Čo nesušiť v sušičke?
Baby, porazí má. Kúpili sme sušičku prádla..konečne, po rokoch. No a teraz som šla skúšať a čím viac veci beriem do rúk, tým viac ma na lístku, že nesusit v sušičke. Tepláky, bavlnené detské tričká, rifle... Naozaj nič z takých bežných veci nesusite? Vždy sa riadite len lístkom a odporúčanim výrobcu? Nakoniec to vyzerá tak, že budem sušiť len osusky a uteráky 🤦🏻♀️🤦🏻♀️
Vsetko okrem svetrov, lanoveho oblecenia, sportoveho oblecenia, veci s akoby nazehlenymi obrazkami
Davam tam skoro vsetko. Stitky nepozeram, mozno 2x za zivot pri nejakych extra drahsich kuskoch som pozrela na stitok.
Vďaka dámy. Presne toto som si potrebovala prečítať.
@anonym_autor Ani ja nečítam nikdy. Dávam všetko okrem vlnených.
Davaj vsetko ale zmier sa s tym ze tricka sa skratia, teplaky alebo leginy mozu mat jednu nohu kratsiu a pod🤣 partnerovi trci brucho z triciek zo susicky🤣
Podla kvality latky a zvoleneho programu sa dana vec zrazi vobec az jemne (1cm), az viditelne (2-3 cm).
Ked ju operies, zvycajne sa kvalitnejsia latka zas vrati do povodnej dlzky.
Tak isto nosenim sa kvalitnejsia vec po polhodine znova povoli, aj ked zo susicky vyliezla mierne zrazena.
Veci z peoca, gate a spol. maju tendenciu sa zrazit vyraznejsie.a uz ostat mensie (je to dane kvalitou latky, hustotou tkania, atd.). Ale preto su lacnejsie.
Primes polyesteru v materiale oblecenia (ked je tkany spolu s bavlnou, ci viskozou, atd. Nie, ze iba cast veci je polyestrerova, naor. cipka, alebo nejaka vsadka), zabezpeci, ze sa vec zrazi ovela miernejsie.
Ale isla by som max do 30% polyesterovej primesy. Potom uz ma oblecenie tendenciu spravat sa ako igelit. Nepriedusne.
Potlac, nazehlovacky na trickach vydrzia tiez podla kvality. Mame take tricka, co sa susia zakazdym a potlac je stale v pohode, a take kde zacala praskat a supat sa.
Casom uz v obchode na dotyk budes vediet, ktora je odolna, a ktora do susicky ist nesmie, lebo by sa poddala.
Tak isto budes mat v oku odhad podla kvality latky, ktore veci sa ti ne/skratia v susicke a o kolko.
Isto by sa nemali susit rifle (jemne sa zrazia, no nosenim povolia, ale moze to poskodit farbu).
Ľanove veci, u nich je zrazenie zvycajne permanentne.
Jemne veci (hodvab, atd.)
Viskoza, kasmir a vlna. Tak isto hrozi, ze sa zrazia natrvalo.
Podprsenky.
Sportive veci (ale tie schnu rychlo aj bez susicky).
Davaj vsetko ale zmier sa s tym ze tricka sa skratia, teplaky alebo leginy mozu mat jednu nohu kratsiu a pod🤣 partnerovi trci brucho z triciek zo susicky🤣
@anonym_07172e presne ako pises :D veci ako pre potapkara idu odtial
Dávam vsetko okrem podprsenky bo sa tie kostice tak poohynaju. Ale inak vsetko rad radom😆
Dávam všetko, nepozerám štítky. Osvedcilo sa mi nedávať sušiť na bavlnu bavlnene veci, vtedy sa nezrazi nič . Dávam na mix ked sa bojím. Susim aj vlnené svetre , pohoda ,akurát strasne elektrizuju zo sušičky.
@anonym_autor ja aj svetre.
Aj ja som si kupila susicku, zo zaciatku som tam davala vsetko. Bohuzial, mne znicila mnoho veci. A to nemam ani extra lacne veci a ani lacnu susicku (bosch)… takze davam len uteraky, postelne pradlo a veci na doma… a veci u ktorych mi je jedno ak sa pokazia. Aj ciernu mi to vytiahlo paradne.
Ale teda aj tak je super, ze tie velke veci ako uteraky a postelne mi nezaberaju miesto
Davam tam všetko...dokonca aj svetre, tričká s obrazkami a pod..nic sa nikdy neskratilo, neznicilo, okrem jedného tricka z Tesca kde popraskal obrazok
@anonym_autor hádžem tam všetko okrem svetrov a športového oblečenia 🙂. Na štítky sa nepozerám vôbec
@anonym_d5e7ff ja aj svetre davam, tie polyesterove, umele a nic im nie je. Mam tam aj program na vlnu, ale ten nedavam. A vlnene svetre vlastne ani nemam, lebo ma to skriabe. Mozno merino tielka a tricka by tam sli susit, ale nemam skusenost. Ja jedine softshellove veci nedavam. Zbehli sa mi len ponozky, ale to sa kus natiahne aj tak a zbehnu sa aj po beznom prani vzdy.
Dávam vsetko okrem podprsenky bo sa tie kostice tak poohynaju. Ale inak vsetko rad radom😆
@ariannazara ja som uz dala aj podprsenky, lebo mam malo a potrebujem striedat rychli a raz za cas to prezili aj kostice 😅
Ono tie veci sa siju podla mna z nevyzrazanych latok a bavlna, lan, prirodne veci, sa prirodzene zrazaju pranim aj o 10%, takze na metri aj 10 cm to spravi, s tym pocitam a kupim si radsej vacsie a po oprati a suseni, su akurat, mam z Kiku take za 2,50, ale najprv som kupila M, to sa mi neda nosit, len na doma, aom ako hurka v tom, tak poucena, kupila som L a super 😅.
Ked kupim uplet, najprv ho vyperiem a ked mam meter kupeny, tak veru z pracky meter nevytiahnem, ale 90 cm. Potom uz vystrihnem podla velkosti, usijem a to uz nemeni tvar ani sa nezrazi nejak vyrazne.
@anonym_autor suším všetko okrem reflexného oblečenia a svetrov.
Štítky absolútne nečítam, už len z toho dôvodu, že vždy ich odstrihnem z oblečenia po kúpe 🤣, a sušim úplne komplet všetko, neexistuje vec čo som do sušičky nedala
@anonym_d5e7ff ja aj svetre davam, tie polyesterove, umele a nic im nie je. Mam tam aj program na vlnu, ale ten nedavam. A vlnene svetre vlastne ani nemam, lebo ma to skriabe. Mozno merino tielka a tricka by tam sli susit, ale nemam skusenost. Ja jedine softshellove veci nedavam. Zbehli sa mi len ponozky, ale to sa kus natiahne aj tak a zbehnu sa aj po beznom prani vzdy.
@nevenka ja mám len vlnené a kašmírové. V dnešnej dobe ani vlnené neškriabu, keď sú kvalitné - odporúčam, lebo v žiadnom nie je tak teplo ako vo vlnenych 🙂.
Nedavam podprsenky, kosele a Levisky. Svetre nenosime. Kosele si susim na ramienkach, a potom hned vyzehlim
@anonym_autor ja dávam iba manželove ponožky, spodné prádlo a uteráky. Mám dosť drahé veci na to aby sa mi zbehli v susicke 😅
@anonym_autor davam iba uteraky, postelne pradlo, teplaky a tricka na doma.
Este dodam, ze nesusim ani plavky a parea, to nosim denne 4 - 5 mesiacov v roku
Vsetko okrem vlny.. bezne veci susim na bavlne, len sportove na sportovom alebo jemnom, nech to vacsiu cast vody vysusi. Mame aeg a zbehlo sa tam asi len take ze sinsay, gate tricka, co som aj ratala, pepco ani nekupujem
Ja si na veci potrpím a bohužiaľ preto sušička u nás oddychuje, dávam len uteráky a posteľné prádlo. Dosť stenčuje látku (tie chuchvalce sú z oblečenia čo vytiahne) nohavice, tepláky, legíny aj nohavičky tá gumka v páse nebola po pár sušeniach tak pevná a látka tenšia, ponožky sa zmenšili, tričká skrátili a teda ja som ostala sklamaná. Viem si to jedine predstaviť na veci malých detí kde aj tak dlho nevydržia kedže rastú a nevadí že sušička skráti ich životnosť, ale na dospelácke nie.
@anonym_autor ja nesusim len detske pancuchace poskracovalo mi ich a teplaky a leginy. A postelne na moj vkus je velmi pokrcene zo susicky
@anonym_autor čo neprežije sušičku nemá u nás doma miesto 😁
Keby som tam nedavala postelne, teplaky, uteraky, bezne tricka, mikiby a svetre a nohavice, tak ju ani nemusim mat. Pradlo na susiaku je po tvrdej vode tvrde, pokrcene, schne to straane dlho a kedze nemam radiator, ale podlahove kurenie, tak ani to nemam kde povesat a mala som v byte dost, kde sa mi susicka nezmestila. Vsade sa vzdy nieco susilo. Hruuuza. Mam 4 deti, bez susicky by som zblaznila. Pradlo by som na susiakoch mohla mat aj tyzden, tu je tak vlhko, ze mi to fakt nevyschne a potom ked to vlhke poskladam, tak zatuchne a naozaj to take nechcem do skrine, nech sa mi tam plesen neudomacni. Takze za mna, vynalez nad vynalezy!
Susim vsetko okrem sportoveho oblecenia a ĺanu
@anonym_autor ja nesusim len detske pancuchace poskracovalo mi ich a teplaky a leginy. A postelne na moj vkus je velmi pokrcene zo susicky
@slavomira236 fakt? Mne susicka nikdy nepokrcila.postelne. a to mam z damasku. Ale hned ako dosusi, tak vyberiem a prehodim cez susiak na chvilu a poskladam

@anonym_autor hádžem tam všetko okrem svetrov a športového oblečenia 🙂. Na štítky sa nepozerám vôbec