Príkrmy pre korigované trojmesačné dieťa
Chcem sa poradiť. Naše mimi ma 4mesiace, korigovane 3mes a na poradni pre rizikových novorodencov nám kazali už začať s prikrmami. Dieťa je od 2mes na bebe discharge, dojcene nieje. Mne sa to zdá dosť skoro na prikrmy...Vďaka za vaše názory.
Najlepšia tolerancia na jedlo je od 4-6 mesiaca.vnućka papa prikrmy od necelých 4 mesiacov.teraz má 4,5 mrsiaca a papala zeleninu,kaše,výživu s marina keksom,zajačie mesko a vývar,banan,jablčko,ryžu ta jej chutí a v nej zeleninka.a dobre ze jej začala dávať lebo mlieko moc grckala a od prikrmov negrcka.a jedla aj jogurty biele .čaje vôbec len kojenecku vodu
@lapoupe Ahojko, čo si myslíš ty? Daj na svoj pocit, podľa toho či sa ti zdá bábo hladné. U nás tiež Beba, no stále som mala pocit, že už ju nezasýti. A keď dostala v 4.mes.kašu, triaslo ju, driapala mi lyžičku nohou aká bola lačná. Vyskúšaj za lyžičku napr.rozpučenej mrkvičky a uvidíš.
Urcite je to skoro ja som zacala s prikrmami v 6mes.korig.4mes,mala bola kojena a dtale je.Nic nestrati ked adpon mesiac pockas a potom pomaly zeleninku
@ludmilaka môj pocit? Neriesit to teraz1. Tak ako ma zvozilii že nedonosenci sú viac spiaci a treba ich pribudzat na jedlo..na čo som reagovala že dieťa síce rozprávať nevie, ale na hlad sa zobudiť vie a budiť ju proste nebudem! Tak mám pocit že nič okrem beby teraz nepotrebuje..ako oliznut niečo občas jej dame ale nič do nej nepchame...myslím ze to nepotrebuje ešte..je živá, zdravá a ja si ťažkú hlavu z nejakých tabuliek o hmotnosti nerobim..môj muž má 65 kíl aj s botami ja mám 95 kíl ..tabuľka vie po kom má dieťa spaľovanie? Myslím že nie...
ahojko z vlastnej skusenosti, jedno je tabulkovanie a ine vlastne dieta. ak je placliva a castejsie si vyzaduje mlieko ok. ale ak nie netreba ju prikrmovat kludne pockaj mesiac a uvidis. pri tak malom babatku mozes zacat kasou ryzovou neochutenou je najlepsie vo flaske a mas to ako prikrm na veceru. je to podstatne hustejsie ako mlieko ak to bude vediet prehltat postupne za par tyzdnov mesiac by som pridala aj lyzickou zeleninu skor nie. aspon ja som tak prikrmovala predcasniatka aj na UM deti.
To neni ponahlanie .prospelo jej to proti grckaniu.je spojna pekne papa.a doktorka sa tież vrátila k tomu že je lepšie začať s prikrmom od 4 mesiaca.ale je to každeho vec.pre veľa mamičiek je najlakšie dát len fľašu alebo prsnik.ja som kojila malého skoro do 4 rokov kojila ale od 4 mesiaca dávala aj prikrm.a nemavaju moje deti problémy s trávením ani alergiami na jedlo.pekny većer prajem
@ivet1371 Ja pochopím, ak matka začne skôr prikrmovať, ale za jeden mesiac u tak malinkého dieťatka stihnúť toľko druhov príkrmov a niektoré z toho úplne nevhodné pre tak maličké deti? Ja verím, že to robíte v dobrej viere pre dieťa, ale ...Naozaj potrebuje jogurty a keksy? Je toľko druhov zeleniny a ovocia, mäsko...A od pediatričky, ktorá takéto prikrmovanie schvaľuje, by som utekala.
Ale v jednom máte pravdu, pre mamičky je najjednoduchšie dať v tomto veku len prsník alebo fľašu. Je to zároveň aj najrozumnejšie a najvhodnejšie a postupne zavádzať vhodné príkrmy.
@liz_lemon fiha aká mudra prirovnávat cigarety a alkohol k jedlu.urćite s jedla nebude na srdce alebo hlavu ako s alkoholu a cigariet .chudatka tie deti internetovych a knizkovych mamičiek čo do pomali do roka nepoznaju okrem zemiakaw,brokolici,karfiolu,cekety iné nić.mam uz dve dospele zdravé deti 3 je uz tież dosť velká a nemajú problémy alergie nić.pekny deň prajem😀
@ivet1371, to tak male dieta napchavate marina keksom? Halllooo nie su osemdesiate roky. Vsade sa pise ako cukor do roka nie a lepsie cim neskor. My sme nenormalne zavisli s muzom na cukre a keby sme neboli na malu prisni, tak by nemala konca. Chhvalabohu ze aspon do 3 rokov sme mali ukazkovu stravu. Nevravim, ze tabulkovou stravou sa clovek vyhne alergii alebo celiakii ci inemu ochoreniu, vela robi genetika a tu nezmenime. Ale ucime dieta navykom. Nikdy sa nehovorilo o tom, aky je cukor skodlivy, dnes to vie snad kazdy......
Aj my sme mali reflux a v podstate mame, ale s prikrmami sme zacinali po 6 mes, ale syn bol cisto dojceny. U nedojcenych sa zacina skor, ked dieta prejavi zaujem a papa. Prveho syna som tiez dojcila a prikrmy som zaviedla uz od 4 mesiaca, ale to bolo pred 16 rokmi a nebolo ako ziskat informacie o prikrmoch. Je pravda, ze je zdravy, aj ked jedol v 5 mesacny piskoty s pomarancom. 🙂 No teraz uz je dostatok informacii, moznosti ako si zvysit tvorbu mlieka, co kedy jest, takze neni sa kde ponahlat a druheho syna stravujem uplne inak. Zacina sa zeleninou a az po 3-4 tyzdnoch ovocie a velmi pomaly pridavat ostatne potraviny. Mame skoro 10 mesiacov a miluje ovsene vlocky zaliate vodou, vsetku zeleninu, biele jogurty, aj maso a instatne 100% kase s vodou. Skoro nic ine neje. Ak je dieta hladne a pripravene, tak by som mozno zacala mrkvickou, potom zemiakom, aj to iba na obed. Inak Bukovsky ma fajn knizky o stravovani deti, aj ked ja davam aj maso. 🙂
@ivet1371, idealne namiesto zeleniny dat keksiky. Na zahustenie mlieka je Nutriton. Uz keby ste dali ryzovu muku, tak sa nic nestane. Ale stavili ste na kvalitu, na osvedcene marina kekse. Sranda, mne nikdy nechutili a to som na sladke, ze nemam problem zjest aj 3 rocne stare salonky, ked ma to chyti 🙂 Ale kludne aj deti odchovane na marina keksoch a kindercokoladkach mozno budu zdravsie ako tie kt. ozaj mamicky davali tu najkvalitnejsiu stravu. Som rada, ze moja mama je moderna zena a ze svokra ma tiez co sa stravy tyka zdravy rozum.
podla mna pomalicky maminka sama zisti ze babetko je hladne ale radsej pomalicky a ked uz potom zeleninku
Aj zelenina sa da zohnat zdrava, domaca, dokonca aj vo velkych mestach, vsetko je o zaujme, chceni a informaciach... Dokonca aj bio maso. To, ze je moj prvy syn zdravy, je asi skor zasluha toho, ze som ho mala velmi mlada, uplne zdrava a nie tym ze jedol vsetko mozne. Ved aj deti sa vtedy bezne davali do choditok a bolo to ok a su tu 🙂 Kedysi nebolo tak znecistene prostredie a aj potraviny boli celkovo zdravsie. Zial, realita je teraz uplne ina, rodi sa neskoro atd. A vela veci sa ukaze ovela ovela neskor... Prajem vsetkym detickam nech su zdravucke a je mi jasne, ze ziadna maminka nechce vedome zle svojmu babu. A aj preto je fajn, ze teraz su oproti minulosti nekonecne informacie a moznosti. 🙂
@ivet1371
@jaja018 Je toľko možnosti, ako deťom poskytnúť kvalitnú stravu a eliminovať možné problémy. Nikto tu nepoukazuje na tabuľky, ale určitá hranica by mala byť. Aké benefity ma pre tak malé dieťa cukor a iné aditiva v keksoch, jogurty a podobne lahôdky, ktoré si kľudne mozu užiť vo vyššom veku? A argument, se zeleninu odmieta? Do určitého veku ma rodič abnormalny vplyv prirodzeným spôsobom dostatku dať zdravé základy.
@ivet1371, nasa grcala do 15 mesiacov. A su aj taki co maju reflux cely zivot. Presne toto som si zistovala a studovala, lebo tiez som sa zamyslala nad tym, ze ved zelenina a ovocie sa strieka, ze ci to je vobec zdrave. A neuveris, napriek tomu, ma tolko plusov, ze je stale zdravsia ako vobec ju nejest.
Marina kekse,m zlozenie:
Pšeničná múka, Cukor, Stužený pokrmový tuk, Sušená vaječná zmes, Sladový výťažok, Sušené mlieko odtučnené, Hydrogénuhličitan amónny, Hydrogénuhličitan sodný, Aníz, Fenikel, Arovanilón
Obsahuje : Lepok, Vajcia, Mlieko
stuzene rastlinne tuky, su nevhodne ak pre dospeleho, nepouzivame ich vobec, susena vajecna zmes - bielko je do roka nevhodne, cukor je do roka nevhodny.
Neverim, ze dieta naucene na sladke vam niekedy zje cisty biely jogurt alebo ciste acidko a nebude vam pit casom ani mlieko, len sladke kakao. A to nejdem rypat, to je len argument, co je lepsie, ci sladke kekse, alebo zelenina. A verte mi, ze aj ta psenica, kt. obsahuju marina kekse striekana bola a to susene mlieko bolo plne ATB a hormonov. Mne je len smiesny argument, moje deti (nasi rodicia) to jedli a su zdravi. Vase deti este nemaju 50-60-80 rokov. Ale nechapem kde sa nabral narast rakoviny, obezity, srdcovocievnych chorob, ziskanej cukrovky a inych chorob sucasnej doby. Kde, cim to asi bude? Asi tym, co jeme. Ale zbytocne to hovorit niekomu, kto ma svoju pravdu. Vacsina starsich ludi ma bolave klby. Preco asi? Lebo maju vela kyseliny mocovej. Z coho? Nadpriemerny prijem bielkovin. Kedysi sa hlasilo ako treba vela masa, aby bol clovek zdravy a potom sa cudujme kolko klbov treba menit. Ale nejdem vam robit predbasku, nestoji mi to zato.
@abbey1 Áno súhlasím zeleninka je dolezita a tak isto aj ovocie. Ale taktiež si myslim ze ani ten marina keks nie je nieco priserne ved to urcite neje každý den. Moja v pol roku "jedla" tortu áno normálny mucny korpus natrety kremom obaleny marcipanom. Sama sa v tom rukami mackala a davala si do pusi... A nemyslím si ze by to bolo nieco hrozne ved ziedla len par kuskou a nejedla to kazdy den len raz. A pochybujem ze by jej to ublizilo.
Neviem drzat dieta bez cukru a neviem coho vsetkeho do troch rokou a potom pojde do skolky tam dostane na jedenie aj sladke, deti donesú cukriky, keksiky a budu mat problemi s toho potom.
@ivet1371 Ivet, ani neriešte tie uštipačné reči. My máme síce doma ukážkovú jedáčku, ktorá keksy a všetko sladké a sladené odmieta a konzumuje len klasickú domácu stravu a ovocie. Ale mám kamarátku, ktorej malý má 3 roky a odmieta normálne jedlo aj vodu. Dáva mu jablk.džús a polievky aj keksy a je šťastná, že malý niečo vypije a zje. Chápem ju a neodcudzujem.

@lapoupe ja by som nezacala skor, ako od 5. mesiaca, tiez mam 4-meacne babo (narodene v termine), a zacnem az o mesiac