Ročné dieťa a úplné odmietanie stravy. Čo s ním?
Ahojte. Som už z toho zúfalá, ozaj neviem ako ďalej, tak sa obraciam na Vás mamičky, možno mi budete vedieť poradiť. Mám syna ktorý koncom marca oslávil 1r. Od narodenia bol slabý jedák, ale keď sme začali postupne so stravou, jedol aspoň máličko, ale jedol. Samozrejm, že od narodenia bola u nás každodenná súčasť mlieko Nutrilom, teraz plnotučné mieko. Ale prišli sme do takého extrému, že syn odmiata a že ozaj odmiata všetku stravu a je iba na mlieku. Lekár nám predpísal PERITOL, nepomohlo. Dávala som vitamín CEBION, lebo je tam veľa vitamínu B, nechali sme ho vyhladovieť. že keď bude hladý niečo zje. Ponúkala som mu doma varené, ale aj kupované jedlá. Nechce žiadne. Neviet mi pomôcť čo zaberá, aby sa rozjedol. Už nejem fakt vôbec nič, nechce ani jogury, výživy, kaše, ozaj že nič.
Za každú radu, odbornú, babskú, modernú, starosväckú, jednoducho akúkoľvek som Vám vopred veľmi vďačná.
@anjelicek26 nemam vlastnu skusenost, ale chcem ta len pozvbudit - kamaratkina dcera robila od zaciatku prikrmov presne to iste - do nej lyzickou nedostali nic. Nakoniec ostali pri baby led weaning a vsetko, co mala jze, je finger food - mini sandwiches, kusky ovocia, zeleniny, breadsticks s roznymi dips.. teraz uz ma dva roky, a lyzickou zje akurat tak pasta a porridge.. je to take vrabciatko, ale je zdrava a nic jej nie je!
@gonka my sme peritol tiez brali ked mala anginu a ten nam pomohol ale teraz sme mali tu 6. chorobu a opat nepapa
tiez neznasam ked jej kazdy pcha co to do ruky do pusy aj napriek mojim zakazom a potom mi vravia pozri ako je ---och to som na nervy lebo je ako je da par kuskov do pusy a potom aj tak nechce
zeny nervy mam velke, dnes sme mali poradnu, maly ma 9 mesiacov, 7600 g, 71 cm (podla mojho merania ma 72) a dokyna ze sa jej zda ze malo pribral (pred 2 mesiacmi mal 7150g) aj malo narastol. Tak idem pisat prikrmovy dennik a o dva tyzdne ukazat a prevazit. Akoze viem ze maly papa menej ako ine deti, ale ked mal pred mesiacom obdobie ze nejedol nic len moje mlieko, tak sa vytesujem ze teraz zje na obed tych svojich 50 g aspon. K tomu ranajky, desiata, vecera - dokopy za den ma asi tak 150 g prikrmu. Ako ano, je to menej ako ine deti.
Len on vzdy zje max tych 50 g na jeden sup a vacsinou za tym si ani neda mlieko odo mna, dajme tomu si dva razy potiahne a uz zdrha postavit sa niekde o nejaky nabytok.
Doktorka ma dostala presne tam, kde som nechcela byt, v strese a traseni sa o kazdu lyzicku co zje. Pritom si myslim, ze je sice menej, ale tragedia to nie je. Len vyzalovat som sa potrebovala. ☹
@lucikan nenechaj sa vystresovat, on vie kolko potrebuje spapat a nehovoriac o tom ze ak je napriklad aktivnejsi tak ten prirastok na vahe taky velky nebude. Mne sa tiez zda ze nas maly je dost malo, az teraz ma take obdobie kedy zacal viac papat. v 9 mesiacoch mal pokial sa dobre pamatam 74cm a 8100g a to on je z tych vyssich. Nemozu mat predsa rovnaky apetit vsetky deti a priberat rovnako, ved su obdobia ked deti prirodzene nemaju chut, rastu im zuby, maju soplik a plno inych okolnosti - to by prave pediatricka mala vediet a nie ta zbytocne strasit. 😖
Ja ti len jedno viem povedat, ze ked ho budes do jedla nutit, tak sa mu len sprotivi a nezje ani tolko co normalne. Prajem vela trpezlivosti a sily 🙂
mame 15m a 7900 g ,,,nepapame pekne iba mliecko,,,uz pijeme mliecko infatrini pre podvizivene deti,,,ale nedavno sme sa vratili z jedneho liecenia,,,,a upokojila som sa...videla som ine deticky,,,a moja mala sa mi zrazu zda cula, zdrava a uz mi je jedno ze je chuda... 😀
@lucikan ahoj, nestresuj sa 🙂 nasa mala ma rok a na poradni mala 7220g a 71cm, pri porode 3500g a 50cm. Ak sme mali prirastok na vahe 250g za mesiac, tak sme boli celi vyteseni. Do roka som ju kojila, odstavila sa potom sama. Tiez nechce poriadne jedavat. Ma dni, kedy spapa zo vsetkeho tri lyzicky a konci. Nechce takmer ziadne surove ovocie, zeleninu, vsetko vypluva, pripadne ani neotvori usta, len by jedla jogurty a zeleninovu polievku. Boli sme na krvi, robili jej odbery aj na laktozu, lepok a vsetko ma v norme. Nizsie mala akurat len zelezo. Dr. odo mna chce, aby som jej davala aspon UM, ale vyskusali sme viacero druhov a vypluva ho. Inak starsia mi ho tiez vratila s placom a so slovami: mami, to nie je mliecko 🙂
@lucikan Kľud kľud kľud. Nič v zlom, ale lekári často preháňajú práve tam kde netreba. My máme rok a jemne cez 7kg. Ale ak je dieťatko čulé a zdravé, tak je ozaj hlúposť sledovať či a koľko papá. Dosiahne sa tým len stres u mamičky a následne i drobca. Potom prídu nervy pri každom jedle a k čomu je to dobré?
Veď sa pozrime po uliciach. Každý máme inú výšku i váhu, tak prečo by naše deti mali byť ukážkovo tabuľkové?! Hlavne, že sú zdravé a tešia sa z každého dňa. Naozaj som presvedčená, že ak nemá dieťa žiadne zdravotné problémy, nie je apatické a podobne, tak je nezmysel úzkostlivo sledovať váhu. Najhoršie je dieťa "nasilu" kŕmiť, prípadne riešiť krikom či vyhladovaním.
Každé dieťa raz začne papať normílnu stravu. Skôr či neskôr. Tak prečo to siliť a stresovať.
@lucikan klud holka a co je na tej vahe akoze nenormalne a dlzke? my sme v roku mali nejakýh 72-73cm a ani nie 8500g a to za tri mesiace vobec nenarastol. presne ako baby pisu kym je dieta zdrave a cule tak co riesit.
no moj zapisnik s jeho mnozstvom jedla by bol teda dost strucny 😀
Ja mam uz jednu taku malu zabu, ale ona aspon jedla
rok 8200g/72cm
dva 10000g/82cm
tri 12000g/88cm
styri 13500g/92cm
pät 15200g/103cm
Ma pät rockov a meria a vazi tolko, ako jej 3,5 rocna sesternica. Presne na chlp 🙄
Max je horsie, ako ona jedla :( Takze tak. Aj ked dnes na vahe 9800g 😅 A mame 77 cm 😵
@sweetsuzi
k_a_j_k_a
abbey1
katy1979
Ano, ano, hlavne ziadny stres, ja viem. Ked som si rekapitulovala, co mi ta doktorka vlastne chcela povedat, tak jej jediny argument bol "viete, ine deti zjedia v jeho veku 150g len na obed". No holt moj nie. Ked k nej najblizsie pojdem, poviem, nech ho vysetri, ak ma nieco podozrenie (napr zelezo) a riesit maleho jedenie budeme az ked sa ukaze, ze ma naozaj nejaky problem.
Inak je super, vediet, ze aj ine deticky papaju menej, lebo mne z toho vychadza, ze proste su aj take deti a vyvijaju sa uplne v poriadku. Ja som napr bola a som krpec, manzel bol vyzla celu zakladnu skolu, takze ani nase dieta nema po kom mat tendenciu robit si tukove zasoby.
A este, ako som pisala aj jednej zienke do inej temy, kde sa o tomto bavime, moj ma asi nejaky strop na tych cca 50g jedla na jeden sup. On viac nezje a vacsinou sa potom ani nedocucne mojim mliekom. Musim mu ponuknut az po nejakej polhodine-hodine, vtedy si trochu da. Tak mi to pride, ze ma svoje dovody pre takuto sebakontrolu.
ahojte, moj maly tiez odmieta papat, ale on bohuzial aj schudol, dnes sme sa boli vazit v poradni, schudol 50 g za mesiac, lekarka bola velmi nespokojna, musime prist na krv a spominala aj nemocnicu... zacinam sa bat, pretoze doteraz som si myslela, ze nepapa, ale je ok, pribera, je spokojny, vysmiaty.. takze toto ma dost vystrasilo. vasi nejedaci prospievali? dakujem
No ja mam doma tiez take babo. Minuly mesiac ked som mala strasne stresy schudla 200 gramov. Ona to vsetko tak so mnou preziva. Teraz uz stresy nemame tak hadam daco priberie.
ja mam doma rocne dieta a jeho denny prisun pevnej stravy je 70-80 ml zeleninoveho prikrmu a 4-5 piskot rozmocnych bud v caji alebo vo vylisovanom jablku, prip. trochu ovocneho prikrmu s 1 ks marina keksu. viem, je to zufalo malo, ale cerstve ovocie odmieta, banany grcia aj tie vselijake kasicky, no ale na rok ma 12 kg, je krasny, zivy, tak mu asi staci MM 😀 zbada lyzicku a uz ma bije 😲 . tiez mam po ruke asi 10 roznych hraciek, aby sa mohol na inu vec ako jedenie koncentrovat 😠
@abbey1 - ahoj, ja mám 17 mesačného synčeka, a ked sme začínali s príkrmami tak jedol fakt krásne, no v januári sa to trošku zhoršilo, trebalo ho zabávať a prehovárať ale jedol, a hotová pohroma nastala, ked sa nám začali tlačiť očné zúbky, takže posledné mesiace frčíme iba na prsníku. Máme 11 kg, malý je živý, vitálny, cez obed pospinká hodinu až hodinu a pol, večer od cca siedmej do šiestej rána, s tým, že si raz dva krát za noc cucne. Neviem, či to mám riešiť ako nechutenstvo a začať pchať do neho nejaké vitamíny, alebo proste to brať tak, že materské mliečko mu nateraz stačí, a tešiť sa z toho, že malý pekne rastie, a hlavne, že je to spokojné dieťa
@martinanet ahoj,citala som si tvoj clanok,vidim ze to bolo este minuly rok,tak by som sa ta chcela spytat ako ste to nakoniec vsetko zvladli,co vam pomohlo aby maly papal?ja mam teraz presne ten isty problem,maly doteraz papal vsetko nie moc ale papal a uz asi dva tyzdne jeiba na mlieku,sem tam spapa kusok chlebika alebo pecivo...prosim ta co vam pomohlo?dakujem pekne za odpoved 🙂
ahojte ja mám tiež problém s jedením u syna, ale ten má už 6 rokov, keď mal tak rok a pol dovtedy ešte zjedol aj ovocie aj polievočky aj všetko čo sme mu dali ale potom prestal jesť a zo všetkeho jedenia zje asi 6 druhov a to je mlieko, jogurty, polievku nedelnu ako vyvar ale musi byť precedena bez zeleniny a všetkeho tam ani rezance nič len čistu precedenu polievku, rožky same a ešte ošupane a aj chleba bez kôrky a ešte zemiakove lokše tie by jedol stale a zemiakova kaša, to je všetko čo mi zje a ešte aj zo sladkosti zje len horalku a kinder čokoladu a chrumky a lupienky, to je všetko čo zje. Doktor mi povedal že to pride asi samo , lebo že na jeho vahu je to v poriadku, ma 6 rokov a važi 27 kil, takže on je ako pri sebe, nie že zasa moc ale pevny je a v tvari je červeny takže doktor povedal že to nie je až take zle, lenže ja čakam že kedy to pride, lebo na všetko čo sa varí alebo ked mu aj niečo ponukame tak si zapcha nos a nechce, ale on to jedlo všetko čo mu ponukame nikdy ani neskusil a na všetko povie že to nelubi, tak ja to nechapem že nikdy to ani neskusil a nechce to ani ochutnať. Tak neviem či to pride aj v škôlke mi to spravili tak že tam nemusi jesť lebo on vlastne sa toho ani nedotknul, ešte som myslela že ked uvidí tie deti ako tam papajú že začne a nepomohlo ani to, tak neviem či aj vy mate aj take staršie dieťa čo nechce jesť alebo či ste niekto mali v takomto veku dieťa ktore papalo len par druhov a či sa to aj napraviločasom, alebo ako ste to riešili vy, vopred dakujem za rady
@martinanet ahoj, moj maly mal rok teraz v juni. do 9 mesiacov mi krasne papal, potom zacal strajkovat a teraz je to este horsie. Pije iba nutrilon, cca 500 ml za den a doktorka mi povedala, ze ho to zasiti. tak to nejako extra uz neriesim, sem tam zje jogurt alebo rozok, ale odmieta polievky, maso, domace, kupovane.....
@martinanet moja dcéra nezjedla nič okrem materského mlieka do 16 mesiacov..chápem že si zúfalá, ale nepomôžeš si.ja som jej dával nasilu aj kaše striekačkou, z jednej strany som jej to dala z druhej to vyšlo..a vyskúšala som snáď všetky zaručené spôsoby ako by mohla jesť, keď som videla mamičky ako deťom dávajú rožky a niečo do ruky tak som sa divila, moje dieťa všetko odmietlo, okrem mlieka, v lekárni som kupovala vitamíny, aj to čo ty píšeš, nejaký Pikovit, a nič z toho. potom sa to ale zlomilo a sama si začala pýtať. Dnes má dva roky a skoro 4 mesiace, pekne papá všetko okrem sladkého, pečivo dodnes veľmi nemusí ale varené jedlo spapá. Netráp sa, možno má tvoj drobec problém so zúbkami a nechutí mu, alebo proste má také obdobie. Moja dcéra váži 12,5 kg a má rovný 1 meter, je dosť chudá ale aj vysoká, môj názor je že deti nemusia byť tlsté od malička.
Jaj, baby, clovek sa takto upokoji, ked vie, ze v tom nie je sam! Nasa mala je tiez mizerna jedacka v posledne dni! A to som ju chvalila, ze celkom pekne papa. Nie take mnozstva, ako jej bracek, ake vedela zjest skusne porcie, obcas aj take ako on1tych 200-250g. Neviem, co sa stalo, ale zrazu nechce ani ranajkovat, este desiatu ako-tak spapa. Ale opat obed, olovrant, vecera, no katastrofa. -a to jedava s nami pri stole, sme tam minimalne traja, vzdy dostane aj z nasho trosku ochutnat ( ak je to vhodne). Je tiez dost chuda, ma cca 75 cm a asi 8 kg. Narodila sa s normalnou vahou i dlzkou -48cm a 3090. Len od narodenia slabsie pribera. Teraz sa chce viac dojcit, dost casto si pyta prsnik stale. Pri jedle sa vzdy s niecim zabava, to by bolo v poriadku, len po par sekundach v poslednej dobe to hodi o zem, dozaduje sa dalsej hracky na zabavku, dovtedy neotvori usta, ked daku dostane, zas ju tresne o zem a rozculuje sa. Davame jej hracky i bezpecne kuchy ske pomocky, casopisy a v poslednu dobu je hned nervozna. Moze byt, ze jej idu dalsie zuby? Ma zatial 4.
Uz som si povedala, ze ked nechce, nedostane az do dalsieho jedla nic, len prsnik jej dam. A tam tiez neviem, kolko toho je, ci ma aspon mojho mliecka dost, predsa, coskoro ma 15 mesiacov..
@miska1981 ako ste nakoniec dopadli...rozpapali ste sa....ja mam 15m dcerku, ktrora mi takto isto prestala papat, nikdy nejdela uzastne ale spapala cosi, teraz nic, ani spievnkovo ani Fuha, knizkny uplne nic nepomaha. Mam velky strach o nu. Kladiem si stale otazku ci ju mam vyhladovat a rozje sa ved po par dnoch pochopi alebo co mam robit. Aby som u nej nevypestovala odpor k jedlu aj ked si myslim, ze po tolkom nuteni ju az aj monýno ma. Varene odmieta ulne, ale zacala odmietat aj ovocie a aj jogurty pije vecer iba kozie mlieko a to je vsetko. Moc sa o nu bojim.....
@miska1981 presne je to tak u nas... uz mam pocit ze sa mi robia v zaludku vredy, co sa len rozculujem, ako nechce jest a vymysla kraviny... ukazuje prstekom a blaboce stale ba ba ba ba... a ked jej nedam co chce, tak otoci hlavu a nechce uz nic... ja jej vsetko podam, ukazem co chce a aj tak nic nezje... teraz najnovsie vsetko hadze zo stolicky na zem... to ma uz vytoci a potom som zla... a mam od rana pokazeny kazdy den... dufam, ze to prejde... ale nasi mi hovoria, ze im to pripomina mna... tak zeby to boli geny? ... je fakt, ze ked som nedostala co som chcela, tak som prestala jest, si spominam...
@martinanet ahoj prosim ta ako ste dopadli, viem ze je to davno, ale mame to iste. Mala mi odlavila 1 narodeniny a akoby utako, co den jedla menej, az prestala.... placem dni a noci, place ked len do sedacky dam. Pritom jedla predtym pekne. Trva to uz tyzden, mam velky strach. Jeme uz pri tablete, aby sa nesuatredila a spapala aspon par lyzic. Domace nechce vobec, tak zje aspon kupovane, trosku, zacala mat aj riwdke stolice. Milovala kasu, nezje nic. Odvracia hlavicku. Prosim ako ste dopadli. Velmi mi pomozes. Ved ona ma az odpor. Bojim sa,ze som jej ho sposobila ja. Ze vkuse na nu tlacim. Ale bojim sa..... aj viac spinka. Ideme aj k mudr. Bojim sa moc. Prosim ozvi sa mi, dakujem
Ak máte tento problém určite nedávajte dieťa do stoličky s tím že a teraz budeš jesť 😅 pomedzi to ako sa hrá mu dávajte jest alebo si ho položte na jedálenský stôl na ktorom bude ovocie pečivo veci ktoré ho zabavia počas jedenia samo si vyberie co ho zaujíma a vtedy by som začala dávať len na prst nech dieťa ochutna a potom keď vidím ze je tak znova na prst takto to spraviť aspoň 5 krát a potom už z Lyzicky ak dieťa neotvara ústa a fakt vidieť ze nechce nesilit to ale ak ani neochutna a vymýšľa potrieť ústa nech aspoň tam zisti co to je

@kahlan1 - no len ako 5 mesacny uz mal cez osem kil... pokial visel len na prsniku, bol svet gombicka, odkedy som na neho vytasila lyzicku, je to des. Preto sa mi tych 9,4 zda velmi malo.
Navyse si myslim, ze ta vaha v konecnom dosledku neni rozhodujuca, ale neprestavajuce priberanie a nas maly je ako na hojdacke, schudne, priberie, zasa trocha schudne... budem mat srdce na mieste, ked doky porobi vsetky testy a potvrdi, ze je zdravy a len vymysla s jedlom. Kiez by to tak bolo.
Dnes papal celkom dobre, spapal kusok palacinky, kopu hrozna, asi polku nektarinky, tri kruzky bananu a dve lyzicky pudingu, normalne super na neho...