Kedy môže dieťa začať s pitím kravského mlieka?
ako je to teda? niekde pisu od jeneho roka, niekde uz od pol roka do jedal a dnes som citala, ze az od 3 rokov, no a co teraz? 😝
Budem davat od roka. Postupne budem odstavovat od materskeho a zavediem kravske. Ja si svoj zivot bez mlieka neviem predstavit. Kakavko, biela kava, koktejly, mnaaaam.
"Existujú jednoznačne podložené seriózne výskumy, kde sa skúmalo množstvo vápnika, ktoré prichádza do organizmu v mlieku, ktoré pijeme a množstvo vápnika odchádzajúceho močom. Výsledky výskumu ukázali, že po požití mlieka viac vápnika odchádza ako sa do tela mliekom dostalo. Je to jednoznačný rukolapný dôkaz, že pitím mlieka vápnika z tela ubúda. Keď pijeme veľa mlieka, prekysľujeme organizmus. Organizmus potrebuje zneutralizovať prostredie - neutralizuje ho vápnikom, ktorý berie z kostí. Čiže prijímanie vápnika z mlieka, mliečnych výrobkov, konzumovanie živočíšnych produktov, silne prekysľuje organizmus a tým odbúrava z tela vápnik. Teda mlieko pri osteoporóze určite nepomôže, skôr ju zhorší."
"Vápnik je obsiahnutý v mnohých rastlinách, ako sú napr. riasy, sezamové semiačka, kapusta. Rastliny majú minerály viazané v koloidnej forme, čo je pre organizmus dobre vstrebateľné. Úlohou rastliny je premieňať minerálne látky nachádzajúce sa v zemi v anorganickej forme do formy koloidnej. Koloidná forma je menšia a v chelátovej väzbe sa dostane až do vnútra bunky. Minerálne látky ktoré si kupujeme bežne v lekárni sú v anorganickej forme. Organizmus vie využiť z takého vápnika ako je napr. Dolomit približne len 2-3%, deti 5%. Čiže okolo 90% sa ďalej transportuje do ciev, do kĺbov, kde potom vznikajú aterosklerózy, artrózy, artritídy a ďalšie ochorenia, alebo je zdrojom akejsi kamennej usadeniny v obličkách. V tom lepšom prípade, ak pijeme dostatok vody, sa podstatná časť vylučuje močom. "
o tom,ze vyrobca ktorych liekov podporuje mliekarenske fabriky a pitie mlieka je zbytocne tu diskutovat si myslim.
aj tu je nieco o tom,aky vapnik je ako vstrebatelny
http://www.biosujo.sk/index.php/zaujimavosti/80...
@estterka ja s tým názorom veľmi nesúhlasím. Mala som osteopéniu (prvý stupeň osteoporózy) a v tom období sa mi strašne žiadali mliečne výrobky, hlavne smotana. Išla som sa zblázniť za syrmi a smotanovými omáčkami. Po pár mesiacoch sa mi výsledky upravili a hodnoty vápnika boli zase v norme, aj tá šialená chuť na mliečne výrobky prestala. Ak by to bolo tak, ako je písané v tom článku, tak by sa mi výsledky museli zhoršiť.
@estterka ja som niekde pocula, ze my tak milujeme mlieko a nevieme sa ho vzdat, lebo v kravskom je nejaky hormon podobny droge, aby si teliatko vytvorilo zavislost a neodbiehalo daleho od mamy 😀 😀 😀 preto je to tak tazke, ja by som najradsej mlieko vylucila, ale je to boj ani nie tak ciste ako vyrobky z neho ma vzdy zlakaju 😔 😀 😀 😀
@laurinka98 ahoj .... ja som svojho syna kojila mesiac ... potom sme prešli na BEBU H. A. a tú sme papkali do pol roka .... potom som skúsila drobcovi urobiť z mliečka detskú krupicu, a po nej mi spal 8 hodín v kuse bez zaplakania .... vstal krásne vyspatý do ružova ..... odvtedy som prešla na obyčajné kravské mliečko v krabičke 1,5 % ...... a syn ho pije dodnes, ráno, na obed a večer ..... každý deň mi takto vypije asi pollitra mlieka .... a pritom som sa stretla s viacerými mamičkami, ktoré hovoria, že im deti nechcu jesť mliečne výrobky, myslím všetky, a mlieko, že do úst nevezmú .... ja som šťastná, že pije mliečko a papká všetko z mliečnych výobkov .... takže od polroka by som skúšala dávať do varenia ale aj normálne na pitie ..... teda ak nemá na mliečko alergiu alebo niečo podobné
Ja som začala hneď po prvom roku, robím mu z kravského mlieka kašičku, ktorá mu veľmi chutí. Nevadí mu ani v iných jedlách, ale samotné mlieko mu nechutí.
@estterka tuto informaciu som si nevymyslela, je to vedecky dokazane, a nebudem sa tu s nikym dotahovat, stojim pri vedcoch a lekaroch ,ktori stoja jednoznacne pri mlieku 🙂 To ze mi tu okopirujes nejaky clanok...🙂 prepac....vidim , ze sa vyznas .cerstve mlieko patri k zasaditym potravinam takze ho urcite neprekysluje, ale nebudem to tu rozoberat je to zlozite...vzdy plati , musi byt rovnovaha kyselinotvornych a zasaditych jedal ,no tu ide o to , ze kravske , kozie ci dokonca take vzacne ovce mliecko urcite ano...vobec nesuhlasim s tym clankom co ste tu okopirovali 🙂 pekny den🙂
Ten článok o výskume niečo do seba má. Pokiaľ sa ale mlieko dáva v rozumnej miere, ničím telu neubližujeme. Rovnako si myslím, že dnešná doba nás učí báť sa. Všetkého sa bojíme a z rodičov robia ustráchaných a úzkostlivých ľudí. Držíme sa striktne toho čo si prečítame a chceme tomu uveriť a presvedčiť seba, že robíme všetko najlepšie pre svoje deti. A o pár rokov prídu ďalšie informácie, ako sme svojim prístupom vlastne ubližovali. Preto hovorím, všetko s mierou!
@laurinka98 kazdy ako uzna za vhodne podla mna ... niekto tvrdi, ze KM vobec, iny od roka, extremistky aj skor 😀 ... ja som zacala davat nejako pred rokom a pol, uz si ani nepamätam ... a takmer od narodenia bol na Um, co je v podstate tiez len kravske mlieko 🙂
my kravske mlieko nepijeme vôbec z mnohých dôvodov: Hlavne- malá má naň intoleranciu ale aj keby nie, nedala by som jej ho. Nepijem ho ani ja, ani moj uz- kedysi sme pili ale mali sme mnoho problémov. Presne ako píše @mummy01 divili by ste sa, aké problémy kravské mlieko spôsobuje...
http://www.biospotrebitel.sk/clanok/456-mlieko-...
@qwerty81 mlieko je živočíšna bielkovina, kazeín ktorý nie je pre ľudské telo vhodný, lebo ho nevieme dobre sracovať. Nevieme ho ani dobre vylúčiť a správa sa v tele ako jed 😒 vápnik zeho tiež ľudské telo nevie dostatočne spracovať- len malé množstvo. Ako zdroj vápnika je určite vhodnejší mak- obsahuje vápnika 12- krát toľko ako mlieko. Takže- pre detičky mliečko materské, a keď už nie je tak iné zdroje- rastlinné, nie živočíšne.
Ale v konečnom dôsledku, každý nech robí ako uzná za vhodné, je to každého vec, či dá mlieko či nedá, alebo že kedy. Ja nedávam a malá prospieva výborne 🙂
https://www.modrykonik.sk/forum/prikrmy-a-prve-jedla/od-kedy-moze-dieta-pit-kravske-mlieko/
https://www.modrykonik.sk/forum/prikrmy-a-prve-jedla/kedy-ste-zacali-podavat-kravske-mlieko/
https://www.modrykonik.sk/forum/prikrmy-a-prve-jedla/moze-rocne-dieta-pit-kravske-mlieko/
https://www.modrykonik.sk/forum/prikrmy-a-prve-jedla/prechod-na-obycajne-mlieko-tipy-a-rady-pre-rodicov/
https://www.modrykonik.sk/forum/detske-zdravotne-problemy/aky-mate-nazor-na-podavanie-kravskeho-mlieka-malej/
https://www.modrykonik.sk/forum/prikrmy-a-prve-jedla/aky-je-vas-nazor-na-pitie-kravskeho-mlieka-od-1-roka/
@qwerty81 tak ja som neriesila bukovskeho,nechcelo sa mi prekladat zahranicne stranky,ale mozes si kludne v jazyku v akom hovoris nieco o tom najst aj od inych ludi ako bukovskeho. zijem v zahranici,s bukovskym nemam nic spolocne,ani ho nestudujem ani nic.
@molka aj pri candide ma clovek neuveritelnu chut na sladke,hoc sladke pomaha candide mnozit sa..teda to,ze mas na nieco chut neznamena,ze je to dobre. mozno by si mohla aj ostatnym napisat to,co ja o tebe viem,ze vsetko robis pe svoj zdravotny stav. pretoze teraz to vyznieva,ze cele dni si pila mlieko a jedla syry a to ti pomohlo.
Je to o krajine, tradíciach....viete si predstaviť, že by ste pili sobie mlieko ako eskymáci? Alebo nepili vôbec, ako v Ázii, bohvie, prečo sú taký zdravý... 🙂 Osobne súhlasím s @estterka, mlieko nie je nevyhnutné pre život, deti ho nepotrebujú, existuje kopec potravín s vyšším obsahom vápnika ako mlieko, to je totiž vždy argument pre pitie mlieka. 🙂
Už mi je aj smiešne z toho ako niektorí považujú normálne klasické mlieko priam za kyselinu🙂) Každý nech si urobí, ako uzná za vhodné, ale kravské mlieko je ´daleko prirodzenejšie než umelé, mimochodom vyrábané z kravského mlieka. Dávajte detičkám pekne všetko umelé a potom sa čudujte, že majú alergiu za alergiou, pretože sa nenaučia postupne zvládať prirodzenú stravu, ale dostávajú len kadejakým spôsobom upravenú...ja pijem sama mlieko na litre, od malička, kravské, áno aj to z obchodu a nemám ani len alergiu, vôbec žiadnu, nie to ešte nejaké choroby a bubáky, o akých tu podaktorí strašia. Moje dieťa (5 mesačné) ho teda prijíma aj prostredníctvom môjho mlieka (dojčím) a od roka prechádzame pekne na kravské mlieko a viem, že jej bude prospievať. Nemám žiadny problém so stravou, od jedného mesiaca jem všetko, strukoviny, citrusy, všetko, a malá nemá problém. Takže každý nech zapojí vlastný rozum a intuíciu, ale reči typu "kravské mlieko je pre teliatka" sú riadnymi nezmyslami🙂) Kravské mlieko je normálnou, zdravou a prirodzenou súčasťou stravy človeka. Nikdy by som dieťa neochudobnila o normálne mlieko, a nebudem ho štopať pomaly sterilnými umelinami, ktoré majú od prirodzenej stravy na míle ďaleko. (všetky moje známe, čo majú deti na umelom mlieku majú nejaké alergie a tráviace problémy a skúšajú jedno umelé mlieko cez druhé, čo deťom vôbec neprospieva). A áno, už to tu niekto spomínal - duchaplné rady dr. bukovského sú neskutočný extrém a evidentne jeho fanynky potom strácajú zdravý úsudok a trpia paranojou o priam "jedovatom kravskom mlieku". Ale ako som písala, každý nech si urobí, ako uzná za vhodné a najvhodnejšie pre svoje dieťa.. Ja môjmu nedám umelé mlieko vôbec a aj môj pediater s tým rád súhlasil.
My sme ho podavali nasej malej, ale neprospievalo jej...zahlienila sa....doktorka nam vysvetlila, ze v tejto dobe sa nie vsetky kravy ockuju proti TBC, co znamena, ze mlieko ked prevaris TBC nezabijes, musi prejst pasterizaciou.Ja by som si davala radsej pozor. 🙂
@estterka nie, ja to chápem, len som chcela napísať, že napriek prejedaniu sa mliečnymi výrobkami (v tom období, keď som bola odvápnená), sa mi výsledky zlepšili. Jasné, že som užívala aj prípravok na zavápnenie. Ale podľa toho článku by ma malo mlieko odvápniť, zvlášť pri takom množstve, ako som vtedy jedla, lenže to sa nestalo. Mne dokonca lekári vraveli, že málokedy sa podarí kosť opätovne zavápniť, ale mne sa veľmi rýchlo kosti zavápnili. Netvrdím, že to bolo z mlieka, len mi nesedí teória, podľa ktorej by malo mlieko odvápňovať, pretože u mňa sa to nestalo.
@laurinka98 je to na kazdej mamine kedy sa rozhodne davat kravske mlieko. Ja som sice kojila do 2 rokov, ale okrem mojho mlieka pil cca od roka aj par mesiacov aj kravske. Nie teda, ze by sme mu naliali do pohara a pi, ale vzdy ked mal na ranajky muz kakao (kazdy vikend), tak dostal do malej salocky aj maly. Od 2 rokov kedy som ho odstavila pije uz len kravske, UM sme uz ani neskusali zaviest
@zuhana2 samozrejme ze ano
@tinka9000 ide skor o to ze to umele je kontrolovane a upravene tak aby ublizilo co najmenej aj ked pripustam ze aj to umele nieje ziadna vyhra ale 100000x lepsie ako mlieko z krabice.Zjavne si nikdy nevidela dieta ktoremu mlieko ublizilo tak ze si to ani nevies predstavit a ani svetaskuseny lekari na to prist nevedeli.A keby si nedojcila,das kravske od narodenia???
@mummy01 Iste, nepísala som o kravskom mlieku od narodenia, ale po ukončení dojčenia. a nie, nevidela som dieťa, ktorému kravské mlieko ublížilo. V prípade, že sa to stalo, bol to výnimočný prípad a dieťa bolo z nejakého dôvodu buď alergické, alebo extrémne citlivé na kravské mlieko. A mala som na mysli normálne mlieko s krátkou trvanlivosťou, nie krabicové trvanlivé, samozrejme. Určite každá mamina chce len to nalepšie svojmu dieťaťu a podľa toho sa aj rozhodne. Ja len nechápem, ked trojročné deti pijú umelé mlieko, to mi nepripadá celkom normálne...samozrejme s výnimkou tých detí, ktoré majú či už alergiu, alebo iný vážny problém s kravským mliekom, ale tých je, myslím minimum.

@bastilly a odkial mas informaciu,ze vapnik z kravskeho mlieka je najlahsie vstrebatelny?