icon

Aké mlieko podávať v polroku?

jayoshko
11. aug 2018

Ahojte,prosím čítam že v polroku by malo dieťa už skúsiť puding, kašu.z akého mlieka ju doporucujete?rada by som vynechala kravské,dakujem

anjelicek26
11. aug 2018

Puding urcite nie. Kasu ano, detskych z obchodu kupovanych je vela na vyber, je tam zamiesane umele mlieko, pridavas len vodu. Druha moznost je klasicka ryzova kasa zarobena s troskou ovocneho pyre, tiez mnam. A to "malo" je orientacne, moze - ale nemusi.

ukulela
11. aug 2018

Dávala som ryžový, špaldovú, pohánkovú, kukuričnú. Od ravity s vodou, ovocím, jogurtom. Nedávala som tie detské kaše. Ani kravské mlieko, to od roka. Puding určite nie.

majusska202
11. aug 2018

Ahoj ja som dávala normálne mlieko ak mi svokra zohnala tak čisto kravské alebo z obchodu 3.5 to mi povedal môj doktor... Viem ze veľa mamiciek ma odsudzovalo ale je to tvoje dieťa ak si sa rozhodla dat mlieko daj... Ja tie umelé kaše z obchodu nepodporujem človek nevie co tam je 🙂

pribinak
11. aug 2018

Ak dojčís, tak si kup nemliecnu kasu napr v DM a uvar ju s tvojim mliekom.
Puding urcite nie.

lubik87
11. aug 2018

@majusska202 v pol roku dieťaťa ti odporučil lekár dávať kravské mlieko ?? Zaujímavé 🤔

gasinka1983
11. aug 2018

Ja som.davaka klasicke z obchodu 3,5 %, od pol roka a tiez som davala puding, nic mojmu dietatu nieje. A dr mi tiez povedala ze mozem.davat, ak mu nebude robit tazkosti, tak kludne.davaj....aj puding....tue kase z obchodu su čisty humus, iba boh vie co vnich je.

majusska202
11. aug 2018

@lubik87 on mi 3.5 odporučil a z toho som mu robila normálne zlatý klas bez cukru len s piškótami

lenkakravcova
Autor odpoveď zmazal
zara0201
11. aug 2018

@lubik87 sestra prve dieta rodila v Taliansku a tam po skonceni v kojenia v pol roku doktorka kazala tiez prejst na kravske. Neviem, ale aspon do roka by som na UM potiahla.

bubibu
11. aug 2018

@jayoshko ja robim znacku NOMINAL s cistou vodou, rozne ako spaldova, ryzova, ovsena a podobne. Je tam viac vitaminov a urcite zdravsie ako tie urcene pre deti. Malej davam to co by som ja zjedla tie

lubik87
12. aug 2018

@zara0201 je to sranda tieto rôzne názory....mne vraveli aj pri prvom že po roku môže v polievke alebo krupicu a po dvoch až troch piť...

zara0201
12. aug 2018

@lubik87 aj nazory pediatrov sa menia. Ked sme boli mali tak pomaly lepok do roka nie. Teraz sa zavadza medzi 4-7 mesiacom.

anjelicek26
12. aug 2018

@zara0201 zavádzať a ochutnať ľudia často nepochopia. Takže toto by som nepúšťala do éteru ako nový názor pediatrov.

zara0201
12. aug 2018

@anjelicek26 aha prepac zabudla som ze reprezentujes slovensku pediatricku spolocnost

anjelicek26
12. aug 2018

@zara0201 a ty ano 😂 Pediatri medzi sebou sa casto diametralne lisia a aj co sa tyka tychto odporucani. Nazor je nejednotny a vzdy je to len nazor. Lebo kazde dieta je ine a inak zareaguje na rovnake zavadzanie prikrmov, lebo proste travenie je individualna zalezitost. Rovnako ma kazde dieta ine geneticke predispozicie ako na urcite potraviny zareaguje. Vacsinu tychto faktorov nikto zhodnotit vopred nevie. Mne idu tieto nove studie proti srsti, vsetky teorie imunologickeho okna su "testovane v praxi" len osem rokov, osem rokov je za mna sakra malo hovorit o tom, aky vplyv to bude mat na alergie a potravinove intolerancie v dospelom veku. Stale je to pre mna vec, kde moze byt pokus - omyl. Jedine, co je mi jasne, ze co ten lepok je. Ze ma nulovy prinos pre creva, ze ich upchava, zalepuje, nevstrebava. Niekto to znesie, iny nie, ale prinos to nie je v ziadnom pripade, skor taky vedlajsi produkt, ktoreho sa nevieme s obilnin slusne zbavit a na chut chlebika proste nedopustime. Je to prilis zakorenene v nasom jedalnicku. Ja sa riadim v prikrmoch zdravym rozumom. 4 mesacne dieta len zacina ochutnavat. Creva sa este len ucia absorbovat ziviny. Na zaciatku 70 percent vylucia, co zjedia, nevedia to spracovat. Jedine, co spracovavaju takmer bezzvyskovo je mlieko. Casom sa ten pomer meni a zlepsuje. Aj tie creva sa ucia a vyvijaju. Nevidim dovod v tom veku davat na kila lepok - ktory to vstrebavanie zivin stazuje. Preto pisem, ze bohuzial niektori rodicia tuto teoriu imunologickeho okna a skorsie zavadzanie alergenov chapu zle. Dat ozuzlat roztek je uplne ine, ako dat 200g uvarenej psenicnej krupice. Dat par kuskov cestovin do zeleniny je ina vec, ako dat chlebik na ranajky a este aj kasu na veceru. Ide tu o mnoztvo a o to, ako casto. Nieco je ochutnat - ine je tou potravinou aktivne a kazdy den vo velkom krmit. Teda zaradit ju kazdy den do jedalnicka. Pre mna je 4-7 mesiacov na zaradenie do jedalnicka priskoro. Nevidim jediny dovod toto robit. Mame kopu casu. Pre mna su vsetky studie este kratkodobe, pisane horucou ihlou. Vo vela veciach maju urcite pravdu, ale s tym cim skor ja nesuhlasim. Deti sa za tie tisice rokov nezmenili a povedzme si to uplne jednoducho - pokial nemam zuby a potrebujem na najedenie sa MIXER, tak asi by som mal ostat na mlieku s velmi velkej casti. Ja mam osobnu skusenost super pokusu mojej maminy ma ako dieta vykrmit - psenicna krupica s kravskym mliekom - od dvoch mesiacov, nasledky mam - celiakia ktora sa prejavila v 30ke a alergia na bkm... no boh vie mamu za to nahanat nebudem, ale urcite to nepomohlo. Sestry boli kojene do pol roka vylucne, ony nic take nemaju. Mozno nahoda, mozno nie. U mojich deti som na to isla pomaly a nelutujem.

rhiannon
16. aug 2018

@majusska202 "bez cukru len s piskotami" :D :D a v piskotach je co? Hlavne cukor...

stanislavicenka
26. aug 2018

@jayoshko puding v polroku? A naco mu to akoze ma byt? A piskoty? To ma akoze nejaku vyzivovu hodnotu pre dieta? Nema. Cisto len aby sa naucilo na cukor a bolo dalsim zavislym od sladkeho. Baby, maminy, uplne zabudate na to, ze sice dietatku nic nie je, ale brutalne to zatazuje oblicky dietata. Dosledky prichadzaju v dospelosti, to je ako s davanim dietatka sadnut, kym si same nesadne, alebo s vodenim za ruky, akoze uz chodi. Vsetko sa to zrata v dospelosti. Ved piskot a pudingu a kadejakych somarin sa este v zivote naje. A ohladom kasi, ryzova, kukuricna, nic nekupuj, staci doma uvarit a rozmixovat