Menštruačné nohavičky

1. júl 2023

Vela krat som tu citala pozitivne skusenosti, tak som si ich kupila aj ja, ale teda nadsena nie som. Dam im este sancu, ale nemyslim si, ze mi nahradia vlozky a tampony.
Zatial som skusila 1x na noc a 1x cez den, kedze som mala doma len jedny. Inak schne to neskutocne dlho. Maju nejaku certifikaciu proti chorobam? Lebo pisu ze umyt, vysusit a pouzit znovu. Oprat az a konci menstruacie... Nemyslim si, ze sa vymyje vsetka krv pri rucnom oprati.
Pozitivum je, ze po noci som nebola v intimnych oblastiach krvava, takze asi to neprepustaju naspat ako vlozky. Nemyslim teraz spinavu postel, ale telo. A to je asi tak vsetko. Ked som ich mala cez den doma, ja osobne som citila trochu mokro... Skusala som Perties a musim povedat, ze ta spodna cast mi pride taka neforemna, krcila sa tak, ze som sa bala ze zboku pretecu, aj ked deklaruju ze nie. Ale co mi najviac vadi je to umyvanie nohaviciek po pouziti. Cielom ich propagacie je ekologia ci nie? Lebo toto podla mna absolutne nie je ekologicke. Kolko vody som minula kym som odtial dostala krv... a to uz nevravim o umyvadle a kachlickach, ze to tam spliechalo. plus pisu, ze prat len v prasku, bez avivaze. takze najlepsie samostatne bez ineho oblecenia. takze tam pojde zase zbytocne vela vody. Prisli mi este Snuggs, ale dovtedy mi skoncila menstruacia. Tak uvidim ako tie, ale podla mna v prani nejaky rozdiel nebude.
Za mna teda za tie ceny- kus cca 30€ a treba ich niekolko na striedanie, nic moc. Navyse ktovie kolko vydrzia. Material sa pranim bude podla mna opotrebovavat.
Dam tomu este sancu, napr. do prace s tamponom a potom vybrat tampon a mat len nohavicky. Ale neverim tomu, ze bez vymeny nohaviciek by mi vydrzali v praci tych cca 10 hodin. A este duplom nie moje prve dni.
Skoda, ze ani kalisok nie je asi pre mna. s nim by to bola asi dobra kombinacia. Ale ja ho proste neviem vyberat. Nezmestim sa tam dobre prstami, uvolnit ten podtlak. potom ma to dole cele boli, som nervozna ze ho nevyberiem atd.

dominidi
1. júl 2023

Mam snuggs, ked kupis nad 5ks mas 20% dole + s insta kodmi dalsich 20%, cize realne zaplatis pidla typu cca 15-20e..vzdy ich periem, u nas sa perie denne takze mi to nerobi ziadny problem, urcite nestaci v rukach..
Ja som spokojna, udrzali aj prve dni po porode..

autor
1. júl 2023

@dominidi tak nechcela som kupit hned tolko kusov a potom zistit, ze mi to vobec nevyhovuje. a aj som mala pravdu, ze neviem ci je to pre mna a ci kupim dalsie...

maranta_leuconeura
1. júl 2023

Vyber menstruacnych pomocok je podla mna na kazdej zene. Nemusis sa citit zle, ze ti nevyhovuju ekologickej alternativy. Mne tiez nevyhovuju, je super, ak inym zenam ano, trochu im aj zavidim, ale to je tak vsetko 🤷 urcite nepojdem na ukor svojho komfortu

sissy27
1. júl 2023

Pre mna je to tiez nepredstavitelne z hygienickych dovodov presne ako pises - umyt, prat, pocet ks kolko by som realne potrebovala (nie, nebudem existovat 12hod v jednych do ktorych menstruujem), spotreba pitnej vody (inu moznost nemam) na ich pranie, kedze ich treba prat zvlast (aj s ohladom na moj osobny komfort aj kvoli pouzivanym prostriedkom), neviem si predstavit kde by som skladovala tu kopu spinavych nohaviciek 4 dni kym ich hromadne operiem… proste pre mna to nie je a kym budem pri zmysloch tak ani nebude, ale su zeny, ktore su z toho nadsene. A je fajn, ze mame podstatne viac moznosti ako pred 30+ rokmi.

ankare
1. júl 2023

Ja mám tie najsavejsie od Perties, Lada sa volajú. A vydržia mi celú noc aj pri najsilnejšom menzese. Keď ich ručne vaplakas v studenej vode, daj ich hneď prať, ja to tak robím. A periem normálne s tmavým oblečením na 40tke bez aviváže.
Ja sa z nich teším, lebo si musím v noci meniť vložky a takto mi starosť odpada

marca12
1. júl 2023

Mne tiez menstruacne nohavicky nevyhovuju,je to mojou pohodlnostou. Nie som tak ekologicky nastavena,aby som prala krvave nohavicky a pri vymene v praci,aby som ich nosila v kabelke domov 😂

marca12
1. júl 2023

@ankare na 40tke prat krvave nohavicky a este aj s ostatnym pradlom?

ankare
1. júl 2023

@marca12 ty najprv tú krv vyplakas v umývadle v studenej vode.

luliu
1. júl 2023

@marca12 veď najskôr sa preperu v studenej vode, žiadna krv tam už nie je

autor
1. júl 2023

@ankare nebudem ich davat hned prat. to by prackla sla kvoli 1ks nohaviciek, to odmietam. a navyse rano pred pracou tazko dat prat.

syslik81
1. júl 2023

mne viac vyhovuje kalisok ale tiez mi trvalo cca 2 mesiace(2x menstruacia) aby som si zvykla .. nohavicky idu mimo mna .. ale kazdej vyhovuje daco ine-neskusis - nevies

autor
1. júl 2023

@luliu ja by som nepovedala, ze ziadna krv tam nie je. ja som ich samozrejme plakala kym netiekla z nich cista voda. ale ked som ich ovonala po ususeni, ja som z nich citila taku tu vonu krvi... navyse vsetko je to cierne. cize nevidno ci sa krv konplet vyprala. ked mi pretecie napr. vlozka niekde na nohavicky, tak sa musim dost snazit, aby som ten flak vyprala. voda je uz cista, ale ja tam krv na pradle vidim. cize podla mna na tom ciernom nejake casti krvi ostavaju... krv sa vseobecne tazie da vyprat. kolko to miesto drhnem, davam mydlo na flaky... takze vyplakanie a pranie na 40-tke neviem neviem...

hariet
1. júl 2023

Mne tiez nevyhovuju, lebo nevidim rozdiel medzi vlozkou a nohavickami- vadi mi ten pocit mokra a kym aspon vlozku zahodis, tak toto treba pracne prat najprv v rukach a potom v pracke.
Ja uz 15 rokov pouzivam kalisok v kombinacii s intimkami, predtym len tampony.
Je super, ze je teraz viac moznosti a mozeme si vybrat, co nam vyhovuje.

autor
1. júl 2023

@hariet prosim ta a aky kalisok? ja som skusila viac typov ale vsetky mi boli tvrde a tazko sa mi davali aj dnu aj von.

muchotrafka298
1. júl 2023

Ja ich pouzivam uz dva roky, mam ale inu znacku. Pre mna su super, naucila som s nimi fungovat a dokupila som si casom dalsie.Prve som vzala na skusku v akcii 2+1 zadarmo, nasledne som si dokupila tak, aby som mala 5 x denne, 5 x nocne. Ja ich periem v ruke v dezinfekcii a detskom geli na pradlo. Velka nevyhoda je podla mna to, ze je to celkom investicia (ked ratame ze jedny kvalitne stoja od 30 EUR vyssie) a ze strasne dlho schnu. V zime kludne aj 2 dni. Je treba ich mat viac na prestriedanie. Ja v tom vidim hlavne ten ekologicky aspekt v tom, ze vlozka/tampon sa rozkladaju stovky rokov a setrim nejak prirodu. Co sa tyka spotreby vody pri prani, tu napisem "no comment". Poznam baby, co kvoli jednym nohavickam spinavym zapinaju pracku.

autor
1. júl 2023

@muchotrafka298 hej, rozkladanie je problem. lenze to je celkovo problem slovenska, ze skladkuje. keby mame spalovne odpadu, co z toho spravia energiu, tak je to rozdiel. a keby porovname tampon/vlozku co je spalena na energiu a nohavicky, ktore minu xy litrov vody na preplachnutie jednych, tak podla mna z toho lepsie vide ten jednorazovy tampon/vlozka. lebo tie nohavicky tak isto treba vyrobit, tak isto ich sa po dosluzeni vyhodia. lenze nohavicky medzi tym este minu litre vody na prepieranie od krvi a pranie. viktor vincze raz dal taky post, ze latkove plienky su ekologickejsie ako jednorazove len v pripade, ze ich pouziva viac ako 1 dieta. cize naklady na vyrobu, pranie a likvidaciu co sa tyka ekologie su tak isto velke ako pri jednorazovych.

adri266
1. júl 2023

Autorka:
Mäkké kalíšky
Satisfyer Feel Good mäkké steny, mäkký horný okraj
Satisfyer Feel Confidence mäkké steny, mäkký horný okraj
Lily Cup Compact, One mäkké steny, mäkký horný okraj
MASMI Organic Care mäkké steny, mäkký horný okraj
Gaia cup S (verzia do roku 2020) mäkké steny, mäkký horný okraj
Mamicup mäkké steny, stredne pevný horný okraj
Lily Cup mäkké steny, mäkký horný okraj
Gaia cup L (verzia do roku 2020) mäkké steny, mäkký horný okraj
FunCup B mäkké steny, pevnejší spodok a horný okraj
Me Luna Soft (verzia od roku 2019) mäkké steny, stredne pevný horný okraj

autor
1. júl 2023

@adri266 super, vdaka

luccija
1. júl 2023

Neskúšala som nohavičky, ale láka ma to.Mám silný menzes a bojím sa toho.Taka blbá otázka, ale nesmrdi to?nie je citit zapach?Ja mám aj hrudky sliznice a neviem si predstaviť byť v tom pár hodín.Bala by som sa toho rozkladu baktérií neviem.Ja som v tomto sto rokov za opicaami používam vložky a tampón.ale ďakujem za recenziu zaujimave

petamich
1. júl 2023

ja osobne napr. pouzivam menstruacne nohavicky, mam rozne znacky, mam ich tolko, aby som ich nemusela "hned" prat ale teda robim to presne tak isto ako @ankare, preperiem v rukach, nasledne hodim normalne k tmavemu pradlu a periem s dezinfekcnym prostriedkom aj, ja som zasa nedorastla na kalisok a po porode mam problem zaviest si aj tampon nieto kalisok ale tak nastastie dnes mame x moznosti na trhu 🙂 a kazdy si najde co mu vyhovuje

autor
1. júl 2023

@luccija nesmrdi to. ja mam tiez kusky sliznice a vsiaklo to aj s nimi. ale mala som ich len raz na noc a raz na den uz cez slabsiu cast menstruacie. ale vtedy som citila trochu pocit vlhka...

adri266
1. júl 2023

Tiez nevidim problem. Pouzijes, vyplachnes, ja po noci necham v lavore s vodou, pridem z prace a vyperiem tie nocne a tie, ktore som mala v praci, samozrejme normalne s oblecenim. Tym, ze sa to preperie v pracke, do rana su znovu suche.
POuzivam do prania sanytol. Urcite by som ich neprala iba v rukach a nedala tak na seba, brrr....

Inak, ja som skusala uz aj latkove vlozky, ale tie su uplne od veci, posuvali, z boku tieklo za mna nie.

Kalisok mam, vyuzivam tiez, ale nohavicky su pre mna zatial to naj, len skoda, ze som na ne neprisla skor. Mam viac kusov roznych druhov, ale perties su zatial uplne naj pri silnych dnoch.

autor
1. júl 2023

@adri266 ja periem raz tyzdenne tmave, raz tyzdenne blede a do toho samostatne postelne pradlo. u nas sa neperie kazdy den, ani kazdy druhy ci treti.

o__o
1. júl 2023

Ja pouzivam nohavičky v praci, za 4 dni co mam menzes som 2x v praci, takze mi stacia 2ks, na zaciatku menzesu si dam aj latkovu vlozku.. doma pouzivam len tie vlozky, ale chystam sa dokupit este nejake nohavicky na spanie.. ja sa v tom citim dobre, po pouziti poriadne vyplakam a dam ususit a po skonceni menzesu vsetko spolu vyperiem

o__o
1. júl 2023

Ale chcela by som zacat pouzivat aj kalisok, ale nejako mi to s nim nejde 😀

dzescebuly
1. júl 2023

Ahoj,ja mám perties Bathory,som maximálne spokojná.cez deň klasické vložky v pohode ale každý mesiac som pretiekla v noci,cez chránič matraca až na matrac tak som im dala šancu že reku skúsim.ja osobné som veľmi spokojná ale každému vyhovuje niečo iné 😉ráno prepláchnem v studenej vode kým nejde akože už čistá voda a šup do práčky,akurát sušia sa aj dva dni

hariet
1. júl 2023

Chce to trosku cvik.. ja mam znacku mooncup, ale teraz ich je uz naozaj vela druhov. Tento mooncup je asi tvrdsi, ale asi je lahsie dostat ho dnu, neviem.

krisstinkaa
1. júl 2023

Ja nedám dopustiť na nohavičky,fakt super "vynález",mám doma 6ks, bohate stačia na celý cyklus,prvé dni používam aj v kombinácií s tampónom a normalne ich preperiem v rukách a dávam prať na 40ke s ostatným pradlom a pridávam do prania aj sanytol dezinfekciu ...mne neskutočne ulahcili život a hlavne noci a rána,keď som sa aj bála postaviť z postele, či stihnem dobehnúť na wc 🙈🙈

sweet20
1. júl 2023

@krisstinkaa napodobne to mam.. tiez periem s dezifekciou, ale to ja pridavam do kazeho prania.. vdaka bohu za menstruacne nohavicky.. (za mna)

autor
1. júl 2023

este mam otazku. mam na pracke 40-tku, ktora trva 2,5 hodiny a aj 40-tku, ktora trva 1:50. myslite ze staci ten kratsi program?