icon

Neprospievanie štvorročného dieťaťa

janulienka83
18. nov 2017

Ahojte mamičky. Prosím vás chcem sa s vami poradiť. Ide o moje krsniatko. Je to chlapček bude mať 4 roky v decembri, má 14 kilo. Nechce nič jest, vôbec nič, vraj aj celý deň vydrží bez jedla, akoby vôbec nepocitoval hlad. Je chuducky, až príliš, slabucky, nevládze ísť na dlhšiu prechádzku, je veľmi bledý, aj očká sa mi zdajú vpadnute. Dnes opäť rozhovor s jeho mamou a mojou mamou u ktorej práve bývajú. Vraj zase nič nejedol, starká mu spravila krupicovu kašu ale zjedol dve lyžičky a dosť. A ešte si dosť vŕta v nosteku aj uskach až mu tečie krvicka. Vraj boli s ním u doktorky ale povedala ze je všetko v poriadku. Povedala som svagrinej aby zmenili lekárku a ona ze ktorú majú vybrať, že toto je najlepšia. Mne sa ten chlapec vôbec nezdá, mám obavu že skolabuje a bude musieť ležať na infuziach, alebo že má nejakú chorobu, ktorá ak sa teraz nepodchyti bude mať pre neho následky. Fakt sa o neho bojím. Poraďte mi co to môže byť, musím presvedčiť jeho rodičov nech sa viac zmobilizuju.

Strana
z3
hettinka
18. nov 2017

@janulienka83 možno anémia ... anemické dieťa neje, potom slabne a celé sa to tak zacyklí ...
nasadila by som v prvom rade vitamínový prípravok na prírodnej báze (overený mam Narosan čučoriedka od JUSTu, ale kým sa nemu dostanete, skúste zatiaľ aspoň Pikovit)
Treba ho naučiť jesť, na začiatok menšie porcie a sadnúť si s ním. Má jedlá, ktoré má rád?
Treba stanoviť presné časy jedla a zaviesť rodinné obedy/večere. okolo jedla nestresovať a neponúkať jedlo priebežne celý deň. Ak nezje, treba odniesť a ponúknuť o 3 hodiny ďalšie jedlo. Úplne vylúčiť sladkosti, deti sa zasýtia aj 1 piškotou alebo keksom, ani po jedle, aby to nebral ako odmenu za to, že niečo zjedol.
Vrtanie v nose a ušiach, to môže byť len zlozvyk, alebo aj parazity ... alebo spôsobené nejakým psychickým problémom. Inak majú doma všetko OK, nie je dieťa v strese, venuje sa mu dostatok pozornosti, alebo naopak, nepreháňajú to s pozornosťou?
Aj nejedenie môže byť psychický problém, možno si takto vyžaduje pozornosť ...

emi16
18. nov 2017

A ma dost zeleza? Brali mu krv?
Vtedy su deti malatne, unavene a nechcu jest.
Taktiez by som dala pozriet alergie na jedlo

Moja mala ma 2 roky a dva mesiace a 9 kg
Tiez slaby jedak, nejedak
Stale nafuknute brucho ked ju doktorka skontrolovala
Ale ju sleduju na gastre a imune a kardio

Jest zacala az ked sme preši na kvaskove chleby a pecivo
Doma robim kvasok a peciem
Obsahuje probiotika a vit. taktiez vlakninu
Mala zacala jest a niekedy zje viac ako nasa 5 rocna
Kvasnice jej robili zlotu

tiimka
18. nov 2017

Vraj deti co sa vrtaju moc v nosteku maju parazity, skuste dat skontrolovat malemu stolicu. Vela sil nech sa to poriesi. Popripade este ma napadla celiakia. Ale najlepsie aj tak urobit vysetrenia malemu.

kitinka
18. nov 2017

Ak sa sprta v nose a este sa objavuje pravidelny kasel. Popripade sa striedaju obdobia kedy papa s obdobiami kedy nic neje moze ist aj o skrkavku. Ta je u deti bezna a rodicia o nej ani nevedia a drobci nechcu papat a vecne maju prsty v nose

rheuska
18. nov 2017

Má 4 roky 14 kíl a jeho rodičia si nemyslia, že má nejaký problém??? Ak nemá dostatok živín, tak krvné testy musia byť zlé. A škrabance môžu byť aj psychického pôvodu. Nezanedbávajú ho? Ako prepáč, ale to ma prvé nnapadlo. Do škôlky asi nechodí. Možno by to však bolo na preskúmanie sociálkou. Dúfam, že sa mýlim, ale nnormána matka bude behať vystrašená po lekároch ak jej dieťa pár dní zje 2 lyžičky kaše, alebo ss rozškrabe do krvy, to už nehovorím o apatii a nevládaní....

lala123
18. nov 2017

Ja neviem veď bol u lekárky a lekárka povedala, že je Ok.Susedkina mala má 4 roky v decembri a 15 kg.tiez je bleda a keď boli na krvný obraz tak mala HGB 132 a červene krvinky 5,3 čo je skoro horná hranica. Jednoducho je takej postavy . Už dávno neplatí, že tučnučkého detičky sú tie zdravé a správne prosperujuce😉

anjelicek26
18. nov 2017

Parazity, anemia, stitna zlaza. To su prve tri miesta, kde rodicia musia ist. Skus zatlacit na nich. Nas 4 rocny je totalny krpuch - 100cm - ale aj on ma skoro 17 kil...

danusskaaa
18. nov 2017

Moja dcera ma vo februari 6 rokov a vahu 15kg. Moc toho nezje, ale je zdrava a nič jej nechyba - je akurat chudá. V nose si sparaju asi vsetky deti (normalna vec a susniky idu pekne do pusy 😝) avsak takto male dieta by malo mat energie aj na rozdávanie ak je zdrave. Nasa sa teda nezastavi. Krv z ucha moze byt problém a treba ho riešiť aby nemal prasknuty bubienok!

janulienka83
autor
18. nov 2017

@kitinka obdobie kedy nepapa je dlhidobejsie, nestrieda sa chuť do jedla s nechuťou.

janulienka83
autor
18. nov 2017

@rheuska áno veď práve že aj ja si myslím že by to mali riešiť aktívnejšie.

janulienka83
autor
18. nov 2017

@lala123 tak bola by som rada keby to bol aj náš prípad. Ale dieťa ktorému za deň stačia dve lyžičky jedla, a ktoré je vychudnute podľa mňa nieje v poriadku.

siska53
18. nov 2017

@janulienka83 no ty mozes len dohovarat,dieta je ich. Vyzera to na anemiu,bohvie.. Ine je,ked dieta je inak ok,beha,lieta..ale ak je to tak ako popisujes, ja ako rodic bybsom sa bala a naliehala na dr.,nech mu spravi vysetrenia. A zas..lekar riesi len to,co povie rodic,ak len dieta kukne a to je setko a rodic bud nic nepovie alevo nebodaj zaklame..dr.nema.co riesit,kedze aj ti najzivsie dieta sa moze spravat inak u lekara a inak inde..
Nasa ma nieco cez 16kg a ma 5,5r.,vysoka je dost,asi 113cm priblizne. Vzdy bola skor ten prtavy papkac,striedaju sa u nej obdobia,kedy papa pekne a kedy nie,no energie ma dost.. A aj tak zas kvoli inej veci zvazujem,ze poziadam.dr.nech jej opat spravia krvny obraz..

janulienka83
autor
18. nov 2017

@danusskaaa práveže s tým nostekom to nie sú susniky, ja ho pozorujem, prstek alebo obidva v nosteku, sparanie hlboko a potom len vyberie prsteky.

janulienka83
autor
18. nov 2017

@siska53 veď to, zdá sa mi ze lekárke nebol dostatočne predložený problém.

evka_s
18. nov 2017

Náš má 4 roky a cca 13.8 kg,narodil se s 2750 g a 45 cm. Je zdravý (a taky bledší),energie má za 5 dětí. Pokud nemusí, tak taky nejí, ale má období, kdy sní sám od sebe 3 misky polívky, více jí ve školce a u babiček. Váha sama o sobě faktor není, ale pokud se vám zdá že celkově vypadá nemocně, dala bych udělat krevní rozbor a testy třeba na celiakii.

anjelicek26
18. nov 2017

Pozri vzhladom na vek je pod grafom. Uz len z toho dovodu by to normalny pediater riesit mal. Ty mozes robit len natlak a dohovarat rodicom. Mama nie si, ale snaz sa na maximum, kedze ti na dietati zalezi.

ivka4852
18. nov 2017

@anjelicek26 presne toto som si pomyslela,ked som precitala problem...aj ja si myslim ze to nije ok,a cudujem sa p. Dr ze to berie takto na lahku vahu...urcite ho radsej poslat na dake vysetrenia akoby sa malo nedaj boze nieco stat...

ivka4852
18. nov 2017

Inak moj maly nema este ani rok a pol a ma 13kg a nieje tucny..povedala by som ze uplne normalny...

katrin21
18. nov 2017

@janulienka83 ak sa vrta v nose.... jednoznacne odcervit...moze mat mrle, ale aj ine veci.... odporucam SCRAM kupit, mozu ho aj deticky...

dat spravit krvny obraz - ci nechyba zelezo, B12 ..... treba mu dat jest aspon to , co zje... nieco uz zjest musi.. nedavat mu sladke.... radsej ponnukat vyvar, hoc aj suche cestoviny, alebo s niecim.... zemiaky popucene s masielkom deti lubia, osolene.... atd..

deti95060810
18. nov 2017

Ak lekárka povie že má dieťa krvný obraz v poriadku tak to asi bude pravda....Neter bola taká chudá vo veku asi 3 rokov, že bola skoro priesvitná. Za celý deň zjedla 1 horálku, niekedy zas pár lyžíc horčice....Lekár povedal švagrinej že aspoň čosi... Dieťa malo až oči vpadnuté, bledé, hrôza.... Rodičia boli nešťastní, švagriná plakala že jej zomrie na podvýživu....
v súčasnosti má slečna 13 rokov, je vysoká kočka, možno štíhlejšej postavy, ale už to nie tá hrozná chudosť čo bývala....
Takže vekom sa to zmení.... chce to len trpezlivosť....

deti95060810
18. nov 2017

lekár nech ti predpíše NUTRIDRINK.... Dá sa to aj kúpiť v lekárni, len zaplatíš okolo 2 e za jedno balenie...ak to predpíše lekár doplácaš 1 cent....
nutridrink sa dáva na posilnenie organizmu, pri slabšej váhe....
vyskúšaj, niektoré deti to odmietajú piť, ale priberá sa z toho utešene....

liv1
18. nov 2017

@deti95060810 ak sa dobre pamatam nutri drinky nie su vhodne pre deti. Je v nich “porcia” potrebna pre dennu vyzivu dospeleho cloveka.

Ale jednoznacne s tym treba nieco robit. Vitaminy B su na posilnenie chuti do jedla, aj ta celiakia co sa uz spominala, zelezo atd. Len rodicia musia najprv chciet...

nastasyk
18. nov 2017

moj syn bol presne taky isty a zistili mu celiakiu, nech daju spravit testy.

deti95060810
19. nov 2017

@liv1 zle sa pamätáš...sú aj pre deti....

hettinka
19. nov 2017

@deti95060810 aj u nás ako tvoja neter, dcera strašne zle jedla, okolo 3 rokov to bola čistá katastrofa, 1 zemiak za den, suchý + mlieko. Lenže ona nebola extremne vychudnutá a mala aj dosť energie (čo dodnes nechápem, asi to mlieko je zachránilo). Potom som ju "naučila" jesť tak, ako som písala vyššie, pravidelné odstupy medzi jedlami, spoločné stolovanie, žiadne sladkosti, ani sladké jedlá...
V škôlke to bolo dosť zlé, nejedla nič, aj zjedla, tak to vyvracala, chleba jej museli davať bez nátierky, inak to nezjedla ... nechcela zeleninu, mäso, ovocie len niektoré. Žila na cestovinách, polievkach, zemiakoch, kuracine...
No a v puberte zrazu začala jesť všetko, teraz ma 16 a vyrába si sama všeliaké zdravé jedlá, zje aj čo navaríme ...

Inak, u nás malo nejedenie asi viac psychickú príčinu, ja som šla velmi skoro do práce, starala sa o nu babka a tá jej vyvárala, čo jej na očiach videla a decko aj tak nejedlo. Proste nás tým cvičila celú rodinu, babka ju takto rozmaznala, že ak nezjedla jedno, varilos a rýchlo iné a celučký den sa do nej snažila niečo natlačiť, ak nie normálne, tak sladké ... a to je CHYBA.
Aj u autorky vidno, babka mu vyvára krupicovú kašičku, ak nezjedol normálne jedlo. O jedlo sa má starať MATKA, nie babka ...

eliska13
19. nov 2017

@janulienka83 bol taky zlý jedák od malička?divná mama, ktorá to nerieši treba dieťa naučiť jesť a celkom určite k doktorke

liv1
19. nov 2017

@deti95060810 ano nastudovala som si. Su urcene ale zvlast pre dospelych a zvlast pre deti. Fakt sa z toho pekne pribera 🙂

emi16
19. nov 2017

@liv1
Su od troch rokov nemliecne nutridrinky
Mliecne neviem
Predpisala nam ich gastroentrolog.
Ale pozor
Nasa po nutridrinku nepotrebovala cely den jest
A po konzumacii mala ADHD stavy asi tak hodinu

Tak som sa s pediatrickou o tom rozpravala
A zevraj az 30 percent deti tak reaguje
Tak sme to zrusili, lebo za 3 dni schudla pol kila

ali08
19. nov 2017

Ide tu o yo ze sa rodicia nestaraju. Znama ma syna ktory ma 10r a 23kg, mama jedina co navari su mrazene rybie prsty, spagety s cokoladou alebo kecupom,rezne aj Na 4 dni a Na veceru mu da zamrazenu sirupovu vodu ako nanuk a najlepsie robi mafiny ktore ma v skole kazdy druhy obed. Doktorka? Neriesi . Ja by som Na takuto matku najradsej policiu a anonym poslala Na socialku. A to Si hovori ze sa jrj Syn ma dobre

liv1
19. nov 2017

@emi16 vraj sa musia pit pomaly po duskoch, nie naraz..

Strana
z3