Ako účinne odstrániť vodný kameň z WC?
Čítala som si viacero rád tu na MK, ale mám nezrovnalosti.
Prosím, ak máte skúsenosť, pomôžte.
Mám totálne tvrdú vodu v byte a zanesené WC od vodného kameňa a aj močového kameňa. Rada by som použila niektoré z rád. Otázky:
Ak do WC nalejem horúci ocot, nepraskne?
Ak do WC nalejem kyselinu soľnú = HCl, nechám pôsobiť,spláchnem, nevybuchne to?
Kľudne mi napíšte, čo Vám pomohlo na vodný kameň - miesto dole vo WC - na dne WC a aj v tých záhyboch,lebo dnes som to škrábala s hubkou na riady - tou drsnou časťou a nič.
Prosím, poraďte, až nemám WC ako u asociálov.
My sme tiež mali kameň vo wc tam kde je voda. Pri každom čistení som začala používať čierny domestos a niekedy som ho len tak naliala do vody vo wc a nechala aj cez noc jedného dňa kameňa nikde. Wcko ako nové.
A to som ho tiež predtým druhla hubkou. Kým som neobjavila ten domestos.
Kyselina chlorovodíková
@summer23456 V Tete, Fixinelu mavaju skoro vsade. Ja pouzivam aj na cistenie vane taku co je v nadobke s rozprasovacom, lebo ked dam nasho psa do vane, umyt laby, tak ja neviem ako je to mozne, to nicim inym mi nejde, vzdy tam take blatove tapy zostanu. Tato aj smrdi trosku, ta do WC, taka na vanu tiez,nesmrdi uplne ako Savo, ale nieco bieliace urcite to v sebe ma, silnejsie ako ine prostriedky.
@jumama ďakujem, vyskusam
My sme mali v neobyvanom dome strašne tvrdu vodu, vyzeralo to hrozne a pomohol čierny domestos. Známa mi odporúčala aj praci prasok, ten bol tiež v pohode, ale domestos pomohol extremne
@izabela181 kúpila som si to a zatiaľ po jednej tablete sa nič neudialo. Tie 3-4 razy si s akým odstupom času použila? A po čase pôsobenie si to už len drhla wc kefou a potom to raz pustilo?
Vytiahnuť vodu z wc na noc naliať ocot nemusíš horúci a nechať celú noc mne sám kameň odpadol obrovské kusy
Mali sme to iste po kupe bytu, skusila som asi vsetky tu spominane rady, domestos, tablety z dm, litre octu, dokonca niekto mi este aj colu radil naliat na noc. Potom som kupila v Dm taky sakel kyseliny citronovej, tusim kilo tam toho je. Cele som to vysypala do zachoda, nechala som to aj 12 hodin. A zrazu zachod ako novy.
Ja som mala rovnaký problém. Stačí naliať trochu kyseliny soľnej do wc, zavrieť veko kôli vyparom, nechať pôsobiť, (ja dávam na noc)a potom len spláchnuť alebo trochu pocistit ak treba. Wc bude ako nové.
Nič iné my nepomohlo, tiež som sa to snažila ručne vyčistiť ale nešlo to.
@lilope no hlavne zabralo dať to na celu noc. Napríklad 1.den celu noc, ráno vydrnut a spláchnuť, potom dať zase tabletu na pár hodín keď sme neboli doma, a potom zase poobede to iste a a na celu noc zase. Na druhy deň (teda po cca 4 tabletach) keď som toto urobila, tak pri drhnuti kefou ten zažratý vodný kameň krásne zliezol dole
@izabela181 ďakujem, určite vyskúšam 🙂 snáď to zaberie
Už som to tu spomínala, ale môj prvý byt som kúpila po starom mládencovi, čo moc umývanie toalety asi nepbluboval, takže tam bol fakt nános... Pomohla až fixinela na noc, dala som tam celu fľašu.. ráno len umyla kefou a bolo ako nové..
Dodnes fixinelu rada používam..
Mame extrémne tvrdú vodu. Po jednom dni sú všade fľaky. Mne sa na záchod osvedčil Domestos v čiernom obale. Vnútri je zelený. Nechám pôsobiť na par hodín až noc a ráno iba vydrhnem a všetko je preč🙂 jednu dobu som skúšala iný Domestos a len som sa čudovala aká vrstva kameňa tam bola. Fakt skoro pol centimetra.
Prosim Vas,kolko dcl kyseliny solnej mam dat do WC? Lebo cierny Domestos pomohol,ale chcem to este doladit. Dakujem.
Ja tam nalejem tak od oka asi 2 dcl. Zavriem poklop a nechám pôsobiť.
Ja dávam raz mesačne do umyteho wc pol fľaše octu na noc že sa to nechá pôsobiť v noci a ráno spláchne...
@iva92 Ďakujem.

@viestta no u nas nic nepomohlo, to pod vodou neslo nicim dole. Naozaj uz len tu vodu vytahat a potom je to hracka.