Štvorročný syn nič neje
Ahojte dievčatá!
Som zúfalá! napíšte mi niektorá,či ste niekoho takeho poznali,alebo stretli sa s tym.Moj maly do 1 roka jedol normalne aj príkrmy,potom dostal afty až do pažeráka a nemohol prehltat.Odvtedy si len vybera určite druhy.Napr. jogurt ked bol malý,alebo jablko,banan. Polievka a druhé jedlo vobec nič!!! Kupujem mu brumíky a veci tomu podobné,actimel,slneč. semienka,jablko,hruška a lupienky-asi sa mu žiada sol(viem,že je to nezdrave),jogurty vobec neje a miesto toho kupujem monte. Finančne je to pre mna už neúnosné-lebo to takto trvá už 3 roky.Už dva roky chodí do mš a do sáčku mu rano balím brumík,actimel,monte a kinder mliečny rez. Ešte zje aj určity druh cerealii z mliekom,inak nič. Ale včera mi riaditelka oznámila,že po prázdninách pokial nezačne pit aspon kakao,tak ho vezme len na doobedie. Skúšali sme všetci všetko možné,ale nejde to. On v podstate ešte ani polievku neochutnal a ani nič varene.Ked sme to do neho dostali jednu lyžičku na silu,začal vracat sliny,povedal,že to smrdí a odmietol už aj mlieko vo flaši,ktore mu robím na noc. Pediater povedal,že sa správne vyvíja a že to chce čas,lebo výšku,váhu má dobrú.Nespočetné množstvo sirupov na nechutenstvo mu predpísal a aj ja som volnopredajných kúpila. Teraz sa snažím vyhladat nejakeho psychiatra,lebo vrieska rano a nechce íst do mš,lebo ho nutia jest. Ešte v živote ani neochutnal chleba,alebo rožok alebo varenu stravu!!! stretli ste sa stým už ? prosím,poradte mi !!!! ja som skor zrela na psychiatra,už neviem ako nanho,je mi ho lúto a v noci plače a nespávam! som potom v práci unavená.Prosím pomôžte,alebo mi napíšte podobný prípad,ak taky poznáte..... dakujem Vám
@khailey Tak ste si ho po tych aftach naucili..tak mate.
Nedat blbosti. Cudujem sa,ze v skolke vobec toleruju,ze si nosi jedlo z domu. Ved treba mat speci povolenie,ak ma dieta nejaku alergiu ci intoleranciu...
Uplne chapem riaditelku,ze ti dala ultimatum. Mozno ti mala na zaciatok zakazat nosit mu tie sladke gebuziny.
On netrpi nechutenstvom,len vas vydiera jedlom. Treba mu nedat,musi sa naucit.
Nasa odmietala niekolko mesiacov jest, potom zacala,po prazdninach sa to zopakovalo, uz zas je aj tam. Pritom jedava doma normalne. Kebyze jej mam nosit nejake kraviny,tak tam nezacne jest nikdy.
Osobne si myslím ,že ak by mal ozaj ,,blok " z jedla ,tak nezje ani to ,,monte a spol" čo autorka písala ... Toto je podla mňa už len ,,vychcanost " dieťaťa ,lebo zistil ,že keď bude robiť ,,caviky " dostane len to ,čo chce ( 4 ročné dieťa si to už veľmi dobre uvedomí ) ...
Tiež nemám veľmi ,,jedakov " doma ,ale postupne som staršieho naučila jesť všetko ,čo uvarím ( nenaje sa síce bez rozprávky ,z čoho nie som nadšená ,ale som rada ,že sa naje bez vymýšľania ,že zje to či je to mu nechutí ...)
S mladším(1,,5r) ešte zatiaľ ,,bojujem " ,lebo on odmieta pečivo ( všetkého druhu ) ,ale zje mi mäso ,omáčky ,cestovinu ,zemiaky ,mliecne výrobky, ryžu aj ovocie ( v podstate všetko okrem pečiva ,takže to sa dá zniesť...)
Verím ,že časom možno začne aj pečivo jesť a ak nie tak nevadí ,ak všetko ostatné zje ...
@khailey v tomto pripade musim suhlasit s kockami, ktore ti to tu uz vsetko napisali. Proste nenechaj sa vydierat, nachystaj ranajky, obed, vecera...medzitym mozes nieco male na desiatu a olovrant (ale zdrave, ziadne sladkosti a neviem co vsetko). Pekne si sadni za stol a zacni jest. Ked odmietne jest, nechaj ho tak, ty sa pekne najedz a nic nekomentuj. Pusti ho od stola len mu povedz, ze papat bude az na obed. Toto zopakuj na obed, veceru ... ak nechodis do roboty, nedaj ho do skolky a vyhrad si na toto par dni ked sa tomu mozes venovat naplno. Ak chodis ja by som si zobrala 1-2 dni volna plus vikend a zamerala sa na to...
Ak odmietne jest, treba len dodrzat aby mal pitny rezim - moje deti piju cistu vodu, alebo cisty nesladeny caj. Na pitny rezim musis dbat! Pit musi...
U nas je to s jedenim na hojdacke, ale deti vedia ake su pravidla. Sadnu jedia, ak nechcu nenutim, ale alternativu nenukam a ani ziadnu nahradu. Varim to co maju radi, takze viem, ze ked nechcu tak vymyslaju. Taktiez NIKDY nepodmienujem, ze ked zjes toto, alebo toto dostanes toto alebo toto. Za jedlo odmenu neslubujem, vo forme sladkosti vobec. Ked sa sadnu za stol musia jest, ziadne hranie sa s jedlom a pod.netolerujeme. Ak vidim, ze sa s tym zabavaju tak im poviem, ze asi uz dopapali a mozu ist, postavim sa a beriem im tanier. Vacsinou zacnu opat jest. Nenutim ich, ze musia mat za 5 min zjedene, ale zasa vysedavat pri stole a hrat sa s jedlom tiez nemaju dovolene. Taktiez ich nenutim, aby cakali kym dojedia ostatni. Ked zjedli a chcu sa ist hrat tak mozu - maju 4 roky v tomto ich neobmedzujem.
Pocas olovrantu jedia bud ovocie, ktore mame doma vzdy nakrajane, alebo zeleninu - maly napr.lubi chrumkat mrkvu 🙂
Sladkosti mozu jest iba v stredu po skolke a cez vikend v jeden den aj to samozrejme rozumne mnozstvo. Toto uz ovladaju a respektuju, len si overuju aky je dnes den, aby nezabudli. Obcas ked v skolke niekto donesie sladkost lebo ma narodeniny/meniny tak im to dovolim zjest aj mimo tychto dni...
A apropo keby sa inak nedalo, tak ak by nejedli vobec napr.4 dni tak ich zoberiem do nemocnice, nechala by som sa hospitalizovat a nech im tecie vyziva do zily. Proste by som im vysvetlila, ze jedine takto vedia dostat vyzivu co potrebuju a ked nebudu papkat budu v nemocnici na infuzii... urcite by som ich zit na Brumikoch a neviem co vsetkom nenechala.
@khailey a len poznamka...obidve deti mali virusovu stomatitidu, ked su chore jeden ma afty a druhy herpesy. Sladkosti su posledna vec co by som im davala ked by mali taketo problemy, lebo cukor to len podporuje. ked su napriklad chore, tak taketo obmedzujeme uplne...
@mimcurik neviem kolko ma rokov, ale ked chodi do skolky tak predsa nejedavaju pri rozpravke!!! Z tohto som naozaj vzdy v soku ked ideme na dovolenku, deti kukaju do tabletu a rodicia ich krmia... No pomoc! Vypni rozpravku a bude...neboj par dni mozno bude strajkovat, ale potom ho to prejde... Potom sa vobec necudujem ucitelkam v skolke ked sa stazuju s akymi navykmi tam deti chodia ...na mna je toto asi velmi moderna a benevolentna doba...😲😲😲
Nečítala som všetko, ale malý je dobrý potvorák 🙂 Nedať mu jesť! Pud sebazáchovy je silnejší, čiže neumrie od hladu. Moje decká milujú sladké,nezakazujem, ale taktiež vedia, že musia zjesť aj to čo im naložím.
Kebyze ja davam synovi len sladkosti,tak tiez dokaze na nich frcat. Moj tiez nic nechcel jest uz od narodenia som mala problem,ale davala som mu nasilu aj ked sa pogrckal,ale inak to neslo a asi pochopil ze musi spapat co mu dam. Naj novsie na veceru zje malinko lebo si mysli ze mu o pol noci budem davat jest "lebo on chce ". Ako budem hnusna ale fakt mu potom uz nedam. A zacina to chapat. Deti su inteligentne skusaju ako tocit s nami len sa netreba dat.
A este jedna otazka " po tolkych sladkostiach nema pokazene zuby?"
@khailey
Ty si to možno neuvedomuješ, ale ozaj Ťa Tvoje dieťa citovo vydiera tými rečami, že radšej zomrie a ako ho nikto nemá rád... Príde mi to, že zo seba pred Tebou zámerne urobí chudáčika, aby dosiahol svoje... Ak chceš zmeniť jeho jedálniček, zrejme musíš začať zmenou u seba - ako tu už dievčatá spomínali - treba trpezlivo a s pokojom angličana trvať na určitých zásadách... On skôr či neskôr pochopí, kto je pánom situácie a prestane tvrdošijne odmietať normálne jedlo...
@liv1 @khailey zhodou okolností som dnes bola so synom u lekárky kvôli dutinám a vytiahla som aj problém s jedením. Môj syn teda zje aj varené, ale tiež strašne vymýšľa, pri rožku dokáže sedieť aj hodinu. Je prvák a 8 obedov z 10tich sa ani nedotkne. Ak má na desiatu rožok so šunkou, donesie nedotknuté domov. Tiež je strašne na sladké, jogurty len čokoládové a pod. Doktorka mi hneď vytlačila výmenný lístok pre psychológa, že pravdepodobne to má v hlávke tak nastavené. Zmerala výšku, váhu, vyrátala BMI. Hneď povedala úplne seknúť so sladkým, dávať malé porcie, nenútiť nasilu. On má aj nejaké nesladké varené jedlá rád (halušky, pirohy, špagety, knedľa, pečené kuracie stehná) - pre začiatok mám variť to čo má rád dokola. Ja si myslím, že ho musím "odcukriť", zvládnuť absťák po sladkom a idem ho objednať aj k psychologičke. Je bledý ako stena, príliš chudý a oproti rovesníkom čo poznám, aj slabý, podľa mňa. Takže my dnes začíname, držte nám palce... a ja držím palce tebe, khailey, nech to naše deťúrence zvládnu 🙂
Necitala som vsetky prispevky, ak by si ale sakla s brumikmi,montem, a vsetkymi tymi hovadinami tak mozno by nejedol den dva mozno tri ale potom by zjedol aj spenat alebo hocico co mu das na tanier. Lebo vsetky ty veci co mu davas su plne cukru,glukizoveho sirupu a palmoveho tuku pkus ineho sajrajtu a je jasne ze pitom ine nechce... Keby ma blok z jedla alebo nieco ine nezjedol by ani tieto hovadiny
@puklica13 aj mna lucka pobavila.
Ale tak su aj deti inak "vychovane". U nas sa sladkosti nedrzia. Kupi sa raz za cas nieco, bud si to podelia alebo zjedia naraz a potom uz zial nie je nic. Mozu zavijat kolko chcu. Kolac upecieme, keksy tiez, puding uvarime, jogurt je v chladnicke stale ale len biely, lekvar do neho aj chcu varim kazde leto atd.
A tu mrkvu ale este radsej olivy, syr a sunku by si vybrala v obchode nasa najmladsia hned. A aj to robi. Ked jej na oslave narodenin jedneho spoluziaka v skolke polozili na tanier kus kolaca, zacala vraj revat. Ona radsej obzuvala cely cas mrkvu a salatovu uhorku😂
@sense Ako hovoris. Dieta, ktore je len sladkosti nema dovod nato aby mu chybalo nejake normalne jedlo resp. aby chcelo teplu stravu. Riesenie je urcite obmedzit sladkosti a podobne veci ktore len na urcitu chvilu zaplnia dietatu zaludok a o hodinu je opat hladne.
Nasledne doporucujem pomaly ucit na normalnu zdravu stravu ved predsa dieta nemoze fungovat na sladkostiach..
dakujem všetkým za rady.... ale všetko dom už vyskušala..... dnes som volala psychiatrovi,vraj mam napisat na mail a povie,čo mam robit dalej....
ano,prečítala som všetko aj dobre a aj zle! tie zle su len take vydieranie,co som urobila zléé..... žial bohu,je to len okraj toho,čo nič nevedia...a nedozvedela som sa nič nove!!!!!! všetko,čo ste písali,som už skúsila. a stále nič! viem,že som slaboch a neviem vydržat,lebo poobede za mnou príde a pýta jest a ja mu dám všetko,o čo požiada,len aby niečo zjedol....
uť to trvá 3 roky a už sama nevládzem! viem ako sa vám to lahko povie ale je za tým všetkým daleko viac! tak asi naozaj bude trbe odborník!!! aj by som napisala viac,ale všimla som si,ake su niektore mamičky MRCHY a toto naozaj nepotrebujem!
A viete čo je zvláštne? že som vela detí naučila sama papat a to svoje nedokážem!
@khailey Tak ti nepomoze ziadny psycholog-teda tvojmu dietatu. Potrebujes ho ty!!!! Ty si vlastne nic nespravila a nevyskusala. Ked mu das poobede brumika,monte a neviem co este za sprostosti....
Vies co -tak ti treba a luto mi je tvojho syna. Pchas ho kravinami, za chvilu ho budes vlacitvpo lekaroch a preco? Lebo nevies spravit razny krok! Tebe kazda rada draha...."Prcek" s tebou zameta a robi si co chce a ty mu vyhovies. Kde ma otca?! Co by tebe aj jemu konecne povedal DOST! Nicis svojmu dietatu zdravie a stravovacie navyky len preto lebo si "dupne nozkou".....ale tvoja vec....
@khailey robila som s autistami a to je teda zahul s nimi aj co sa jedla tyka..a zaujimave je že v skole sa naucili jest vsetci a doma 90% nejedlo takmer nič..len svoje zabehnute jedla....rodicia zlyhavuju a nevdržia ten napor na psychiku...ale ti co vydrzali dosiahli velke uspechy u deti aj doma.
@khailey prepac. tvoje dieta oze byt sikovne, aj nadpriemerne inteligentne. ale mentalne v pohode nie je - ked povieze radsej zomrie, ako by mal jest.
skoda, ze situaciu riesis s psychologom(psychiatrom az teraz, ale klobuk dolu, ze si sa odhodlala.
moj ma dva roky a niekedy je tiez problem dostat do neho normalne jedlo. jemu je odmenou rozpravka na pc. tvoj ale s tebou uz kyve ako na povrazku ... pocuvaj rady lekara, aby si nevychovala maleho manipulatora ..

@khailey A este jedna vec-nepotrebujes ziadnych "odbornikov". Za chvilu uz budu niektori rodicia chodit k odbornikom s kazdym prdom dietata! Ano,tvoj syn je inteligentny-az tak,ze "prešťal" aj svojich rodicov-robia vsetko tak ako chce on a to ma len 4.😀😉