Problémové kŕmenie 7 mesačného syna
môj sedema pol mesačný synátor - ide o to, že narieka, lebo je hladný, keď mu dávam mlieko z fľaše, tak cumeľ vystrkuje jazykom, smeje sa, šteboce - a ja ho nechcem kŕmiť hodinu, keďže aj inak sa mu venujem a musím aj iné činnosti porobiť - tak neviem, či to všetky deti tak robia, alebo ten môj ma má na háku, ale hnevá ma to a po pár pokusoch vždy odídem - keď nechce jesť, tak si aspoň svoje porobím - ale inak príkrmy, či robené. či kupované, mu chutia, len tej tekutiny má málo 😢
@lorela Ty fakt tomu veríš, že to ovocie balené v sáčkoch nie je striekané a ani nič podobné?! 😅 A to len preto lebo je v sáčku a na ňom nálepka alebo pečiatka? Fúúúúha.....
Tak to ja si radšej - kým nemám svoje - kúpim u nás na malom trhu od spoľahlivého zdroja fakt slovenskú zeleninku aj ovocie - no a to, že je niečím postriekaná - no to ti nezaručí a ani mne už nikto - lebo škodcovia pribúdajú....
@evittam Striekané byť môže, po zbere, ale aspoň ho nestriekali pred pár hodinami Biolitom 😉. Známa brigádovala, takže viem, čo sa robí po vyložení tovaru v obchode so zeleninou a ovocím. Alebo si videla niekde, napr. v Billa, alebo Tesco húfy mušiek pri regáloch s ovocím a zeleninou?
@evittam Noooo, tak trhy sú tiež svoja kategória...! Tomu zase never ty 😅.
Raz, keď som začínala s 1. príkrmami, nech mi je odpustené, som použila takú fintičku na predávajúceho na trhu (mmm, účel svetí prostriedky).
Dôverne som sa na neho obrátila, že máme doma ťažko chorého pacienta, chcem len to najlepšie, najzdravšie ak sa dá, a že ho veľmi prosím, aby mi povedal, či môžem u neho nakupovať, prípadne u jeho známych, nech mi odporučí, že aj sama docestujem, zaplatím, priplatím za kvalitu... A vieš, čo mi povedal? Drahá pani, a zobral mi z rúk cukety, tak vám poviem: Čo sa tu poznáme, máme doma dve záhrady. Jedna pre našu spotrebu, druhá na predaj... A ešte dodal, nech idem radšej do obchodu, lebo tam je aspoň nejaká kontrola, a nech kupujem ovo a zeleninu s nálepkami (tými bežnými, na jablkách napríklad), kým ich nekontroluje nikto.
@lorela Veď v poriadku - ale ja nekupujem od "Jožka, ktorého nepoznám". 😉 Našťastie. A to čo ti povedal o tých nálepkách tomu ja neverím - koľko miliónové kauzy obchodných reťazcov tu boli - zaplatili a všetko ide ďalej - lebo na to majú. Keby si vedela čo robia s mäsom po záruke tak v živote nekúpiš mäso nikde inde len u svojho overeného mäsiara - to ti garantujem. 😉
@evittam v tom tescu predávajú aj slovenske jablká pozri krajinu pôvodu,a ďalšia vec kde v tescu stoja jablká 0,29 kg?? 😀
@lorela vies co znamenajú tie mušky pri ovocí???? Ze je to bio lebo na umelé striekane ti muška nepôjde !!!!
Strasne zbožňujem tieto múdre reči ale nech si každý kupuje ako si uzná ale nemudruje !
@evittam Ešte pred 30 rokmi zase mamin známy brigádoval v mäsokombináte, a odvtedy jakživ nedal do huby šunku, o salámach a paštétach ani nehovoriac! 😀 A to boli ešte vtedy salámy a paštéty riadne v kurze, takže bol za poriadneho exota široko - ďaleko 😀.
Ja rozmýšľam takto: Človek aj niečo vydrží, ono by už ľudia vo veľkomestách boli dávno pochcípaní, keby tomu tak nebolo. Ale nemám to na háku, a riadim sa zlatým pravidlom, a to "volím menšie zlo" podľa svojho najlepšieho vedomia a svedomia, a ešte dodám znalostí a skúsenostiam. Čo sa dá, máme zo záhrady, iné od známych, tiež trhy a iní drobní predávajúci, ale aj fasa cherry paradajky z Billa, ktorú sú famózne aj v zime 😉. Pri deťoch, keďže mladučký organizmus toho tak veľa ako dospelák neznesie, tam som ešte o kúsok opatrnejšia. Pretože som presvedčená, že deťom treba dať dobrý základ a budú z neho profitovať celý život. Mám na mysli napríklad imunitu, ktorú z časti vieme, my rodičia, ovplyvniť stravou. Ale to, pochopiteľne, nie je len o bio, nebio, záhrada, supermarket, ale celkovo stravovaním čo do vyváženosti, pestrosti, vhodnej príprave a úprave etc. 🙂
@margaretka Však a o čom hovorím?
@margaretka A tebe sme stúpili na otlak alebo čo? Riešime niečo s tebou alebo s niekým iným - nie! Len medzi sebou a priateľsky diskutujeme. Tak ak sa ti niečo nepáči tak nečítaj a nerieš. 😉
@lorela Ja maximálne s tebou súhlasím 😉 , robím to tak isto. Len ako som napísala - nekupujem čerstvé ovocie, zeleninu a ani mäso vo veľkých obchodných reťazcoch....To je všetko. 😉
Inak ja som tiež bola na exkurzii v mäsokombináte cca pred vyše 20-timi rokmi - a paštéty mám dodnes rada - jasné, že raz za čas - no mňa vôbec neprekvapilo čo tam dávajú - ja neviem čo ľudia čakajú, že tam dávajú to najlepšie mäso z daného zvieraťa? 😀
Jasné, je iné keď si spravíš doma.....
@evittam nestupili na ziadny otlak, ale isli ste mimo temu a chodia mi upozornenia..... len tak na margo
tiez som bola v hydinarnach na exkurzii aj v masokombinate, no kazdemu je jasne ako kazdy priemysel funguje.... a treba si vybrat mensie zlo. A to co vam na trhu povedal to ze je z trhu este neznamena zdrave aj moj svokor dava dusicnanove hnojivo gulicky potrosky k zelenine lebo by inac ani nevyrastla... suseda hnoji kapustu cukety .... ponukne nam vzdy jednu ked ideme k rodine, no vraj zahrada domace bio.... nie kazdy pestuje cisto bio ... a uz vlastne aj semienka byvaju morene ked idte sadit..... 🙂 ktore sadite a poznate.....
@margaretka Tak ti poradím - si ich vypni a máš po probléme. To len na margo....
A k problematike hnojenia - je hnojiť a hnojiť....Samozrejme, že sa hnojí - ale je rozdiel čím. 🙂
@margaretka Na tejto planéte 21. storočia si už hádam nikto ilúzie nerobí ani čo do postrekovania. A už semien, dokonca. Ide o MIERU, čo ešte áno, a čo už je ďaleko prekročené, ba preskočené míľovými čižmami.
A my už tretí rok pestujeme úžasné paradajky bez jednej kvapky postreku či chemického hnojenia, iba kompost prihadzujeme 🙂.
@evittam viem, že baktérií sa nezbavíme. Ani nie je potrebné žiť v sterilnom prostredí. A sčasti verím, že kupované bio sú kontrolované. Ved na to sú normy. A aj doma pestovaná zelenina nie je bez chemikálií. Uz len samotné semiačka sú striekane. Predtým než ich človek zasadí. Alebo zbytocne človek nestrieka vo svojej záhrade , keď sused áno. To sa na tú zeleninu a ovocie všetko prenesie. Ja som len reagovala na to, že autorka napisala, že dáva aj kupované produkty a išli ju tu "ukamenovat". Aj ja ich sem-tam používam.
@malazuzana85 No veď ja tiež nikde netvrdím, že nekupujem potraviny - to sa bohužiaľ nedá...... 😉 A nikoho nikde "nekameňujem" - nech si každý robí ako uzná za vhodné. Len proste mám svoj názor na to strašne preferované "bio" - za posledné roky sa to strašne pokazilo - áno možno pred pár rokmi to bolo ako-tak ale dnes už tomu vôbec neverím. Ale veď je to na každom z nás či dá napríklad za bio rajčiny z hypermarketu 2,50 za 300g alebo kúpi od overeného obchodníka 2,50/kg - a áno viem - určite ich hnoja, striekajú - ale sú výborné a nemám vôbec zlý pocit z toho, že ich jem. 😉
@bielamacka3 niesi trošku trapna? Hej v dvoch rokoch si spomenie áno ako som tu mamu obabral v 7 mesiacoch s tým mliekom,hodím sa o zem určite mi dačo kúpi.. mám tak isto starého synčeka a robím mlieko každé 3 hodiny, keď vypije vypije keď nie vylievam..a šali sa s fľaškou takisto,nechce piť len sa hrá.. 755ml za deň? Môj niekedy vypije za deň 1fľašu mlieka.. Na ďalší deň zje zase viac ako ja.. Netreba riešiť blbosti.. Skús mu do vody pridať sunarku granulovanu.. To je taký granulovany čajík.. Nám to chuti velmi.
A myslím že už môže viac ako varené jablko..
@evittam netvrdil som, že konkrétne ty niekoho ideš ukamenovat. A svoj názor si tu asi vyjadruje každý. Ale niekedy to ma u teba posmesny podtón. Ze ci naozaj verím tým kupovanym kravinam a pod. Je to moje slobodne rozhodnutie, že dávam aj to. Ale 99% jeho stravy je domácej. Mnou varenej. Ja tiež nechápem mamičky, ktoré svoje bábätko nedojcia. Je to podla mna to najlepšie pre zdravie babatiek. Ale nebudem ich tu presviedčať, že to tak robiť majú. Je to ich slobodne rozhodnutie. PS: to teraz nepíšem, lebo som urazena 😀.
@malazuzana85 Súhlasím, len každá mamička svoje bábätko dojčiť nemôže..... 😉 A o žiadny posmešný podtón u mňa vôbec nejde - no proste neverím niektorým kupovaným veciam - a hlavne v hypermarketoch pod nálepkou "bio" - na tom nie je nič posmešné ani žiadny podtón. Možno len ty to tak chápeš.... A svojim deťom nech si dáva každý čo len chce -mne je to naozaj úplne ale úplne jedno čo dáva kto jesť svojim deťom.....
@evittam na margo dojcenia: takmer každá žena dojcit môže. Len malé % to nedokáže.
@malazuzana85 No tak to si možno myslíš len ty - poznám dosť žien, ktoré dojčiť nemohli, alebo dojčili a veľmi skoro buď prišli o mliečko alebo nemohli dojčiť a podobne....Kto nezažije - neuverí...... 😉
@evittam a ja poznám množstvo, ktoré napriek problémom na zaciatku krásne dojcili. Ak prišli o mlieko, bol niekde problém. Mlieko sa nestráca iba tak.... ale nechcem, aby sa toto forum zmenilo na úvahy o dojčení. A známym, ktoré poznáš odporúčam nabudúce kontaktovať napr. laktačná poradkyňu.
@malazuzana85 Kontaktovali aj laktačnú - vypýtala 2x po 40,- Eur a prd to pomohlo - takže asi tak. 😉 Napríklad moja sesternica má 4 synov a ani jedného nedojčila - nemala mlieko vôbec - bohužiaľ aj to sa stáva.
Vieš, na tie laktačné poradkyne mám svoj osobný názor - a nebudem ho tu vyťahovať - česť výnimkám - zas len ženy, ktoré chcú ľahko zarobiť v dnešnom svete to je všetko. Ja som pred vyše 8.rokmi o ničom takom nepočula a ani som nepotrebovala...🙂
@malazuzana85 Citujem ťa: "na margo dojcenia: takmer každá žena dojcit môže. Len malé % to nedokáže." Tak keď už sme zabrdli do dojčenia, vieš o tom, že tvrdenie, ktoré uvádzaš, je výlučne tvrdené len fanatickou Mamilou? (Česť výnimkám z radov Mamily, ktorí sa od niekoľkých "tvrdení" tohto združenia dištancujú.)
@evittam Laktačnou sa môže stať ktokoľvek, kto si zaplatí kurz (alebo je v súčasnosti bezplatný? Neviem, ale aj tak je to jedno). Nie ako v zahraničí, kde je podmienkou vyštudovaný zdravotnícky smer.
@malazuzana85

@lorela No tak veď to je o niečom inom ak majú tvoji známi doma kurky a dáš ju do polievky - to nie je o čom. Písala si o obchodným reťazcoch.......a tam žiadnej nálepke "BIO" neverím vôbec. 😉