Názor na dnešné stravovanie
Mamicky,
toto je skor asi taky moj postreh 😀 ale niekedy sa mi zastavuje rozum nad diskusiami typu, mozem dat 6 mesacnemu pribinacika? krupicovu kasu? halusky? 😀 a pod 🙂)
A hned pribudne milion fundovanych nazorov, zarucenych znalosti, ukamenovani lebo ktora matka bude tlacit cukor do dietata?! a kravske mlieko?! a nedajboze krupicu... no to su len take asi najkonfrontovanejsie veci co som rano zase zahliadla.
Nejdem porovnavat dobu spred 30rokov a teraz.. beriem , kopu info nebolo dostupnych.. ale nemyslite si niekedy ze tych informacii mame a chceme mat velmi vela??? Zaruceny postup pri vela veciach nie je.. 100 ludi 10000nazorov.. ano, na to tieto diskusie su, to hej, len.... niekedy by som to naozaj zakazala🙂
Myslim ze v dnesnej dobe plnych alergii a intolerancii a rozbitej imunity urcite je podstatne stravovanie atd.. ale ja osobne sa skor zamyslam nas tym preco dnesne deti trapi tieto veci, a nas pred 30rokmi velmi vynimocme.. Nejdem tera vraviet ze je to tym ze mamy do nas tlacili mlieka kase sladke slane bez rozmyslu, ale myslim ze aj toto je vysledok nejakeho extremu 21 storocia.
Ako dnesne hity v stravovani. Uprimne nebyt toho plny net a internet, kto by jedol chia semiacky v jogurte a robil raw kolace a veril ze lepok je uplne zly.. asi malokto.
Tiez som nastudovala x veci pred porodom to budem tamto budem.. ano je fajn mat znalosti ako sa vyvijaju detske oblicky, co traviaci system atd.. neberiem nimomu ak svoje dieta krmi extra zdravo ( aj ked neviem co to je ani :D ) - ziaden cukor? bio zelenina? malo sacharidov z peciva? ziadne sladkosti? neviem... tiez mame v skolke az priam hystericke stavy niektorych mamiciek ( nekomentujem to nikdy nezhadzujě kazdeho zivotny styl) .. lebo maly dostal od spoluziaka kinder cokoladky na narodky. Chapem ze dat detom zdravy zaklad je velmi fajn, len celkom neviem pochopit co bude v skole a dalej. Rada by som sa za 15 rokov s takou mamickou stretla ako teb 20 rocny chalan funguje ci ho to ovplyvnilo samozrejme v pozitivnom slova zmysle, ale ta 3-5 rocna snaha ustriehnut ho od vsetkych neduhov dnesnej doby , co ju stalo velmk vela usilia studovania etikiet knih poucanie babiek uciteliek kucharok kamaratov.. stalo zato. Je z neho maxi zdravy chlap bez problemov zdravotnych?? nebyval chory , nema problem s nadvahou?? -- ak ano, tak to urcite stoji za to! 🙂 ale.. ak z toho zostalo iba par fotiek v albume s jablkami miesto kolaca 🙂) to sa iba tak zamyslam. A funguje tak cela rodina? je to zivotny styl? alebo ma ten styl iba to dieta?? bude to stale praktizovat cela rodina alebo to iba do 3 rokov...
Ale v skolke drobca je 15 deti z 18 alergikov, intolerantnych, celiatikov, laktazakov.. celkom ma to sokovalo. A skor som sa zamyslala cim to je ??? lebo to je fakt sila. Robime tieto veci dobre resp vedieme to k lepsiemu alebo robime cosi zle ze je ako je. Mozeme to ovplyvnit?? Neviem....
Ano, som matka ktora iba letmo do prveho roku vyuzila internet na radu, radila sa iba orientacnym co kedy, na zvysok pouzila hlavu. Ani ja netlacim do dietata cukru tonu, vidim na sebe co to robi :D , ale neukamenuvavam babky za kinderko, ani kucharku za piatkovu buchty na obed. Ani ked babka uvarila malemu krupicu ( hej so skoricou :D ) ked ju este " nemal co jest" . --" to ze mu nic nie je teraz neznamena ze v buducnosti nebude" -- ano, to iste sa da povedat o vsetkom.
No, co som tym chcela povedat 🙂 Zdravy rozum kazdej mamicky je najviac. Viac ako tisic rad. A spokojne dieta uplne. Usmiate s bielym rozkom v kociari. Kludne :D
Jeme toho doma kopec.. Ovocie, aj to exoticke alergenne, zeleninu aj z lidlu, mliecne vyrobky aj tie,ktore zahlienuju, kurata od babky aj tie antibiotikove, biele jogurty aj pribinacika kde tu, aj krupicu sem tam, biele rozky, vianocky, kinderka aj susene jablcka, cestoviny zemiaky strukoviny atd atd.. ALE chodime vela do prirody, nie do Oc a detskych kutikov dnu, na vzduch, do travy, kvetov, medzi macky,psy susedov, v zime aj v teple, snehu, dazdi, vela si citame, hrame sa, a sme spokojni 🙂
Mamicky, neprehajte to s osvetou seba ani ostatnych ( robim to aj ja teraz? :D ) a zite ten zivot. So vsetkymi chybami, zakopnutiami, buchnutymi hlavami, zjedenymi horalkami a tak.
@anne_mary2 Myslim, ze na Modrom koniku sa toto prehana ovela viac ako v realnom zivote. ja toto neriesim ani som neriesila s ani jednou kamoskou matkou. okrem toho, ako postupovat s prikrmami som neprecitala jediny clanok o stravovani. Spolieham sa na vlasnty rozum. Nie som za to, aby dieta nemalo dovolene jest takmer nic, na druhej strane nie som ani zastancom toho, ze sup pribinacik v 5. mesiacoch
ahojte,
voľakedy tak dávnejšie sa naozaj jedlo všetko čo dala príroda... jedli múku, pili mlieko, mäso, vnútornosti, slaninka, med....a civilizačné choroby sa vyskytli len u malého percenta ľudí...
a v čom je tá finta?
Voľakedy dávnejšie mali ľudia vlastnú kravu, kozu, králiky, sliepky, polia.
Tieto zvieratá sa pásli pokojne najmä na zelenej tráve. Nič nebolo striekané.
Z mlieka od kravy pasúcej sa na zelenej tráve sa potom robil domáci jogurt, syry, tvarohy, kyslá smotana - lactobacily prospešné pre trávenie.
Zelenina sa v zime nakladala iba do soli - kyslá kapusta - bacily a vitamíny prospešné pre trávenie.
Obilie sa mlelo celé, nakličovalo sa. Piekol sa chlieb z domáceho kvásku.
Zo zvieraťa sa využilo všetko, kosti, vnútornosti sa cenili najviacej, kože, kosti - vývary z mäsa sú najlepší základ a liek pre naše črevá a žalúdočné steny. sadlo, masť, tuk - žiadne rastlinné tuky ani margaríny neboli. Vyrábali sa hurky a klobásy.
"Všetky choroby sa začínajú v čreve"
Neprišla som nato sama, ale jeden vynikajúci zubár, ktorému sa už nechcelo pozerať sa na pokazené zuby, tak sa vybral do sveta sledovať domorodé národy a ľudí žijúcich mimo civilizácie, kde majú deti aj dospelí zdravé vyvinuté chrupy a rovné zuby. ( žiadny prístup k cukru a potravinám z obchodu). Nemajú ani zubné kefky. Majú len svoje kozy, kravy, polia a bylinky z lesa, lovia ryby, zvieratá a pijú ich krv. tehotné jedia vnútornosti, doprajú si Júnového kravského masla v vitamínom K2, (ktorého nedostatok spôsobuje kazivosť zubov, a ďalšie problémy napr. úzka panva a neschopnosť normálne porodiť). Odstup medzi detmi aspoň 3 roky na regeneráciu tela matky. Asi preto mali muži viac žien.
Zaujímalo ho prečo Eskimáci, ktorí jedia najmä ryby a tuky, nemajú žiadne kravy ani obilie - sú zdraví. Prečo Švajčiari, ktorí jedia najmä mlieko a mäso z kravy, raž a syry - sú tiež zdraví.
Prišiel nato, že tieto potraviny mali vtedy 10 násobne viac výživných látok v sebe ako dnes.
Preto snažte sa kupovať iba vstupné potraviny najlepšej kvality od lokálnych a domácich pestovateľov, od kravy a sliepok pasúcich sa na zelenej tráve, z nich variť sýte a plnotučné jedlá s prílohami a zeleninou, jesť treba všetko aj mlieko aj múku aj vajcia - sú najvýživnejšie a zložením sa podobajú materskému mlieku, nezvyšujú cholesterol, naopak to tie margaríny.
Radšej si kúpim krásne žlté doma vymútené kravské maslo s vitamínom K2 (zelená tráva) za 4 Eurá, a pocestujem za nim aj 200 km do tatier ku gazdovi ako nové topánky za 50 Euro či biele maslo v akcii vyrobené od kravy z kravína, ktorá jedla iba kukuricu a nevidela slnko ani polia. (žiadny vit. K2)
Toto je celá pointa stravovania, radšej uverím predkom ktorí si podávali múdre rady overené tisíckami rokov než novým diétam a radám vymyslenými spred pár rokov, ktoré ani nie sú poriadne podložené.
a najlepšie na tom je, že toto vám mnohokrát nepovie ani študovaný doktor či výživový poradca.. len sedliadky rozum..
@aureelia Ahoj, super, teším sa, že si to takto pekne napísala 🙂 . Ja som už písala v predchádzajúcich svojich príspevkoch - my jeme všetko, ale najmä lokálne, sezónne, doma pripravené z kvalitných surovín. Mäso, mlieko, kyslomliečne produkty, vajíčka, med, ovocie, zeleninu, orechy, mak, strukoviny,...zväčša zo svojich zdrojov, ale napr. jabĺčka a aj iné ovocie kupujeme aj z gazdovstva/eko sadu pár km od nás, taktiež obilniny a strukoviny z overeného mlynu a od miestnych pestovateľov. Podporujeme farmárov a malých výrobcov v našom okolí, zároveň sú to pre nás aj výlety, aj stretnutia s fajn ľuďmi, ktorí majú srdce a rozum na správnom mieste 😉.
No len treba si uvedomit ze Eskimaci su populacne na taku stravu prisposobeni, keby tak jedol Slovak nebolo by to dobre, rovnako ako prevneho nie je vhodne byt vegan, teraz nedavno vysla pekna studia, ze ludia pochadzajuci z dlhodovo veganskej populacie sa geneticky prisposobili, maju viac aktivnych genov na stiepenie skrobov aj na ziskavanie prekurzorov niektorych signalnych molekul, avsak stredoeuropan tieto mutacie nema, lebo pochadza zo vsezravej populacie, taka ziskava tieto prekurzory z masa a zivocisnych produktov(mlieko, vajcia etc) takze ak chce byt europan vegan, musi umelo suplementovat, masa strava by mala byt viac na nase lokality orientovana, lokalne dopestovane potraviny, tradicne spracovanie, ano aj na zemiaky a kukuricu sme sa akotak prisposobili, ale byt cisto extremom jednym (masitym) alebo druhym(vegan) smerom nie je pre nas az tak vhodne🙂
@monikaparson - to poznám od malinka, keď mi nechcela jesť. V podstate mi intuícia hovorila, že proste to je ozaj OK, aj to mááááálinko, čo zje, keď to bolo ešte popri dojčení - doslovne zjedla 2-3 lyžičky a dosť. A presne ako vravíš, babky mali problém, mňa to strašne zneisťovalo, no úplne zbytočne som ozaj o nervy skoro prišla. Po nejako dlhej dobe som to prestala proste riešiť, lebo som videla, že to nemá zmysel. A tak aj bolo, cca v roku a pol sa na svoje pomery rozjedla (v porovnaní s inými deťmi to bola ozaj bieda), až sme sa dopracovali do štádia, že neriešim, snažím sa zdravé veci čo najviac (hoci priznávam, nie vždy sa darí, ale snaha je), lebo by som scvokla 😀
@alaguema - toľko rozoberané kinderko - u nás ho deti dostanú občas - na môj vkus je to príliš "občas" od milých príbuzných alebo návštev, ale skončí to obvykle tak, že ho otvoria, a pozrú hračku, čokoláda ostane na mištičke a po týždni ju vyhodím do koša 😀 Proste ho chcú kvôli tomu prekvapku, čakajú jak v divadle, čo z vajca na nich vyskočí, normálne nedočkavosť 😀
Ktosi tu spomínal, že sa menia chute, asi to bude pravda, lebo mne kedysi chutila kinderčokoláda, a v poslednej dobe mi príde príliš príkra a vôbec mi nechutí 😉
@horana hej to su tie nase '' super geneticky modifikovane potraviny s ultra super zivotnostou''... ved si zober obycajny citron pred 20rokmi ked si rozrezala obycany citron ti v chladnicke po tyzdni zacal plesniviet... urob to teraz a vydrzi ti aj mesiac ci dva ak mas dost odvahy na pokus tak mozno aj omnoho dlhsie... precitaj si co vsetko obsahuje obycajny chlieb z obchodu... mam pocit ze je tam viac e-ciek ako muky a vody... kvantum postrekov aby potraviny dlhsie vydrzali na pultoch v obchode - ked v zahrade nazbieram v lete maliny (tie co zacala pestovat moja babka pred 30rokmi) a zabudnem ich dat do chladnicky tak mi len tak nechane v miske v teple asi za pol dna zacnu plesniviet dnesne maliny nieze maju nekonecne dlhu zaruku v supermarkete ale ale neviem si ani predstavit kolko casu by muselo prejst aby zacali tak volne polozene podliehat skaze... cize asi tam niekde nejde autorka odpoved na danu temu...
@dai - v našej škôlke býva každý rok súťaž pomazániek - testujú rodičia 🙂 Ja mám, bohužiaľ, také dietko, že mi pomazánku do úst nedá (písala som vyššie, ako to je s jej ochutnávaním a jedením). Môžem sa na hlavu postaviť - aj v škôlke jej dávajú suchý chlieb ☹ Toto je, napr. jedna z vecí, čo ma na jej stravovaní mrzí, že nedokážem ovplyvniť. Verím, že niekedy dospeje do štádia, že sa odhodlá aj toto zmeniť a predsa len ochutnať.
My sme boli s deťmi prvýkrát v živote v McDonalde asi pred mesiacom, v rámci výletu sme proste už nemali možnosť hľadať niečo iné, tak sme si povedali, že raz v živote nás to nezabije (ja som občas zašla tam na zmrzku- ešte v zahraničí, keď som bola). No, vyzerali sme asi ako z Marsu, lebo sme sa tam nevedeli s mm vysomáriť s tej ponuky 😀 Nakoniec, ako píšeš, deti zjedli hranolky (teda dcérka, synček si dal asi 4 ks a dožadoval sa varených zemiakov), synček šalát, a bolo po McDonalde. Potom sa ešte asi 2 týždne tešili, že majú hračku z krabičky na jedlo. Takže asi tak u nás zážitok z tohto rýchlo občerstvenia. Máme ho aj v meste, ale nikdy sme neboli, a po tejto skúsenosti už asi ani nepôjdeme 😀
@katrinka8 ha-ha, že v roku a pol, tak to ti ani nejdem písať koľko má teraz naša malá a sú dni kedy zje raňajky, niečo na desiatu, polievku a v podstate celý deň nič, až večer je z nej hotový žrút a to musím riadne krotiť, lebo mi tu potom decko behá do pol noci. 😀 Aaaa, stále si vravím, všetko to prejde, veď už ani na cecku nie je stále. 😉
@katrinka8 moja 8rocna tiez nechce tie pomazanky☹ my mame olovrant tak ze co sa nezje maju deti este vonku na misuach aj s ovocim a zeleninou a ked pre nich pridem tak tie mnamky vsetky vidim- stale jej hovorim co ja by som dala za take dobroty ale ona tiez len ten suchy chleba zuzle - a do auta ovocie🙂 nastastie maly zje vsetko - sa niekedy aj citim blbo - akoby som mu doma nic jest nedavala - ucitelky ho stale chvalia ako krasne papa- ze aj 2-3x na duplu ide🙂 a taky drobcek pritom.... a potom doma ako napr. Vcera za 3 misky jahod len...🙂 to ako vecera...:-/ malinka sa zase zvykne doma na veceru napraskat...
Ten mcdonald - my z neho nerobime nic speci - takze decka to nijak neriesia- skor to maju spojene s dovolenkami kedze na letiskach tam zvykneme chodit; prip. Ked sme v nejakej metropole a nevieme najst restauraciu s jedlom ktore pozname ... teraz napr. Sme boli pre muza na schwechat a lietadlo meskalo - ale tak to sme skoncili na stehienku so zemiakovou kasou v kfc - decka si to vybrali - nechceli hranolky...ja inak pritom na mc ani take tazke srdce nemam - robila som tak polku VS a teda az take strasne mi to neprislo🙂
Nečítala som všetky komentáre ale môj názor je asi taký že všetko treba s mierou. Môj malý má teraz rok aj 3 mesiace a sladké mu zatiaľ nedávam teda cukor... Nikdy som v reálnom živote neriešila že by mu niekto nanucoval sladké... Poviem že také neje a neriešia. Takisto ako ja neriešim keď niekto dá dieťaťu brumika, pribináčika a iné... Ja sa malému snažím dávať čo najviac nášho domáceho ovocia, zeleniny a má to rád, tak prečo by som mu mala dávať čokolády ktoré mu nič nedajú (aby som potešila babku?) samozrejme že keď bude väčší aj koláč mu upečiem a keď mu niekto dá sladkosť tak mu ju nezoberiem 😀 ale teraz sa mi to zdá skoro... Radšej mu rozmixujem tvaroh s banánom alebo jaodami a je to chutné aj sladké a bez cukru ☺
Sama teraz na sebe vidím že cukor je droga... Doteraz sa pamätám ako nám chemikárka asi v siedmej triede rozprávala že cukor je jed a je návykový atď a my sme sa smiali... A teraz mi zistili cukrovku a ja sa neviem toho cukru vzdať...
@aureelia ja som mojej dcerke dala zemiacky a mrkvicku rozmixovanu ked dovrsila 3 mesiace.tak na ochutnavku.a hned jej to chutilo.🙂.davala som jej krupicovu kasicku taku velmi jemnu cucala z flasky.postupne bananiky a jablcka..nedavala som jej do skoro 3 rokov vajicka orechy cokoladu citrusy kvoli citlivosti a ja mam atopicky ekzem tak som sa bala aby to nemala aj ona.ked sme jej dali vajicka tak ju to prehnalo.kravske mlieko som jej davala uz ked mala rok a pol je to zdravsie ako umele mlieka...treba vediet aj o tom preco nie je dobry napr aj sojovy lecitin.vobec si nemyslim ze cukor v normalnej miere je zly preboha izolovat dieta od toho je este horsie.ja sa zastavam klasiky ... Dokonca som jej nedavala kupovane vyzivy.robila som jej ich sama.ja sama viem co do toho dam.robila som jej "kasicku" zo zemiakov mrkvy cibule cesnaku napr.zboznovala to.tak isto aj ovocne.proste som nebola leniva.domaca strava je domaca strava.co sa obezity tyka ak ma dieta na to zdedeny nabeh bohu zial...aj tak som zastancom klasiky!a bio matky? Iba sa nad tou hlupostou zasmejem...aj tak nas nic neubrani uplne...
@bjeremiasova zdedeny nabeh?🙂 tak toto je najkrajsia vyhovorka ktoru pocuvam cely zivot... vies... aj ja mam zdedeny nabeh - a aj tucna som - hlavne ked ladujem cokoladu prelozenu slaninou🙂 a sem tam cipsiky pri telke🙂 tak ako vaecsina tucnych...
jasne ze su ludia ktori na tu tucnotu ci chudost nabeh maju - ale prave zivotospravou toto lahko prisposobis svojim potrebam - ja napr. viem ze ked sa pustim a nedavam pozor na to co jem priberam - mam svoju hranicu pokial mi je to jedno, ked sa na nu dostanem tak viem ze musim pribrzdit - a cuduj sa svete zrazu presvedcim moju dedicnu tucnotu a zacnem chudnut😀 detto dedicne chude vedia pribrat ked sa spravne stravuju...
prepac ale tato dedicnost s ktorou sa ohana 99% tucnych je len lenivost a nezdrava zivotosprava... nic viac...
Baby, kedze ste viacere zareagovali na moj prispevok o strave, ak mate zaujem vediet viac, tak mi do IP poslite Vasu mailovu adresu a poslem Vam k tomu info. Mam to uz davnejsie spracovane, lebo sa ma na to pytalo uz viac ludi, ale nic zazracne od toho netreba ocakavat a nie je to ani jadrova fyzika 😀 😀 😀 Vela ovocia, zeleniny a zopar alternativ...
Mozno len na margo tejto diskusie...staci si pozriet celosvetove statistiky o naraste cukrovky na svete, obezity a pod. Toto su civilizacne choroby a maju suvis so stravou ako takou... Momentalne sa tiez vela diskutuje o vplyve stravy pri detoch s autizmom...
Som aj onkologicky pacient, ale tu su myslim, ze Cernobyl zohral svoje - kedze som dieta z tej ery ☹ ☹ ☹ a o jadrovych pokusoch ani nepisem...
Samozrejme nechcem nikoho presviedca a nikomu nic nutit, stravovanie je kazdeho osobna vec. Kedze tu bola otazka - podla mna jednostranny nazor, dovolila som si zareagovat. Ja vsak pisem z vlastnej skusenosti, lebo som si zmenou presla a mne je pri tomto style stravovania neporovnatelne lepsie. Ano venujem tomu o nieco viac casu, lebo si stravu varim a nosim do prace, varim tiez pre deti (v skolke som sa vedela dohodnut), ale zameriavam sa na rychle jedla a tlakovy hrniec je moj velmi dobry pomocnik.... 😅
@bjeremiasova tu ani nejde o cukor v rozumnej miere,ale jeho vseliake nahrady namiesane s éckami v tych keksikoch a cokoladkach.
A obezita? No ano,su ludia,ktori maju pomalsi metabolizmus,teda priberaju rychlejsie a su ludia,co ho maju rychlejsi (nemyslim teraz poruchu stitnej zlazy). Napr.moj svokor toho teda vedel zjest! A chudy bol aj tak. Stacilo,ze videl jest niekoho v telke a uz isiel si aj on nieco dat.
Moja mama sa naor.zachranila pred pichanim inzulinu zmenou zivotospravy. Schudla (mala cez 80kg,co je pri jej vyske cca 164cm dost),teraz ma tak cca 72 kg,chodi pravidelne cvicit a obmedzila sladke (po urcitom case neje vobec), robi domace kolace ak s ibou mukou nez je biela,sladi menej a dost pouziva steviu ci xylitol.
Uz viac ako 10rokov ma stav stabilizovany,cize chodi len na pravidelne kontroly.
Inak nechapem,moaj babka(jej mama) bola vzdy stihla s dietnym stravovanim kvoli zaludku a ako 40rocna cukrovku dostala. Ze vraj po operacii..
@totatimeka a mas ju az taku,ze si pichas inzulin?
Inak ak sa nevies uplne vzdat cukru,skus steviu ci xylitol. Citala som,ze z hladiska toho glykemickeho indexu su prijatelnejsie nez obycko cukor. A stevie staci malinko.
@siska53 @dai no moj muz moze zjest barsco a ma skvelu postavu ... diky bohu neni chudy ani tucny ...ma skoro dva metre a ma 90 kg ... a ani sa hybat nemusi ... ja som sice neni tucna ale uz som bola... a to som musela makat na sebe ... kamoska co ma dcerku spapa extremne vela a je chudulinka...moja papa malinko a diky bohu nie je tucna tak akurat ma stehienka a zadocek ... a hybe sa vela .... aj sa relativne zdravo stravuje ...moja teta bola extremne vychudnuta a jedla vsetko a vela aby pribrala a to chodila po lekaroch ... a bola zdrava..takze to nie je len o zivotosprave ale aj o dna ...
@siska53 mám už aj inzulin ale zatial len male dávky lebo ešte sa mi nejaý inzulin tvori ... O tom xylitole som počula ale ešte neskúsila a stéviu používam aj dietna sestra mi ju odporučila. U mňa je najhoršie to že ja nemám problém vypiť horku kávu, čaj bez cukru, vodu ale najradšej by som si k tej káve dala veterník 😀
Musim to nejako dať lebo kebyže jem ďalej tak ako doteraz tak by sa mi stav rychlo zhoršil 😐
@totatimeka Tak to ma mrzi..:(( ja si tiez musim davat pozor,bojim sa tiez tej cukrovky,kedze to mame geneticky.
@bjeremiasova vsak aj to aj ta genetika a podla toho sa clovek musi stravovat... Aj moj maly zosrotuje statocne a je chudy akoby nejedol poriadne. Asi bude po dedkovi.
@siska53 no vsak hej nic netreba prehanat..jasne ze treba si davat co spapajudeticky... ale len do istej miery.. akosa tu spominali casy 30 rokov dozadu zaujimave ze vtedy sa nestravovali BIO a nebolo vela tucnych deticiek ... a nie vzdy napis na papieriku BIO je BIO ... je to vacsinou biznis ... curkovka je hnusna vec babicka s tym zila 40 rokov.. a dostala to z liekov... :/
@bjeremiasova vtedy nebolo treba bionalepky,lebo vela veci este ako-tak bio bolo priamo v obchode..bolo viac nasej,domacej produkcie viac ludi si dopestovalo v zahradkach..
Teraz sa vsetko dovaza,aj to,co sme si vedeli vypestovat ci vyprodukovat sami.
Ale pamatam si ako kamoska vravela,ze kupili kurca a to malo 3nohy 🙂 .
A ako deti sme viac behali po vonku,neboli lakadla typu telka,pc,ani tolko reklam na sladkosti a napoje,terax vsetko zabalia do pritazliveho obalu a kopcu rodicov je jedno,co dietatu daju,hlavne,ze je klud a smakuje mu.
Ako ok,aj ja som.kedysi bola schopna zjest mikulassky balicek takmer na posedenie,ale potom ma bolelo brucho. Sa cudujem,ze nam to mama dovolila.. Rovnako sme oberali stromcek pocas celeho dna od tych sladkych figuriek. Tak toto nemienim praktizovat ani ked deti budu este vacsie. Ja fakt vidim narast chorobnosti pri pojedani sladkosti.. Aspon teda u nas.
Ale dosiahla som aspon to,ze sladke zbrndy sa doma.piju uz len vynimocne. Ale je to boj s mojim drahym,ten mi to kazi,hoc sme aj o tom debatili,sice teraz uz menej,sam uznal,aj viaceri dr.mu povedali,ze cista voda,nie sladke somariny,mu uhasia smad. A menej ho bolieva hlava,odkedy pijava vodu a nielen sladke dzusy a coca-coly a spol.
Takze moja skusenost je taka,ze na strave dost zalezi. Moje deti mali pestru stravu aj predtym,nez vobec ochutnali prvu sladkost.
@bjeremiasova inak aj moja s tym zila 40rokov.. Aj pradedo - otcov dedko,takze preto viem,ze aj sama musim sladke obmedzit,predsa,uz mam vek a pojedla som.uz dost sladkeho..
@siska53 aj my máme v rodine cukrovku, sestra ju má už 25 rokov... Aj z otcovej strany ju ma viac ľudí... Ja som mala tehotenskú a tak sa mi rozbehla aj cukrovka 1 typu... Ale beriem to tak že sú aj horšie choroby a sladkého som si užila dosť
@siska53 ano máš pravdu.si to pekne napísala...preboha 3 nohy 😨 🤐 ?? !! to ej uz ake zle ... no presne aj ja to domace povazujem za "bio" ... colu ci podobne zbrndy jej vobec nedavam preboha ... ano cista voda alebo cajik ... moze jest sladkosti ...dajme tomu raz za den..a radsej jej kupim banan alebo jogurtik ... chipsy papa iba ked su rodinne oslavy narodky a pod. a je to vylozene na stole ...
@bjeremiasova tak nejako by to malo byť aj podľa mňa. Dieťatku netreba nič odopierať ale zase ani príliš veľa toho dovolovať. Deti by najradšej len sladkosti papali ale presne ako ty píšeš vždy je lepší banán ako nejaká čokoláda
ano, je to kazdeho vec, je mi to jasne, ani mi nie je tazko na srdci ze kto si co robi doma. Ale napr dnes v skolke.. som stravila hodinu a pol v skolke dobrovolne- nasilu :D tym, ze niekto doslova histercil nad obycajnym chlebom na desiatu +pomazanky myslim pomerne zdrave s maslom nie florou a spol, s tym ze preco to nemoze byt spaldove, alebo idealne bezlepkove! :D ale v meste je pekaren, vozia kvaskove chleby.. sto c lepsie ako to balene bezlepkove, a bohuzial 80% mam sa k tomu pridalo. Vadi ochuteny jogurt lebo cukor, dajte im tam aspon chia povedal otecko minule, vadi kuracie masko na smotane s kolienkamy lebo cestoviny a lebo smotana... a snahy o nahradenie mlieka rastlinnymi.. ja niekedy iba ziram. Nevravim, skolkarska/skolska strava je na dlhu debatu, ale vdaka dnesnym hitom musime riesit toto 🙂)) ale ze decka jedia minimum ovocia a zeleniny to je pohodka, to nie je tak trendy-- proste mne. to normalne pride ze sa ti rodicia maju az potrebu pochvalit tym ze funguju tak ako to je dnes in.. Ked som napisala temy, tiez to bolo po takej debate zo skolky, bola som vytocena az do nebies :D Samozrejme je to obyc. skolka, z roku pana 🙂) , a doslova kazdy tyzden ucitelka zvolava rodicov kvoli staznostiam a debati sa,uz sa toho odmietam zucastnovat, aj ked potom sa suska ze " tej to je jedno co jej decko je?!" , no nie je, ale nie sme velke mesto, nemame to 1000 skolok ani neviem co, tak kompenzujeme doma a tak. Mame zahradu, manzelova mama je ako hovori uplne sebestacna, kupuje iba ryby :D , takze gro mame od nej co sa tyka zahrady ovocia zeleniny vajicok kuracieho bravcoveho, robi super zmesy na sypane caje... decka su naucene ze u babky sa je vsetko co zahradka da a tak, doma je to.. no doma, mama zrobi aj salat aj brokolicu aj palacinky ci rezance s makom, aj sosovicu,a skolka je skolka, tam sa tesi na sladke jedla a na chlebiky. A je to fajn, proste vsade ma cosi, co je proste IBA tam, a je to ok. Ako ked lubite babku pre skvele sisky, skolu pre dukatove buchticky a mamu pre kuraciu polievku.A skolku lebo tam stale ktosi cosi oslavuje, a je sa kolacik :D No a tak to je myslim fajn,tak nejak vykonpenzovane..
A ci kedysi boli potraviny zdravsie.. neviem, nebola povinnost uvadzat vsetky ecka a tak ako dnes, myslim ze vela sa zamlcali, a ani sa to neriesilo.
Hlavne si myslim ze dnes sme ovela pohodlnejsi na to aby sme si pestovali zeleninu a chovali kurata// jasne mesta bytovky nie je moznost, a pohodlni na varenie-- hovorim tak v globale.
No a miesto toho aby sme chceli kvalitne zakladne potraviny ako dobry chleba, rozky, jogurty, maso,chceme bio, bez cukru, bielej muky...
A k zivotu mi staci obycajna coop jednota a zahrada. Nemoderna zena 🙂)
@panikovaterez tak tak..moja spapa aj jablcko sama si vypyta..cokoladu malokedy cukriky tiez ... si myslim ze sladkostou sa bere aj palacinka alebo jogurt ... ovocne pyre .... na Mikulasa dostala tiez aj cokoladu to nemoze chybat ale dajme tomu vela vela ovocia 🙂 a velmi sa tesila

@0silvia0 jaj tak... Ja som pre mnphych divna stale.. Lebo nejem maso.. A nikdy mi nechutilo..ani ako babatku. Vsetci vzdy maju nervy,ze a co teda budes jest? No ved vsetko okrem.masa.:)) zo zaciatku aj nadejna svokra s tym mala.problem,nez pochopila,ze vsak vzdy robi aj tak aj zeleninu a prilohu k tomu masu,tak sa si dam.len tu zeleninu a prilohu.
Inak aj moja kamoska so sestrou boli take dost nejedacky - desiate zahadzovlai za obyvackovu skrinu alebo spustali z terasy ci niekde prosto vyhodili. A v puberte same diety,pritom boli sparatka. Ale uz jedia normalne,co viem.