icon

8,5 mesačné dieťa a jeho postoj k jedlu

alexia4
2. apr 2013

Ahojte maminky, chcela by som sa opýtať na váš názor, lebo neviem, či 8 a 1/2 mes. dieťa vie ešte niečo pochopiť. Pri kŕmení v sedačke sa mi už malý stavia a stále točí, takže je to dosť obtiažne ho nakŕmiť. Keď sa mi začína takýmto spôsobom obracať chrbtom, jednoducho ho tým pádom dokŕmim a nechám ho tak. Papá potom až o cca 3 hod. Už nefungujú ani hračky pred ním, ani pesničky či nezmyselné rozprávanie. Vie takéto staré dieťa pochopiť, že ak sa poriadne nenapapá pri tom ktorom kŕmení, dostane jesť až o nejaký čas? Alebo dokrmujete vy takýchto beťárov ešte mliekom? Ďakujem za každý názor a radu 😉

Strana
z2
nae
2. apr 2013

ahoj, v tomto veku som ešte dokrmovala mliekom, tuhej stravy veľa nezjedli. Pokiaľ kojíš a má chuť, tak dokojiť, a ak je na UM, tak by som bola za to dať mu ešte mliečko. Rozpapá sa postupne, treba na to čas. Držím palce.

reanda
2. apr 2013

@alexia4 nie, nepochopi.. ak chces, aby vsetko zjedol, musis ho s lyzickou "nahanat".. alebo si ho daj na kolena, aby sa ti nemohol otocit chrbtom, alebo si nieco ine vymysli, vsak ty si uz poradis 🙂

brumka
2. apr 2013

ahoj je to normalne aj mne to mala robila, ale vzdy som nadojcila tak po pol hodine po jedle, po kazdom, po roku som zacala ucit ze dokojim len po ranajkach, obede a veceri. a potom podla potreby v noci

zivika
2. apr 2013

@alexia4 a nemas v tej sedacke popruhy? ja som maleho jednoducho priputala, ked uz moc vymyslal 🙂

olejka
2. apr 2013

Neposednost je nam znama....citala som ze je aj normalna u takto malinkych deticiek...riesenim moze byt krmenie pri video rozpravke, alebo knizke...ja osobne neuznavam behanie za dietatkom s lyzicou...ale uz aj taketo sposoby som videla...je to o tom co mamicke vyhovuje...ak nemame pesnicku ...nenajeme sa...su vsak chvile ze niektore jedlo miluje a vtedy sedi ako anjelik a nemusime zapinat telku ..ani cd.. 😉 .spapa vsetko bez vymyslania...takze mozno niekedy aj trafit chutove naroky babatka...😉
davat mlieko namiesto tuhej stravy to je nieco cim maminku moze neskor maly manipulator poriadne vydierat... 😒

aurelkan
2. apr 2013

Aj u nas to bolo taketo. Syn bol este aj hladny ale neobsedel. Asi v tom case ako pises zacal stvornozkovat a ja som ho nahanala s lyzickou po dome. Maminky ktorych dietatko obsedi mi vravievali ze ony by to nerobili, ze sa ma najest sle ja si myslim ze by ich situacia prinutila. Takze takto sme fungovali dost dlho, najskor chvilku sedel v stolicke a papal a zbytok som ho donahanala po dome. ALe postupne sa tie intervaly co obsedel trochu predlzovali, uz teraz viem ze sedi kym mu chuti jest a potom mi ujde, ale uz ho nenahanam. Ma dva roky. V 9 mesiacoch mi doslo mlieko a nechcela som mu stale davat umele tak som ho radsej nahanala s tou zeleninkou a ovocim...

aristka
2. apr 2013

žiadne nahánanie ani štvornožkovanie,neexistuje,u nás to tak nebolo ani pri jednom,dieťa v prvom rade motivovať ,u nás som to vždy riešila tak,že sme jedávali spolu ako moji malý a funguje to tak aj teraz,keď malé vidí,že papá aj mama,bude aj on,aj keď to bude naňho aj hrať,keď ja napriek tomu strečkuje dám ho dolu zo stoličky a nebude jesť,ak potom bude hladný znovu ten istý proces,samozrejme nekŕmime pri televízory,ale v kľude pri stole,potrebuje to trpezlivosť,ale nepovoliť

alexia4
autor
2. apr 2013

@nae a jedlo si ešte mixovala alebo si už dávala menšie celé kúsky?

zuzzuli
2. apr 2013

ahoj, moj maly robi to iste... ja nemam na stolicke popruhy a poradili mi ze ho mam priviazat plienkou aby sa nevedel tocit a sice prvy den protestoval, potom si zvykol. teraz sa usadi, ho uviazem a papame 🙂 papa mi vzdy pri stole a do vazy som dala motyliky na palicke a ked uz velmi zacne vymyslat tak sa spytam kde je motylik a on nanho pozeraaa a papa 😀

alexia4
autor
2. apr 2013

@brumka A nebude mať potom toho mlieka moc? Nenaučí sa že dostane mlieko a nebude mi chcieť potom jesť?

alexia4
autor
2. apr 2013

@zivika Máme aj popruhy, ktoré sú stiahnuté na max., ale on sa proste zvrtne a už je čelom ku mne ☹

brumka
2. apr 2013

@alexia4 preco by malo? ved co mu das pit? ved materske mlieko je aj od smadu, ja som to tak robila, vsetko bolo ok

alexia4
autor
2. apr 2013

@aurelkan Tak tomuto prípadu by som sa naozaj chcela vyhnúť

alexia4
autor
2. apr 2013

@zuzzuli Tak musím skúsiť ešte toto s tou plienkou, ale keď ho napr. držím na kolene nasilu, začne ziapať a aj tak sa mi vyšmikne, lebo sa hemží ako malý krt

alexia4
autor
2. apr 2013

@brumka Ale my sme na umelom, a p. doktorka povedala, že mlieko by už mal tak akurát ráno a večer 😒

brumka
2. apr 2013

@alexia4 aha to som nevedela, tak s umelym neviem ako to je viem akurat ze tam treba opatrne aj s priberaniim, potom neporadim, ja len viem ako je to s materskym

alexia4
autor
2. apr 2013

@aristka Ďakujem, o to sa snažím aj ja, lebo staršiu dcéru sme kŕmili pri telke, a teraz má problém najesť sa, aj keď už má 6 rokov. Tak sa snažím ho naučiť slušne jesť, ale je to dosť ťažké 😢

alexia4
autor
2. apr 2013

@brumka No to zase neviem ja 😅

aristka
2. apr 2013

@alexia4 je to boj ,ale nevzdajte to,treba si to tak zaužívať a uvidíš pôjde to a tv musí byť vypnuté

brumka
2. apr 2013

@alexia4 tak uz vies, pri dojceni do roka netreba ziadne cajiky, nic, proste to mlieko je aj od hladu aj od smadu 🙂

reanda
2. apr 2013

@alexia4 este mozes skusit ho k tej stolicke priklincovat, aj to by mohlo pomoct.. a na krk mu daj korzet, nech moc netoci hlavou a nech pekne papa!
aby si nahodou ty nemusela zdvihnut rit

alexia4
autor
2. apr 2013

@reanda Prepáč, ak som sa ťa nejako dotkla alebo ťa urazila, ja som sa akurát pýtala na názory, ktoré by som využila a naučila dieťa slušne papať od malička. Chcela som len vedieť, či to takto môže fungovať. Naháňať dieťa po byte sa mi nezdá práve najvhodnejšie a keby to bol náhodou môj prípad, tak by som tiež určite mamičiek opýtala, ako sa takéhoto zlozvyku zbavili

nikolet_89
2. apr 2013

@alexia4 ahoj aj my sme mali podobny problem, u nas zaberali a zaberaju do teraz reklamy pri papani a rozpravky, a ja osobne som nedokrmovala, mala presne stanovene, ze mliecko dostavala 2x denne a na noc robila som to tak, ze ked mi nechcela cca o 13-tej tak som skusila o hodinu, ono hlad je najlepsi ucitel si myslim...a urcite by som robila vsetko okrem nahanania dietata po byte s lyzickou, zvykne si nato, a ty budes jak truuba vsade behat doma na navsteve a dieta sa kludne nenapapa...

reanda
2. apr 2013

@alexia4 mne sa ospravedlnovat nemusis, to skor svojmu dietatu, tebe sa zda dobry napad privazovat dieta k stolicke? 😖 .. a preco je tak dolezite, aby babatko slusne papalo? som myslela, ze ti ide skor o to, aby sa najedlo a nebolo hladne.. na slusne stolovanie ma este kopu casu, ked bude vacsie, taketo male dieta tomu este nerozumie, zaujima ho vsetko ostatne, len nie pokojne sedenie, kym vsetko zje, pre neho je to dlho.. slusne sedenie pri stole mozes vyzadovat od starsieho dietata.. ano, treba dietatu ukazat, ako sa stoluje, najlepsie, keby ste jedli spolu, ale to sa vzdy neda a ani nemozes cakat, ze dieta to hned bude zvladat..
mne to pripada, ze mnohe mamy so svojim dietatom vedu boje, kto z koho, nedajboze sa mu v niecom prisposobit, lebo im bude potom "skakat po hlave" .. nie, nebude.. dieta nie je nepriatel, ktory caka na prilezitost, ako rodica vyuzit a spravit si z neho otroka

alexia4
autor
2. apr 2013

@reanda Ja sa snažím iba vyhnúť chybe, ktorú som spravila pri staršej dcére. Tiež som ju od malička kŕmila pri telke a teraz má 6 rokov, keď jej pustím pri jedle tv, tak je schopná jesť aj pol hodiny, aj to s mojím stálym upozorňovaním, že jej jedlo vychladne a keď nemá tv zapnutú, tak musí aj tak stále rozprávať, takže výsledok je ten istý. Možno som v jej prípade mala zmeniť niečo už skôr, ale vtedy som to ako problém nevidela. A myslím si, že každá mama sa snaží pri druhom dieťati vyhnúť niečomu, s čím nebola pri prvom spokojná, napr. uspávanie, učenie na šerblík, v našom prípade učenie toho papania

evening_star
2. apr 2013

Ja neviem baby, ja mám len prvé bábo, ale mne sa zdá, že trošku sa preháňa s tým jedlo do prvého roka... A jedna mamička čo tu písala, že len dvakrát nakojiť počas dňa? Ja mám tiež 8- mesačné dieťa, ale kojím ho furt každé 2 hodiny ako doteraz, veď príkrmy sú len PRÍkrmy, nie POkrmy, čiže je to len niečo navyše. Keď náhodou nezje celú misku, tak z toho nerobím katastrofu. Ja keď malému dám príkrm, tak mu vždy ponúknem prsník. Keď chce, dá si, keď nie, nedá si. Neviem, netrvdím, že mám pravdu, len opisujem, ako to robím ja.

reanda
2. apr 2013

@alexia4 ja som ti predsa ale nic nepisala o tom, ze mas dieta krmit pri telke, to je tiez dobra blbost.. dieta sa ma pri jedle sustredit na jedlo a pokial sa uz sustredit nevydrzi, ale zaujme ho nieco ine, vrti sa, odbieha, tak ak chces, aby zjedol viac, mozes ho s lyzickou ponahanat, to mu neublizi, ani sa z toho nestane zlozvyk, ale oblbnut dieta televizorom, aby len bezmyslienkovite otvaralo pusu a hltalo, no to je tiez napad za sto bodov

nae
2. apr 2013

@alexia4 V tomto veku som mixovala na hrubšie - teda nie vyslovene hladké pyré, ale aby tam boli vačšie kúsky. Tiež už som sa snažila dávať nejaké jedlo do ruky, aby som podporila prežúvanie (aj keď mal len 2-3 zuby maximálne) - detské neslané chrumky, kukuričný chlebík, kus rožteka apod.
Mne sa mladší niekedy vyslovene otočí chrbtom a má ma na saláme 😅 Je mi ale proti srsti ho do jedla nútiť. Veď ani my dospelí nemáme vždy rovnaký hlad. A tlačiť do neho nasilu - to fakt nie, to je totálne kontraproduktívne. V tomto veku je to skor o ochutnávaní, ako o jedení, aj keď mnohé deti už dlabú jedna báseň 🙂 Tiež som NIKDY deti s jedlom nenaháňala, ani som ich nasilu neprivazovala. Pokiaľ mali vrtuľu v zadku a potrebovali sa hýbať, tak jedlo bolo na jednom mieste nejakú dobu (napr. 20 min), chodili "zobkať", ale nebehala som za nimi ja (ale to až keď boli starší, nie, keď mali 8,5 mes.).
Inak výborná motivácia je aj to, keď ješ súčasne s ním a tváriš sa nadšene 😎 Neboj, postupne to bude lepšie a lepšie a v puberte budeš pred ním špajzu zamykať. Drž sa 🙂

alexia4
autor
3. apr 2013

@nae Ďakujem pekne, cením si všetky komentáre a rady 😉

nae
3. apr 2013

@alexia4 To sú len moje skromné skúsenosti, až potom som si prečítala, že ty už máš vlastne dve detičky a ja som ti to písala ako pre neandrtálca neskúseného, tak prepáč 😅

Strana
z2