Živnosť u manžela a zamestnanec žena
Ahojte,
mám otázočku na Vás.Možno tu je nejaká účtovníčka ktorá sa vyzná😊
Ide o to,že manžel je živnostník.Ja som mala prácu,bola som v skušobnej dobe ked som zistila že som tehotná.Musela som dvíhať ťažké vecy,preto som im radšej hovorila že som tehotná.Vyhodili ma kvoli tomu,ostala som bez práce.Predtým som bola na UPSVR,v marci 2020 mi skončila zmluva(od 2017 som pracovala v tej firme) Kvoli korone som nenašla žiadnu prácu.V decembri som pracovala na dohodu,kde ma potom vyhodili kvoli tehotenstve,cize zase som na UP,ziadne peniaze ale nedostanem.
Ide o to,že v auguste rodím,a nebudem dostať materskú,kedže mi chýba 2 mesiace NP.Manžel je ale živnostík,a rozmýšlala som, že ma zoberie ako “asistentku” na plný uväzok.Hneď by som ale išla na PN lebo mám problémové tehotenstvo a lekár ma chce vypísať.Čiže manžel by platil odvody prvých 10 dní potom by platil štát.-Hlavne mi ide o to aby mi niekto platil nemocenské poistenie.
Je toto možné?Alebo je to moc komplikované a radšej zaplatit dobrovolne NP??
Ďakujem
@ivkazba ťažko povedať ako sa SP zachová,
radšej by som asi si 2m zaplatila dobrovolné poistenie, a potom riešila PN a MD....
ale nie celkom rozumiem autorkiným slovám ... lebo ak mala prácu od 2017 do 3/2020 tak má dosť dní poistenia na to aby mala nárok na MD.
a ak ju zamestnali min. rok a v skúšobnej ako tehotnú vyhodili , tak potom má poistenie na to aby mohla ísť na PN z OL a tiež žiadať o MD z OL ... čiže toto by mala autorka asi trošku upresniť ... ale ak jej ide o max. MD tak samozrejme to SP bude považovať za účelové ale to by neriešila hned PN po zamestnaní sa.... no treba viac info.
@zalka od 2017 do 2/2020 som bola zamestnaná.(pardon,omylom som napisala marec)Dala som vypoved a isla na UP.v Decembri som mala pohovor,prijali ma stym,ze dostanem zmluvu na dohodu najprv na 1 tyzden (je to praca v obchode a tyzden pred locdown otvorili predajnu-cize nechceli dat hned normalnu zmluvu,to az vtedy,ked sa otvoria obchody) Povedali mi ze urcite ma zoberu na 2 mesiace aby som dostala vyssiu matersku...ahaa no jasne,potom volali ze si to rozmysleli🤷🏼♀️ rodim až v auguste cize tie dni mi nevychadzaju bohuzial...
alebo to beru tak,ze 270dni pred materskou dovolenkou??ci porodom?
@zalka ano zatial to tak mam,ale ked pocitam od augusta tak mi to nevychadza🤷🏼♀️ ja neviem ci mi uz sibe,alebo asi neviem ratat😄
jasne ... to budeš bez poistenia viac ako 15 mesiacov ... ved sa môžeš prihlásiť na DNP a ísť na PN tak ak ťa lekár chce vypísať nemusíš do toho zaťahovať manžela ... aby ťa zamestnal
O tomto by som sa radšej poradil s nejakým učtovníkom, či je všetko košér a nebola si potom neskôr milo prevapená. Pre našu firmu robia takéto služby https://amusevity.com/sk/sluzby/ a ten pán s ktorým spoluparacujeme je veľmi milý a všetko rád vysvetlí, keď niečomu nerozumieme. Skúsil by som konzultáciu aj s odborníkom, aby si bola safe 🙂

SP bude na tvoje zamestnanie u manzela pozerat ako na ucelove. MP moze zamietnut.