Vyštudované učitelky, čo v skutočnosti robite?
Zaujima ma, ci ucite ako ste vystudovali, alebo robite inu pracu...aku? Mne sa po rodicovskej velmi naspet do skolstva nechce, ale co ine robit?
Učiteľ má 45dni dovolenku, na všetky prezdniny to nestačí, tak keď sa mu nebude podarí zastupovať, nebodaj sa bojí ísť s pubertálnom na výlet musí si vziať neplatené voľno.... to môže každý...aj tí ktorí zavidite prázdniny.... počas prázdnin.. keď deti nie sú v škole... sú skúšky prestupy, komisionálne a pod.o čom rodičia nemajú potuchy...ale však všetci tvrdíte že tam ani nie sme... možno si nás mýlite s upratovačka mi...lebo musíme umyť okná...lebo upratovačka je vzácna... aspoň tú v Bratislave....no a že robíme len 45 min??? A dozor cez prestávku robí kto? To je ešte väčší stres ako vyučovanie, neviete kde kto koho skrti... mláti...aj knihy treba vymeniť...aj prejsť z triedy do triedy.cuduj sa za 10 minút ledva stihneš....a áno vekový priemer je 50 rokov... štrajkovali sme nielen za platy...ale aj za pomôcky, normálny systém....aby sa mladým a šikovným chcelo ísť učiť...ale ono to vzdajú keď nedostanú hypotéku alebo majú plné zuby rodičov, ktorí vychovávajú ich namiesto ich detí....platy by sa mali zdvihnúť hlavne pre budúcnosť,lebo už teraz tam v podstate ide študovať len ten kto ani učiť neplánuje.. len mu chýba titul...ono financovanie na žiaka nepustí....a keď spoločnosťi nezáleží na školstve a ani si ho neváži... ťažko sa niečo zlepší.... to budú len pribúdať príspevky ako tento...kde inde môže ísť pracovať pedagóg...
A možno časom aj mimo Bratislavy bude problém zohnať fyzikara,matikara, jazykara... lebo tu sa už teraz deťom striedajú každého pol roka....
@dai úplne súhlasím čo sa týka kníh.. Môj syn je práve ten prípad, aj keď stále verím, že sa to ešte zmení. Ja som bola knihomol a viedla som k tomu syna od malička. Čítali sme od perinky, nešiel ani na nočník bez knihy. Každý večer pred spaním to bola samozrejmosť. Telku nepoznal do 3 rokov, tablet aspoň do 6. Od 4r sme chodili do knižnice, vždy sme odchádzali s kopou kníh. V kníhkupectve by nocoval, za odmenu si vyberal knihy. V škôlke si študoval encyklopédie a začal čítať sám v predškolskej. V škole ale postupne všetko nadšenie skončilo. Teraz ma 8 a čítanie nenávidí.Ziadna kniha ho nezaujíma, nevieme nájsť nič. Chce aby som mu čítala ja, ale on v žiadnom prípade. V škole ma problémy s čítaním s porozumením, nič ho nebaví. Som z toho nešťastná, čakala som, že syn bude knihomol ako ja. A najviac ma rozculi keď učiteľka rozpráva o tom presne, že to deti treba viesť ku knihám od malička, že to vidno kto sa deťom venoval... My máme len jedno dieťa, venovať sme sa mu viac už asi nemohli a knihy boli u nás dôležité.. A napriek tomu syn čítať nechce.. ☹
@m.i.r.i
@0silvia0 skusali stw dievcata gregs tagebuch - neviem v slovencine ako sa to vola? U nas to citala cela trieda - dievcata aj chlapci - potom isli mytologie percy jackson vsetky casti... nase decka dost v skole o knihach rozpravaju - teraz mali vorstadt krokodille povinne - hned si zakladali vlastne particky ( je to nieco ako zahada hlavolamu )
@dai nič mi to nehovorí to, čo uvádzaš. Ja som deckám čítala odmalička, dokonca suseda sa mi smiala, že čítam 5-mesačnému a mala z toho strašnú srandu. Potom som im vymýšľala rôzne aktivity s knihami: hľadali sme v knižkách obrázky, súťažili kto prvý nájde nejaký obrázok v knihe. Synovi sme kupovali encyklopédie, všetko ho zaujímalo, rôzne záhady a história. Ja som myslela, že to bude knihomoľ ako vyšitý a prišla škola a koniec záujmu. Dcéra zasa keď bola mladšia veľmi nečítala, tá sa rozčítala až pred pubertou sama od seba.
Mne tie zovšeobecňujúce reči o tom ako rodičia nevedú deti k čítaniu pilujú uši. Vždy boli deti, ktoré čítali viac, alebo menej a vždy boli deti, ktoré nečítali vôbec. Moja šéfka knihomoľka má jedinú dcéru, predkladala jej knihy, "viedla" ju k čítaniu a predsa nepochodila. Jednoducho jej dcéra je nečitateľský typ. Vzťah ku knihám musí získať človek nenásilne a knihy musí čítať rád. Čítanie tiež nie je pre každého.
@0silvia0 skus sa doma spytat - mozno to tvojmu dietatu nieco hovorit bude - su to skor chlapcenske knizky, u nas mala zacala citat toma gatesa - mne sa ta kniha nepacila ale chalani u nich v triede o tom rozpravali, podobny format je ten gregov dennik... su to take pubertalne chalanske vtipne knizky ...
plny suhlas - ja aktualne napr. citam len vonku na prechadzke s kocikom, inak nejak nestiham, pripadne vzdy nieco ine je na praci ( napr. mk😀 aj ked som to velmi silne od narodenia maleho obmedzila🙂 ) a to pritom som knizky papala ako moja mala na pockanie ( a aj teraz ked ma zaujme som schopna citat do ranalen aby som docitala...) - ono to nejak musi sediet cas, chut, prostredie a podobne...vynutit sa to neda ani vedenim😉
@0silvia0 tak uz mas starsieho a stale nic? No tak sa s tym asi zmierim aj ja...a veru, presne to iste u nas...skola v nom pochovala vsetky iluzie o uceni, vzdelani a tuzbu po poznani...tiez sme citali uz 3 mesacnemu....take obrazkove knizky, kratucke pribehy..ked mal 2 roky, recitoval cele basne z tych beznych kniziek ako Zabiatko, Husatko, Cervena ciapocka..to cele koplet naspamat vedel a rozne leporelka s malymi pribehmi tiez...on naozaj este na nocniku ako sedel tak bez knihy tam nepojde..teraz chodi na vecko ale berie si tam letaky z Dracika a studuje aku hracku chce ☹ Ma encyklopedii kopec, zbznoval dinosaury, tych ma minimalne 10, potom o rekordoch, historii, dopravnych prostriedkoch..on to hltal...vecne zahrabany bol v tom a vypytoval sa..o zvieratach, aj vedel velmi vela o tom ktore je najvacsie, najrychlejsie, kolko meria, vazi...mame aj tie hry V Kocke, tam si tiez vylepsoval tie vedomosti...my sme k tym kniham tiez kupovali kopec casopisov a pracovnych zositov, to vecne v tom bol zahrabany, preto pismenka a cisla davno vedel, riesil hlavolamy, stale len hladat rozdily, cesticky, neskor sudoku...edukacne hry sme vzdy riesili..on to vsetko zboznoval a siel do skoly plny nadsenia ako sa tam on bude ucit zaujimave veci..a tak ako byva u mnohych deti pri nasom skvelom skolskom systeme, to nadsenie opadlo uz v prvej triede..a teraz v druhej je to uz zle..nic ho nebavi, skola je nudna, nic sa tam neucia, citanie je hrozne...my sme tiez skusali knizky rozneho druhu, medzi chlapcami letia Tigri tim, Grazlik Gabo, Dennik maleho bojka, stikut a kadeco...z kazdej ma, vsetko sme skusali, precitala som mu napriklad jeden diel ja, nech vidi ake je to zaujimave...ze nech si cita on..ani nahodou....a aj tie ancyklopedie zacinaju zapadat prachom...ked ma aj otazky co ho zaujimaju, chce aby som mu ja odpovedaa, ked mu poviem, ze take veci ma v tej a tej knihe, nech si to zisti a precita, tak ze uz ho to radsej ani nezaujima..
Takze no zial..asi s tym uz nic nespravim... 😢
@m.i.r.i presne to čo píšeš je ako cez kopírak... presne tie isté záujmy mal môj syn, presne tie dinosaury, záhady aj tie rekordy... ešte prvá trieda ho bavila a od druhej triedy koniec. Ten zlom, že už musí v škole niečo robiť mu v hlave naštartovalo akúsi apatiu a nezáujem až odpor. Ja to nechápam, dnes ľutujem že som ho nedala na nejakú montessori školu, on nie je stavaný na dnešný školský systém. Dcéra školu zvládala oveľa lepšie, je oveľa racionálnešia ako syn a síce si myslí svoje, ale akceptuje systém, aký je nastavený v škole.
@0silvia0 presne! my sme tiez s muzom rozoberali, ze sme ho mali dat na alternativnu skolu..dokonca este aj teraz sme zacali zvazovat prelozenie na inu...ze mozno este by sa nieco dalo zachranit kym nie je neskoro..lebo ja z tohto vsetkeho vinim do velkej miery skolsky system a ucitelku, ktora je klasicka stara skola...a uplne presne aj u nas, prvy rocnik este ako tak, lebo sa tam sice nudil ale islo to samo..neucili sme sa nic..prisiel domov, prehodili sme tasku a siel bud von alebo na kruzky alebo sme sa hrali...v druhej uz pomalicky zacalo byt nieco treba, nejaka ta prvouka, precitat si sam zadania, ulohy, citat texty s porozumenim..neznasa to, nic ho nebavi..neznasa ucitelku, skolu ani nic...hladame ze co by ho bavilo, zda sa mi ako dieta bez vyrazneho zaujmu, ved nemusi robit vsetko a vo vsetkom byt dobry..ale v skole ma rad len telesnu, prestavky a druzinu..a znesie matiku a anglictinu, lebo to mu ide same...nemusi pohnut prstom..ostatne su somariny a ucitelka sa ani neusmeje, len pisu milion pisomiek,on sa uz ani nesustredi...dnes mi prave ucitelka povedala, ze on sa vobec nesnazi, ze ma dobre znamky len preto, ze mu to pali ale nevidi ziadnu snahu, ziadny zapal...zial, vsetko to v nom pochovala ona a cely system ako sa u nas v skolach uci...je mi z toho tiez smutno, ze to dieta bolo zhave po vedomostiach a co z neho takto bude..
preto si aj ja hovorim, ze nech to nehadzu vsetko na rodicov, chapem, ze su deti, ktorym sa rodicia nevenuju, ono to nasi ucitelia iste aj vidia, lebo aj ten pristup rodicov je iny, nezaujem, nepride na rodicovske, nereaguje na upozornenia ucitelky a podobne..ale su aj taki, co sme pred nastupom do skoly v detoch vybudovali vztah k poznaniu, rozvijali ich a ked prisli do skoly, tak prave pristup ucitelov a sposob akym sa vyucuje to v nich znicil....a pocuvat, ze treba disciplinu, sediet na zadku, prisposobit sa kolektivu, davat cely cas pozor atd - to neuznavam..a specialne u velkeho mnozstva chlapcov, kedze nas skolsky system je skor nastaveny na slusne dievcata, co radi kreslia, pisu, citaju, sedia na zadku, pride pozalovat ked chlapci lietaju po triede a vymyslaju..kto sa vymyka,je drzy, neslusny, hyperaktivny..a nedajboze sa opytat...nasa ucitelka aj povedala, ze ona hovori raz, nikto sa viac nema co pytat ze niecomu nerozumie...treba vychovat poslusne ovce pre buducu statnu spravu ..
@m.i.r.i z tohto ide aj mňa rozhodiť.Niecomu nerozumeli v škole učiteľka to zopakovala a, že kto nechápe nech si zaplatí doučovanie!
Môj syn číta tiež som ho k tomu viedla od mala, ale má len "svoje knihy" taký typ tých teenegerskych komédii.Dennik odvážneho bojka, Grazel Gabko...lenže máme už všetky vydania a nič nové nechce🙂)som mu hovorila, že je x dobrých kníh ,že pôjdeme do Pantarhei nie.....encyklopédie už vôbec nie....je piatak.Muz sa snažil ho motivovať na detektívky detské to ho vôbec neoslovilo.
Takže ma 5 obľúbených autorov a hotovo.budme radi za to, že tie deti vôbec chcú čítať, alebo čítali môj je v okolí za exota a ja za premotivovanu mamu🙂)
A to, že mal chodiť na iný typ školy tiež banujem, ale už s tým nič nenarobím.Uci sa dobre, ale mne nesedí to klasické drilovsnie poučiek a stadovitost
@m.i.r.i to, čo píšeš bol presne aj môj hlavolamy, sudoku, pracovné zošity vieš ono vekom je to ťažšie už ho to nebaví nechce sa mu úplne prepadol hrám, mobilu musím to obmedzovať a sliedit ako pes som z toho nešťastná.Kazdy hovorí to patri k veku neviem?A bude to pubertou ešte horsie🙂)
@dai ten denník odvážneho bojka ide s nami všade na dovolenku, v aute ...každý mesiac sa ma pýta či už vyšlo nové vydanie.Ja som si minule prečítala pár stránok úžasné je to napísané🙂také zo života tam práve opisoval svoju mamu ako na víkend vymýšľa program pre celú rodinu a všetci sú z toho na nervy🙂)
@eliska13 toho sa aj ja bojim, tych mobilov a tak...my to mame uplne ze obmedzene..ma v sobotu,ked sme vobec doma, dovoleny mobil na hodinu..to je vsetko..svoj nema..a snazim sa to oddalovat ako sa da, aby ho tak skoro ani nemal..mam len ja jeden stary, kde ma on par hier stiahnutych, to ma tu hodinu tyzdenne..ked nie sme doma, tak ani to nie..ale jasneze pride ku kamaratovi, ten ma mobil stale v ruke, uz je pri nom, uz sa chcem pohrat..uz nic nevidi..to zial asi nezmenime..tato uzasna doba. nas vela sportuje, vedieme ho k tomu, po skole ma stale sport, je aktivny, tak si stale naivne namyslam, ze ho budeme co najdlhsie k tomu viest, aby nemal cas na mobily a radsej sa venoval sportu...ked uz citat nebude..
A dennik odvazneho bojka nasho nic..tiez to ma doma, este ako-tak ten Gabo, lebo ze tam su velke pismenka..a rychlejsie to precita..ale on cita asi tak, ze sa pozrie kolko ma kapitola stran..znervoznie z toho, ze ma vela stran a ako dlho mu to bude trvat..potom zacne citat, po 2 stranach pocita ze kolko mu este ostava a znervoznuje sa este viac, ze ako vela...ja mu hovorim, ze ty neries kolko stran ma kniha a kolko kapitola, proste citaj, vnimaj co citas, ved pri citani ide o to, ze ma zaujima co citam, ze dychtm po tom dozvediet sa co bude nasledovat..nie ze kolko mi este ostava stran a sa stresovat...ale nezaujem...☹
@m.i.r.i tak veľa zdaru!ja som tiež mobil oddialovala svoj dostal v 10 r okolo toho veku to vypuklo rozprávali si v škole kto čo hrá, Minecraft, ....niektoré sú fajn logické tvorivé to príde tak z ničoho nič okolo 4-5 triedy.Nechcem byť zase harpya, aby mal zakázané všetko a nalinajkovany deň, ale je to choré ku nám prídu jeho kamoši vonku krásne a zálezu na mobil a hrajú spolu hry.Je mi jasné, že nebudú stavať Lego, ale tiež to korigujem nech sú aj vonku na skejte, hrajú futbal...len vieš...som zlá všetci môžu koľko chcú ....už má také pubertálne názory majster sveta a vzápätí decko čo Ťa objíma a pusinkuje divné obdobie táto puberta🙂)
@eliska13 no moj ma 8 a mam to iste...tiez som zla a potom najlepsia a mojka sa jedna radost..a ja viem..uplne sa to zakazat neda ☹ Je to kontraproduktivne..a VSETCI mozu len ja nie..a VSETCI maju mobil len ja nie..zistis ze vsetci su 3 z triedy, ale jasneze som najhorsia...a je to smutne, ze veru miesto hrania sa vonku tie deti zalezu na mobily ☹ U nas este v tomto veku ako tak, este sa vyhraju aj vonku, ale keby dostal do ruky mobil, tiez na tom bude iste cucat cely den...nerobim si iluzie...
@m.i.r.i možno u vás by to stálo pouvažovať nad alternatívnou školou. Môj syn mal tolerované celú zš že si čarbal na hodinách. U neho všetky zožity pokreslené. Učiteľky mu to tolerovali, lebo on aj vnímal a keď dostal otázku, tak odpovedal a vedel o čom je učivo. Vekom to bolo síce horšie a nástup puberty mal veľmi skoro, ale nejako sme to zvládli. Síce toto dieťa ma vyšťavilo ako nikdy, nakoľko som mu večne musela držať stráž nad jeho učením sa a ani za 9 rokov zš si nedokázal vštepiť zásady systematického učenia sa. Vždy najprv z lajdáctva nachytal zlé známky, potom opravoval. Musela som ho skúšať, chodil na doučko z matiky...
U nás koniec školského roka v devine bol asi takýto: z dejepisu mu vychádzala štvorka na vysvedčení. Prihlásil sa, ale keďže sa to naučil na jednotku s hviezdičkou (ja osobne som mu to natĺkla do hlavy), učiteľka povedala, že teraz si to tak opravil, že mu vychádza známka 2/3 a či si to nechce ešte skúsiť opraviť na dvojku. Zas dostal jednotku po ďalšej odpovedi a mal dvojku z dejepisu. Čiže toto trepanie učiva do hlavy je veľký problém, tým deckám sa to nechce. A nech mi niekto rozpráva že to je chyba výchovy! Pri tej istej výchove ani neviem čo sa pomaly dcéra učí a ide jej to fajn. Ona vôbec nechce ani nepotrebuje aby som mala jej školské záležitosti pod kontrolou...
Nasi ucitelia nevedia naucit, cest vynimkam, fakt, ale vedia sa najma a ustavicne stazovat. Mame prvaka a piataka...vsetky predmety sa ucim s nimi doma, v skole bieda..ucitel nedokaze zaujat moje deti..podobne to maju mamicky spoluziakov, skratka prideme domov z prace o 17tej a teraz nevieme co skor..ci sa ucit s jednym alebo s druhym. A tie projekty doma robit- uz prestante. Minule ucitelka matiky pise: rodicia posielam vam domov pisomku z mat, aby ste videli co vase dieta nezvladlo. Tak v prvom rade je to praca ucitelky, je to spatna vazba na to ako vie ucivo podat, odprezentovat, vysvetlit a co nezvladla ona...a za priemer svojej triedy takmer 4,0 by som ja zvazovala vypoved...skratka treba vyvodit zodpovednost. Nevies naucit,?nemas co robit v skole. Prvak sa tak tesil do skoly, no nadsenie odislo..za mojich cias sme sa naucili a pochopili na hodine..prisli sme domov, hodili tasky a do vecera vonku..teraz? Ach chore..to je tak ked nase deti ucia ucitelky, ktore su tam z dovodu kratkej pracovnej doby a mnozstva prazdnin..a o pristupe k detom a k chuti ucit ani paru..no co vam poviem, aj z rodiny si 2 sesterky a bratrancova manzelka robili vs na materskej a teraz su panie ucitelky. A s jednou som nedavno pisala a napisala pekni chlapci s tvrdym y - pani ucitelka slovenciny. A same vylety, volna, prazdniny a nase deti fakt slabe vedomosti..A pracovna doba do 15?..kde?kto?..synova prvacikova stramenaduje najneskor o 12:30 na obedik a rovno domov...synovu piatakovu po 14tej v skole nenajdete, vlastne nikoho len vychovavatelku ktora tam vrieska po detoch..a ake pripravy doma a znamkovanie? Ucky opravuju pisomky na hodine a jedna expertka rano vo vlaku cestou do skoly...pravidelne..kto sa stazuje nech ide na urad prace..je mi luto nasich deti..
@0silvia0 no tak tesim sa co nas caka ☹ ja pravidelne minimalne raz za mesiac otvaram temu inej skoly, potom a vzdy necham stiahnut tym, ze no je to teraz trosku lepsie, vytrhnem ho od kamaratov a podobne...ze hadam to nejako zvladne..ale mam stale viac obavy ze to pojde k horsiemu....lebo u nas su uz problemy aj so spravanim..tym ze ho to uz tam nebavi, tak presne ako ty pises, carbe po knihach a zositoch, zuje pero a vrchnaky, stuka perom...a uplne presne, ucitelka mi hovori, ze on vobec nedava pozor, ale co ju naviac doslova vytaca je to, ze ked sa ho opyta, on vzdy vie odpoved...on skor napriklad nevie co povedala, ze nepoduje zadanie, ale ked mu zopakuje otazku, odpoved vie vzdy..tiez mam pocit, ze pri nom budem sediviet ak nezvolim inu skolu s inym pristupom a metodami ☹
@fiffinkaa do velkej miery s tebou suhlasim..opat asi netreba uplne zovseobecnovat, pochopim a sa niektore ozvu, ze to tak nie je vsade, lebo urcite nie je..ale je to takto velmi casto! Ja sa tiez nestacim divit kolko toho sa maju ucit doma, ked daju projekty, tak to su projekty pre rodicov, nie pre deti..u nas tiez da pisomku, same trojky--stvorky, povie, ze to katastrofalne dopadlo a asi to nevedia, tak im bude davat viac pisomiek....vysledok zlyhania deti nie je ze im to este vysvetli, ze si to preberu, ale ze im da viac takych pisomiek...a obvini rodicov, ze deti nevedia citat s porozumenim a ze to je chyba rodicov, ze ich k tomu neviedli..
A ako bonus...na telesnej sa cely cas hraju len loptove hry, sama vybijana, hadzana, futbal a neviem co..potom prisiel polrok a ze ide znamkovat kotul vpred, vzad, hod loptickou a preskok cez svhadlo...moj syn je sportovy typ, on nema problem, ale..cez svihadlo vedel len on a este jeden chlapec, 2 deti z triedy...kotul vzad skoro nik a tak..tak ucitelka rozdala stvorky a patky za preskok cez svihadlo a kotule.. a odkazala v ziackej rodicom, ze maju doma naucit deti skakat cez svihadlo...ja sa syna pytam, ze ci im pani ucitelka ukazale ten preskok sama a ci im ukazala aj kotul vzad..je to tak 55 rocna ucitelka, vysoka, mohutna...vie tak piskat na pistalku asi na telesnej..tak ze samozrejme, ze nie...maju sa to doma naucit..
Tiez chapem, ze dnesne deti su telesne nezdatne, nas vie skakat cez svihadlo lebo sportuje, ucili ich to na tenise, vie rychlo behat aj vsetko...ale taki co nechodia na sporty, to nevedia..a nemali by ich to v skole ucit? aj ten preskok ci splh? ci zas zvalime na rodicov ze deti nevedia kotul a hodim mu 4 z kotula? Potom im rata sed lahy na cas a beh a tak..a kedy sa tomu venuju v skole?
Ale na margo akychkolvek pripomienok to skonci tak, ze ako ona sa moze individualne venovat kazdemu dietatu,..ze ona nemacas veci ani 2x vysvetlovat, ze maju davat pozor..ze ma predpisy a osnovy a kopec deti..a tak vsetko na domacu ulohu treba nechat, na samostudium - co znamena pre rodica presediet hodiny s dietatom nad ucenim...neviem ako to zvladali ucitelky za nasej doby, ked nas nebolo v triede 20 ale 35 a zaujimave ze som sa doma neucila nic...
@m.i.r.i s tym kotulom je to teda riadne hlupe...mal by jej dobre nalozit nejaky rodic vozickar 😕
@fiffinkaa popravde, neviem do akych skol chodia vase deti,a le ak je to tak, tak im zmente skolu....hladajte skoly, kde ucitelia vedia ucit....ci vsetci ucitelia na SLovensku nevedia ucit? to fakt?....neverim.... ucim na sukromnej skole na teda nadriadeny by s nami riadne zamaval, kebyze amme takyto pristup,a le napr. syna mam v statnej skole a nemozem povedat makke F na skolu, ucitelov, ci pristup....
suhalsim, ze ak permanentne vychadza celej triede priemer 4,0 - tak chyba asi nebude len v detoch, ze?.....halvne ak je to u vsetkych tried......ano, ucitel ma naucit, podat latku, zaujat ziakov........ale su jedinci, kt. proste nemozu mat 1tky (lebo proste inteligencne na to nemaju, co nie je tragedia, len rodicia to tazko chapu/nesu), su jedinci, kt. maju problemove spravanie a kym cela trieda jasa od nadsenia nad aktivitami na hodine, tychto jedncov zaujmes fakt malokedy, aj ked sa budem ako ucitel tocit na hlave a odrazat usami...proste nie (ale to uz vieme zhodnotit, ze vacsinou su za tym problemy plynuce z rodiny, atd....)
na margo projektov.....kedysi som nedavala detom zaidne projekty! fakt ziadne, zda sa mi neprimerane ohodnotit projekt na urovni pisomky......k projektom mile damy, nas rokmi donutili rodicia....citujem" ved im dajte nejaky projekt, nech si tym zlepsia znamky".....ha?.....tak, co chcete projjekty? ci nie?.....(ja riesim projekty halvne na hodine, ci skupinovou pracou)
ucim na 2.stupni ZS a gym. a myslim,z e obcas nejaky ten projekt takto velke deti uz zvladnu, osobne davam projekty minimalne a ked uz ma ich zvladnut ziak, nie ich rodicia!
no a porovnat vysledky ziakov na ZS a SS je snad neporovnatelne.....lebo je fakt rozdiel ako sa ma taky gymnazista pripravovat.....
k vyletom a pod. sa vyjadrovat ani nejdem......vylety s detmi su za trest!......a z mojej iniciativy ani na ziadny uz nepojdem...prave kvoli primitivnym reakciam, ze idem na vylet a to, ze to nie je vylet, lebo detom nie je rady na tychto akciach, mi za to fakt nestoji.....skoda, ze uz rodicia nemaju zaujem vidiet svoje deti,a ko sa na tychto akciach spravaju (asi vedia preco)....
radsej budem ucit 7 hodin vkuse, nez ist na "VYLET"...a to by som sa pre ne fakt rozdala,a le odtial, potial, tiez mam len 1 zdravie a 2 vlastne deti
@m.i.r.i nechcem sa zastavat tej ucitelky, lebo ak neskakali cez svihadlo cely polrok a potom ich zrazu oznamkuje, to je dost zvlastne. Ale mne este zvlastnejsie pride to, ze teraz deti na prvom stupni nevedia skakat cez svihadlo. Moja generacia (mam 46) skakala na svihadle bez toho, aby nam to nejaka ucitelka ukazala, tak ale my sme nesedeli cele dni pred telkou ako mnohe dnesne deti teraz vysedavaju s mobilom, ci tabletom. Takze z mojho pohladu je toto problem v rodine. Mam gymnazistku, aj tretiacku na ZS, obe vedia skakat cez svihadlo a nie je to zasluhou skoly.
Ano ucim co som vyštudovala😉praca ma bavi, deticky zbožňujem.Nemenila by som.Mala som v triede aj svojich dvoch, ale uz mi usli do skoly 😱
@dskjhfdlkdjhl ja s tebou suhlasim..aj moj vie skakat cez svihadlo, aj splhat, aj kotule robit, aj loptu kopat, hadzat do kosa, lyzovat, plavat aj bicyklovat atd atd..nie je to zasluhou skoly, chodi este na 2 sporty, je rychly v behu, skoku..kadecom...ma to aj v genetickej vybave, aj sme ho k tomu viedli...a mas pravdu, ze dnesne deti sa nehybu..my sme skakali cez svihadlo, skakali gumu, lozili po stromoch a preliezkach, robili premety a kadeco..ale pointa je presne v tom, ze v skole to nerobia...preco sa nevenuju tejto priprave pocas hodin TV? No hadam nejdem deti skusat nieco co na hodinach nerobime..Nie ze na normalenj telesnej sa hraju vybijanu, deti sa len zlostia ze kto vyhra a prehra a prejde hodina...a potom skusa preskoky cez svihadlo, rozda zle znamky a posle odkaz rodicom, ze ich to maju naucit...aj na matike nebudu na hodine predsa vymalovavat malovanky s cislami a potom ich bude skusat priklady a ked nevedia,maju ich doucit rodicia? Ma ich to ucit v skole..aj tu telesnu...nie kazdy ma na to predispozicie, ale tak ked chcem nieco skusat, nedavam to za ulohu domov rodicom...
@m.i.r.i ako som pisala, ja sa tej ucitelky nezastavam, ak to urobila, ako si napisala, tak to v poriadku nie je. To je bez debaty. Ale v tejto dobe sa mnohe deti hybu minimalne, zdrave to nie je a v prvom rade by na tom malo zalezat rodicom. Na toto som narazala.
@sorciera24 my sme uz skolu zmenili, sme na sukromnej, 16 deti v triede ..nie som zatazena na znamky, ale na vedomosti a system vzdelavania..a tie nase deti maju slabe vedomosti...a z vyucovania takmer ziadne..od prvej triedy starsieho syna som nespokojna, je uz piatak..je to vsade naokolo, ten isty problem rodic skratka doma supluje pracu ucitela, polovicka deti chodi na doucovanie, lebo rodic chce prve posledne pre svoje dieta, dieta ma potom menej casu na konicky, pobyt vonku, svoj vlastny priestor...absolutna nerovnovaha
@m.i.r.i
Hmm..telesna..dnes napr.mali ist prvaci na telesnu von, ale nesli..pritom idealne podmienky..a nahradny program? Pozerali rozpravku.. hmm.. skratka nemoze ucit kazdy, lebo kam po 2 materskych, lebo co s detmi cez letne? Potom to takto vyzera...Nevravim ze nevie nik ucit, ale napr.ak mam zhodnotit nasho piataka, tak som spokojna s dejepisarkou, anglictinarkou a s ucitelom klavira..inak je to velka bieda...a co sa tyka platu..napr.v nasom regione sa nemate sancu zamestnat na prac.zmluvu..vsade zivnost ci dohoda za minimalku..plat 600 e v cistom plus vsetky benefity sa nam nesniva..a niekto sa stazuje, ze ucitelska dovolenka im nepokryje predsa vsetky prazdninky...
Napíšem svoj názor, každý by si mal plniť svoje povinnosti, tak rodič ako aj učiteľ a vyššie riadiace orgány. Rodič by mal viesť deti k športu, pohybu od malička, nebolo by toľko obéznych deti. Učiteľ, keď je hodina telesnej výchovy, tak nebudú žiaci pozerať rozprávku. Pravdou je, že nie každý je rovnako športovo zdatný . Majú niektorí učitelia chuť učiť na 100%, keď napríklad učiteľka, ktorá učí cudzí jazyk a ďalšie 2 predmety v cudzom jazyku mala mala učiť 17 hodín a učí 23 za tie isté peniaze, lebo škola nemá peniaze, chodí so študentmi na 2-3 týždne cez prázdniny do zahraničia a z nároku na cestovné, stravné, stratu času jej vyplatia 50% lebo niet peňazí, kto je za to zodpovedný? podľa mňa zriaďovateľ, že dá škole málo peňazí, snáž sa potom
Mna teda v tychto prispevkoch zaujalo este nieco a sice, ze projekty robia rodicia😲
Neviem, ale ja som nikdy za svoje deti ziadne ulohy nerobila, vsetko som tak maximalne skontrolovala, samozrejme, ked potrebuju, tak poradim, ale ulohy za ne robit nebudem, tak ako neplanujem za ne chodit neskor do prace. A na prvom stupni obcas tie ich vytvory vyzerali dost hrozne, ale aspon bolo jasne, ze ich robili same. Ta mladsia je sice este na prvom stupni, ale krasne vidno, ako sa za tie tri roky vypracovala, ked robi nejaky projekt, tak uz presne vie, co tam chce dat a aj ta uhladnost sa zlepsila. A to je podstatne, nie to, co dokaze zosmolit nejaky rodic.