Vyštudované učitelky, čo v skutočnosti robite?
Zaujima ma, ci ucite ako ste vystudovali, alebo robite inu pracu...aku? Mne sa po rodicovskej velmi naspet do skolstva nechce, ale co ine robit?
Kedysi som sa zvykla zapajat do debat o ucitelskej praci. Tie debaty vsak na MK zvycajne vyzeraju tak, ze tie, co nikdy neucili, vedia uplne presne, co ucitel robi a co by robit mal a sice v realnom zivote by si mozno ani nepipli, tu dokazu dost arogantne vystupovat. Zakladatelka polozila velmi jasnu otazku a aj ju uplne presne adresovala. A uz je siedma strana a minimalne polovica prispevkov je o niecom inom😲
@euka210 Ako som uz pisala, v tvojom pripade by som to skusila v muzeu, lebo by to mohlo byt pre Teba zaujimave. Ale v podstate dost zalezi aj od toho, ako si na tom cudzimi jazykmi, s pocitacovou gramotnostou, lebo nikde nie je napisane, ze sa musis drzat toho dejepisu a zemepisu. Ak si sikovna, tak sa kludne mozes uplatnit aj v inych sferach. Mozno mas nejakeho konicka, v ktorom by sa dalo podnikat, skus a uvidis. Ja ucim (uz vyse 20 rokov) na VS, dokonca som kedysi ucila aj buducich ucitelov, tak viem, ze mnohi vystudovani ucitelia ucit nikdy ani nezacali, su spokojni. A poznam aj vela takych, co ucia a tiez su spokojni. A samozrejme v oboch skupinach poznam aj nespokojnych. Kazdemu vyhovuje nieco ine a ak sa do skolstva vratit nechces, tak sa nenut, vyskusaj nieco ine a uvidis. V praci clovek travi prilis vela casu, aby ostaval niekde len preto, ze toto prave vystudoval.
Babulky a teraz napisem z praxe, dufam, ze sa nikto neurazi, pochadzam z ucitelskej rodiny, babka, dedko, teta, mama vsetko ucitelia, moja sestra pravnicka, ja stavebny inzinier, mamina denne pracovala 5,5 h, plus obcasne porady a plus ranne dozory, nam so sestrou sa venovala fantasticky, mala na nas cas, viem kolko zarabala ku koncu, mala rozne kredity porobene a musim povedat, ze aj ona sama priznala, ze je to celkom slusne, stale sa vsaak porovnala so sestrou pravnickou, ze ona zaraba 2x viac a mama, ze ma odrobenych 30 rokov a je to nefer, raz som si s maminou sadla a vysvetlila som jej, ze ale sestra robi 16,5 h denne, nech si to prepocita na hodinovu mzdu a az potom mamina pochopila, baby nic nie je ciernobiele
@euka210 inak môj kamarát má túto kombináciu. Teraz sa živí mimo iného aj fotografovaním. Za jednu svadbu má toľko, koľko by mal za mesiac učiteľovania 🙂
@mooonika1975 voilà je francuzske slovo, ktore si myslela tym vuala, len nevies ako sa pise. Gramatiku a cudzie prevzate slova ovladaju aj ludia s ucnovkou co vela citaju. Jedine ze by si bola teta upratovacka. Ale aj tych poznam par vzdelanych.
@matenka na fakty by sa nikto urazat nemal. Bohuzial vzdy ked niekto napise ze su 13.30 doma (vidim to z okna), hned sa zhrknu vysvetlovacky priprav, oprav pisomiek atd. Ale ved to nikto nepopiera. Faktom zostava, ze si tie deti vyzdvihnu a nerobia dvanastky, sviatky, vikendy a nocne ako mnohi rodicia. Nikto tym nepopiera pripravy a opravy. Aj ked uprimne, vsetky nase ucitelky si opravovali pisomky na hodinach. Dali nam nieco odpisovat a robili si svoje. Jednej som aj cigarety chodila kupovat.
@babulkomale fuuu, ty si ale múdra, ja som to písala pre nemudrych, aby sme všetci rozumeli, aj ti malo vzdelaní , možno napíšem esemes a to už si radšej niečo daj, neviem či to zvládneš 😲😲😲
@matenka áno, je to tak ak niekto robí 5,5 hodiny. Ide o to, čo sa považuje za prácu 😉 Ak len tzv. "práca s deťmi", tak áno. + Neporovnávala by som učiteľovanie kedysi a dnes. To ti povedia aj učiteľky ktoré si prešli za 30 rokov jedným aj druhým systémom, resp. chaosom 😲 Moje bývalé staršie kolegyne už strihajú meter kedy pôjdu do dôchodku a všetkým mladým sa čudujú, že do toho idú...
@all Ono v podstate, porovnávanie povolaní, a hlavne hľadanie ktoré by malo byť ocenené viac je dosť komplikované. Hlavne keď sa porovnáva štátny a súkromný rezort 😕 Ale z filozofického hľadiska, každé povolanie, práca, začína pri výchove, odbornom vzdelaní... Aj preto v technologicky vyspelých krajinách platí, že otázka vzdelávania je pre krajinu kľúčová. Tam všetko začína... aj končí 😕 Pri spôsobe ako naša spoločnosť vníma pedagógov a naše štátne orgány dbajú o fungovanie školstva, sme odsúdení stať sa krajinou robotníkov, lacnej pracovnej sily... "Mozgy" odídu študovať von, tam aj ostávajú, tam prinášajú výkon aj dane...
Bohužiaľ, ja osobne vidím, že z aktívneho učiteľovania odchádzajú tí schopní a nahrádzajú ich rýchlokvasení "akožeučitelia" ktorí sa len potrebujú niekam zašiť kým príde dôchodok a nejako to tam tichúčko pretrpieť. Bez záujmu o skutočné potreby detí, bez znalosti podstaty cieľov vzdelávania, smerovania výchovy z globálneho pohľadu... Bez záujmu ďalej sa vzdelávať, rozvíjať svoje poznanie...
Minule som sledovala 5 proti 5, a učiteľka 1-4 nevedela povedať jeden príklad na slovenské miesto ktoré je zaradené medzi pamiatky svetového dedičstva UNESCO 🤔
Bohužiaľ, poznám veľa tých "silných ktoré to zvládli" (ako tu bolo spomenuté) ostať v školstve. Bohužiaľ, veľa z nich by aspoň ten jeden príklad nedali... A nielen to. Ale dokážu s tým žiť, dokážu nejako odkrútiť smenu a vyprdnúť sa na všetko zatvorením dverí triedy. 😏
@babulkomale asi vedela, prečo teba prosí o tie cigarety, mňa žiadna nikdy nepožiadala....
@matenka Dobre napísané, syndróm porovnávania u učiteľov je dosť vyvinutý, aj keď v konečnom dôsledku možno zistia, že naozaj nie sú na tom až tak zle ... Z môjho dlhoročného "pozorovania" učiteľov vo svojom veľmi blízkom okolí môžem napísať, že učiteľ je "nasmerovaný" na jednu líniu, po ktorej si ide, a všetky informácie, situácie bežného života sú mu cudzie (samozrejme česť výnimkám). Možno keby ovládali náplň práce traktoristu, sestry v nemocnici, asistentky sudcu, bežného živnostníka, špičkového manažéra a k tomu príslušné mzdové ohodnotenie, zistili by, že nie sú na tom až tak tragicky 🙂
@montemotherone takže z toho vyplýva, či si teraz napísala, že skutočne sú pedagógovia kvalitní aj nekvalitní. A celá diskusia je vlastne odrazom toho, s ktorým druhom pedagóga sa diskutujúci počas svojho života stretli. Počas svojho života sa stretávame s množstvom pedagógov, či už počas vlastnej školskej dochádzky, alebo časom počas dochádzky našich detí. Takže všetko sú to vlastne subjektívne skúsenosti a tie má niekto horšie a niekto lepšie.
@mooonika1975 ano vedela preco posiela mna. Mala som pisomku napisanu prva, bola som zodpovedna a rozumna, vedela ze sa nebudem flakat ale kupim a pridem, bolo to v 5.rocniku ZŠ, v stanku to mala dohodnute. Bola nam triedna.
BTW, v zivote som nefajcila ani neskusala.
@mooonika1975 tak potom voalá 😀 Dakujem, ano, som mudra. Esemes je zbytocne dlhe. Ale v niektorych prekladoch som videla uz aj vyraz esúvéčko. A zijem 😉
Ja mám vyštudovanú biológiu a chémiu 🤣 Nikdy sim neucila a ani nebudem... Momentálne sa už pár rokov živím fotografiou ;)
Moja kamarátka učí na základnej škole na 1. stupni - momentálne má deti v 3. ročníku. Každý deň končí najneskôr o 14,00 a stále zháňa nejakú brigádu, lebo povedala, že sa doma nudí a má veľa voľného času a energie (a to má 2 deti) - momentálne robí brigádničku v cestovke. Ja som si vedomá, že učiť deti je mimoriadne náročné, ale sú aj iné náročné povolania, pri ktorých človek ide domov o 17,00, o 18,00 a je vyšťavený na maximum. Učitelia majú naozaj obrovský benefit v množstve voľného času a prázdnin. A nemyslím si, že každý deň sa musia do večera pripravovať na vyučovanie.
Moja sesternica zase učí na Obchodnej akadémii angličtinu + je triedna učiteľka a má na starosti nejaký jazykový projekt dotovaný EÚ. V čistom zarobí cca 1100€, čo teda považujem za veľmi slušné. Áno, som si vedomá, že učitelia cudzích jazykov sú na tom platovo lepšie ako napr. učitelia iných probácií, ale aj tak je to učiteľ a je veľmi spokojná.
@ebi88 v tomto Tvojom názore sa s Tebou zhodnem - že mladí chcú mať všetko a hneď. Ja mám odučených cez 10 rokov a plat v čistom som mala donedávna 500 €. Cca 2-3 roky dozadu. Potom som akosi "precitla" a zistila, že si plat môžem dvihnúť kreditmi. A tak som si urobila kredity a potom 1. atestáciu a áno, v minulom školskom roku som mala s triednictvom, kreditovým príplatkom a 1. atestáciou + príplatok za odpracované roky okolo 750 € v čistom. A to už vidím, že keď to tu napíšem, tak ma tu neprajníčky ukrižujete. A predstavte si, že mi to príde za vynaloženú snahu a prácu málo. Medzitým totiž už ani tých 750 € nie je až tak veľa.
A začínala som v šk. roku 2005/2006 s platom 10 500 SK!!! A z toho 4500 som dala na bývanie. Mamu som vyžierala ďalej! Ako vysokoškolsky vzdelaná! A teda moje štúdium rozhodne nebolo prechádzkou ružovou záhradou.
Na margo toho si myslím, že dvihnúť v tabuľkách platy iba začínajúcim učiteľom je nehoráznosť až sprostosť neskutočná. To budú mať začínajúci učitelia toľko,čo ja! To je nespravodlivé!
No a netvárme sa, že profesie bez VŠ nemajú tých 700 €. Mnohé oveľa oveľa viac!
som ucitelka a aj ucim, milujem tu pracu, ucitelom by mal byt naozaj ten, kto na to ma a bavi ho to...bohuzial nie kazdy by ucit mal, vid. ze sa praci venuje ozaj 5,5 hodin denne...sorry...toto pre mna nie je kvalitny ucitel...5hodin denne som sa svojmu ucitelskemu povolaniu nevenovala asi nikdy!.......mne totiz naozaj zalezi na to,a ko vzdelavat deti......5,5 je len cas mozno cisty, co oducim...ale to si dobry ucitel dovolit nemoze......prac. uvazo je normalne 7,5 hodiny...ale ked prepocitavam posledny rok....tak robim viac ako 7,5 hodin denne.......aj na ukor svojej rodiny (co mi uz zacina vadit.....).......je mi len smutno, ze sa halvne tu na SR zovseobecnuje.....a su to halvne vsetci rodicia......my, kt. by malo zalezat na vzdelavani nasich deti..... ale neviem ci forma sudenia, ohovarania a kydania na inych je prave ten spravny smer......som ako vzdy rozcarovana z niektorych anzorov a vyjadrovania sa......
Nedavno som si vypocula zivotny pribeh jedneho vysoko vzdelaneho cloveka ktory sa bohuzial svojim vzdelanim vobec neuzivi a rodinu uz vobec nie, preto sa v styridsiatke v podstate profesne hlada.Rada by som sa spytala tu pritomnych uciteliek, ci pred studiom ani len netusili fakt, ze je to slabsie platene ako sukromny sektor (tiez nie vsade) a ci ich teda nenapadlo ist studovat nieco ine, s cim by sa lepsie uzivili, ked teda vraj aj to studium je take narocne.
@babulkomale odpoviem ti za mna.....jasne, ze som vedela, do coho idem....tabulky su verejne.....to ma neodradilo, kedze ucitelstvo fakt milujem..... a popravde, co je to malo?....niekot moze mat 2000E a je to pren malo a niekto v pohode zije z tych 700.....je to o nastaveni a ekonomickom zmyslani.....da sa privyrobit kreditmi, atestaciami.....nie je to vela...ale da sa....tolko, je to vzdy o uhle pohladu......
@sorciera24 ano, ja to chapem, plus je vyhoda ak muz dobre zarobi a ma pochopenie ze zena chce robit toto poslanie. Poznam vyborne ucitelky alebo spec.pedagogicky ktore to vyslovene vnimaju ako poslanie a vdaka manzelom to robit mozu. Vtedy je to super.
@sorciera24 ľudia majú tendenciu zovšeobecňovať, ty tiež zovšeobecňuješ v pohľade na rodičov - napísala si citujem "su to hlavne vsetci rodicia." Rodičia majú zovšeobecňovacie reči o pedagógoch, pedagógovia o rodičoch... mne sa toto zovšeobecňovanie tiež nepáči, tak sa skúsme všetci naučiť nezovšeobecňovať...
@0silvia0 bolo to myslene, nie vsetci rodicia.....ale ze vsetci , co tu zovseobecnili su tu rodicia......a ti by sa mali na to pozerat cez vzdelavanie svojich deti....neviem, ci chapes.....aj ja som rodic, takze som to enmyslela ako zovseobecnenie......
@sorciera24 ja som to pochopila s predchádzajúcou vetou: "je mi len smutno, ze sa halvne tu na SR zovseobecnuje.....a su to halvne vsetci rodicia". Ale nechcem sa tu doťahovať za slovíčka a za pomyslené významy viet. Ja osobne som stretla tiež fantastických pedagógov ale tiež aj veľmi slabučkých. Najviac čo mne osobne vadí, keď sa učiteľka na rodičovskom združení správala k rodičom ako k nesvojprávnym 5-ročným deťom. To bolo fakt hrozné... to aj tak vyzeralo to rodičovské, rodičia len čakali kedy z tú nepríjemnú záležitosť budú mať za sebou. Ale zažila som aj také rodičovské združenie u mladej učiteľky, kde rodičko trvalo 2 hodiny a človek sa tam cítil ako na posedení u priateľov a nechcelo sa mu ísť domov :D a ani tej učiteľke :D
@0silvia0 mi hovor, popravde, preto pisem, nie kazdy ma na to ucit a an to treba mysliet, toto povolanie je fakt poslanie a nedokaze ho robit kazdy, lebo fakt pracujes s detmi, kolegami, rodicmi......a poznam kolegov, za kt. sa tiez sama hanbim.......lebo potom sa vytvara mienka vseobecna......
skor som reagovala len na tuto diskusiu, ani som ju nedocitala.......
vzdy je to o komunikacii....ano, ako vsetci, su rodicia aj taki aj taki (aj ucitelia, aj hocikto)......ale vsetko je o komunikacii a pristupe oboch stran....
@montemotherone iba sa chytim tych kolegyn pred dochodkov - zaujimave, ze ja poznam zas mnozstvo tetusiek uciteliek uz na dochodku, ktore nie a nie odist na dochodok...uciteliek na dochodku je kopec, skostvo sa ich casto nevie zbavit...mamicky mojich kamosiek co stale ucia a s tym, ze naco do dochodku, ze sa bude nudit ...o 14:00 je doma, este aj vnucata postrazi, vyberie z skolky,vsetko postiha a berie dochodok aj plat..kdeze do dochodku...nepoznam veru take co by meter strihali 🙂
@matenka u nas to iste v rodine..od babky, dedka, tety...rodicia nie, ..ale babka ucila na 1-4, doma o 12:00 kazdy den...a potom vnucata....dedko bol ucitel, potom riaditel a aj skolsky inspektor a nevedeli si vynachvalit -- ucitelstvo to naj co moze byt, kopec casu, prazdniny a pre zenu ideal..teta ucitelka Mat- Fyz...na zakladnej..to iste...na cele dva mesiace dosla na prazdniny k rodicom aj s dcerou, kopec volna..ale jasneze vzdy sa stazovala aka tazka praca, ake hrozne deti...aka je unavena, aka zataz...moji rodicia uz mali vtedy alergiu na ucitelov..ale zo mna by dedko mal najradsej ucitelku, ze najlepsie povolanie pre zenu matku

@dagaz už si niekedy učila? Za mňa, keď sú malé deti, treba sa venovať im, a nie tým cudzím. Najkrajšie letné dovolenky ktoré som si naozaj užila boli tie, keď som nepracovala v školstve. Keď som robila inde, S manželom sme to zlepili dovolenkami, tábormi... Je to investícia, ale mohla som si to dovoliť. Keď som robila v školstve, ten tábor by som si nemohla dovoliť ak by nebolo mužovho platu. A psychicky som dovolenku strávila spamätáva ním sa zo školského roka... Ja som ale učila v MŠ, takže v júli sa ešte fungovalo, aj keď bolo dovolenky kopec, dopadla som často tak, že "veľkopapuľové" kolegyne dovolenkovali, a ja s dieťaťom som robila... A moje dieťa zas v dennom tábore. Na konci augusta sa už zarezáva, takže zabudni na lacné dovolenky, o júni a septembri ani nehovorím. Môžeš si ju teda vybrať, ale väčšinou vtedy, keď to vyhovuje školskému roku. A vieš kedy som si vyberala ten zbytok? Keď som chodila na kontinuálne vzdelávanie, alebo keď bola vysoká chorobnosť detí, triedy sa pospájali a "bolo potrebné si čerpať dovolenku"... takže to máš tak na dve veci... A tiež neviem, či by si večery chcela namiesto varenia večere, či trávenia so svojimi deťmi, presedieť pri príprave na aktivity na budúci deň, pri vypisovaní projektov, diagnostiky, či pri kontinuálnom vzdelávaní, ktoré je ako jediná možnosť vši zvýšiť plat o pár chechtákov.... 😒