Prečo deti na UM sa prikrmujú od 4.m a dojčené od 6.m?
ahojte mamičky, mňa len tak pre info zaujíma váš pohľad a názor na príkrmy, preco deti chovane UM (ktore ma byt plnohodnotnou nahradou materskeho mliecka, aspon podla reklamy) sa maju prikrmovat od 4m a dojčené bábiky až od 6m??? My sa kojíme a čakám na ukončenie 6m, ale proste toto ma zaujíma...pomaly už študujem všetko o príkrmoch 🙂
Podla mna preto, lebo UM nie je plnohodnotna nahrada MM 😉 , tak aby babatkam nic nechybalo. Normalne potraviny su asi predsa len zdravsie pre male babo, ako same (i ked upravene) kravske mlieko. Moj nazor. 🙂
ahoj, nas je na UM, ale vela priberal, lebo ho proste nenasytilo, a bol stale hladny, taktiez aj maminky co im deticky malo priberaju prikrmuju skor...aj ty mozes dat okostovat uz v 4.mesiaci, ale nie je to nutne, asi by som aj ja dokrmovala az od 6.mesiaca, ale nam tak odporucil pediater, a este daco deticky na UM vraj zvyknu papat v 5.mesiaci zeleninkove vyvary - polievocky, vies ty ked kojis, babo cez teba dostava vlastne vo forme mliecka aj zeleninku, ovocie, masko, a tym padom si aj v buducnosti lahsie zvyka na zeleninu, kdezto deti na UM, maju len UM, nemaju v nom to, co ty v mliecku...teda si navykaju na prikrmy tazsie. My zaciname so zeleninkou - tie vyzivky : spenatik, morcacie masko so zeleninkou - vsetko v riedkej rozmixovanej forme, vecer mu davam bananovu kasu, ktoru zboznuje 🙂 ale co ma prekvapilo, kazdy vravi, ze sa ma zacat so zeleninkou, aby ju neskor neodmietalo, lebo vraj ovocie deti miluju viac, nasmu som dnes dala okostovat vyzivu od 4.mesiaca ze jablkovo - cucoriedkovu a vobec mu nechutila, on len zeleninku 🙂
pretože UM nie je plnohodnotnou náhradou MM a nedokáže sa prispôsobiť meniacim sa potrebám dieťatka...
ono nie je to pravidlo, ani deti na UM nemaju niekedy dovod byt skoro prikrmovane, je to uplne iny princip spracovania stravy a je zatazujuci..lepsie je vydrzat v oboch pripadoch do tych 6 mesiacoch, ak sa da...
ak sa zacne prilis skoro prikrmovat, tak traviaci trakt nemusi byt pripraveny,robi to problemy
dalsia vec je, ze prikrm znamena uz iny typ prijimania potravy pre dieta je to socialny navyk, nie je to o vyzive...
je dobre dieta prikrmovat vtedy, ak je schopne ukazat negaciu, odmietanie stravy...
je bezne, ze deti skoro prikrmovane maju neskor obdobie uplneho odmietania pevnej stravy, co je stresujuce pre obe strany, je to aj preto, ze zacali byt prikrmovane v obdobi, kedy nedokazali plne ukazat svoj nesuhlas...
prikrmovanie nie je len vyziva, ale plnohodnoty socialny navyk...ktory, ak sa zle vyvija,moze sposobit aj zdravotne problemy..
a pravdepodobne treba zvazit, ci 4 mesacne dieta je vobec schopne bezproblemovo spracovat pevnu stravu
urcite vydrzat co najdlhsie, uvazuje sa aj o vyvoji imunity a protilatok, ktore prebieha podla vyskumov az koncom 5 mesiaca...preto WHO odporuca vydrzat do obdobia 6 mesiacov
od cca 6 mesiaca je to o vzajomnej plnohodnotnej komunikacie, v podstate aj o to ide pestovat pozitivne socialne emocie pri prijimani potravy a je to dolezity prvy krok...od stavu byt krmeny , k stavu jem sam...preto je dolezite, aby si dieta vytvorilo k tomu pozitivny vztah a uz malo urcitu samostatnost
nasa bola na UM a napriek tomu sme po ukoncenom 4 mesiaci nezacali prikrmovat. az tesne pred ukoncenym 6mesiacom.
nie je sa kam ponahlat, dietatu naozaj nic neujde a vsetko raz ochutna 😉
ela2710 - na to, ze tvojmu malemu su 4mesiace a 1 tyzden do neho tlacis dost vela veci, proste piate cez deviate - spenat, maso so zeleninou, bananovu kasu, jablkovo cucoriedkove vyzivy?? to si stihla za jeden tyzden?? 😕 😅
aj ja som moju malu zacala prikrmovat od stvrteho mesiaca. moja mamka mi poradila skusit uvarit telaci vyvar. tak to som jej davala po troske do flasky pit...strasne jej to chutilo. potom mrkvovu stavu, zeleninove kasicky a tak. pravdou je, ze dieta z UM nema tolko toho ako z MM. no poznam zeny, ktore kojili a museli prikrmovat uz od stvrteho mesiaca, lebo mali slabe mlieko a dietatko stale plakalo od hladu.
my sme boli na UM a zacali som prikrmovat od 6 mesiacov-na odporucanie pediatricky odporucam ti vyckat do 6 mesiaca
Mne ma dcerka 5 mesiacov aj 2 tyzdne. Prave zaciname s prikrmami na odporucanie doktorov, lebo nepribera. 😔 Ale viac ako lyzicku do nej nedostanem, lebo jej nechuti ani mrkvicka, ani zemiacik, tak snad to nejak pojde...Je kojena. Na druhej strane, starsi syncek uplne "preskocil" prikrmy. On to jednoducho nemohol, vsetko vyvracal. A tak sme sa trapili od 7 mesiaca az do roka. To bol teda iba cisto kojeny, potom som mu dala zo zufalstva rovno rajcinovu polievku s tarhonou 😀 Ale musim podotknut, ze mu absolutne nic nechybalo a v roku mal cez 12kg. Maso ale zacal papat az pred par mesiacmi, co ma velmi tesi, lebo doteraz bol chudokrvny. Tento priklad som uviedla iba preto, lebo doktori to davali za vinu mne, vraj som dlho otalala so zavadzanim prikrmov, cakala som do ukonceneho 6-teho mesiaca a vraj si uz nedokazal zvyknut na nove chute. Ja nemyslim, ze to bolo tym 😝
noo,pytala som sa na to deckarky a jej odpoved bola ze nedojcene deti treba zacat od ukonceneho 4. mesiaca, aby dieta nebolo chudokrvne.....a dojcene od 6. lebo maju v mlieku dostatok Fe......................argument za vsteky drobne..........no tak som pozrela na obsah zeleza v Nutrilone,ktory papame skoro od narodenia a v potravinach,ktore by mohlo dieta vo veku ukonc., 4. mesiaca zacat jest....a prisla som na to, ze ak zacneme s prikrmami,tak prijme omnoho menej zeleza ako keby sme ostali na UM......pretoze napr.100 g kuracieho masa ma lan 0,2 mg FE, mrkvy 0.075 mg, zemiakov 0,13.....takze odborna odpoved pediatricky.....ja nechapem....takze ak by sme zacali s prikrmami vo 4. mesiaci ukoncenom, tak si vypracujeme anemiu.....no co uz......dalsia vec, dieta mi dobre pribera, a lekarka mi odporucila zacat popri zelenine aj s kasami umelymi v krabici!!!!....dalsia chemia, akoby nestacilo, ze dieta mi od mala papa UM!!....takze taketo su nase lekarky odbornicky.....vsetkych treba kontrolovat....
Tym som chcela povedat len to,ze zbierat info a davat si ich dokopy vedie k pomerne spravnym rozhodnutiam, aj ohladom babatka...netreba slepo verit tabulkam a lekarom a starym mamam......
Moja je na UM a lekarka mi radila prikrmovat od 5,5 mesiaca a tak som urobila. Podla mna preto ze MM je pre dieta osoznejsie ako UM, cize dlhsie pokryje potreby dietatka.
tu v UK sa odporuca zacat s prikrmami pri UM v 6.mesiacoch. Moj maly ma 5 a este sme nezacali. a nesuhlasim s nazorom, ze UM je menej hodnotne ako prikrmy. Tych par lyziciek mrkvy a zemiaku urcite nie je take vyzivne alebo tie kupovane 'vyzivky', ved to je taka ista umelina ako UM.
Moja dcera bola vylucne kojena a aj tak bola chudokrvna, maly je len na UM a chudokrvny nie je a ani mu nic nechyba, je zdravy, aj napriek roznym virusom, ktore nosi dcerka zo skoly. Takze ja si nemyslim, ze UM nie je plnohodnotna nahrada, naopak, mam pocit, ze viac sa kadecim trapia deti na MM. Kazdy si mysli, ze v MM su vsetky potrebne vitaminy a mineraly...a co ked to tak nie je? Co ked to zalezi na strave a zivotosprave matky? Aj ked sa mlieko tvori zo zasob a berie si z tela, co potrebuje, ale co ked toho nie je v tele dostatok? Najma ak si zoberieme stravu kojacej matky, cize dokopy nic vyzivne lebo vsetko nafukuje, najma potrebna zelenina, je tak? To len tak nad tym rozmyslam.
moja mala je plne kojena ma 4,5 mesiaca -ale v noci sa začala budiť každé dve hodiny - (čo predtým nie) a cez deň si pýta aj každú hodinu - Dr, nám odporučila dokrmovať ale nie tuhou stravou - buď umelým mliekom - ale to moja mala odmieta, alebo kašičkou - tak kašičku tiež veľmi nemusí ale večer pred spaním spapá 50 ml. ale pomohlo to - v noci sa už tak často nebudí (po kašičke vydrží 5 hodín spánku a potom ešte raz v noci dojčíme ....
UM nie je roznorodost stravy taka, ako by to dieta potrebovalo. Je to stale to iste. Materske mlieko je kazdy den ine podla toho, co mama zje. Pripravene su v 4 mesiacoch na prikrm aj deti na UM aj na MM...
podla mna hlupost 4 mesiace.....
nam lekar vyslovene zakazal.... pred 6 mesiacom nieco dat malemu a boli sme na UM od narodenia.....
nasa susedka ma dceru ma 17 rokov a ma poskodene creva lebo od 4 mesiaca davala zemiak malej....
netreba sa ponahlat.. a pchat do babetka uz hluposty od 3 ci 4 mesiaca... vsak je to baby..... dobre ze niektore maminy
uz sunku s chlebom nedaju.....
monika15 tak to je podla mna pekna blbost, ze ma problemy s crevami, lebo jedla ako 4mesacna zemiak, to jej akoze doktrori povedali? ked zacnes prikrmovat dieta v styroch mesiacoch je ponahlanie?? precitaj si poriadne odborne clanky o tom. a je vseobecne zname ze 4 ci 5 mesacnemu babatku mlieko nestaci, nevravim len o hlade, ale aj o vitaminoch, ktore v mlieku niesu
(konecne) zaujimava otazka.. nie raz som si ju polozila aj ja, ved aky by uz bol len rozdiel medzi traviacim traktom kojenca ci krmeneho babatka UM, resp. v ich lepsej "pripravenosti" na prikrm? moj nazor je nasledovny (mozem sa mylit 🙂 ): je za tym biznis.. Rodicia, ktori su zvyknuti kupovat dietatu mlieko su nauceni chodit po to do obchodu, no a tak su lepsia cielova skupina marketingu vyrobcov prikrmov v skle.. predsa len mamicky, co koja (a nebodaj pouzivaju latkovky) do obchodu pomaly prvy polrok ani zajst nemusia 😉 a vyrobcovia argumentuju tym, ze deticky na UM potrebuju aj ine ziviny, ktore v UM nie su obsiahnute.. tak mi len z toho vychadza, ze je to velmi nedokonala nahrada MM, ked neobsahuje vsetko... no ale to snad nie je, ked su aj tie UM deti take zdrave a stastne (ako z reklamy) ? 😕 Vsak Hami mlieko ma aj Hami prikrmy, atd. atd. Vsetko spolu suvisi.
Ja som zacala s prvymi prikrmami po ukoncenom siestom mesiaci, domaca vyroba..vsetko, aj vyzivy aj zeleninka, aj masko (zajacie). Tie sklicka su dobre pre tych, co doma nikdy nevaria a dieta nemoze porovnat chut. 😅
moj bol v case prikrmoch uz na UM, ale zacala som od 6 mes ... mne ani pediatricka nepovedala, ze by som mala kvoli tomu skor ...
monika16 pekna hlupost...mne mamina kvoli tomu, ze som bola hlados davala vyvar uz od 1.mesiaca, som tu, bez gastro problemov, bez alergii, ziadne vaznejsie choroby🙂netvrdim, ze to bolo spravne, ale tak dnesne maminy su doslova pokakane z toho co citaju a davaju to za svatu pravdu🙂co myslis, ze asi tak davali ked kedysi neboli UM a zeny nemohli kojit?🙂
Moja malinká má štyri mesiace, ale keď vidí niekoho jesť tak sa načahuje a je umrnkaná, keď jej nedám ani "čuchnúť"...
Papá UM a papá ho veľa... Denne okolo 940ml..
Aj tak nám dr. odporučil aspoň týždeň-dva ešte počkať.
odporucam precitat si http://babetko.rodinka.sk/vyziva/zaciname-papat... . mne doktorka doporucila ked sme mali 4 mes aby som vyskusala dve kolieska mrkvicky s UM rozriedit.. nedojcila som .. priznam sa ze som mu tak urobila no cca dobry mesiac som s tym nepokracovala.a zacali sme asi v 5 mesiaci , kedy mi to prislo vhodnejsie , maly aj vedel lepsie pezuvat a tak.
už to tak nieje.. po novom sa všetky deti, dojčené aj na UM majú začať prikrmovať medzi 4-6m - vtedy je v čreve tolerančná pauza a je menšie riziko vzniku alergií...
na to či je dieťa pripravené na príkrm ti dá samo vedieť - sleduje ťa pri jedle, otvára pusu keď vidí lyžičku.. ako matka budeš vidieť signály, ktoré dieťa vysiela, - zmenšuje sa pauza medzi kojením ( krmením UM), dieťa je častejšie hladné...
...UM je UM zemiačiky mrkvička umelé nie sú a či od 4.alebo6.-teho bruško si pomali zvyknúť musí tak čo je lepšie?....
My davame tiez od 4teho mesiaca zemiaciky mrkvu jablcka banany broskyne detsku krupicu
este stale kojime no uz len v noci aksa nahodou zobudi a rano.., mame 9kg a 5,5 mesiaca
vsetko mu chuti jeto velky hlados spapa aj 200ml cohokolvek plus este vypije 60 ml mliecka, presli sme siaj strasnymi kolikami no odkedy davame prikrm nejak sato upravilo 🙂 medzi 4-6 mesiacom treba urcite dieta oboznamovat s tuhou stravou a nielen mliekom...jednoznacne 😉
Mám doma 4 mesačného syna a nevydrží pri mliecku veľmi dlho ale naša lekárka mi zakázala prikrmi pritom je umelé mliecko. Už som mi zvýšila aj dávku. Mám prikrmovať??? Vopred ďakujem za rady
ja mám taký pocit, že v sa odporúčania menia každé 4 roky - pri prvom dieťati 8a1/2roka mi bolo doktorkou odporúčané výhradne dojčiť min. do ukončenia 6 mesiaca - tak som len dojčila, nič ani pričuchnúť nedostal... dcéra 4 roky ked sme šli na poradňu v 5a1/2mesiaci tak sa ma pýta (tá istá doktorka), čo už je, ja že nič - len dojčím, tak som dostala sprdnuté, že už mala mať zvládnuté takmer všetko v malých dávkach - lepok, mliečne veci, zeleninu (samozrejme), že sa to odporúča do 6 mesiaca mať zmáknuté, lebo vraj je to lepšie na vývoj imunity (potravinové alergie) ked je chránená materským mliekom... tak sme postupne začali pridávať.
som zvedavá na odporúčanie teraz, čo bude zas "najlepšie". Najlepšie je to podľa mňa nechať na intuíciu mamy a sledovať vnímanie dieťaťa, či mu mliečko stačí, ako reaguje na stravu udruhých, prípadne ak sa dá pričuchnúť, či je mu to pochuti

pozri temu prve prikrmy, ale tato blba hranica sa mne osobne nepaci, prikrmy sa mzou davat u oboch "kategorii" od ukonceneho 4 mesiaca, idealnejsie je pockat opat u oboch kategorii do 6.mesiaca, pokial teda nie je dovod zacat s prikrmami skor