icon

Názor na dnešné stravovanie

anne_mary2
19. apr 2016

Mamicky,
toto je skor asi taky moj postreh 😀 ale niekedy sa mi zastavuje rozum nad diskusiami typu, mozem dat 6 mesacnemu pribinacika? krupicovu kasu? halusky? 😀 a pod 🙂)
A hned pribudne milion fundovanych nazorov, zarucenych znalosti, ukamenovani lebo ktora matka bude tlacit cukor do dietata?! a kravske mlieko?! a nedajboze krupicu... no to su len take asi najkonfrontovanejsie veci co som rano zase zahliadla.
Nejdem porovnavat dobu spred 30rokov a teraz.. beriem , kopu info nebolo dostupnych.. ale nemyslite si niekedy ze tych informacii mame a chceme mat velmi vela??? Zaruceny postup pri vela veciach nie je.. 100 ludi 10000nazorov.. ano, na to tieto diskusie su, to hej, len.... niekedy by som to naozaj zakazala🙂
Myslim ze v dnesnej dobe plnych alergii a intolerancii a rozbitej imunity urcite je podstatne stravovanie atd.. ale ja osobne sa skor zamyslam nas tym preco dnesne deti trapi tieto veci, a nas pred 30rokmi velmi vynimocme.. Nejdem tera vraviet ze je to tym ze mamy do nas tlacili mlieka kase sladke slane bez rozmyslu, ale myslim ze aj toto je vysledok nejakeho extremu 21 storocia.
Ako dnesne hity v stravovani. Uprimne nebyt toho plny net a internet, kto by jedol chia semiacky v jogurte a robil raw kolace a veril ze lepok je uplne zly.. asi malokto.
Tiez som nastudovala x veci pred porodom to budem tamto budem.. ano je fajn mat znalosti ako sa vyvijaju detske oblicky, co traviaci system atd.. neberiem nimomu ak svoje dieta krmi extra zdravo ( aj ked neviem co to je ani :D ) - ziaden cukor? bio zelenina? malo sacharidov z peciva? ziadne sladkosti? neviem... tiez mame v skolke az priam hystericke stavy niektorych mamiciek ( nekomentujem to nikdy nezhadzujě kazdeho zivotny styl) .. lebo maly dostal od spoluziaka kinder cokoladky na narodky. Chapem ze dat detom zdravy zaklad je velmi fajn, len celkom neviem pochopit co bude v skole a dalej. Rada by som sa za 15 rokov s takou mamickou stretla ako teb 20 rocny chalan funguje ci ho to ovplyvnilo samozrejme v pozitivnom slova zmysle, ale ta 3-5 rocna snaha ustriehnut ho od vsetkych neduhov dnesnej doby , co ju stalo velmk vela usilia studovania etikiet knih poucanie babiek uciteliek kucharok kamaratov.. stalo zato. Je z neho maxi zdravy chlap bez problemov zdravotnych?? nebyval chory , nema problem s nadvahou?? -- ak ano, tak to urcite stoji za to! 🙂 ale.. ak z toho zostalo iba par fotiek v albume s jablkami miesto kolaca 🙂) to sa iba tak zamyslam. A funguje tak cela rodina? je to zivotny styl? alebo ma ten styl iba to dieta?? bude to stale praktizovat cela rodina alebo to iba do 3 rokov...
Ale v skolke drobca je 15 deti z 18 alergikov, intolerantnych, celiatikov, laktazakov.. celkom ma to sokovalo. A skor som sa zamyslala cim to je ??? lebo to je fakt sila. Robime tieto veci dobre resp vedieme to k lepsiemu alebo robime cosi zle ze je ako je. Mozeme to ovplyvnit?? Neviem....
Ano, som matka ktora iba letmo do prveho roku vyuzila internet na radu, radila sa iba orientacnym co kedy, na zvysok pouzila hlavu. Ani ja netlacim do dietata cukru tonu, vidim na sebe co to robi :D , ale neukamenuvavam babky za kinderko, ani kucharku za piatkovu buchty na obed. Ani ked babka uvarila malemu krupicu ( hej so skoricou :D ) ked ju este " nemal co jest" . --" to ze mu nic nie je teraz neznamena ze v buducnosti nebude" -- ano, to iste sa da povedat o vsetkom.
No, co som tym chcela povedat 🙂 Zdravy rozum kazdej mamicky je najviac. Viac ako tisic rad. A spokojne dieta uplne. Usmiate s bielym rozkom v kociari. Kludne :D
Jeme toho doma kopec.. Ovocie, aj to exoticke alergenne, zeleninu aj z lidlu, mliecne vyrobky aj tie,ktore zahlienuju, kurata od babky aj tie antibiotikove, biele jogurty aj pribinacika kde tu, aj krupicu sem tam, biele rozky, vianocky, kinderka aj susene jablcka, cestoviny zemiaky strukoviny atd atd.. ALE chodime vela do prirody, nie do Oc a detskych kutikov dnu, na vzduch, do travy, kvetov, medzi macky,psy susedov, v zime aj v teple, snehu, dazdi, vela si citame, hrame sa, a sme spokojni 🙂
Mamicky, neprehajte to s osvetou seba ani ostatnych ( robim to aj ja teraz? :D ) a zite ten zivot. So vsetkymi chybami, zakopnutiami, buchnutymi hlavami, zjedenymi horalkami a tak.

alaguema
20. apr 2016

@anne_mary2 ja absolútne nechápem ľudí, ktorí sa zamýšľajú nad tým, čo robia iní ľudia. Stravovanie je osobná vec každého človeka. Môžme diskutovať o výhodách a nevýhodách rôznych potravín, môžme sa vzájomne navzájom vzdelávať, nevidím na tom nič zlé. Ale aby niekto riešil, či ja svojim deťom to kinderko dám, alebo nie, to teda nechápem. Čo je ťa do toho? Poznám osobne ľudí, ktorí majú z konvenčného hľadiska extrémny stravovací štýl (raw vegan), veľmi ďaleko od toho, čo doma praktizujeme my a nenapadlo by mi riešiť to. Sú dospelí, svojprávni, deti im vyzerajú skvelo a zdravo, čo je mňa do toho, čím sa oni živia. Učíme sa jeden od druhého a neriešime čo kto robí, alebo nerobí. Bola by som fakt rada, keby sa to už konečne naučili aj ľudia na Slovensku. Keby už mamičky prestali neustále riešiť tie, ktoré sa rozhodli pre iný životný štýl. Ale tu to z nejakého dôvodu väčšinu ľudí strašne irituje a uráža, že niekto odmietne konzumovať klobásy a slaninu a denne kvantum chleba a mlieka. Vyhlasujú to za základ jedálnička našich predkov (to predsa musí byť zdravé!) nemajúc ani šajnu o tom, ako skutočne jedálniček našich predkov vyzeral. Bolo v ňom viac pohánky ako múky. Viac zeleniny ako mäsa. Viac divoko rastúcich plodov a byliniek. Cukor len príležitostne a biela múka tiež. Poviem ti úprimne, v mojom okolí takmer nikto ani nevie, ako sa doma stravujeme, jednak do toho nikoho nič nie je a jednak chcem mať pokoj od jedovatých poznámok na moju adresu, že som šibnutá bio matka. Tebe sa to zdá ako póza, že to tí ľudia robia, lebo je to in (možno je to len zrkadlová projekcia, o iných si myslíš to, k čomu máš sama sklony) a pre mnohých je to pritom presvedčenie, pretože o tom niečo vedia, lebo ich to zaujíma, lebo vedia, že dnešná šunka nie je ani zďaleka to isté, čo bola šunka za nášho detstva. Detto všetky polotovary, sladkosti, pečivo. Potravinárske technológie sa za posledných 20 rokov nie posunuli, ale kozmickou rýchlosťou preleteli do úplne inej sféry, kde ide len a len o biznis a nikto už nemá zábrany, nikoho nezaujíma zdravie konzumenta. Preto je len a len moja zodpovednosť, čo sa mojim deťom dostane na tanier. Tak to vnímam ja a sú to moje deti a ani teba, ani nikoho iného do toho nie je vôbec nič, čo sa im rozhodnem dať jesť. Rovnako nekomentujem tvoje rozhodnutie dávať tvojim deťom všetko to, čo im dávaš. Vôbec ma to neruší 🙂

alaguema
20. apr 2016

@rawmamka preeesne takto fungujeme aj my 🙂

sam2
20. apr 2016

Moj skromny nazor: ani cesta uplne doprava ani uplne dolava nie je podla mna to prave....Ja osobne sa snazim najst tu zlatu strednu. Cize ovocie, zeleniny, vyvazene jedla. Ale sem tam aj cokoladka, lizatko...ved sladkosti k detstvu patria (samozrejme nie tony a kazdy den)...syn mlieko zboznuje a pije ho na litre. Ale zasa neje jogurty.... Jedine co sa snazim dodrziavat je aby pil cistu vodu (nie vzdy sa mi to dari). A rano caj s medom....cize ziadne presladene zbrndy... Aj ked viem ze u svokry aj take dostane 😁😁😁😁

domi237
20. apr 2016

@sam2 lenže ja mám taký pocit, že ľudia radi idú z extrému do extrému. Ja napríklad vôbec nie som za nejaké diéty alebo že by dieťa nemalo dostať žiadnu sladkosť. Myslím, že človek by mal jesť všetko, ale s rozumom. Treba odhadnúť tú mieru čo je tak akurát 🙂 A čo sa týka diét tak to vidím na jednej kamarátke. Že držala diétu čo jej naordinovala fitness trénerka čo chodí na súťaže, že sa budú stravovať rovnako. Bolo to fajn, pomáhalo to. Ale akonáhle zjedla niečo iné a snažila sa prejsť na normálnu stravu tak kilá rapídne stúpali.

rawmamka
20. apr 2016

@alaguema Myslím, že čoraz viac ľudí začne používať sedliacky rozum 🙂.

buckeye
20. apr 2016

Vsetko treba s mierou, poznam jednu co jej deti nemohli rano nic ine len uvarene nesladene ovsene vlocky s jablkom alebo bananom, iba v nedelu mali dovolene kukuricne nesladene lupienky, ziadne sladkosti, to mali deti 3,5,7 rokov, na tajnasa chodili vyjedat cokoladu nanny, lebo ved zakazane naj chuti, a ktovie co vsetko si povymienali so spoluziakmi, sladkosti jej vadili, ale ze aj ta 7 rocna nosila na noc plienku bolo OK, lebo ved netreba ju nutit zvykat si bez, to by ju stresovalo, pritom mala nemala ziadnu poruchu, resp ani tie ostatne, len mamka sa nevenovala a nanny bola urcena na starostlivosti o najmensie batola

domak2
20. apr 2016

@anne_mary2 ja som nikdy nerozumela odkial je info, ze pred 30 rokmi boli vsetci zdravsi? Treba sa asi ist popozerat po nemocnici na tych zdravych tridsiatnikov. Logicky je najdolezitejsie dieta stravovat opatrne aspon v zaciatkoch, lebo sa este len vyvija traviaca sustava, na tom naozaj netreba bazirovat. Je snad ine ak si da horalku 5 mesacne a 5 rocne dieta. A ked uz sme pri kedysi, kedysi ludia nejedli lepok denne, nejedli denne udeniny ani maso, spotreba cukru sa zvysila asi o 500%, viac pohybu...takze ked uz chceme porovnavat tak vsetko a nie to co sa nam hodi 😅

lenka_21
20. apr 2016

@anne_mary2 suhlasim s nazorom, ze stravovanie je kazdeho osobna vec, ale aj tvoj postreh je jednostranne posudzovanie. Kedze patrim do kategorie ludi, ktori sa inac stravuju spolu s mojou rodinou casto sa stretavam s podobnym nazorom ako mas ty...a kopec dalsich komentarov 😒

Jednu vec co viem za seba povedat je, ze zmenou stravy som sa zaoberala este predtym ako som zistila, ze mam rakovinu. Ked mi ju diagnostikovali urobila som raznejsi a rychlejsi rez ako som mozno planovala. Nie som vegetarian, vegan a nic podobne, ale nedokazem vymenovat co vsetko sa mi vylepsilo ked som stravu zmenila rapidne. Mam neskutocne vela energie, odlahcil sa mi zaludok, plet mam skoro ako babetko (roky som zapasila s akne), nafukovalo mam, nechty, vlasy a stabilizovanu hmotnost ani neriesim... Takze suma sumarov ked mna niekto zacne presviedcat o tom, ze je to jedno a podobne veci tak uz nekomentujem, len si pomyslim svoje... Proste viem porovnat pred a po a nikdy by som sa do situacie pred nechcela opat dostat... V zivote som sa necitila lepsie ako teraz...

A len na margo tvojej pripomienky Kinderko. Ano som matka co dava pozor na to co deti jedia. Nezakazujem im nic, ale limitujem kolko sladkosti jedia. A vadia mi ludia co mojim detom kadeco strkaju a vadia mi aj tie Kinderka v skolke. A vadim mi to prave preto, ze to nie je jedno Kinderko, ale to je kazdu chvilku nieco. Deti je 25 cize dokopy 25xnarodky, 25 krat meniny. K tomu Mikulas, Vianoce, Velka noc a neviem co vsetko... Ja sa prave potesim ovociu a ked uz niekto musi nieco davat, tak som radsej ked je to prave toto ako sladosti rozneho typu...

buckeye
20. apr 2016

@domak2 s udeninami suhlasim aj s cukrom, ale lepok sa jedol kazdy den, chlieb a obilne placky(AK pojdeme do hlbsej historie) bolo zaklad stravy aj tych najchudobnejsich, AK na nic nebolo, na muku byt muselo, neskor po dovoze novych plodin sa rozsirili zemiaky a kukurica, ale obilniny boli vzdy, psenica, raz minimalne, ovos je sice bezlepkovy, ale vtedy sa nedbalo na kontaminacie pri skladovani

katrinka8
20. apr 2016

@domak2 - no len dnešní 30-ci už väčšinu svojho konzumentského života prežili v "dnešnej" dobe McDonaldov, Ečok, a iných "pridaných hodnôt"... Možno by bolo zaujímavé porovnať 30-ka z roku napr. 1980 (v tom veku, keď mal 30, nie dnes, keď má už 60 a 30 rokov konzumuje "dnešnú" stravu) a dnešného 30-ka. Neviem to odhadnúť, ale myslím, že určite vtedy bolo jedlo oveľa prirodzenejšie.
Mimochodom, pár rokov dozadu (cca 8) sme s kolegyňou rozoberali, že v posledných rokoch sa dobytok takmer vôbec nechodí pásť! Jej otec robí na družstve, on ju na to upozornil. Napríklad, len jedna taká vec na povšimnutie. A je toho kvantum, čo sa rapídne mení - k horšiemu, samozrejme 😢 Napríklad Slovensko (resp. býv. Československo) bolo kedysi potravinovo sebestačné, takmer všetko sa tu dochovalo, dopestovalo, vyrobilo. Okrem teda tých exotických vecí. Dnes takmer všetko dovážame.

domak2
20. apr 2016

@buckeye ano jedol, ale nie tak casto, teraz si das vianocku na ranajky, rozok na desiatu, spagety na obed a chlieb na veceru 😅 A hlavne aj cele spracovanie bolo uplne ine. 🙂

domak2
20. apr 2016

@katrinka8 ja prave na to narazam, ze kedze tie statistiky nepozname, tak je to potom velmi tazko porovnavat, lebo mame tendenciu sklznut k ''spomienkovemu optimizmu''. Ale staci sa pozriet okolo, ja teda poznam len velmi malo ludi, co nemaju ziadne zdravotne problemy- od obezity, stitnej zlazy, rakoviny, cukrovky, klbov..... .

0silvia0
20. apr 2016

@katrinka8 jedlo bolo prirodzenejšie, ale nedbalo sa príliš na prísun zdravých čerstvých potravín. Všetko sa sterilizovalo, varili sa čalamády, lečá, kompóty, lekváre a vitamíny v takto upravených jedlách no neviem neviem. Varili sa samé múkové prívarky s knedľami, buchty, ale určite éčok bolo málo...
Ja napr. som ako dieťa nejedla vôbec zeleninu, alebo ovocie, keď bola sezóna jahôd, dala som si dve jahody a koniec. Jedla som len samé múkové sladké koláče, nebola som jedák a keď už som niečo zjedla, tak len múkové veci. Jednoducho sa neriešilo čo kto dal do úst, hlavne že brucho bolo plné, no a ja som aj tak dopadla :(

buckeye
20. apr 2016

@domak2 no ja si nedam :D a to co si dam si sama peciem, pretoze obchodove nam nechutia ani rozky ani chlieb ani sladke peciva 🙂 spracovavam po starom kvaskovo, kvasnice a rychle kysnutie nepouzivam 🙂

domak2
20. apr 2016

@katrinka8 inak s tym, ze sme si kedysi vedeli v podstate vsetko zabezpecit sami, je teraz riadna hanba co sa deje, lebo uz dovazame aj drevo. 🙄 To mas pravdu. Len zas na druhu stranu sa kedysi tiez postrekovalo kadecim, chemia sa do jedla tiez pridavala, len vtedy sa s oznacovanim nikto az tak neprplal a podobne.

domak2
20. apr 2016

@buckeye ale ved to je super, ludia co s lepkom nemaju problem, sa mu vobec nemusia vyhybat. Ono bezlepkove veci vacsinou nie su ovela zdravsie, predsalen sa lepok musi niecim nahradit a to tiez nie je vyrobene z duhy 😀 To bolo len ako reakcia, ze kedysi jedli....no jedli, ale nie tolko 🙂

zuz02
20. apr 2016

Ja mam len jeden postreh. Nesuhlasim s nazorom, ze teraz je deti s roznymi diagnozami vela a pred 30 rokmi nebolo. Nebolo mozno preto, ze ta diagnostika taka nebola. Ja som trav.problemy mala od puberty, ale az v 25 mi diagnostikovali, ze mam problem s mliecnou bielkovinou. A chyby stravovania sa castokrat prejavia az neskor, ked uz skolabuje imunitny system. Mam mamu vseob.lekarku a ta je zhrozena z toho, ako jej v poslednom case pribudlo onkolog.pacientov vo veku medzi 30-40 rokov. Ja mam 37 rokov a v okoli bohuzial dost rovesnikov s onkol.ochoreniami. Takze niekde chyba je.

buckeye
20. apr 2016

Ono treba si uvedomit, ze prostredie je viacej znecistene, a potom v minulosti sa ludia nedozivali veku ako teraz, 60 boli stari, vacsina chorob ako su nadorove, kardiovaskularne sa viac tykaju starsich ludi, cim viac sa populacia doziva (a neumiera na infekcie) tym viac ma tieto problemy, a vseobecne ani nevadi ze ludia jedia sacharidy, alebo udene, raz za cas je to ok, ale vseobecne vsetkeho maju nadbytok, zvyseny prijem a znizeny vydavok energie = nadvaha a casom obezita a je jedno ci ten nadmerny prijem je z cukru ci ineho a obezita je zataz, ked sa k tomu pridruzi vek, znecistene prostredie mame novodobe ochorenia na svete

katrinka8
20. apr 2016

@juhseverzapad - ak si narážala na to "bio", tak som to myslela tak, že ono to je určite zdravšie ako bežné, je tam menej škodlivín pridaných (resp. žiadne pridané umelé škodliviny), ale úplne "bio", ako si to možno predstavujeme, to určite nie je - lebo už len to zamorené ovzdušie to ovplyvňuje. To by muselo byť neviemkde vo svete pestované (chované), aby to bolo naozaj čisté. Také už vo svete asi nenájdeme...

monikaparson
20. apr 2016

@anne_mary2 veľmi pekne si to napísala, treba pekne žiť a dieťa sa pridá a takto je to aj s tým jedlom. Nebudem do dieťaťa tlačiť ovocie a zeleninu, ak ja sama ju nejem, dáme si spolu. A jasné, že tie decká budú pýtať, čo má druhý. Vždy sa snažím núkať inú alternatívu. Som proti konzumácií cukrov, ja sama som bola na to doslova závislá. Už pár mesiacov sa vyhýbam, ale je to pekloooo. Raz to človek dá decku a už ide. Keby šlo len o ten cukor, ale tie bordely, čo do toho pchajú. Celá táto doba je prepnutá. A mekáč, tak to je kapitola sama o sebe.

buckeye
20. apr 2016

@katrinka8 menej postrekov, ale zasa vyssie riziko plesni a aflatoxiniv, kazda minca ma 2 strany🙂

katrinka8
20. apr 2016

@domak2 - no veď - to sme my - 30-ci (a vyššie) poznamenaní 😀
@0silvia0 - no tak to je zase asi od rodiny k rodine, my sme ako deti chodili u babky do záhrady trhať zeleninu do polievky, paradajky, papriku do skleníka, ovocie zo stromov sme jedli na kilá denne, proste sme šli okolo, odtrhli - či jablká, hrušky, slivky, čerešne, marhule, broskyne, dokonca aj nektarinky neskôr, hrášok... Babka bývala v meste, a napriek tomu chovali sliepky, chodili sme po vajíčka, istú dobu dokonca mali aj prasa 😀 Ja poznám práve takýto spôsob stravovania, najmä teda toho letného. Lečo z čerstvej zeleniny mi doteraz evokuje detstvo, paradajky a paprika k chlebu s nátierkou to isté - pripomína mi to výlety alebo olovranty v detstve 🙂
Moje deti toto robia aj teraz, keď sú v záhrade, idú okolo kríka, odtrhnú a jedia, neviem, možno ich to viac láka 😀 Na stromy zatiaľ nedočiahnú 😀

buckeye
20. apr 2016

@domak2 u nas nastastie problem s lepkom nie je, nikde v rodine, ja som to ani tak nezacala robit koli tomu, ze je to zdravsie(co je), ale ze je to chutnejsie a ked ti voni cerstvy chlieb v kuchyni a jemne puka korka ako chladne, to je parada 🙂

katrinka8
20. apr 2016

@buckeye - nerob chute človeku o 22:57 😀

monikaparson
20. apr 2016

@buckeye idem asi čosi zjesť 😀

barcelona94901
20. apr 2016

@anne_mary2 žite ten život ,áno presne si to vystihla,chceme žiť a nie prežívať v čakárni u lekára ;) ži a nechaj žiť

domak2
20. apr 2016

@katrinka8 ty si mne narobila chute s tym opisom leca 😀
@buckeye inak s cukrom je to trochu zaludnejsie, uklada sa totiz v podobe tuku hlavne na vnutornych organoch, co je najnebezpecnejsie, ale pritom clovek vobec nemusi byt obezny.

barcelona94901
20. apr 2016

@zuz02 presne tak

kali23
20. apr 2016

@domak2 len ta jemne poopravim... neviem ake bezlepkove veci myslis, pravdepodobne hotove produkty pre celiatikov alebo co... lepok sa nie vzdy musi niecim nahradzat... existuju bezlepkove obilniny, na ktore ludia davno zabudli...

bezlepkove potraviny bezne kupis, alebo sa da jednoducho varit bezlepkovo... v kauflande atd kupis kukuricne cestoviny - teda bezlepkove, alebo ryzove... ludia to nepoznaju, tak ani netusia ako by si mohli svoj jedalnicek jednoducho spestrit, s ryzou, pohankou, psenom sa daju robit divy (palacinky,, noky, knedliky, kolace atdatdatd) nie je k tomu potrebny lepok ani nic lepok nahradzajuce 😉

casto varim bezlepkovo a robim to preto, ze sa nemienim obmedzovat len na psenicu... rada varim, rada ochutnavam rozne kuchyne... a tym je nas jedalnicek pestry ;)

0silvia0
20. apr 2016

@katrinka8 no ja takto v lete ako opisuješ fungujem až teraz ako dospelá, aj moje deti takto fungujú, ale my deti sme takto nefungovali a nechápem prečo, nikdy sme nejedli surové paradajky, jablko som zjedla jedno za celé leto, lečo sme ako deti neznášali, my len sladké slíže, koláče... tak sa potom nečudujem že v štyridsiatke sa mi začína artritída ozývať 😕 😕 😕