Názor na dnešné stravovanie
Mamicky,
toto je skor asi taky moj postreh 😀 ale niekedy sa mi zastavuje rozum nad diskusiami typu, mozem dat 6 mesacnemu pribinacika? krupicovu kasu? halusky? 😀 a pod 🙂)
A hned pribudne milion fundovanych nazorov, zarucenych znalosti, ukamenovani lebo ktora matka bude tlacit cukor do dietata?! a kravske mlieko?! a nedajboze krupicu... no to su len take asi najkonfrontovanejsie veci co som rano zase zahliadla.
Nejdem porovnavat dobu spred 30rokov a teraz.. beriem , kopu info nebolo dostupnych.. ale nemyslite si niekedy ze tych informacii mame a chceme mat velmi vela??? Zaruceny postup pri vela veciach nie je.. 100 ludi 10000nazorov.. ano, na to tieto diskusie su, to hej, len.... niekedy by som to naozaj zakazala🙂
Myslim ze v dnesnej dobe plnych alergii a intolerancii a rozbitej imunity urcite je podstatne stravovanie atd.. ale ja osobne sa skor zamyslam nas tym preco dnesne deti trapi tieto veci, a nas pred 30rokmi velmi vynimocme.. Nejdem tera vraviet ze je to tym ze mamy do nas tlacili mlieka kase sladke slane bez rozmyslu, ale myslim ze aj toto je vysledok nejakeho extremu 21 storocia.
Ako dnesne hity v stravovani. Uprimne nebyt toho plny net a internet, kto by jedol chia semiacky v jogurte a robil raw kolace a veril ze lepok je uplne zly.. asi malokto.
Tiez som nastudovala x veci pred porodom to budem tamto budem.. ano je fajn mat znalosti ako sa vyvijaju detske oblicky, co traviaci system atd.. neberiem nimomu ak svoje dieta krmi extra zdravo ( aj ked neviem co to je ani :D ) - ziaden cukor? bio zelenina? malo sacharidov z peciva? ziadne sladkosti? neviem... tiez mame v skolke az priam hystericke stavy niektorych mamiciek ( nekomentujem to nikdy nezhadzujě kazdeho zivotny styl) .. lebo maly dostal od spoluziaka kinder cokoladky na narodky. Chapem ze dat detom zdravy zaklad je velmi fajn, len celkom neviem pochopit co bude v skole a dalej. Rada by som sa za 15 rokov s takou mamickou stretla ako teb 20 rocny chalan funguje ci ho to ovplyvnilo samozrejme v pozitivnom slova zmysle, ale ta 3-5 rocna snaha ustriehnut ho od vsetkych neduhov dnesnej doby , co ju stalo velmk vela usilia studovania etikiet knih poucanie babiek uciteliek kucharok kamaratov.. stalo zato. Je z neho maxi zdravy chlap bez problemov zdravotnych?? nebyval chory , nema problem s nadvahou?? -- ak ano, tak to urcite stoji za to! 🙂 ale.. ak z toho zostalo iba par fotiek v albume s jablkami miesto kolaca 🙂) to sa iba tak zamyslam. A funguje tak cela rodina? je to zivotny styl? alebo ma ten styl iba to dieta?? bude to stale praktizovat cela rodina alebo to iba do 3 rokov...
Ale v skolke drobca je 15 deti z 18 alergikov, intolerantnych, celiatikov, laktazakov.. celkom ma to sokovalo. A skor som sa zamyslala cim to je ??? lebo to je fakt sila. Robime tieto veci dobre resp vedieme to k lepsiemu alebo robime cosi zle ze je ako je. Mozeme to ovplyvnit?? Neviem....
Ano, som matka ktora iba letmo do prveho roku vyuzila internet na radu, radila sa iba orientacnym co kedy, na zvysok pouzila hlavu. Ani ja netlacim do dietata cukru tonu, vidim na sebe co to robi :D , ale neukamenuvavam babky za kinderko, ani kucharku za piatkovu buchty na obed. Ani ked babka uvarila malemu krupicu ( hej so skoricou :D ) ked ju este " nemal co jest" . --" to ze mu nic nie je teraz neznamena ze v buducnosti nebude" -- ano, to iste sa da povedat o vsetkom.
No, co som tym chcela povedat 🙂 Zdravy rozum kazdej mamicky je najviac. Viac ako tisic rad. A spokojne dieta uplne. Usmiate s bielym rozkom v kociari. Kludne :D
Jeme toho doma kopec.. Ovocie, aj to exoticke alergenne, zeleninu aj z lidlu, mliecne vyrobky aj tie,ktore zahlienuju, kurata od babky aj tie antibiotikove, biele jogurty aj pribinacika kde tu, aj krupicu sem tam, biele rozky, vianocky, kinderka aj susene jablcka, cestoviny zemiaky strukoviny atd atd.. ALE chodime vela do prirody, nie do Oc a detskych kutikov dnu, na vzduch, do travy, kvetov, medzi macky,psy susedov, v zime aj v teple, snehu, dazdi, vela si citame, hrame sa, a sme spokojni 🙂
Mamicky, neprehajte to s osvetou seba ani ostatnych ( robim to aj ja teraz? :D ) a zite ten zivot. So vsetkymi chybami, zakopnutiami, buchnutymi hlavami, zjedenymi horalkami a tak.
@rawmamka aha, tak to považujeme za klasickú kuchyňu každá iné. Keď som ja chodila do školy, tak decká nosili v rožkoch alebo chleboch paštéty, salámy, šunky bez zeleninovej oblohy. Čo nosia terajšie deti na desiate neviem, nie som v triedach svojich detí, viem len čo nosia tie moje a v škole sa samozrejme ponúkajú, lebo však cudzie je najlepšie nech je to čokoľvek
@barcelona94901
My tiez nemame mikrovlnku a ani TV a je nam tak dobre 🙂
@barcelona94901 no vidíš, ja som ani netušila, že párky sa ohrievajú v mikrovlnke, ja som myslela, že vo vode 😀
Minule dostala moja skoro 6 rocna dcera od znamej take hracky z mac donaldu a dcera sa ma pyta: mami, co je to mac donald? :D
@0silvia0 Pre mňa sú zas paštéty a salámy cudzie, naši to doma nikdy nemali - otec počas VŠ štúdia bol povinne na brigáde v nejakom mäsokombináte a keď videl, čo tam melú a aká je tam hygiena, tak už nikdy v živote nedal nič do úst takto vyrobené 😀 a samozrejme ani my ostatní.
Ja sa zasa s deťmi dosť doma rozprávam, okrem iného aj o jedle, stravovaní....- klasika "Čo bolo v škole na obed ? " a medzi rečou mi deti vždy povedia aj to, čo si niektoré deti donesú z domu na desiatu a pod. Takisto sa decká bavia o všetkom možnom medzi sebou v triede, takže niekedy ani nechcem a dozviem sa všeličo 😀 . Ja som rada, že to máme doma tak ako to máme, nemenila by som za nič na svete. Ľúto mi je detí, ktoré by chceli, aby to u nich doma fungovalo inak, ale rodičia sú voči tomu zámerne obrazne povedané hluchí a slepí.
@rawmamka tak u nás sa doma vyrábala vlastná domáca paštéta, fuj keď si na to spomeniem...
Neboj sa, tie deti ktoré by chceli zmenu, to zmenia aj samé, či už vo vyššom školskom veku alebo potom neskôr vo svojich domácnostiach, dnes sú deti dosť uvedomelé a aj v škole ich učia ako sa správne stravovať, ak ich to nenaučia rodičia. Minule som videla v učebnici biológii jedneho z mojich detí potravinovú pyramídu, tak sa tomu asi aspoň trochu venujú, aj keď osobný príklad je osobný príklad. Niekto sa chytí, niekto nie...
@0silvia0 Domáca paštéta je určite dobrá, obchody sú a boli plné tých z mäsokombinátov a väčšina ľudí si to kupuje (ako aj salámy) a nie vyrába. Naši istý čas skúšali vyrábať domácu šunku, mali na to taký stroj 😀 - plechový valec s niečím, ale keďže sme veľmi už vtedy neinklinovali k mäsu, tak to zapadlo niekde v komore prachom 😀 . Skúsim pohľadať a keď budeme onedlho spracovávať našich mladých zajkov, tak vyskúšam.
Zmeniť sa môže každý, len je škoda tých prvých 20 rokov života, ktoré mohli byť perfektným základom do života, čas už žiaľ nikto nevráti. Dieťa rastie, buduje si imunitu, zakladajú sa a vyzrievajú všetky systémy v organizme, takisto návyky, zážitky, vzorce správania,....toto všetko dieťa nasáva úplne automaticky a bezbolestne 😀 od rodičov od malinka. Je škoda zahodiť ten čas len tak do "smetiaka", dieťa v dospelosti to môže zmeniť....ale o tom aké je to ťažké a ako odstraňovať napáchané škody by vedeli rozprávať odborníci, či už lekári alebo psychológovia.
Prajem krásny slnečný deň, letím na vzduch, lebo som pri PC sedela dlhšie ako mi je milé 🙂 .
@0silvia0 ved domace pastety su super🙂 ja robievam husaciu a kacaciu pravidelne a je to uplna delikatesa🙂 detto salamu sme si vlastnu robili... neviem ... ja by som zas nerobila strasiaka z jedal - treba len dbat na kvalitu😉
a suhlasim - ked deti maju priklad v rodine tak to ide lahko, v puberte je asi normalne ze sa buria, a v dospelosti je uz na nich akym smerom sa vydaju...
@dai
@rawmamka
domáca paštéta môže byť dobrá, ale mne to neskutočne smrdelo a hnusilo sa mi to ako dieťaťu - vidieť ako sa melie slanina s krvavou pečienkou bééé, ani do úst som to nedala, no to som ja, vždy som bola fajnovka. Nedokázala som sa pozerať na domácu zabíjačku, ako sa varili v tom kotli tie plávajúce pľúca s ostatnými vnútornosťami, na chodníku sa povaľovalo prasačie oko.... a pozerať sa na plnenie jaterníc a krvavníc tou čudnou hmotou, no my útlocitné deti vyrastajúce v 70- 80-tych rokoch sme to nemali ľahké 😎
No, teraz je posledne v mode, nemat TV... my ju nemame uz asi 12 rokov... my sme si ju totiz po svadbe vobec nekupili... a to vtedy na nas kazdy kukal ako na salenych 😀 😕 😅 ... ale za to mame internet, co je tiez riadny zabijak casu 🙄 ...
A k tej strave... ked este starsia chodila do skolky, tak pani ucitelka vysla von a rodicom prehovorila do duse... ze nech doma detom varia normalne jedla... nie, nebolo to myslene akoze klasicku slovensku kuchynu a nie nejake RAW a vega a pod. ... ale... deti mali jogurt na desiatu/olovrant a pani ucitelka ich musela osalit, ze to je zmrzlina a lizali ten jogurt z lyzicky 😕 ... ked bol tekvicovy privarok, tak to nikto nechcel jest a nejake dievcatko zahlasilo, ze ona nebude nic, lebo ked pride po nu mamka, pojdu do Mc Donalda 😕 ... Esteze moje deti boli naucene na klasicku slovensku stravu 😝...
@buckeye keď si vezmem, že ja som ako decko nejedla nič okrem zemiakov (tak som aj dopadla), tak ona je na tom ozaj dobre a hlavne neprežívam to vôbec. Keď máme, tak ponúknem, keď nezje nič sa nedeje. Ja tomu malému decku verím a som presvedčená, že ona naj. vie, čo áno a čo nie a hlavne, ak by bola hladná, tak to vie tiež dať najavo. Niekedy fakt nechápem, na to odkiaľ som "prišla", že som takáto. 😀
@ramzesa no uz ja som z generacie, kedy nas na strednej bolo par, co sme mali klasicke desiaty, ovocie etc, vacsina spoluziakov chodila do skolskeho bufetu na americky hotdog tj bageta s parkom kapustou a kecupom, zabalene v potravinarskej folii a tak to tetka ohriala v mikrovlnke, bleah aj ten parok bol divnej farby, niektore baby ani nic moc nejedli a kupovali si akurat kindercokoladky, des..a to je z pred 15 rokov..
@monikaparson ja som povodne s dediny, boli sme v zahrade v lete ako kobylky 🙂 cerstva mlada mrkva mnam :D
@ramzesa tak to je sila o tej skolke co pises🙂 a stale mi to pride ako z ineho sveta... ja teda som v BA ale nieco taketo som este nikde nevidela ... u nas prave naopak su rodicia skor uleteny tou druhou stranou tak sa vela riesi odkial potraviny sa beru, ake pomazanky sa robia a tak🙂
ja ti neviem... ale teda ja tak idem do mcdonaldu 2-3x do roka s detmi ( a to ho mame pri dome ) - a schopne su zjest z toho akurat hranolky a potom vypytuju jogurt a ovocie co byvaju v tych detskych tastickach... ale teda ine som chcela - ked osm tam tie 2-3 razy bola tak som tam nikdy nevidela male deti, skor pubisov - co mi zas pride prirodzene lebo oni sa chcu zgrupovat a robit veci ktore im rodicia zakazuju...
@monikaparson a akože si dopadla?
@0silvia0 to tu písať nebudem
@ramzesa ha-ha, tv nemáme ani my a tiež nás tu presviedčali ako ju potrebujeme a aj susedovci núkali, nechápu ako môžeme bez nej žiť 😀
@ramzesa no tekvicový prívarok... hm... ehm... to je jedlo, ktoré že fakt deťom nechutí. Priznávam sa, doma sa to varilo, ale ja som to nejedla, takže nie vždy je to o tom, že rodičia k tomu deti nevedú. Jednoducho deti nemajú radi niektoré chute. Kôpor a voňavé korenia deťom nesedia. A dnes je toto jedlo (tekvicový prívarok) mojim obľúbeným letným jedlom (tak 2-3 krát za sezónu ale stačí) Ale pozor, sú deti, ktoré zošrotujú všetko, čo sa pred ne predloží a potom sú deti, ktoré budú radšej hladné celý deň ako niečo do seba nasilu tlačiť, čo im nevonia. Netreba za to deti odsudzovať, sama som bola takým dieťaťom a pritom doma sa varilo normálne, za môjho detstva neexistovali žiadne mcdonaldy ani fastfoody.
@monikaparson no ja len preto, že presne takto som reagovala (presne slovami ako ty: tak som aj dopadla) v mojej predchádzajúcej reakcii na to, že ja som tiež nejedla žiadne ovocie, zeleninu, len sladkosti, chlieb. Ale jasné, keď to tu nechceš vypisovať, chápem....
@0silvia0 nečítala som všetko, takže veru neviem, čo presne si písala. Ono mňa skôr vždy zarazí, ak niekto úplne vedome povie, že ho to nezaujíma a ani neverí tomu, že to, čo človek, dieťa je, ovplyvňuje jeho zdravie a život. Smutnééé. 😒
@0silvia0 to ste mali dost zvlastnu stravu..netvrdim,ze u nas nebola aj ta knedla ci buchty..ja si skor pamatam na soboty,ked bola hovadzi a ci bravcovina na prirodno (neznasam a neznasala som maso,takze nie prijemne spomienky pre mna) alebo bolo leco a pod. A v nedelu klasika hovadzia ci kuracia polievka,pecene kura a ryza.
Ale jedli sme aj dost suroveho ovocia a zeleniny - babka mala.nedaleko domu zahradku druha zas chalupu a oberanie hrachu bolo stylom viac do ust ako do kosika..
No je zas pravda,ze u nas sa varilo dietnejsie,kedze mama ako dcera "zaludkarov" bola zvyknuta na lahsiu stravu. A my sme sa za kysnutymi kolacmi nikdy nesli potrhat.
@0silvia0 ja mam.asi divne deti,ale tie moje maju privarky rady,dokonca i spenatovy.. Ale asi ako vsetky deti,obcas s jedlom.vymyslaju. Vtedy ich nenutim,ved oni sa k tomu vratia.
Maly nechcel jest brokolicu v ruzickach (taku naparenu), ok,nechces,nechces. Nedavala som mu to ani na tanier. Casom si vypytal sam a uz ju jedava. Teraz ju zas nechce jest mala,ktora sa za nou sla este pred pol rokom potrhat. Tak vsak ju to prejde. Ani paradajky teraz nechce a vlani mi ich chodila kradnut z taniera..
Ja rozmyslam vzdat sa sladkosti a obmedzit pecivo..byvam casto chora,mozno tam niekde je pricina...
@0silvia0 ale jasne... len mne to vtedy prislo, ze ten privarok bol akoby bodka... akoby uz pani ucitelku presla trpezlivost, lebo ona to vravela vseobecne a ten tekvicovy asi mali prave v ten den, tak asi preto ten uviedla... a napr. aj moja starsia mala obdobie, ked len buchty, chlieb, palacinky, lievance, langose, sisky, pirohy atd. a doteraz mi aj surove kysnute cesto kradne z misky, co sa hnevam 😝... ale ja som robila to iste mojej prababke 😀 ... ale ovocie mi jedli stale, babky maju zahradky, tak minimalne v lete sa objedali ovocim 🙂 ... paradajky, uhorky, paprika, hrasok, kukuricu mi dievcata zboznuju... v lete robime velmi vela salatov z prave aktualnej zeleniny...
Ozaj... potom to aj tak vyzera, ked sa takto tie dievcata stravuju... ze my po porode mame "pretekarsku" postavu poniektore, tak dajme tomu, ale ked nastky maju dvakrat-trikrat tolko tuku, ved to je hruuuza... ked u nas niekto na skole bol trosku silnejsi, nie tucny, silnejsi, tak uz mu spoluziaci, ze tucko... pritom tie deti boli modelky/modelkovia oproti dnesnym detom.... 😕 😖 😢 je to smutne...
@petulka124 moji vedia, co to je ten Mc Donald, ale ja si nepamätam, ci sme tam boli... minule deti chceli ist, tak som im spravila cosi ako hamburger doma... z fasirky 😀.... plus kopec zeleniny... 😅 ... boli spokojni...
@siska53 my sme mali normálne stravovanie, ale len JA som bola doma takáto nejediaca, ostatní jedli normálne, nehovorím, že som nezjedla nič čerstvé, ale to boli fakt 2 ks jahôd a koniec, 4 hrášky a koniec a sezóna jahôd a hrachu je rýchlo fuč, takže týmto sa živiť celé leto aj tak nedá. Vyzerala som ako z koncentráku, všetci ma nútili jesť a ja nič 😢 Jednoducho som nikdy nemala na jedlo chuť a nebola som nikdy hladná, upravilo sa mi to až v puberte, konečne som začala normálnejšie jesť...

@0silvia0 my nemáme mikrovlnku,niektorí to nedokazu pochopiť,ako zohrievas parky?nejeme ich a bum nálepka ,vies čo veľa ľudí už neje za jednym stolom ,niekde je to už raritou ani obedy ani večere ,my napríklad nesledujeme vôbec tv a dosť ľudí to prekvapí,že si sadnú a ovládač nikde ,taka je doba nejaká uponáhľaná ze ludia spolu už nevedia ani tráviť čas bez jedla za počítačom ,bez telefónu za stolom ,bez hippiek a polotovarov .Suseda 21 rokov bola na výlete v at zo školy pýtam sa jej ako bolo,no ako ucka im dala tri hodiny volno ,isla na nákupy a oni celá trieda sedeli na hambačoch kávičke cige a išli domov ,bolo im super ani nevedia kde boli a aj taká je realita