Môj syn bude mať 4 roky a vôbec nepapá varenú stravu
Ahojte! som už z môjho syna zúfalá, vôbec nepapá varenú stravu a keď píšem vôbec, tak vôbec nič varené, ani len polievku do neho nedostaneme....jeho strava je kakao, jablko, banán, suchý rožok,alebo chlieb tiež suchý, cereálie, kukuričné chrumky..... v škôlke predtým aspoň niečo spapal, teraz už aj tam varené nič nezje, tak mu robia na obed kakao aby mal niečo v brušku... skúšali sme už aj vyhladovať ho aj tak to nepomohlo, trvá to už niekoľko mesiacov...myslelala som si,že je to len také prechodné obdobie, ale už to trvá naozaj dlho, bola som u detskej doktorky, zobrala mu krv a výsledky má dobré, len je trošku chudokrvný tak nám dala železo a kyslelinu listovú vraj to pomôže, no neverím tomu... malý je inak veľmi aktívny, žiadna únava, malátnosť má 100 cm a 15 kg..... čo mám urobiť aby začal normálne papať?????
@jolinka najlepšie je s náhradami nikdy nezačať. Inak často majú problém mamičky, ktoré bývajú u rodičov, alebo svokrovcov, babky a dedkovia šmahom ruky zničia to, o čo sa oni snažia a mamičky nedokážu povedať stop - svoje dieťa budem vychovávať podľa svojich predstáv a nikomu nedovolím, aby mi to kazil. Ak majú s otcom detí každý iný pohľad na výživu a stravovanie detí, tak tam je to už úplne zle.
Počúvajte baby, ale nie je to paradoxné? Malým deťom hovoríme pekne papkaj, aby si narástol a keď sú dospelé, rob so sebou niečo, nedá sa na Teba pozerať, ako sa môžeš tak pchať. Na zamyslenie.
Naša mladšia je taký diétny jedák, ona keď je hladná a nemá čas sa najesť, resp. sa jej nechce tak sa cielene napije vody a vybavené. A viete čo, ja som ticho, myslím, že tento zvyk v 40 tke ocení.
@worker_falcon to je smutne, ze napr mne mnohe povedia, ze moj bol taky od mala, ty mas stastie, tvoje su ine... 🙄
ale nevidia, ze oni mali vlastne iny pristup od narodenia...ja som to uz videla v porodnici...daktore uz tie novorodenata...papkaj, papkaj, noooo, este trosku este vydrz, chodili kazde kojenie vazit, pred a po, proste hned tomu prikladali vyznam, uzkostlivo sledovali kazdy gram...pricom islo o donosene baculate deti, nie ze nejake priskoro narodene, pre ktorych je priberanie otazka prezitia..
a potom prve prikrmy, cely rodinny zbor ochka nad kazdou lyzicou, dieta este poriadne nesedi a uz vie ze svojim jedenim zarucene uputa celu rodinu. 🙄 a do toho babicka, joooj, moje boli viacej baculate, daj mu kasu do toho mlieka, pridaj smotanu do zemiakov, medzitym potajomky strcia nejaku mnamku sak nech si zvyka, videla som uz parmesacne batolata krmit v cukrarni slahackou zo zakusku 😝 😝 Potom chytro uz ma 11 mesiacov, co tak parocek na ranajky..
A po case, neskutocny udiv on, ona, nam je iba to a to, vymysla, nahaname...nakoniec dame, co chce aby chudacik hladom neumrel.
@timea7 veru stastie, ze sme nezili nikdy ani s rodicmi ani so svokrovcami...to by ma piclo 🙄 🙄 🙄 Svokra uz od dveri...poood, pood, dam ti cokoladu, ked mi das pusu, nedas, dam inemu, nechcem ta. a nekonecne vynukovanie, 8 mesacnej dcere ponukli na ranajky pikantne leco s klobasou, vsak normalka nie? 😅 a to ja nie som rozhodne nejaka ultra bio racio matka, ale odtal potal. 😒
@worker_falcon ja sa len zamýšľam nad tým, ako je možné, že pred takými dvadsiatimi rokmi tých vyčerpaných, uťahaných, vyhorených mamičiek bolo mizivé percento. Viem, nebol v zamestnaní taký tlak, ako dnes, ale ďalší tlak si maminy vyrábajú - musíme mať takúto sedačku, takúto kúpelňu, takýto kočík, zabijeme tým toľko času, že už z toho nakoniec ani radosť nemáme, dcérka musí mať všetko s obrázkom Frozen, syn všetko s obrázkom Spidermana - naozaj musia? Každé dieťa treba rozvážať minimálne na päť krúžkov týždenne, zúčastňovať sa večierkov, aby sme boli "in", naháňať sa v dvoch zamestnaniach, aby bolo na dovolenku v....a najmä bezabudnúť dať všetko na facebook!!!!! Zamýšľam sa nad tým, ako to stíhali naše maminy, keď všetky ani nemali automatickú práčku, plienky sa prali, obchod bol otvorený v sobotu do 12,00 a hotovo.
@timea7 ja to vidím tak, že už táto generácia mladých rodičov bola vychovávaná bez obmedzení - teda ťažko hovoriť o výchove. Ich rodičia chceli dokázať, že na to majú, že si to môžu dovoliť, že ich dieťa nebude obmedzované ničím. Že môže mať všetko, čo chce. A takto "vychované" deti majú teraz deti. Títo "rodičia" sami neboli vychovávaní, a nedokážu ďalej vychovávať. Odoprieť niečo dieťaťu? veď sa ROZPLAČE, a čo potom? Matka plačúceho dieťaťa (ktorému bolo niečo odopreté) asi nie je dobrá matka, alebo čo... O sebakontrole rodiča sa tiež nedá hovoriť. O dôslednosti takisto.
@timea7 u svokry by mi ani tak nevadilo zlozenie stravy...no budiz madarska kuchyna, ta musi byt pikantna a mastna ako inak 😅
ale ich vychovne metody, cukor a bic, uplatky a vyhrazky, ..dieta je od mala vychcane, "posluchanie" je svate a vlastne jediny pozadovany model spravania, ktory treba dosiahnut za kazdu cenu.
@worker_falcon pomenoval si to úplne presne. 😒 😒 😒 😒 😒 😒 A sme úplne mimo tému, možno si kopa mamičiek myslí, že sme múdri, ako rádio 😎 , ale fajn sme si pokecali, nie?
@timea7 a dalo by sa ešte hovoriť o nekompletných rodinách, o otcoch pod papučou či totálne zaneprázdnených, o hodinách, ktoré mamičky strávia na modromkonikovi či mimibazari, atď... Je mi z toho smutno...
@timea7 ... o opičej láske, o dieťati - centre vesmíru (minimálne rodiny)...
@worker_falcon
@timea7 Viete co, ja sa povazujem doslova za lenivu matku a co sa tyka ustvanosti...tak mne ten pokojny nenasilny sposob vedenia napr. aj k jedlu...prinasa ovela ovela menej vychovnej driny ci energie, nez to okrikovanie , stvanie, uplacanie...celkoe stvanie sa za vysledkami u deti...ktore bude mat najvyssiu vahu, najkrajsie oblecenie, aktivity, atd atd. Boze to stoji tolko namahy a detom je to sumafuk, rodicia to potrebuju hlavne pre svoje ego.
aj to ako nutia a presvedcuju do jedla...to je skor o tom, ze vnucuju dietatu svoju volu v presvedceni, ze ono nie je kompetentne posudit...kedy je hladne, kolko ma zjest, kolko mu staci na vyvoj.
A niekedy by stacilo obycajne...nechat to dieta na pokoji 😉 ponuknut jedlo, ponuknut podnety...ale nestvat seba ani dieta, minat neefektivne energiu, casto to ma opacny efekt...deti nutene do jedla dostanu nechutenstvo, deti nutene do aktivit sa stanu pasivnymi 😝 😝
je az komicke pocut, ako matka krici... "pod jest" dieta..."ja nechcem" matka "ale chces, ja viem ze musis byt hladny" 🙄 🙄
@natalym nie su ony dvojcata abo co 😀 😀 😀 😀 ja zasa "milujem" ich styl rozkazovania...este keby normalne rozkazali..ze Pod jest, urob to a to
... ale maju uz vymakanejsi level... to jest "budes jest" budes robit to a to. alebo mi svokra oznami do telefonu "Prides a budes oberat paradajky" 🙄 🙄
@jolinka Mne už také nehovorí, lebo ja na ňu seriem. Našťastie môj muž už tiež pochopil niektoré veci, že jeho ženička je veľmi milá a ústretová osoba a hlavne sa môže rozhodnúť sám.
Jáj ale bolo všeličo. Už som zabudla. Sem tam ma naserie. No nič teraz sme boli častejšie spolu, tak načim obmedziť styk. Žiadne na víkend mamičke sa nekoná. 😠
@timea7 mam co robit na svojej zahrade aj bez jej paradajok...jej predstava, ze dojdem z dediny do Kosic, nasadnem na vlak 90 kilometrov so 4 detmi, a v mieste cinu budem robit na jej pokyn...uhm, este seno nezerem.
Ked tak poslem muza, donesie zeleninu, ovocie, pojeme, zavarime. Ja si robim najradsej doma po svojom.
@timea7 roky dozadu, ked som bola mlada a sprosta a ustretova, som par x u nich zavarala ceresne a tak. ich nezaujimalo ze mam brucho ci dojca na cicke. Sak decku daj najest odloz ho niekde a rob. On/ona MA vediet, dospelych netreba vyrusovat v praci 🙄
Raz mi tak skoro zabila maleho, mna poslala na ribezle kdesi na koniec ich x hektarovej zahrady, ja som nechala maleho pri nej a muzovi, vsak dozor dvoch dospelych, ona poslala muza hore na strom, muz opat v presvedceni, vsakm mama sa o vnuka stara...a pridem, svokry nikde, zato 10 mesacne stavajuce sa dieta vedla snury ktora koncila na jednoplatnicke s 20 litrovym vriacim hrncom kukurice 😠 😠 😠

@timea7 nenútiť do jedla - súhlas.
chcú náhradu - presne tak. a väčšinou si ju vymôžu. potom sú tu témy, ako je táto, v ktorej diskutujeme.
A súhlas, že nikdy nie s jedom, hnevom, krikom. Len mám "šťastie" a stretávam sa vždy iba s maminkami, ktoré sú vyčerpané, uťahané, vyhorené, a nedokážu s dieťaťom inak rozprávať ako s krikom či hnevom. Čo na tom, že to nemá absolútne zmysel, na dieťa to veľmi rýchlo prestane mať vplyv.