Vyštudované učitelky, čo v skutočnosti robite?
Zaujima ma, ci ucite ako ste vystudovali, alebo robite inu pracu...aku? Mne sa po rodicovskej velmi naspet do skolstva nechce, ale co ine robit?
@m.i.r.i dedko , babka, teta...to bolo kedy? Keby si napísala sestra, ok...ale školstvo sa za posledných pár rokov neskutočne zmenilo...k horšiemu. Keď som ja dostala trojku, otec vyhrešil mňa a nie učiteľku! Lebo si jej robotu vážil. Čím zároveň učil mňa vážiť si autority. Dnes??? Za trojku, štvorku z písomky mám telefonáty. Raz sa žiaci vysmievali jednej šikovnej žiačke, že dostala dvojku a ja som žiakom dohovárala, pričom som nepatrne pozerala na vinníčku. Zle to pochopila jej suseda a poobede ma jej matka div nezabila, že čo som si to dovolila! A to podotýkam, nikoho som nemenovala. Akonáhle som vyžadovala viac prípravy na hodiny, lebo sa blížilo Testovanie, stretla som sa s takým odporom, až mi z toho zle bolo. Vtedy som vážne zvažovala odchod zo školstva. Aj ponuku som mala v bankovníctve. Bola by som to aj vzala, no keďže by mi nemal kto byť s deťmi po návrate zo šk. družiny, musela som to vzdať. A teda som zostala.
V minulosti napríklad neboli integrovaní žiaci priamo v triede. Dnes? V triede sú aj piati a poznám rodičov, ktorí chcú, aby ste sa individuálny program naučili dobodky. A vyžadujú jeho striktné dodržiavanie. A skúste sa vychýliť. Z obeda nestihnete prísť a už máte telefonát v riaditeľni. Takto to je. Skôr alebo neskôr táto práca zvalcuje aj odolnejších ľudí. Toto sa dnes už nedá porovnávať s učením v minulosti. Každý cent je nie zaslúžený, ale oddretý.
Áno, mám kolegov, ktorí rozhodne nemajú toľko práce nadoma ako ja. Ide o predmety ako telesná a pod. Tí však pripravujú všelijaké súťaže, olympiády a pod.
A neobstojí ani názor, že písomku z roka na rok si odložím. Niekedy ani v paralélkach nedávam tú istú písomku. Nedá sa. Všetko záleží od "materiálu" aký máte v triede a s ktorým pracujete. Nehovoriac o tom, že sa snažím inovovať a aktualizovať údaje.
No a nakoniec oprava písomiek. Aj v tom je rozdiel. Mám kolegyne matematikárky, ktoré mi povedali, že by so mnou nemenili. Žiaci nečítajú, čitateľská gramotnosť je včudu. A skúste ich potom pripraviť na slohovú prácu. Tie vetné konštrukcie sú katastrofálne a často rozmýšľate, "co tím chtel básnik říci"...Podmienky sa dávno zhoršili, nenávratne, žiaľ, si myslím...
@loginexistuje praveze nemam, tu na vychode je to tazko, ako som sa vydala a prestahovala, tak som este nerobila, lebo prisli deti. Jeden znamy odisiel do skoly a robi colnika na ukr. hranici.
@slovanka2508 presne toto poznam. Z cudzieho jazyka. Slohove prace su vrazedne. Castokrat veta nedava zmysel. Ak som nechcela nabachat patky,snazila som sa zistit, co tym autor myslel, zistit z toho misungu co ovlada a co nie. Nehovoriac, ze som si vyrabala materialy,bo knihy boli nepouzitelne (zo socika hadam z roku 70) a nove sme nemali povolene (peniaze na ne nemala ani skola, ani ziaci, boli sme skor socialna skola,cirkevna,pre socialne slabsie rodiny).tak som si vyrabala cvicenia, testy,clanky..za slobodna ma to stalo hodiny prace a vecery pri pc. Uz mam deti a aby som nechcela sklznut do znizenia vykonu a kvality,radsej by som uz neucila.praca s deckami ma bavila,ale to vsetko okolo...
@monikamalinka to aj mne napadlo, ale bavime sa o krajnom vychode SO, tu je to bieda, tu ludia chodia do Rakuska opatrovat, alebo ziju z minima. Mam to stastie, ze manzel ako zvarac zarobi celkom dobre na dane pomery, hoci na zvaraca malo. Uz ho aj tahali do zahranicia kde by poriadne zarobil, ale pri malych detoch a chlapcoch, ktori ho potrebuju toto u nas nie je cesta.
@euka210 no pre teba by miesto v skole bola vyhra v loterii
pri troch malych detoch bez praxe a v tej kokalite mozno nieco manualne na zmeny ze sa prestriedate
@minnie55 lebo ma to bavilo, aj historia aj geosa, mam to rada, mam rada prirodu, ked vidim divoke skladky, tak som nastvana ako ludia pristupuju k prirode. Moja mama bola ucitelka 1-4, chcela som ucit, no po roklu ucenia som mala pocit, ze s pubertakmi si neviem poradit, ti mensi v pohode. Aj hlasivky permanetne unavene a angina.
@babulkomale ja som to ako narocne nejako nepocitovala, boli jasne opravne skusky, aj augustove terminy, aj obcas hrozny ucitel, ale predstavovala som si to na strednej ze to je tazsie. Kto bol poctivy a ucil sa, presiel. A presli aj lajdaci, hoci neskor. Ale zo 100 dejepisarov v 1R nas koncilo asi 30.
kupovali sme v jeseni umyvacku riadu a kym manzel siel po nieco do auta, tak som pokecala s predavacom a zistila som ze je rovanko historik z rovnakej vysky. Pokecali sme, no bolo mi smutno ze clovek z VS musi robit aby prezil predvaca v Nay :(
@loginexistuje je to tazke, lebo manzel robi na 2 smeny, cize ja musim byt schopna dat rano deti do skolky a poobede ich vybrat, lebo on raz moze rano a raz poobede. Prax mam len 1,5r. Tu je jedine Yazaki v MI, ale fakt minimum, 3 smeny.
@euka210 a nebavi ta nieco take,co mozes robit aj z domu a teda byt sama sebe panou? Vela ludi robi uplne nieco one nez vystudovalo,naslo sa v konickovi,ktory sa im stal zamestnanim nakoniec..
A ak nic..nuz..jedine mat odvahu prejst do inej sfery s ttm,ze ta zaucia a zarobit dost na to,aby ste si mohli dovolit opatrovatelku k detom na cas,kedy vy nemozte,ak vam teda nemoze pomoc rodina.
Ja som byvala v skole kazdy mesiac chora.. Teraz robim s hlasom,ale v cistejsom.prostredi a hlasivky nie su tak namahane i ked uz zacinam.pocitovat,ze uz mam dakedy dost i tak.. Ale mozno je u mna za tym nejaka alergia.
Ja som uplne mimo svoj vystudovany odbor.
@minnie55 , ucim na SS, jazyky a teda o plate 1100, je to o 400 viac ako mam ja, v cistom mozem len snivat a takisto o konci pracovnej doby o 14:00, ako ucitelka bezne koncim najskor o 15:00, mnohokrát som v praci dlshsie, pricom dovtedy sa nezastavim a kavu pochlipkavam behom z jednej triedy do druhej
@slovanka2508 presne som cakala, teta uci stale a este 10 rokov bude ucit, sa mi paci, ze hladas problem aj tam kde nie je 😂
@euka210 podľa toho čo píšeš by ta škola bola pre teba dobrá.Ak muž robí na smeny...aspoň ty budeš flexibilná.Precitala som tu všetko čo baby napísali neviem asi každá škola vyžaduje niečo iné, alebo sú niektoré baby perfekcionistka, ale u syna v škole učiteľka písomky opravuje na hodine pokým si robia poznámky, alebo čítajú nové učivo.
Materiály naštudovanie učiva.... možno to zlahcujem, ale veď za tie roky už učiteľ snáď nemusí sedieť nad ucivom doma, aby vedel druhý deň niečo vysvetliť.Kopirovat prac.listy....mne sa to zdá zveličené veď majú krásne pracovné zošity na prvom stupni syn je už na druhom a to je viac menej vysvetlenie učiva a samostudium doma.Vela v Vás píše,že do 15 v práci áno a v akých iných zamestnaniach okrem štátnej správy urady....kde je tiež buzerácia stres sa môže končiť o 15?jediné čo nezávidím je tlak od rodicov, ale všade je niečo sú ženy čo prídu o 17:30 a po večeroch doma pracujú na PC meetingy, školenia, sluzobky obrovská zodpovednosť ekonomike, žien v banke, sestričky....áno učenie je ťažké, ale ešte stále je to fajn práca a hlavne pre ženy matky.
@matenka tak sa jej opytaj, ci je mozne porovnat ucenie kedysi s dnes. A nastopro som si ista, co Ti povie. Preto by som tak vehementne netvrdila, aka je to vlastne super praca...zvlast ked si za katedrou nikdy nestala.
@babulkomale Samozrejme ze som poznala vysku platu, nebol to pre mna ziaden argument, preco ist studovat nieco ine. Ale ja sa nestazujem. Svoju pracu mam rada, so ziakmi si poradim, aj s rodicmi. Ak mam niekedy chut odist, tak ked ma nastvu medziludske vztahy v kolektive.
To, co tu niektore ucitelky pisu o telefonatoch rodicov do skoly, ved rozumny riaditel/zastupca vybavi sam.
@letfenixa No zrejme tu nastalo nejaké nedorozumenie. Aj ja svoju prácu milujem, tiež som si vždy poradila aj so žiakmi, aj s rodičmi. Dokonca aj medziľudské vzťahy sú u nás skvelé, fakt mám šťastie, že so v takom kolektíve, v akom som. Aj riaditeľa máme super, vždy sa nás učiteľov zastane.Nič to však nemení na veci, že keď rodičia volajú, som to ja, kto vysvetľuje. On sa zapojí, až keď je problém. Tlaky sú to však obrovské...a vnímam, že sa to zhoršuje.
A zasa povedzme si to na plné ústa, milé kolegyne aj nekolegyne, náročnosť tohto povolania sa neustále stupňuje. Vnímam to tak. O chvíľu budú naše deti učiť ozaj len silné povahy....alebo nekompetentní ľudia neschopní uplatniť sa inde. Lebo čo si budeme nahovárať, stále sú v školstve aj ľudia, ktorí milujú pocit "mať nad niekým moc".
Vo vyspelých krajinách pochopili už dávno, že naliať peniaze do školstva sa neskutočne oplatí. My v porovnaní s nimi len tak živoríme. A nikto proti tomu nenamieta, že učiteľ je dobre platený...lebo potom idú do školstva len ľudia kvalitní...
Je rozdiel, či človek učí na na ZŠ alebo na SŠ. Ja som po 7 rokoch na SŠ (učila som jazyky) bola tak vyčerpaná, že som uvažovala o konci mojej učiteľskej kariéry. Potom materská, potom sťahovanie a zrazu problém, tri roky som si nevedela nájsť prácu. Lektorovanie v múzeu, opatrovanie imobilnej ženy, vychovávateľstvo v autistickom centre... všetko to som skúsila a bolo to oproti učeniu veľmi slabo platené. Konečne som si našla prácu, tentokrát na ZŠ, a som spokojná, hlasivky sa síce namáhajú, ale oproti SŠ je to asi jediná nevýhoda. Mám oveľa viac času a oveľa menej stresu. Aj keď ako slobodná matka som odkázaná len na bývanie v podnájme. Ten plat mi nestačí na hypotéku.
@slovanka2508 Preco nedorozumenie. Ja ten tlak od rodicov si az tak nepripustam. Pracujem tak, aby som mohla svoje kroky vzdy obhajit, moze za mnou prist, kto chce. Ovela viac ma nici, ziaci v 5. rocniku nevedia nasobilku, ako uch mam naucit pisomne nasobit a delit?
@letfenixa Pravda, pravda...ja sa snažím o to isté...mať pred rodičmi čistý štít. Mňa skôr zaráža občas tá "drzosť", alebo odvaha, alebo ako to nazvať...
A áno, aj moje kolegynky sa stále sťažovali v 5. ročníku, že decká nevedia deliť... A ja zase tvrdím, že ani čítať. Nie je to zautomatizované. A preto nie až tak vítam tie akože zmeny typu projekty, interaktívne tabule už hádam aj na telesnej atď. Som toho názoru, že niektoré veci je prosto sa treba naučiť. Ako napríklad násobilku.
Moje deti prestúpili na inú školu, kde ich učia mladulinké učiteľky a čo ma zaráža je fakt, že sa mladé kolegyne nepotrebujú vzdelávať, resp. učiť od starších kolegýň. Lebo aj tie projekty nekonečné majú zmysel len vtedy, ak sú podložené vedomosťami. Takže mne sa tie nové metódy až tak nepáčia. Resp. zmysel by mali vtedy, keby bolo vyvážené ich využívanie s metódami starými a osvedčenými.
@slovanka2508 uplny suhlas. Este dodam, ze to citanie je chyba rodicov, nevedu k nemu deti. Namiesto, aby im vecer precitali rozpravku, pustia im telku, tablet, cd... My od malicka so synom citame, chodime do kniznice, aj doma mame velku kniznicu. Syn este nie je skolak a uz by chcel velmi citat, tak si vymyslel, ze teraz vecer cita on nam, zoberie knizku a podla obrazkov prerozprava rozpravku. Podla mna zaciatky budovania vztahu k citaniu 🙂
@xxxkatka tym vedenim som si neni ista - ja som napr. Z rodiny kde mamina vobec necitala a ocino cital neustale - sme 3 surodenci - ja s bratom v knihach zahrabani cely zivot, druhy brat nema k citaniu vztah ziaden - doma pritom obrovska kniznica - on bol rad ked sme mu vecer ja alebo brat citali, pripadne mu pribehy prerozpravali... a vidim to aj u svojich deti - ako malinky knihy nemali radi, mohla som listovat , ukazovat - nezaujimalo ich to - deti maju v izbe 2 kniznice, v obyvacke je dalsia velka... dcera zacala citat v 6tich rokoch a vacsi knihomol odvtedy asi neexistuje - za tyzden precita s porozumenim aj 2 200strankve knihy - nosi si ich do skoly, cita cez prestavky, doma pred spanim... nikto ju k tomu pritom neviedol, nenutil - nas samozrejme citat vidi ale inak ziadne vedene tam nebolo... mladsi syn zacina citat najma pod jej vplyvom ale tiez mam pocit ze skor ma rad ked mu cita ona ci mu rozprava o knihach...
Podla mna to citanie je niekde aj v genoch plus prostredie spravi svoje ( knihy musia byt dostupne...) ale nejake vedome cielene vedenie asi moc nrpomaha ( v skole poznam rodicov co robia / robili vsetko co tu bolo spominane a ich deti aj tak necitaju...)
@slovanka2508 Ked som prvykrat zazila slabikujuceho piataka, bol to pre mna mensi sok.
V pouzivani techniky som na matematike spiatocnicka, uprednostnujem klasiku.
@m.i.r.i porovnavas neporovnatelne, vies ake priepastne rozdiely su medzi skolami? to akoby som ja napr zacala zhadzovat lekarov, lebo napr moja oftalmologicka pracuje maximalne do 12.00, kazdy rok pravidlene v lete mesiac volna, ide do kupelov, ja som nekoncila v skole o 12:00 ani nepamatam, ano mozno na ZS maju viac volna, neviem porovnat, ale neplati to pausalne a mnohi ucitelia maju klasickz 8 hodinovu pracovnu dobu, naoyaj mnohi
@dskjhfdlkdjhl a mne to pripomenulo, ze kolkokrat sa cez den ani nenapijem, okrem tej putovnej kavy a potom dohanam popoludni, ked skonci vyucko
@zuzana76 ja si nosim malu flasu s vodou a snazim sa dodrziavat pitny rezim, kavu pijem doma, lebo si ju chcem vychutnat.
Ja som učila 5 mesiacov-a počas dlhodobej PN,potom sa učiteľka vrátila,ja sa ocitla bez práce,nechceli ma ani v obchodoch za predavačku,že im vadí titul,v školách plno tak som šla na MD,dufam že sa vrátim raz do školy,veľmi chcem,mne sa páčilo ucit a ten plat učiteľa bol super,mať vždy v čistom okolo 600€ eno nuno,dobre beriem učiteľov zo západného Slovenska tam je to ozaj drahé a majú problém vyžiť ale tu na Liptove rakyto plat super,moja mama robí vedúcu i predavačku všetko v jednom ,namala sa fest a plat v čistom 350€ občas 370€,otec ako kuchar musel byť v práci od 4:00 rána do večera a plat v čistom Max 550€,