Zamestnania, ktorých sa ani lockdowny a ani iné krízy netýkajú
Všade sa šíri panika z tých koronaopatrení lockdownu že ľudia strácajú zamestnania, príjmy atď. Premietlo sa to aj do financovania typu spotrebné úvery a lízingy tak že veritelia obmedzili poskytovanie prostriedkov, aj počas bratia drobných pôžičiek sa pýtajú či je všetko v poriadku v zamestnaní aj keď som už dlhodobým bezproblémovým klientom... Kým predtým pôžička prebehla na pár klikov, teraz nepsutia peniaze kým nezavolajú a neustia sa že je všetko v poriadku atď. Tak aby toľko nepanikárili nechystá sa napríklad vytvorenie zoznamu zamestnaní ktorých sa lockdowny a ekonomické recesie netýkajú? Bol by proste nejaký náprotivok blacklistu nejaký whitelist a tým by všetko fungovalo naďalej tak ako mimo korony či ekonomickej recesie. Lebo dajme tomu my čo ohrozený na príjme niesme tak dajme tomu prídeme do autobazáru a budeme chcieť auto na splátky. Keďže sú tie "krízy" tak by buď nedali ten lízing alebo by sa hojne vypytovali.
Ako príklad uvediem aké môžu byť dopady "krízy" na niektoré zamestnania. Nám sa zvýšili objemy, pribúdali nadčasy (čo sú zase extra peniaze nevyše), k hodinovej mzde nám pridali korona príplatok, počas trvania "krízy" nám príplatky za nadčasy, nedele či štátne sviatky čo sú normálne 100% zvýšili na 200%, aj príplatky za bežný nadčas čo zvyklo byť 25% je 50%. Proste všetky príplatky zdvojnásobili. Takže počas takzvanej krízy sme my zarábali o niekoľko stovák eur viac ako bez krízy. Takže niektorým odvetviam kríza ešte aj pomohla a finančne dopriala.
Príkladom toho príkladu je že v období prvého lockdownu keď banky odpúšťali ľuďom splátky, tak ja som posielal ceľkom štedré mimoriadne splátky! Ten úver je už (aj vďaka krízy) skôr splatený a ide druhá vlna t.j. druhý lockdown čo zase niektorým firmám nahráva a opäť bude veľa nadčasov a lepšie výplaty. Tak vlasne v tom období uvažujem nad kúpou vecí na splátky keďže viem že príjem je ešte istejší ako bez tejto krízy. To banky/veritelia vedia?
@prispievatel vies kedy sa mas tak dobre ako pises ? ked si nemusis brat leasing ani spotrebak na veci, ktore si chces kupit 😉
@mogaa myslim, ze predajca poziciek. Je az prilis akcny pri ich chvaleni... Ale ide na to zle, lebo vsetko len na splátky by kupoval. Pravy financak investuje a veci si kupuje z vynosov...
Veeeedlaaaaa. Robím manuálnu prácu v logistickej hale. Zle ste pochopili. Ja pôžičky nechválim ale práveže sa pýtam ako to je počas lockdownu a iných podobných kríz. Mať sa dobre nesúvisí s kupovaním na splátky. Ja by som to skôr nazval že nemám trpezlivosť sporiť tak si to kúpim na splátky ale príjem mám istý a vždy som všetko splatil dokonca aj použitím mimoriadnych splátok. Ten príklad s tými sumami bol zámerne. Nikdy by som si nekúpil niečo za 5000€ napríklad. Vždy len v rámci možností. Ale napríklad keď viem že na tú vec za 1200€ by som musel 3 mesiace sporiť tak som netrpezlivý a to je aj obecne známy psychologický efekt že ak má človek len tak voľne odložené na sporenie tak na nich siahne. Ale ak príde šek so splátkou tak ho automaticky po výplate ide zaplatiť spolu s ostatnými. Chápete? Ja hovorím o tom efekte že splácať je ľahšie ako sporiť. Len teraz ako došli tie krízy na niektoré odvetvia tak sa strašne strachujú veritelia a tak ma napadlo že keby existovala databáza firiem ktorým sa cez krízu darí alebo sa ich kríza netýka tak tí by mali zelenú u veriteľov stále a vynechali by sa formality týkajúce sa korony a iných ekonomických recesií.
@prispievatel zijes na dlh... nieco sa ti stane a si v prdeli 😉 poznas porekadlo starych materi "prikryvaj sa iba takou perinou na aku mas " ? zjavne nie... A sorry, ale ano presne pre to mam odlozene peniaze, aby som na ne mohla siahnut ked chcem a potrebujem - napr. sa pokazi auto, alebo odide pracka alebo telefon alebo proste cokolvek. Nemusim ist vtedy so stiahnutym chvostikom do obchodu a ze ci mi to teda daju na splatky, ani byt obmedzena vyberom len na obchod kde su splatky, alebo sa zadlzovat banke a zas len cakat co a ako 😉
@prispievatel áno, banky vedia, že niektorých odvetví sa korona nedotkla a nedotkne sa ich ani táto druhá či tretia vlna. To ale neznamená, že budú banky uvoľňovať pravidlá pre určité skupiny zamestnancov. Biznisovo to nie je logické. Ako odborník ti odporúčam nehľadať cesty v úveroch, hoci krátkodobých, ale v sporení. Aj krátkodobé úvery sú drahé, pretože úrok je náklad pre teba. Čiže finančne má viac logiku sporiť a míňať nasporené peniaze. Píšeš, že je normálne, že na nasporené peniaze človek kedykoľvek len tak siahne. Nie je to normálne. Ak je človek zodpovedný, tak nesiahne na rezervu, pretože vie, že rezervu nemá na bežné financovanie. Navyše, rezervu nemusíš mať len jednu, môžeš si vytvárať X počet. Môžeš mať sporenie na rezervu (rezerva na živobytie pri výpadku príjmu), ďalšie na spotrebiče do domácnosti, ďalšie na auto atď.
Lekári, pohrebnici, farari...potravinárstvo...to sú podľa.mna profesie, kde je jedno aká je kriza...prácu mat vždy budú.
@prispievatel Taká databáza sa nedá vytvoriť, lebo nikto nevie, aký bude mať kríza priebeh a aj vytvoriť ju, to by nebolo jednoduché. Ale jednoduchšie a aj bezúročne sa dá nakupovať z usporených peňazí, neviem prečo by mal byť niekto netrpezlivý, že si to musí kúpiť na úver. Poznala som veľa prípadov, že si niečo kúpili na úver a ešte ho ani nemali zaplatený a prišlo im do cesty niečo neodkladné (oprava a pod.) a komplikuje sa to.
My sme v procese stavby domu a dobrych remeselnikov sa kriza nijak nedotkla - objednavok maju este viac, lebo na jar ked bol skoro kazdy doma, tak chceli renovovat, prerabat, stavat :D na dobrych majstrov aj teraz cakame, maju objednavky na dlho dopredu a kazdy z nich povedal, ze kriza sa ich nedotkla, ze praveze je este vacsi zaujem.
Ja pracujem v IT a nas sa to tiez nijak nedotklo.
@prispievatel Vieš čo, ja som podobná ako ty, preto u nás doma drží kasu manžel, mne keby ze dáš 500 eúr na deň miniem ich... Manžel veeeela a dobre spori, on nechce nič na splátky brat, že si radšej za hotové kúpi... No co ti na to poviem žijeme v rýchlej dobe, treba mať rezervu
@prispievatel no ale keby si sporil, mohol by si si kupit viac veci. Za splatky sa plati.
@hettinka Nasi maju (zatial) plno prace a objednavky na niekolko mesiacov dopredu - ci murari, ci strechari, tesari, stolar, vodar, elektrikar, ti co robili podlahove kurenie a potet, co robis izolaciu stropu, pokladku podlah, obkladaci. Od jari mali este vyssi napor, moze to zacat doliehat neskor.
@prispievatel otázne je, dokedy bude dopyt po vašich výrobkoch. V niektorých odvetviach sa kríza prejaví neskôr, keď celkovo klesne naša kúpna sila. Všetko je so všetkým prepojené.
@anita1978 tak spusť, ako to robíš? To tvorenie rezerv? Čo sa týka tej 1/3 asi sa to tam zmestí keďže ja to robím takým spôsobom že kúpim na splátky a namiesto splátky 30€ pošlem 300€ ako mimoriadku a splatím skôr. Takže finančné krytie je dostatočné. Skôr ide len o nedočkavosť a netrpezlivosť sporiť. Lebo ak viem 300€ poslať ako mimoriadnu splátku tak by som teoreticky vedel odložiť 300€ aj ako sporenie. Ale tu platí ten psychologicky efekt že splácať je ľahšie ako sporiť.
@ivkazba keby bola dostatočná disciplína na sporenie tak by sa pôžičky neriešili vôbec. Ale uhádla si o čo ide. Proste mimo krízy sa požičiavalo jedna radosť ale teraz si aj veritelia dávajú pozor a obmedzujú tieto služby.
@ckatka a práve pre nich by som vytvoril výnimky keďže ich sa výpadky príjmu netýkajú o tom tu hovorím vlastne.
@mpg to už záleží na šťastí... Zatiaľ sa nič také nestalo.
@fokuska a práve pre nás čo sa to nedotklo by mali dať výnimku lebo my za to nemôžeme že isté odvetvia nejdú. To neni naša vina, my s tým nič nemáme tak prečo aj my musíme znášať obmedzenie niektorých služieb?
@laurieme to je v poriadku len za hotove sa ťažko kupuje keď toľko nemáš a čakať kým sa to nazbiera sa mi nechce. Ale viem že mi výplata chodí a v pohode dám potom aj mimoriadnu splátku a splatím skôr. Takže svojim spôsobom sa aj ja snažím dlhu zbaviť čím skôr. Mojim cieľom nieje naťahovať splácanie do aleluja.
@leuchtturm ale trvá to dlho ☹
@behulka my nevyrábame len posúvame. Sme nesmrtelné odvetvie tak ako armáda či polícia. Už aj pred koronou keď sú tie krízy ekonomické či recesie tak vždy sme mali dostatok práce. Dokonca to je moje prvé zamestnanie kde sme ani len pokles nemali. Vždy máme kopu nadčasov a maximum čo bolo aj to len nejaké dva mesiace že sme nemali nadčasy. Od toho nižššie sme nikdy neklesli. Nemá na nás dopad ani počasie ako na stavbárov. Veď kolko firiem poznáte kde aj cez koronu robia veselo nábory, otváraju po celej európe nové haly a idú stále len hore???
P.S. Ináč mohol som počkať tlačovku na TA3. Tam sa už rozhodli že bude lockdown a všade kde by sa peniaze dali minúť či kúpiť niečo na splátky sa zatvára... Takže už neni o čom. Takže už vlastne môžem len sporiť a čakať na koniec korony lebo máme povolenú len cestu do práce a do potravín...
@prispievatel nezatvára sa ... len do celoplošného testovania majú ľudia zákaz vychádzania mimo výnimky ... po testovaní, keď bude mať predavač aj ty negatívny test môžeš nakupovať :D takže jedine ak sa nebudeš vedieť preukázať negatívnym testom si donakupoval :D ale otvorené bude .. ak sa mýlim, opravte ma
Ako rafinovane to vymysleli nakoniec s tým celoplošným testovaním. Kto sa nezúčastní, musí do kararntény ale nedostane potvrdenie pre zamestnávateľa takže 3 dni neospravedlnená absencia = výpoveď. Takže bude musieť ísť každý okrem nezamestnaných a SZČO ale to je skôr do inej témy.
Ináč banky a veritelia všeobecne tieto podmienky majú dlhodobo zavedené. A ako písala ivkazba je problematické prispôsobovať podmienky ľuďom ktorých sa kríza netýka tak to zostane ako to je. Naďalej si budú overovať či pracujete, dokedy pracujete, akú máte perspektívu príjmu atď. Pôvodne bola téma o tom že počas korony si na toto dávajú sakramentský pozor a mne už to začínalo byť smiešne keďže niektorých odvetví sa to absolútne nijako netýka.
Ináč to že sa nabalia eshopy je len dôkaz toho že práca neubúda len sa transformuje. To znamená že ľudia čo nemajú prácu kvôli korone môžu ísť pracovať do veľkoskladov e-shopov napríklad. Niekde práce ubudne ale inde pribudne. Iba sa to posúva sem a tam.
@ivkazba tebe chcem povedať že si mala obrovitánsku pravdu! Vieš čo sa stalo? Zamietli! Ha ha tak mi treba. Mal som ťa/aj ostatných počúvať... Týmto som si zaistil negatívny zápis na pár rôčkov...
@fokuska noo. my sme nedavno vysolili za prichod kurenara ( plynovy kotol ) a 10 minutove precistenie kotla,( nejake sitko tam) 80.- eur. skoro som odpadla.. hold remeslo ma zlate dno.. 😉 Susedkin syn je alektrikar a tiez sa nezastavia.. kriza nekriza.
A jasne IT sektor fiči dalej 🙂 jj to je fakt. nam uz nariadili 80% ludi na HO , predtym sme boli 50 na 50. T- system si ide svoje uz od marca. do konca roka sa kamoška ani nechysta do officu. Ona je stale doma.
No ja neviem...ja sa vždy zakrývam len takym paplonom,aky mam.Mala som studentsku pozicku a ked som zacala robit,po roku som ju mala splatenu..dodnes som setrna,aj deťom poviem neraz v obchode,ze si to a to nemozu kupit..mohli by,ale ucim ich k zodpovednosti...doma sa vari, spolu pečieme atď. nemysli si,ze v reštike nejeme,ale urcite to nie je kazdy mesiac..vazime si to,co mame a sme za to vďační...
Tak áno IT sa môžu chystať na masaker lebo práve táto situácia bude tlačiť na to aby si ľudia všetko vybavovali elektronicky takže budú horieť dráty dátové...
Čo sa týka že "kamoška nešla do office" to môže lebo takí si môžu robiť robotu doma ale paleťák a homeoffice dokopy nejdú.
A ešte som brutálne zvedavý čo bude výsledok testu keď tam doleziem s nádchou. Už mesiac sa nevládzem z nádchy vymotať. Ale pôjdem dať nejaké nadčasy dva sviatky tam budú tak to hádam aj ja rýchlo dorovnám.

@prispievatel skúsim hádať....žeby finančný poradca? či poisťovák? alebo MLM?