Ako efektívne udržať poriadok v domácnosti?
Zacinam naozaj saliet z nasej domacnosti. Nonstop upratujem, nonstop mame neporiadok. 2 deti a kopec inych povinnosti (coskoro napriklad zahrada a prace v exterieri) su masaker kombinacia
Mate doma stale upratane? Ak ano, ako to robite? Ake su vase tipy, triky, postrehy? Upratat skoro rano? Neskoro vecer? Periem kazdy den, snazim sa hned odhladat, ale ked nastupim do prace... ja neviem co bude 😃 keby k nam prisla neohlasena navsteva, pred dverami z hanby odpadnem
Tak to vyzerá keď sa na domácnosti podieľa iba jeden človek. Proste to nestíhaš po deťoch a mužovi sama čo je logické. Upratané je tak jeden deň a môžeš začať od znova. Tiež neviem kde mi hlava stojí denne nestíham sa spamätať 😀
Bordel v byte, stastne dite. Je rozdiel spina a bezny zivot v domacnosti. Ten mi teda zily nikdy netrhal. Nie som a nikdy som nebola otrokom domacnosti.
Tip top určite všetko nemám. Stále každý deň ten základ. Pustiť vysávač, umývačku, práčku. Pozbierať hračky. Vypratať stôl. A ostatné veci pomedzi to. Mám zatiaľ tri deti..ale je to asi podobne ako u vás pri dvoch. Stále rozkladajú veci dokola. Ale aspoň čím sú staršie tým sa už viac dajú zapájať aj do toho upratovania 🙂 takže to bude časom lepšie.
Odkladat vsetky veci po pouzivani na svoje miesto a nemat doma plno haraburd, to mne osobne velmi vadi. Ale zalezi aj ake velke deti mas, pri mojom ked mal napr. 2-3 roky by som si len zbytocne usta drala . A upratovanie ako take, v sobotu mam vzdy väcsie a cez tyzden len co treba ,nejdem sa dotrhat
Za a, minimalizmus-zredukovat veci v dome na minimum
Za b, rozdelit prace v domacnosti medzi vsetkych clenov v zavislosti od veku a moznosti
Cítim sa rovnako ..3 deti (13,7 a čerstvé 3 roky ) , práca , muž na tyzdnovkach . Krúžky , učenie ,upratovanie ,varenie , snažím sa nájsť čas pre seba 2- 3x do týždňa ísť cvičiť má neustále v dome bordel . A onedlho záhrada ,kosenie ..
Snažím sa priebežne vyhadzovať čo sa dá . A to ani nekupujeme hlúposti typu pepco ,tedy ...
Ale milión oblečenia všade , samé hračky ,písacie potreby ... Viem , mojich chalanov som si asi zle vychovala , upracu si až keď vidia ,že už kričím a nervovo sa rucam
Vyhádzať nepotrebné veci, ostatným nájsť miesto na ktoré čo najskôr po použití odídu a do upratania zapojiť celú rodinu.
Snazime sa mat doma minimum veci a aj tak mame stale bordel. Vzdy zakopnem o nejaku hracku alebo stupim na nejaku cestovinu alebo ryzu na podlahe. A to vysavam kazdy den, jeme za stolom a aj tak nechapem, ako sa to tam dostane. Snazim sa deti viest k tomu, aby si po sebe upratovali, ale mam v poslednom case pocit, ze to akoby hrach na stenu. Aktualne uz tyzden ideme v takom provizornom rezime, lebo sme chori, tak je tu relativne poriadok, ale zas kopec prachu, lebo momentalne nemam silu to riesit.
Beriem to tak, ze ak su doma male deti, naozajstny poriadok tam nikdy nebude (resp. nevydrzi dlho). Snazim sa aspon nedrzat nikde zazratu spinu, pravidelne vysavam, umyvam dlazku, cistim kuchynu, kupelnu, zachod, utriem prach. Snazim sa mat ciste umyvadla, zrkadla a ustlane postele - to vo mne vzbudzuje aspon iskierku, ze ako-taky poriadok niekde je. Ale ten prevadzkovy bordel pri detoch je tu proste stale. Toho sa zbavime asi az ked deti vyrastu 🤷♀️
Jasné, že nemáme stále upratané. Vlastne, upratané máme občas 😀 nemáme tu neporiadok v zmysle spina a prach, ale tak veci sú kade tade, kto ide okolo zdvihne ... Dni sú krátke, nebudem vzácny čas tráviť upratovaním ...
Toto je moj sen, ze zazvoni neohlasena navsteva a ja v pokoji a pohode otvorim dvere a nehanbim sa za bordel, lebo vsetko je na svojom mieste, gauc v obyvacke krasne ulozeny, dekoracne vankusiky nadherne nacancane, stolik na kavu prazdny a cisty, kupelna cistucka a upratana.
Ale teda zatial je to stale nesplneny sen, pri dvoch detoch je realita niekde inde, ze 🤣
A upratujem stale, denne, aj tak je furt bordel.
Najlepsie je odkladat vsetko podla moznosti hned na miesto, potom sa clovek aspon nejde zblaznit.
Presne súhlasím s názormi vyššie, mat co najmenej blbosti, minimalizmus.
A teda my máme každý večer keď sa malý kúpe upratujeme, aby sme sa zobudili do čistého. Pustime vysávač, mame robotický, naložíme umývačku, vyložíme, upraceme hračky a to je vlastne vsetko. Sporák umyjem po každom varení, to isté linku.. Periem 1x do týždňa viac krát za deň a cez víkend mame také "väčšie" upratovanie. A takto to udržiavame a teda špinu doma nemáme, bordel z hraciek áno, ale overall môžem povedať, že mám stále upratané a návštevy sa nebojím ✌️😛
Jediná cesta, ako udržať doma poriadok, je nepustiť tam muža a deti.
a zahrada je dajaka povinnost? Staci mat travnik, par krikov a je poriesene
Ja to robím tak, že hračky odkladám, keď dieťa zaspí a aj tie korigujem, že vytiahnem jeden košík a iba s jeho obsahom sa hrá. Ak chce iné, tak to spolu upraceme a potom ťaháme ďalšie. Na linke mám zväčša vždy poriadok lebo máme umývačku, ak je plná a riadov veľa, tak smola, sú na nej. Stôl máme vždy čistý a prázdny. Čo sa ale hanbím takmer vždy, je naša predsieň. Nemáme ešte urobený dvor, všetká špina sa nám vláči dnu a je pre mňa nereálne čistiť predsieň každú hodinu. A v tej najväčšej špine vždy prídu poštárka, že treba niečo podpísať.
Mat domacnost.vzdy tip top....predstava pekna,,no bohuzial realita.je ina.
Za bordel nepovazujem rozhadzane hracky,,ani kopu meozehleneho pradla, ani neumyty riad.....
Bordel je podla mna spinava podlaha, neudrziavane a zanesene wecko,,sprchac a umyvadla. To zvladnem vecer raz,dva. Vysava roboticky vysavac raz.za 2-3 dni. Okolo kuchynskej linky prebehnem rucnym. Prach utriem v sobotu, no police nemame,,v obyvacke len 1 skrinku pod.tv v spalni len,komodu. Parapety vnutri a prach v detskej izbe tiez,raz za.tyzden. umyvacku pustim vecer alebo rano. Kuchynsku linlku mam hladku lesklu, dvierka umyjem v nedelu po vareni.
Nie, nemame vobec nonstop upratane, upratujeme naozaj operativne a nikdy nemame vsetko vyglancovane naraz. Mozno tak 2x do roka na sviatky sa to priblizuje tak na 80% 🙂🙂 Uz som rezignovala. Mame 3 deti, v kuse robime taxi (same treningy cez tyzden aj vikend, niektore vikendy sutaze, turnaje), my pracujeme obaja s muzom denne 8h, mne trva cesta 1h denne, takze ja som vyslovene prec z domu od 7h do 16h. kazdy prac. den , muz od 6h do 14:30h. No a zacina kolotoc s detmi, nakupom, pripadnym varenim a pranie, vesanie, skladanie pradla, umyvacka...to uz ani nepocitam, ale cas to zozere tiez. Takze zial, kedy tedy sa podari povysavat, pozmyvat, kupelnu a wecko umyt 🙂 Proste tak pomedzi to. Teraz sme uz 2tyzden chory, takze upratovanie bolo posledne co ma trapilo. A taak veselo si zijeme 🙂 Netreba to prehanat s poriadkom ani neporiadkom. Zlata stredna cesta aj v upratovani 🙂
@simsalabim Moja rec 🙂
Neriešim už som rezignovala nemá to zmysel upratovať upracem len to bajnutnejsie mám dcéru autistku a tu keď vypustím po dome behať tak za 15 minút mám všetko rozhádzané upracem o dve hodiny opäť tak už to neriešim a čo keď príde návšteva aspoň vedia že u nás nikdy nie je nuda
Ale veď to sa ani nedá mať😉 Byt/dom má slúžiť nám - nie som otrokom svojej domácnosti. Plus prevádzkový "neporiadok" ani nepovažujem za neporiadok. Priebežne sa veci odkladajú, priebežne vysáva a umýva kúpeľňa. Proste žijeme v tom byte a je to vidieť. Vyupratované domácnosti sú podľa mňa len v katalógoch o bývvaní 😀.
Plus keď budeš v práci a deti v zariadeniach, tak ti ten neporiadok cez deň nikto neurobí - lebo budete preč.
Mame stale bordel..akoze vzdy doobeda pustim pracku.prebehnem vysavacom to tu..kazdy 3ti den kupelku a zachod umyjem..smeti vysypem...zem umyjem 2x do tyzdna...od obeda do dalsieho dna uz neupratujem...okna umyvam 2x rocne..nejdem sa pretrhnut 🙂....
@henka123123 Nechodis do prace ?
Dôležité je, aby malo všetko svoje miesto a každý člen domácnosti si veci dával na to isté miesto. Keď sa doumýva riad hneď vyberám umývačku, prádlo zo sušičky hneď skladám do skríň. A super je, keď každý deň upracem niečo.
Cez víkend neupratujem. A mám len jednu 9 ročnú dcéru ktorá rada upratuje. Takže jej izba je väčšinou ako zo škatuľky. Mňa upratovanie nebaví ale mám rada poriadok, takže to je dosť blbá kombinácia 😬
Co mi pomaha je heslo don't put it down, put it away. Cize nieco ako 'neodloz to, uloz to ' mojim zlozvykom bolo odkladat veci na stol, stolicky atd namiesto toho, aby som ich hned ulozila tam, Kam patria. Nedodrziavam to 100% ale ten rozdiel je vidno. A ked robim z domu, 20 minutes denne ked mam prestavku venujem upratovaniu.
@silvike nie
@henka123123 Tak to je potom samozrejme cele inak nastavene. A celkovo neda sa porovnavat bytik s jednym malym dietatom do roka a mamka doma s nim na MD/RD a ine je zas ked su v dome so zahradou a nebodaj dajakymi zvermi alebo ak ide o 5-6-7 clennu domacnost, s vacsimi detmi, vo velkom dome kde napr. Obaja rodicia su denne min.8h v praci. Cize take veci dost menia situaciu. Aj napr. iny neporiadok robia batoliatka a iny teenagery🤪
Ahoj,upratujem priebežne ,keď viem,že príde návšteva ,tak to bez debaty.
Ale cez deň,ten bežný neporiadok mi nevadí ,hračky upratujeme pred spaním.obyvacka aj decke izby musia byť upratané a učím deti,že čo si vytiahnu a už sa nehraju, nech popracu a vyťahujú ďalšie.
Ja som si istá ,že je to len neustálym opakovaním a naučia sa.
Čo sa tyka vysávania,vysávač často plus robot vysáva a kúpeľne a wc si udržujem stále .to je upratané raz dva,proste nesedim ,mám rada poriadok
Tak normálne po sebe necháme poriadok. Dáme veci naspäť na svoje miesto. Prať neviem co by sa dalo každí deň. Vysávať omrvinky je pár minút
@silvike ano ja viem.ja som tiez v rodinnom dome a 2 deti.som na opatrovatelskom s ppstihnutym synom..ale tak netreba byt aj tak podla mna otrokom domacnosti...keby chodim do prace upratujem asi obden..takto to vzdy doobeda vybavim ale aj tak pocas dna do vecera to tu je zas rozhadzane.natrusene.oprate pradlo sa tiez nakopi...
Aby si sa z upratovania ,nezblaznila, odporúčam primerane veku zapájať všetkých členov rodiny do upratovania. Stačí že ti vysušenu bielizeň vytriedia a máš o jednu "otravnu" stale sa opakujucu činnosť menej. U nas si každý paruje svoje ponožky. Muž a synovia si triedia svoje boxerky - dám im plnú nádobu zo sušičky a tým to pre mňa končí.

nemám, neriešim, ale budú ti sem písať mamičky, že všetko majú tip-top uvidíš