icon

Výpoveď za zvláštnych okolností.

nothingness
3. apr 2020

Ahojte🙂

Nedávno som po rokoch materskej nastúpila do nového zamestnania. Do čisto ženského kolektívu, práca zameraná na pomoc ľuďom v núdzi. Bola som nadšená, že vybrali práve mňa. S nádychom energie a radosti som sa začala snažiť zapracovávať. Postupne zo mňa nadšenie začalo opadať, nakoľko prístup väčšiny (okrem jednej) bol ku mne miestami ozaj zvláštny. Myslela som si, že ok, šak som po materskej, musím sa zabehnúť..Už druhý týždeň mi bolo povedané, od kolegyne, že tak sme sa rozprávali s vedúcou, že si moc rýchla a aktívna..Na prvej porade som sa chcela vyjadriť k niečomu( kôli potrebe vyjadriť názor a aj kôli tomu, aby som celý čas nebola ticho) a bolo mi povedané, že nie, teraz nie je priestor. Ok snažila som sa to pochopiť a brať ako detail. Chodili spolu na obedy a mňa od začiatku ani raz nezavolali. Asi 3x som sa snažila začleniť ja, ale to bolo také zvláštne a zas nie som typ, ktorý sa bude niekomu dopytovať stále. Garantka zaskolovania mi hneď na začiatku povedala, že ona mojou garantkou byť nechcela, častokrát kontrolovala v dochádzke, prišla často tak 5min pred koncom môjho pracovného času. Ako chápem, že nového človeka si treba aj oťukať, ale toto bol miestami zvláštny spôsob. Raz keď som sa jej niečo spýtala, tak mi vravela, že.. ešte si to rozmyslím. Keď vošla ráno do miestnosti a bola som tam len ja, nikdy sa nepozdravila. Ja áno. Na porade pred vsetkymi raz vravela, že nemá rada deti, hlavne tie cudzie..Ďalšia kolegyňa začala mať fakt priblblé poznámky ohľadom slovenčiny (práca bola v ČR), smiala sa, keď nám asi na 10min nefungovala jedna webka slovenská..raz sa spýtala, že môj manžel má určite dobré peniaze, načo som jej milo odpovedala, že áno, má dobrú prácu..Sú to všetko možno detaily, ale keď sa nazbierajú a kolegyne vás chytajú za každé slovíčko, tak je to veľľľmi nepríjemné.
A to som nespomenula vedúcu týmu. Žena skôr mužského charakteru, dosť tvrdá, rada zneisťovala, častokrát keď som sa jej niečo pýtala, tak pozerala na mňa čudné a rýchlo odpovedala. Pri novom klientovi som jej chcela dať report, a to 2x a ona nezáujem. Pritom je to základná a dôležitá vec. Teraz sa možno budete smiať alebo čudovať, ale pri jednom rozhovore, keď ona rozprávala, tak zrazu stíchla a sa mi zapozerala na nohavice, niekde na stehná alebo kolená. Ticho bola pár sekúnd, načo som sa jej spýtala, že čo sa deje. Odpoveď žiadna. A pokračovala. Prišlo mi to ako snaha o nejaké zneistenie. Na jednom stretnutí, keď sme debatovali niečo o zákone a ja som pri odpovedi chvíľku premýšľala, tak začala kričať, že choď si pre pc a pozri sa. Ja som šla až potom, čo sa garantka postavila a chcela isť. Na začiatku som jej bola vyzdvihnúť komp v alze..bez jediného ďakujem. Pritom ja som mala starý ( ale to mi nevadilo, len chýbala myška), aj stoličku tú najblbšiu, oni všetky najnovšie..
Ináč do práce som vždy chodila čistá, rada sa pohodlne obliekam a cítim fajn pre seba samú. Každý deň mením oblečko, oni tak po 2 dňoch, ale mne toto bolo jedno. Oni boli väčšina aj plnších tvarov, ja po deťoch štíhla a často som s nimi nemala čo prehodiť na témy jedlo a kilojouly a sťahovacie pásy..Ináč prekecať dokázali aj celý deň, ja ten typ nie som. Keď som sa vedúcej niečo pýtala, odpovedala, ale ako blbcovi, raz tak raz inak, keď som sa nepýtala, tak vravela, že sa mám viac pýtať..Nič jej nebolo dobré.
Po 2 mesiacoch výpoveď. Dovodom bol môj prístup ku klientom (dokopy dvaja, 'zdedený' po kolegyni, nespolupracujúci a nemali proste záujem už od jej čias o službu) a nesadnutie si s kolektívom. Deň predtým sme si ešte pritom naplánovali spolu jednu vec. A mesiac predtým mi pri jednej veci pritakala, že áno dobre, že môj prístup je kolegiálny voči klientovi. Proste raz tak, raz inak. S výpoveďou som chcela ináč prísť ja, lebo mali sme ísť žiť do zahraničia rodina, ale corona to zastavila.
Takže som si vravela, že mesiac pobudnem už len kôli prachom.
Ináč od začiatku som chodila do práce pozitívne naladená, nebola som ani ukecaná, ani tichá (miestami potom pri vedúcej aj áno), nevtieravá a snažila som sa byť milá ku každemu. Vždy som si ale vedela povedať svoj názor. Oni tiež, ale všetko bolo také pod vplyvom vedenia vedúcej, všetci ňou boli hrozne ovplyvnené. Nikdy som tam nevidela náznak nejakej radosti, úprimnej. Za celé 2 mesiace sa ma žiadna ani raz nespýtala, že ako sa mám, čo deti, alebo maličkosť. Nič. Samozrejme som nebola len ja nejaká očakávajúca a pýtala som sa ja, no po odpovedi tam nikdy nepadla spätná odpoveď a ty?
Na záver keď mi to vedúca týmu vravela, tak som sa spýtala, nech mi odôvodní môj prístup, načo vravela, že nie je na to priestor. Ja som jej vravela, že mne bolo napr zvláštne, že sa vôbec nezaujímala o nového klienta. Podotýkam u každej sa na take dôležité veci pytala a bolo to pre ňu dôležité. Tak som si zbalila svoje veci, pričom sa postavila do dverí a zo založenými rukami na mňa ticho pozerala. Kolegyňa tam nebola ani jedna (v tom čase ináč vždy bývali)..proste plánovaná akcia. Ale vlastne som si vydýchla. Neviem si predstaviť byť v takom kolektíve. Som stabilná a vyrovnaná, len štve ma, že takíto ľudia pracujú v tejto sfére. Ženy, z ktorých úst vychádzajú častokrát nadávky a ktoré sa pretvarujú.
Chcela som to sem napísať, pretože chcem vedieť vaše názory na túto vec. Hlavne niekoho, kto niečo také zažil. Miestami som totiž cítila, či to nehraničí s nejakou šikanou..Ale nakoľko tieto ženy mi do môjho života vôbec nič nepriniesli, ani pracovné a vôbec nie ľudské, tak si to k srdcu neberiem. 'Len' som zažila také nepríjemné ľudské správanie a viem, aká ja byť nikdy nechcem.
ďakujem za prečítanie ❤️

Strana
z2
judar
3. apr 2020

@nothingness ani sa ti nedivím ze si dostala výpoveď lebo niečo na tom bude...viac ako polovicu som poriadne ani nedočítala lebo melieš furt o sebe aká si dokonalá ešte aj o blbostiach s čistými handrami proste total z cesty, haníš bývalé kolegyne stýlom ako keby si ich dokonalo poznala atď....a mimoto celý tvoj príspevok je totálne zvláštny po všetkých stránkach

nothingness
autor
3. apr 2020

@judar Nemeliem o sebe, že som dokonalá. To určite nie. Od dokonalosti mám ďaleko.

pieksamaki
3. apr 2020

@nothingness
Nie je to tym, ze oni boli Cesky a ty Slovenka?

nothingness
autor
3. apr 2020

@pieksamaki jeminecku, vďaka za túto poznámku 🙏 pretože som cítila určitú odlišnosť ozajže..máš skúsenosť? Predsa len to je iná mentalita

nikyball
3. apr 2020

@nothingness ženy sú väčšinou zákerné , závistlive a domyslave. Zažila som ženský kolektív a už nikdy viac. Stačí že sa dobre obliekas ,chodíš upravená a hneď si odpísana. A ešte keď si povedala že manžel má dobrú prácu a dobre zarába , nemáš šancu. Spokojný život sa nenosí. Keby si sa stále ľutovala a sťažovala na zlý život určite by si zapadla 🙂 vidíš hneď prvu reakciu na tvoj príspevok , dokonalá ukážka harpie 🙂

nothingness
autor
3. apr 2020

@nikyball vďaka za pochopenie ❤️ pár ľudí mi toto presne povedalo..o ženskom kolektíve..a presne presne ich reči začínali velmi často niečím lutostivym a pod

miiriaam
3. apr 2020

@nothingness pracujem v takom kolektive viac ako 2roky.. je to dost na psychiku..bud rada,ze si odtial prec! 😊

nothingness
autor
3. apr 2020

@miiriaam prosím ťa a ako tam môžeš vydržať?

miiriaam
3. apr 2020

@nothingness sama neviem,ale niekedy mam pocit,ze sa maximalne zrutim...asi by som radsej chcela horsiu pracu a dobry kolektiv..

nothingness
autor
3. apr 2020

@miiriaam Tak to mi je moc ľúto. A máš pocit, že sa tam takto cítia viacerí, alebo len ty? Určite s tým skús niečo spraviť. Možno môj príspevok môže slúžiť aj na to, aby sa pár ľudí odhodlalo k zmene..nenchaj sa ničiť.

nikyball
3. apr 2020

@miiriaam hlavne im nikdy nedaj najavo že si pred zrútením. Hlavu hore a drž sa.

nothingness
autor
3. apr 2020

@nikyball Presne tak! Ale o to to bude mať ťažšie. Ja som tiež dosť vyrovnaná a máločo ma rozhodí, ale to manipulativne a sikanujuce osoby neznášajú. Nech odíde, 2 roky je straaasne moc

pieksamaki
3. apr 2020

@nothingness
Nemam skusenost....ale prirodzene mi to pride ako aj boj o pracu.miesto...a nie si v rodnej krajine..tak si narokovat na postup nemozes.....vies keby si bola mudrejsia ako veduca....tak to sa nehodi....a tak ako vsade....dve gazdine v kuchyni nemozu byt....
A sme asi ina mentalita....je to predsa len aj historiou dane a tak..
A vnimam cesko ako viac ateisticke....a proste ine aj v inych veciach....
Myslim ze aj statisticky je dokazane ze je tam viac vestkyn, alebo takych podivinov....nehovorim ze to nie je aj u nas.....

daniela1911
3. apr 2020

@nothingness som momentálne na materskej, predtým som pracovala v ženskom kolektíve, 8 báb, rôzne vekové kategórie, slobodné aj maminy pubertiakov. Každá svoj životný príbeh, niekto krajší, niekto smutnejší, a niektoré mali dosť prachatých chlapov.
Ale lepší kolektív som si ani nemohla priať ❤️ prišla som tam po skončenom Bc. a druhý stupeň som si dorábala. Keď sa stretnú rozumné a vyspelé ženy, môže pracovný vzťah prerásť až do kamarátstva a aj so šéfkou, ktorá by mi vekom, mohla byť mama.
Mala si smolu, že si nestretla kolegyne, na rovnakej vlnovej dĺžke... a rozdiel medzi slovenkami a češkami tiež existuje a nie len v prac.sfére.

nothingness
autor
3. apr 2020

@pieksamaki To sme určite a ja som ešte typ s inými hodnotami občas, som veriaca..Ale o to nejde. O postupe nesnivat, ani o vzdelaní, vedeli, že sa chcem vzdelávať a ide mi o sebarozvoj, no dávali mi také najmenej kompetentné úlohy a pod..a áno veľa vecí je tu iných..

nothingness
autor
3. apr 2020

@daniela1911 Super, že si natrafila na taký kolektív 🙂 a áno, rozdiely sú nielen v pracovnej oblasti, aj osobnostnej..

miiriaam
3. apr 2020

@nikyball @nothingness no chcela som odist,hladala som si pracu,miestami som si vravela,ze mozem byt rada,ze mam aspon nejaku pracu,niektori nemaju ziadnu.. potom som si vravela,ze to neni take zle,ze to prezijem..u nas uz to islo az k nadavkam.. teraz hladanie prace prerusila korona...ale dakujem vam 😊

liz_lemon
3. apr 2020

kvôli, nie kôli

miiriaam
3. apr 2020

@nothingness presne,aj ja som sa chcela hybat,vzdelavat,posuvat a vedeli to od zaciatku..dva roky robim to iste a umyselne ma zneistuje...aspon tak mi to pride.. predtym som mala svetovy kolektiv,vsetci boli o 10-20rokov starsi a teraz?nikto sa s nikym nebavi pretoze ked povies o sukromi,spoja sa dve tri a zacnu ta "davat dole" ako tak mozes zit a aka si a bla bla

pieksamaki
3. apr 2020

@nothingness
Ono na pohovore je to najdolezitejsie ci si ludia sadnu....som zvedava tiez ci niekedy budem este pracovat..a ako to bude ...

eliska13
3. apr 2020

@nothingness "si moc rýchla a aktívna" asi boli zohrate a nezapadla si medzi ne.Ja som pracovala viac x v ženskom kolektíve a nikdy viac😀zničilo by Ťa to tam pracovať, ber to ako skúsenosť veľmi dopodrobna si to napísala vsimas si detaily asi si dosť citliva.Do prace sa má chodiť s radosťou nájdeš si inú.Predsa nebudeš 3/4 dňa tráviť s ľuďmi, ktorí Ti nesadli v poslednej dobe je to všade zle.

marca12
3. apr 2020

@nothingness robila som chvilu v statnej sprave a akoby som citala o mojich byvalych kolegyniach. Tam som dostala taku facku od zivota,ze vsetka naivita o dobrote ludi zo mna okamzite zmizla 😀 tolko tupych,zakomplexovanych chudier,co tam robilo. Hnusne zenske,co jedna druhu ohovarali,nic nebolo dobre a cim som starsia si vsimam,ze vsade sa najdu take,ktorym nie je nic dobre. Kasli na tu etapu zivota a bud rada,ze si dostala vypoved a nepodpisal sa na tebe ten kolektiv. Lebo na mne sa podpisali a dlho som sa nevedela dostat z toho. S akymi ludmi travis cas,takym clovekom sa stavas. Oni boli asi uz usadenejsie a take nemaju radi,ak pride mlada krv,aktivna a navyse hrrr do vsetkeho.

nothingness
autor
3. apr 2020

@eliska13 Ale ja som si na začiatku myslela, že niee, že to ja po materskej asi som nejaká mimo alebo čo..Ale cítila som, že to fakt není ono a určite mi to dá niečo do budúcna. Len mi je ľúto tých, ktorí sú v tých kolektívoch dlho, kladú vinu na seba a to má na človeka dopad.
Do práce sa má chodiť s radosťou ❤️🙂👍

marca12
3. apr 2020

@miiriaam Aj ja mam znova taky teror,ale len jedna kolegyna,ktora so mnou spolupracuje mi robi peklo. Nic jej nie je dobre,je to diktator,nestastna osoba. Ani so ziadnych chlapom nevydrzi,na kazdom vidi len to zle. Uz som mala napisanu vypoved a bum korona. Slahne ma,zrutim sa,ak neodidem. Ale nemozem ostat bez roboty.

miiriaam
3. apr 2020

@marca12 no hej asi tak nejak..ja este dufam,ze ma spasi babo😃

marca12
3. apr 2020

@nothingness Presne tak,clovek vini seba. Ja mam teraz veducu,ktorej nic nie je dobre. Spravis ako ona chce a aj tak je zle. Vsetko prekruca..dokonca sa na niecom dohodneme a potom povie,ze ona to nikdy nepovedala. Alebo sa zvykne tvarit,ze danu vec pocuje prvy krat a ona urcite nepovedala,ze zvolime taky postup. To ma ide vytutit. Takyto sialenci deptaju ludi,ale ja sa nedam. Nejako to musim zvladnut. preto pisem,ze sa ti len dobre stalo,ze si dostala vypoved.

nothingness
autor
3. apr 2020

@marca12 boli aj mladšie aj staršie, mňa supli k mladším..ináč ale ja som až teraz pochopila, že to sa viacero žien fakt dokáže takto namotať na seba a ovplyvniť sa? Nechápem..
Som rada, že si z toho von. A vďaka za koment❤️

nothingness
autor
3. apr 2020

@marca12 Aj moja mala nie sefovske, ale diktatorske sklony..
Odíď! ❤️

miiriaam
3. apr 2020

@marca12 presne toto robi aj moja.. este sa spoji s druhou a hustia do mna ze ako to mozem tak robit,pritom ona mi to kazala..

marca12
3. apr 2020

@nothingness ono spadnes do tej rutiny casom sa zacnes spravat podla okolia,je to pud sebazachovy. Vela kolegyn,ked som strrtla v civile,boli uplne fajn zenske. Len zeny pokope kazda pred druhou hra akusi formu. Poviem priklad,robili spolu dve baby,ked vybavovali stranku,boli obidve harpie. Akonahle mala jedna dovolenku,druha bola ako vymenena. Milucka,prijemna,vysmiata na stranky. Asi by zeny nemali ani dlhsie sediet spolu alebo neviem,ci sme zabudli byt ludmi.

Strana
z2