icon

Ako efektívne prať menštruačné nohavičky?

1. okt 2025

Ahojte dievcata, idem si sem po rady s tymto chulostivym problemom, neviem, ci robim niekde chybu alebo co, ale pouzivam menstruacne nohavicky a mne sa zda, ze aj po vyprani citim z nich tu krv. Na 24 hodin mam 4 ks, 3 na den, 1 na noc, hned po zobleceni ich vyoplachujem pod tecucou vodou, kym nejde cira, potom v rukach a prasku operiem a potom este aj v pracke a aj tak sa mi zda, ze proste nie su vyprate na 100%. Potom, ked mi skonci ms, tak ich vsetky hodim na 60 do pracky a odkladam. Pocas ms periem na 40. Robim to zle, alebo? Ocenim kazdu radu, diskusiu zakladam kvoli trapnosti anonymne, tak kludne mi anonymne aj odpisujte, kedze je to ozaj blba tema 😀 ale uz ozaj neviem, kde je problem

anjelicek26
1. okt 2025

Pouzivas avivaz ci nie?

anonym_cb772c
1. okt 2025

@anonym_autor tak mozno treba dat na 90 ale to asi by sa znicili?

anonym_bc011b
1. okt 2025

@anonym_autor Skús ich aj prvýkrát oprať na 60 st. a nie len na 40. Vyskúšala by som tento sanytol, používa sa namiesto aviváže:
https://www.drmax.sk/sanytol-dezinfekcia-na-pradlo

janai1
1. okt 2025
@anjelicek26

Pouzivas avivaz ci nie?

@anjelicek26 aviváž sa nesmie používať na menš. nohavičky

anjelicek26
1. okt 2025
@janai1

@anjelicek26 aviváž sa nesmie používať na menš. nohavičky

@janai1 ved preto sa pytam..ani gelove kapsule, len praci prasok.

anjelicek26
1. okt 2025
@anonym_bc011b

@anonym_autor Skús ich aj prvýkrát oprať na 60 st. a nie len na 40. Vyskúšala by som tento sanytol, používa sa namiesto aviváže:
https://www.drmax.sk/sanytol-dezinfekcia-na-pradlo

@anonym_bc011b krv nemoze prat na 60...

svetlonos
1. okt 2025
@anjelicek26

@anjelicek26
ked su vyplácané a ode číra voda ako autorka pise, tak potom uz mozes.

lilianka28
1. okt 2025
@anjelicek26

@anjelicek26 Píše, že ich preperie najprv ručne, kým nejde číra voda (teda dúfam, že používa studenú). Potom sa môže do práčky s práškom aj na 60 st. Mne vždy zišlo z prádla.

autor
1. okt 2025
@anjelicek26

Pouzivas avivaz ci nie?

@anjelicek26 nie, viem, ze sa na ne nesmie davat

autor
1. okt 2025
@anonym_cb772c

@anonym_autor tak mozno treba dat na 90 ale to asi by sa znicili?

@anonym_cb772c asi ano, pisalo v navode, ze prat max na 60

autor
1. okt 2025
@lilianka28

@anjelicek26 Píše, že ich preperie najprv ručne, kým nejde číra voda (teda dúfam, že používa studenú). Potom sa môže do práčky s práškom aj na 60 st. Mne vždy zišlo z prádla.

@lilianka28 ano, tak ich periem, najprv rucne v studenej, ked ide cira voda, davam prat s pracim prostriedkom bez avivaze na 40, davam aj pridavne plakanie a aj tak sa mi zda, ze este proste tam tu krv citi

anonym_945b64
1. okt 2025
@anjelicek26

@anjelicek26 ja mam info ze praci prasok sa nema pouzivat na menstruacne nohavicky, len gelovy, pretoze tie castice z prasku mozu narusit funkcnost..

janai1
1. okt 2025
@anjelicek26

@anjelicek26 hej? tie čo mám ja odporúčajú skôr gél ako prášok

anjelicek26
1. okt 2025
@anonym_945b64

@anjelicek26 ja mam info ze praci prasok sa nema pouzivat na menstruacne nohavicky, len gelovy, pretoze tie castice z prasku mozu narusit funkcnost..

@anonym_945b64 ake castice? Jasne treba dlhe plakanie, ale to pri vsetkom spodnom pradle. Gel robi taky jemny film na pradle, znizuje funkcnost latky, kamoska je gynekologicka, tak mi to prizvukovala...

anonym_945b64
1. okt 2025
@anjelicek26

@anonym_945b64 ake castice? Jasne treba dlhe plakanie, ale to pri vsetkom spodnom pradle. Gel robi taky jemny film na pradle, znizuje funkcnost latky, kamoska je gynekologicka, tak mi to prizvukovala...

@anjelicek26 gynekologicka je urcite odbornicka, ale na material a funkcnost produktu su vacsimi odbornikmi urcite vyrobcovia.

Proste ten sypky prsok moze vojst medzi tu membranu a straca ta sava cast funkcnost.

Napr tu: Zvoľte teplotu do 40 °C a otáčky maximálne do 1000.
Perte v gélovom pracom prostriedku.
Nepoužívajte sypký prášok, aviváž, odstraňovače škvŕn, zmäkčovadlá alebo bielidlá.
https://www.ecomodi.sk/clanok/6/pranie-a-suseni...

Ale uvadza to skoro kazdy vyrobca menstruacnych nohaviciek

gondyo
4. okt 2025

Možno kvalitnejší prací prostriedok,ja používam denk mit gél na pranie a super to vyperie..nechávam ale dlhšie namočené nohavičky v studenej vode..aj celú noc a ráno vyperiem v teplej v rukách alebo v práčke