7 mesačné dieťa reaguje na všetko jedlo
Ahojte. Mám bábätko, má cez 7 mesiacov. Pred pár týždňami som začala so zeleninovými príkrmami. Pekne postupne, po lyžičkách, potraviny s odstupom pár dní. Prvé 3 týždne to bolo ok, až na to, že mu nechutilo. No zrazu mu začali červenieť líčka. Hneď som mala podozrenie na reakciu, tak som vysadila poslednú potravinu, no nepomohlo. Tak predposlednú, no nezabralo ani to. Konzultovala som to s pediatričkou, aj známou - lekárkou, jedna tvrdila, že to bude kontaktné podráždenie, druhá, že by to mohlo byť zo zimy. Tak som všetko preprala, dobre vyplákala, a nechodili sme týždeň von, ale líčka sa zhoršovali a šírilo sa to na bradu a ďalej, objavil sa výsyp + drsná koža. Tak som vysadila celé príkrmy, vrátili sme sa výhradne na mlieko, a koža sa pekne vyčistila. Po týždni som skúsila znova príkrm, no po pár dňoch zase reakcia. Tak som sa vrátila opäť iba na mlieko a koža sa vyčistila. Je jasné, že to ma z jedla, no Dr. to považuje za nepravdepodobné, žeby reagoval zatiaľ na všetko, tak nám dala krém. Ja som po týždni na mlieku začala tentokrát s ovocím, namiesto zeleniny, ale už zase sa mu to robí.
Ja som sa s niečím takým ešte nestretla, ani som o tom nepočula a som v nepríjemnom šoku. Stalo sa to niekomu? Ako sa v takomto prípade postupuje? Vďaka za rady.
@lenadka presne aj nasa taketo mala teraz po lyzovacke, mrazy.. hoci som ju aj natierala kremom do zimy... dlho trvalo , kym sa to stiahlo aj ked som premastovala.. vcera som skusila Framykoin a behom asi 10hodin uz som videla obrovske zlepsenie, uz to skoro vobec nema 🙂 vyskusaj.
@presypacky podla mna to je tiez zo zimy... daj foto.... mozno tie potraviny spajas s tym nahodou a nemusi to byt vobec ono...
Mimochodom ,preco si davala malemu az teraz? ved sa odporuca prave preto vyuzit imunologicke okno medzi 4-6 mesiacom, aj ked kojis.... aspon ochutnavat davat, nemusi jest normalne mnozstva, eliminuje to mozne neskorsie alergie...
@katrin21 tiež som mu to skúsila natrieť framykoinom, ale nič, jemu sa to stratí vždy keď ho poriadne nakrémujem-premastím, teraz ho natieram v kuse a už to skoro nevidieť. Ráno krémujeme hne ako sa zobudí, ideme do škôlky zas krém, doma hned další krát, ide spať o 10.00 zas krém, zobudí sa zas...viac ako 6x za deň vtedy to nemá.
@presypacky ja len že môj najstarší do 9 mesiacov bol bez prikrmu, lebo odmietal a prosperoval bez problémov len z dojčenia. A čo sa týka alergenov, tak treba nechať jeho telíčko vyčistiť sa od nich, mne alergologicka odporúčala držať diétu minimálne 3 mesiace, to keď sa najmladší vysypaval. Cca pol roka som držala antialergennu diétu - alergo mi dala vzorovy jed. lístok a teraz po roku zatiaľ nemá problém s ničím, čo sme vyskúšali. Asi sa mu crievka dovyvijali a už to zvládajú.
@presypacky aha, tak OK, ja len ze si to nepisala, pisala si ze od 7 mes ste zacali...tak som nevedela. 🙂
@lujziana Este som sa chcela opytat, ak si kojila, na tvoje mlieko nereagoval?
@zltalienka Kde by som nasla taku protialergennu dietu, teda jedalnicek? Lebo ja som mesiac nejedla ziadnu zeleninu a ovo, iba maso a zemiaky ci ryzu a to sa dlhsie neda.
@presypacky aj ja mám kdesi uložený vzorovy jed. lístok, keď budem za Pc, poslem. Dali mi ho na Alergo. A áno, tam je tiež samé mäso s ryžou a mäso so zemiakmi. Ale ovocie môžeš niektoré a aj zeleninu niektorú - mrkva je neutrálna. Ja som už aj recepty na koláče z mrkvy našla, keďže nič iné som nemohla.
@zltalienka no ako pozerám-tak tam je vela potravín-na ktoré deti reagujú..príliš vela sacharidov-výrobky z muky,zemiaky, cestoviny, džem.. jablko, banán, soja.. maslo, syry-ved to je mliečna bielkovina.. mrkva-častý alergen.☹ pri exeme absolutne nevhodne-všetko to len napomáha premnoženiu kvasinky v tele..
@luba41 hm... toto som dostala z alergologie, ja som to nevymyslela. Moj syn vtedy mal zistene ze mlieko a bielok su v pohode a Mudr. dufala, ze to nebude lepok, aby som nemusela drzat drastickejsiu dietu.
ved ked sa tak vyznas, tak jej porad, co by mohla jest...
@zltalienka ved som už dávnejšie prispela -kam sa obrátiť kde jej poradia, čo si prečítať a zorientovať sa..týmto len zbytočne stráca čas..takáto protialergenna dieta nemá moc význam..
@presypacky a pomohlo dietovat? Bábo je už v pohode, už nemá ekzém?
Áno vzorovy jed. lístok čo som sem pridala, bol určený pre mňa a pre našu konkrétnu situáciu. Môj vtedy 4m syn mal tráviace ťažkosti a bol vysypany. Nakoľko sa zhoduje s vašou situáciou netusim.
@zltalienka Dakujem ti, vidno ze sa u teba doktorka trafila, zrejme dobre urcila diagnozu. My nie sme v pohode, stale to riesim, vsak vies, ze je to nadlho, ked sa vyhadze, treba zase cakat kym sa vycisti, aby clovek videl, ako na co zase zareaguje.
@luba41 Dakujem aj tebe za rady. Ja si nemyslim, ze stracam tymto cas. Co som sa naucila, je, ze clovek sa ma orientovat na viac stran a upinanie sa na jedno riesenie moze niekedy viest do slepej ulicky.

@zltalienka
ak by si mala este napad, potesim sa. topiaci sa slamky chyta.