vycerpat do 2rokov od skončenia PP.

evittam
22. jún 2018

@jessica83 Ked jej len preplatí dovolenku tak žiadna max.podpora. A pocas RD jej ani nemoze preplatiť dovolenku.

jessica83
22. jún 2018

@evittam moze jej preplatit rd. ona prerusi a zas sa prihlasi. robili sme to tak vo velkom korporate. je to ok. aby sme znizili pocty dovolenkovych hodin. bo nam nesedeli budgety. chore. no zakon to povoluje a dievcata sa tesili. a moze si nwchat aj 3 dni do "zalohy" pre pripadnu vypoved...

jessica83
22. jún 2018

@evittam mas pravdu. takto by to vyslo lepsie 😁

Strana
z2