icon

Ako účinne odstrániť vodný kameň z WC?

9. feb 2025

Čítala som si viacero rád tu na MK, ale mám nezrovnalosti.

Prosím, ak máte skúsenosť, pomôžte.

Mám totálne tvrdú vodu v byte a zanesené WC od vodného kameňa a aj močového kameňa. Rada by som použila niektoré z rád. Otázky:
Ak do WC nalejem horúci ocot, nepraskne?
Ak do WC nalejem kyselinu soľnú = HCl, nechám pôsobiť,spláchnem, nevybuchne to?

Kľudne mi napíšte, čo Vám pomohlo na vodný kameň - miesto dole vo WC - na dne WC a aj v tých záhyboch,lebo dnes som to škrábala s hubkou na riady - tou drsnou časťou a nič.

Prosím, poraďte, až nemám WC ako u asociálov.

Strana
z2
maria535
9. feb 2025

Odporucam toto 👌🏼hlavne nechat posobit

autor
9. feb 2025

@maria535 Ďakujem. Kde to kúpim? Zvažujem už všetko.

markusrasford
9. feb 2025

Ocot je dobrá vec

autor
9. feb 2025

@markusrasford Mám ho naliať horúci? Nepraskne WC?

markusrasford
9. feb 2025

Ocot nemusíš zohrievat. Daj najprv 1,5 dcl jemne to tam rozlej. Najlepšie to nechať pôsobiť na noc

maria535
9. feb 2025

Maju aj v Teta drogerie aj cez Alzu sa da objednat🙂 pogooglite …vyborna vec 👌🏼ine chemicke pokusy by som asi velmi neskusala aby ste si neposkodili toaletu a vseobecne odpad

bibina32
9. feb 2025

Ja som kedysi použila kyselinu, naliala som pol fľaše do wc na noc, zavrela veko. Ráno som spláchla a vydrhla potom ešte. A do nádržky dávame pravidelne tablety proti kameňu.

markusrasford
9. feb 2025

Keď použiješ ocot tak 8 percentný

lilke
9. feb 2025

Ocot používam skôr na bežnú údržbu. Pri veľkom znecisteni tabletu do umývačky nechať pôsobiť celú noc, potom to vydrhnut.

felycity
9. feb 2025

Tak ja som objavila lepsie ako hg cistic ( doteraz pouzivala/ tiez dobry) Lanci , treba vytiahnut vodu z misy ( s vacsou striekackou) nastriekat pripravok lanci a mocovy kamen uplne odpadne, potom uz len pravidelne udrziavat wc s tymto prostriedkom

autor
9. feb 2025

@felycity Toto?

viestta
9. feb 2025

Kludne nalej kazdy vecer, ked posledny vybavil na WC co mal plo litra studeneho octu do misy a nechato atam, ten co pojde prvy rano to splachne. Alebo rozpusti 5 lyzic kyseliny citronovej vo vode analej tu. Mocovy kamen dobre uvolnuje aj klasicka ruzova fixinela s kyselinou fosforecnou. Ked su hrube nanosy, nepojde to vsetko naraz ale casom sa vsetko uvolni.

felycity
9. feb 2025

ano, ale treba zobrať aj to väčšie balenie, na 1 x sa to tam naleje a celé, nechá pôsobiť a celý ten kameň odpadne a potom už en priebežne udržiavaš tým rozprašovačomhttps://vseobchod.sk/hrdza-a-vodny-kamen/3949-l...

panonia
9. feb 2025

Tiež davam tabletu do umyvačky, ktorú zalejem horucou vodou a necham pôsobiť cez noc.

dixitka
9. feb 2025

Čierny domestos… my sme po kúpe bytu mali dole v ohybe wc taký nános kameňa, že som zvažovala výmenu wc, všelijaké “recepty” sme skúšali, ale až čierny domestos zabral (na viackrát to bolo treba aplikovať, ale už je wc ako nové 🙂 )

alusha
9. feb 2025

Vybrat vodu z wc a na noc dat tabletu do umyvacky, nie gelovu ale tvrdu, zaliat octom, rano splachnut, pripadne docistit... funguje bez drhnutia

jumama
9. feb 2025

Mne sa to podarilo pomocou tejto praskovej Fixinely na WC. Je to take mensie vrecko, asi ako pudingovy sacok. Kupila som v beznej drogerii u nas. Kamen sme mali vnutri dolu okolo odtoku, skratka pod tou vodou, co stoji vo vecku... Nepomahali im na to bezne prostriedky co cistim wc ani ocot, raz som naliala liter a nic.
Toto som nasypala, voda vo wc poriadne zasustala, spravila sa tam pena, tak som sa potesila, ze sa hadam ten kamen rozpustil. Ale nechala som to tam asi hodinu este. No ked som splachla, tak ten kamen tam stale bol. Potom som si druhy den, ze sa na jednej srane cely odlupil, tak som skusila kefou, ci aj z druhej strany to ide dole, ale neslo. Tak som dala druhe vrecko tej fixinely. A po tej hodine sa mi uz aj ta druha strana odlepila vkuse v celku a uz od vtedy kazdy tyzden raz to dam preventivne do vody a kamen as uz nerobi alebo ak tam aj djaky co nevidim je, tak zmizne, lebo vzdy to tak zasusti v tej vode riadne ako sumienka...

autor
9. feb 2025

@jumama Ďakujem !!! Skúsim.

hefo
9. feb 2025

Niekedy je najlepšie vymeniť celú misu (porcelán) za novú. Napríklad pokiaľ sa kameňom zmenší prierez v tej zadnej časti (na tom obrázku Fixinely tam kde je tá malá šípka) a zle to splachuje; to sa bez demontáže takmer nedá vyriešiť...

anesim
9. feb 2025

Ja som HG kupovala v OBI, ja pouzivam HG na podlahy.A do wc na vodny kamen kupujem cierny domestos, nalejem a necham posobit. Sem tam nalejem aj do nadrzky s vodou

summer23456
9. feb 2025

@jumama prosím ťa a kde to kupuješ? Ešte som si to nevšimla...majú v DM, tete alebo 101tke?

zmrzlinka8
9. feb 2025

ja namočím toaletný papier do octu a poprikladám na noc na miesta, kde je kameň, ak je to nad hladinou. a ešte raz poriadne navlhčím octom. rano vycistim. ale pod hladinou neviem, asi by som naliala veľa octu do misy a nechala pôsobiť cez noc.

zorabibi
9. feb 2025

Jednoznačne anex NOX ...nebudeš ľutovať , toto majú profi firmy na Slovensku...

maryetta
9. feb 2025

Ocot. Alebo cierny domestos.

zorabibi
9. feb 2025

@zorabibi a teda ak budeš na ich stránke , odporúčam aj RENA na podlahy 🙂 len k tomu btw

klimkai
9. feb 2025

Robil som to minulý týždeň,treba na to chlapa,ak sa dá vybrať wc von z miestnosti, ideálne,ak nie zabezpečiť dobré vetranie, vybrať všetku vodu veľkou striekačkou a celý liter kyseliny soľnej,chlorovodikovej liať opatrne zvrchu do misy,pozor na výpary!!! dobré vetranie!!! za 10 minút spláchnuť a máte nové wc.

klimkai
9. feb 2025

@klimkai ešte samozrejme len do misy nie do nádrže na splachovanie!!!!!

lucia147852
9. feb 2025

Čierny domestos so zeleným nápisom. A to keď sme sa nasťahovali bol záchod hrozný. Toto mi vyčistilo úplne bez zbytku

akvi
9. feb 2025

skus tablety do WC - maju v Kauflande aj v dm-ke, za mna game changer, nechaj kludne celu noc posobit, ak nepovoli vsetko, zopakuj za sebou par dni. Na okraje misy, kde sa usadza kamen, pouzivam HG na vodny kamen, krasne vycisti.. Nastriekam, oblozim tolaetakom, aby nestekal a necham hodinu posobit..

klimkai
9. feb 2025

@klimkai samozrejme nikomu to neprikazujem tak robiť !!! na každého vlastnú zodpovednosť.

Strana
z2