icon

Ako zvládať nekonečné množstvo prádla?

24. sep 2025

Mam 2 male deti. Pere sa u n nas kazdy 2.den je to vecny kolotoc u nas v kupelni je stale vylozene pradlo zo susicky na jednej kope. Ked ju uz konecne spracem za 2 dni je tam zas potom zas a proste stale dokola nie a nie sa zbavit tej kopy 😄 Rano sa v nej len prehrabavam hladam ponozky, gatky, teplaky...😄uz som rozmyslala kupit 3 kose- jednej malej, druhej malej, a jeden nas s muzom. Ake zlepsovaky mate vy?

zltalienka
24. sep 2025
@anonym_2b9c6c

@viestta ja si to neviem predstaviť prať každý den. Keď nemám upratovaciu sobotu a plánujeme výlet, tak periem deň alebo dva dni dopredu, ale raz za týždeň.

@anonym_2b9c6c a to v ten den potom nejdes do prace, ci ako? Lebo oprat tyzdnovu kopu pradla po praci si neviem predstavit.
Ja periem priebezne ked sa naplni kos na danu farbu pradla a ci to vyjde cez pracovny den alebo cez vikend neriesim.
Praciu sobotu mala moja mama a nepacilo sa mi to.

nyusika
24. sep 2025
@biba_18

@nyusika citujem: "uz som rozmyslala kupit 3 kose- jednej malej, druhej malej, a jeden nas s muzom." ... to je tak všetko ...

@biba_18 nerozumiem, to som nepisala ja

nyusika
24. sep 2025
@anonym_2b9c6c

Ja mám 6 detí. Periem iba v sobotu. Keď mi to uschne hneď zehlím. Sušičku nemáme a ani ju nechcem. Neviem si predstaviť prať každý deň alebo každý druhý. Ja by som sa zbláznila. Ja mám na to tu sobotu.

@anonym_2b9c6c ja si zase neviemk predstavit robit toto cez vikend. kazdy den nieco spravime, vikendy mame volne, na oddych
ale je prravda, ze sme dvaja dospeli, bez deti...aj tak by som sa ale snazila mat volne vikendy.

anonym_2b9c6c
24. sep 2025
@nyusika

@anonym_2b9c6c ja si zase neviemk predstavit robit toto cez vikend. kazdy den nieco spravime, vikendy mame volne, na oddych
ale je prravda, ze sme dvaja dospeli, bez deti...aj tak by som sa ale snazila mat volne vikendy.

@nyusika nedeľu mám vždy voľnú. U nás sa v nedeľu nepracuje, nenakupuje. V sobotu väčšinou periem. Ja to nemám kedy robiť v týždni. Vyhovuje mi to tak. Viem si to však zariadiť, keď ideme v sobotu na výlet, tak periem piatok. Venujem však tomu jeden deň, a nie som otrokom každodenného prania žehlenia.

anonym_2b9c6c
24. sep 2025
@zltalienka

@anonym_2b9c6c a to v ten den potom nejdes do prace, ci ako? Lebo oprat tyzdnovu kopu pradla po praci si neviem predstavit.
Ja periem priebezne ked sa naplni kos na danu farbu pradla a ci to vyjde cez pracovny den alebo cez vikend neriesim.
Praciu sobotu mala moja mama a nepacilo sa mi to.

@zltalienka v piatok, keď si nemusím robiť prípravy, tak to stíham všetko oprať.

nyusika
24. sep 2025
@anonym_2b9c6c

@nyusika nedeľu mám vždy voľnú. U nás sa v nedeľu nepracuje, nenakupuje. V sobotu väčšinou periem. Ja to nemám kedy robiť v týždni. Vyhovuje mi to tak. Viem si to však zariadiť, keď ideme v sobotu na výlet, tak periem piatok. Venujem však tomu jeden deň, a nie som otrokom každodenného prania žehlenia.

@anonym_2b9c6c jasne, kazdemu inak vyhovuje.
ja tirez nie som otrokom nicoho, co sa v domacnosti robi.
proste to spravime a vybavene. radsej hodinu denne, ako cely jeden den

zmrzlinka2021
24. sep 2025

@anonym_autor

Vôbec nie je potrebné dávať oblecenie po jednom pouzití do prádla (nemyslím spodné gatky), ak nie je výslovne prepotené, smradlavé, spinavé.

viestta
24. sep 2025
@elviku11

@anonym_autor Prečo si nevieš predstaviť dať deťom dvakrát za sebou to isté oblečenie? Veď keď nie je špinavé a spotené, tak čo myslíš, že by sa im stalo, keby mali dvakrát za sebou to isté? Nič by sa im nestalo. A ty by si mala menej prania.
Ja by som sa práveže bála dávať deťom len čisto vypraté veci, môže to spôsobiť rôzne kožné problémy a alergie (lebo aj keď dáš plákanie navyše, nejaká časť toho pracieho prášku alebo gélu je stále v prádle).

@elviku11 je len tolko, ze ci si myslis, ze tie zvysky prasku sa medzi prvym a druhym oblecenim stratia? Oni tam ostavaju tak ci tak, nesublimuju. Tym nechcem povedat, ze je nieco zle na tom ak sa dva krat po sebe oblecie to iste pokial nie je prepotene alebo vyslovene zagebrene. Teda s vynimkou spodneho a ponoziek. Tie by som dva krat neobliekla ani omylom.

zltalienka
24. sep 2025
@anonym_2b9c6c

@zltalienka v piatok, keď si nemusím robiť prípravy, tak to stíham všetko oprať.

@anonym_2b9c6c pisala si, ze nemas susicku, kam to vsetko vyvesias? A nezehlis uz v ten isty den.... ved za par hodin popoludnia pradlo nestihne vyschnut.
Ja som preto zacala prat radsej castejsie a len 1 pracku, lebo sme byvali v 1 izbovom byte a nebolo to kam vyvesat. A tento system sa mi zalubil a praktizujem ho hoci sme uz v dome. 1 pracka oblecenia ma nijako zvlast v bezny den nezatazi.

viestta
24. sep 2025
@zltalienka

@anonym_2b9c6c pisala si, ze nemas susicku, kam to vsetko vyvesias? A nezehlis uz v ten isty den.... ved za par hodin popoludnia pradlo nestihne vyschnut.
Ja som preto zacala prat radsej castejsie a len 1 pracku, lebo sme byvali v 1 izbovom byte a nebolo to kam vyvesat. A tento system sa mi zalubil a praktizujem ho hoci sme uz v dome. 1 pracka oblecenia ma nijako zvlast v bezny den nezatazi.

@zltalienka tiez to tak robim. Nakrmit pracku aj s triedenim je zalezitostou par minut, potom sa uz sama o seba postara, ja sa venujem inemu. Ked skonci vyvesat je zalezitostou par minut, no povedze, ze 15. Pozbierat a poskladat niekedy 15, niekedy 25 aj s roznosenim do skrin. Jasne aj v sobotu sa da upratovat, varit... kym pracka perie, ale to sa daj aj cez tyzden po robote. V sobotu ked je len trosku pekne vypadneme z domu na cely den. Zvycajne aj v nedelu. Upratovacia sobota je pre mne zabity cas, ale aj take mam. Lebo musism, ale vyhybam sa im ako sa len da. U nasich sa tiez upratovacio-pracie soboty nekonali kazdy tyzden a prezili sme aj my aj oni.

katulienkax
24. sep 2025

Mne tiež rozum nedá, prečo čisté nespotene prádlo nemôžem obliecť 2x . A potom toľko prášku ide do riek, nehovoriac o alergiach na ktoré tieto deti prioravujete neustálou čistotou.

tiezjedna
24. sep 2025

máme tri deti + športujeme...no comment😂

luccija
24. sep 2025

@anonym_autor sme 3 dospelí a to je nekonečný kolotoč.Casto zapnem sušičku večer a skladám ráno a už nakladam ďalšiu práčku.Nekonecny príbeh detto varenie

elviku11
24. sep 2025
@viestta

@elviku11 je len tolko, ze ci si myslis, ze tie zvysky prasku sa medzi prvym a druhym oblecenim stratia? Oni tam ostavaju tak ci tak, nesublimuju. Tym nechcem povedat, ze je nieco zle na tom ak sa dva krat po sebe oblecie to iste pokial nie je prepotene alebo vyslovene zagebrene. Teda s vynimkou spodneho a ponoziek. Tie by som dva krat neobliekla ani omylom.

@viestta Vychádzam zo skúseností kamošky, ktorá nemohla spať v čerstvo vypratom oblečení na periny a vankúše. Vždy ju to svrbelo. Aj na intráku to dala najprv nám na dve noci na spanie, až potom to vzala k sebe :D Pritom prášok používala svoj, citlivý, plus plákanie navyše. Niečo na tom bude, že sa tie zvyšky prášku "otrú" počas používania... Alebo ich účinok časom slabne, vyprchá.

jablkovastrudla
24. sep 2025

Odkladam pradlo hned ako je suche. Tiez mam pocit ze iba periem, pri dvoch malych detoch sa tesim ked maju nieco ciste na sebe vecer, este 7 rocny chodi zo skoly obcas spinavy 🤦🏼‍♀️
A ked mam vsetko vyprate tak mi mladsi vyleje polievku na obrus a dotesila som sa. Neporadim, sme v tom spolu 💪🏼😁

betulinka1
24. sep 2025

@anonym_autor hned ako ti skonci sušička to sprac a zapoj aj deti. Dvojročné v pohode roztriedi ponozky a poskladá leginy. Kym sa s tym hraju, ty zatial zložíš ostatne. Sprav si z toho rituál s detmi, ked zapocuju koniec susicky, same budu bežať, ked to spravis ako hru.

maryetta
24. sep 2025

Nas je doma 6- 2plus 4deti a teda ak neperiem kazdy den tak kazdy druhy. Kym sa mi nazbera svetle tmave. Pripadne biele cierne. Ako "vychadza". Ak uz nemam co prat dam preprat zaclony. Deky. Pomedzi to samozrejme uteraky/utierky/osusky. Alebo postelne pradlo. Ale kopy pradla nemam. Zo susicky hned skladam a do skrin.

anonym_e21f8f
24. sep 2025

@anonym_autor ak peries každý druhy deň to máš:
2x leginy detske
2x tričko
4x spodné prádlo gatky+ponozky
Mikiny alebo bundy a svetre určite netreba prať každý druhy deň.
A vy s mužom?
2x tričko
2x leginy/teplaky neviem co nosíš
4x spodné prádlo.
Dokopy 16 kusov prádla. Takže povedzw jedna práčka. Poskladané aj uložené za 5 minút. Načo ti ďalšie koše na prádlo???
Uteráky raz za týždeň, poskladať hneď.
Posteľné každé dva týždne, poskladas hneď.
Máš zly system proste. Ja ta chápem aj ja som tapala v kopách pradla. Ale je to len o tom nájsť iný systém než máš. Lebo toto jak robíš vidíš sama, že je somarina.
Ja periem v piatok po celom týždni, jedna práčka farebné, jedna čierne a v sobotu jedna biele, pripadne uteráky, posteľné, utierky, handry, psovi pelechy a uteraky každý týždeň. A to sme mininalisti, cize nemáme oblečenia na zvys.

autor
24. sep 2025
@betulinka1

@anonym_autor hned ako ti skonci sušička to sprac a zapoj aj deti. Dvojročné v pohode roztriedi ponozky a poskladá leginy. Kym sa s tym hraju, ty zatial zložíš ostatne. Sprav si z toho rituál s detmi, ked zapocuju koniec susicky, same budu bežať, ked to spravis ako hru.

@betulinka1 skusim dakujem 😊

autor
24. sep 2025
@jablkovastrudla

Odkladam pradlo hned ako je suche. Tiez mam pocit ze iba periem, pri dvoch malych detoch sa tesim ked maju nieco ciste na sebe vecer, este 7 rocny chodi zo skoly obcas spinavy 🤦🏼‍♀️
A ked mam vsetko vyprate tak mi mladsi vyleje polievku na obrus a dotesila som sa. Neporadim, sme v tom spolu 💪🏼😁

@jablkovastrudla dakujem ❤️😊

nyusika
24. sep 2025
@anonym_e21f8f

2x leginy detske
2x tričko
A vy s mužom?
2x tričko
4x spodné prádlo.
Dokopy 16 kusov prádla. Takže povedzw jedna práčka. Poskladané aj uložené za 5 minút. Načo ti ďalšie koše na prádlo???
Máš zly system proste. Ja ta chápem aj ja som tapala v kopách pradla. Ale je to len o tom nájsť iný systém než máš. Lebo toto jak robíš vidíš sama, že je somarina.
Ja periem v piatok po celom týždni, jedna práčka farebné, jedna čierne a v sobotu jedna biele, pripadne uteráky, posteľné, utierky, handry, psovi pelechy a uteraky každý týždeň. A to sme mininalisti, cize nemáme oblečenia na zvys.

@anonym_e21f8f nie všetky sme na rodičovskej 😁😁
Narážam na bielizeň dospelej osoby - citujem
A vy s mužom?
2x tričko
4x spodné prádlo.

Napríklad ja sa bežne počas dňa aj 3-4 krát prezleciem

anonym_e21f8f
24. sep 2025
@nyusika

A vy s mužom?
2x tričko
4x spodné prádlo.

@nyusika hej niesme všetky na rodičovskej ale autorka nenapísala vek detí len píše ze sú malé. Tak to je predpoklad. Aj ja sa 3-4x prezliem. 1.x rano z pyzama do pracovného, 2.x keď prídem domov z pracovného do domáceho a potom 3.x z domáceho do pyžamá ak idem športovať tak z domáceho medzitým ešte do sportoveho🤣 ale tak ja neperiem nohavice po každom oblečení, vrch tricko/bluzka/košeľa hej ale povedzme domace keď není špinavé a spotene tak každý druhy..no nech tam ma autorka o 10 veci viac, budiš.. 😅 ale to nic nemení na tom, že to je jedna práčka alebo 2 s par vecami.

anonym_fc5a2b
24. sep 2025
@anonym_e21f8f

2x leginy detske
2x tričko
A vy s mužom?
2x tričko
4x spodné prádlo.

@anonym_e21f8f neperiem veci po každom použití, teda okrem ponožiek a nohavičiek, ale zase vymeniť uterák taz za týždeň, to hádam nie. Nič to nemení na veci, že autorka témy si tú robotu vyrába sama, nevidím dôvod neobliecť dieťaťu niečo dva krát

anonym_fc5a2b
24. sep 2025
@nyusika

A vy s mužom?
2x tričko
4x spodné prádlo.

@nyusika no a na to som celkom zabudla, minimálne po príchode z práce, ak niekam večer idem, znova a pod.

vilma7
24. sep 2025

Nakúpila by som oblečenie tak aby som nemusela prať každý druhý den. Ale napr.v jeden deň v týždni.

anonym_c0adec
24. sep 2025

Poskladam hned. Este teple sa mi to “vyzehli”. Nezehlim uz vobec nic iba ozaj ked je treba nejaku koselu vynimocne. Ked viem, ze nebudem mat cas skladat tak neperiem. Ale vacsinou to hned poskladam. Ved to je praca na max 10 minut. Co robis namiesto toho? Vyberies zo susicky a co ides robit? Podla mna to je iba zlozvyk ze to nespravis hned.

xckaretxxx
24. sep 2025

@anonym_autor nepreháňaj to náhodou s tým praním? Peries poloprazdnu pracku, alebo peries čisté veci?

anonym_2b9c6c
24. sep 2025
@zltalienka

@zltalienka byvame v dome. Mám tu pracovnu a aj miestnosť na sušenie. Keď je pekne sušim vonku na dvore. Mám veľa stojanov. Niekedy mi to nevyschne do večera. Najskôr periem prádlo, ktoré zehlím.

anonym_e33c06
24. sep 2025

Moj jediny typ je počkať kým budes časť prace prekladať na deti. Moje malé dieťa okolo 2 rokov si vedelo odniesť veci do práčky. Dieta od cca 3 rokov si vedelo odniesť poskladané veci do skrine. A od 5 rokov si uz vedia skladať svoje prádlo aj samé. Takze ja uz skladám najmenšiemu a vacsie si uz skladajú samé, len im rozdelím kôpky. Iny typ nemam ale obdivujem baby co skladajú prádlo rovno zo sušičky.

anonym_32b24e
24. sep 2025

Mám taký zlepšovák, že rifle, mikinu a pod. po jednom použití nepovažujem za špinavé. Neperiem všetko ako besná. Dosť to pomáha.