Štvorročný syn nič neje
Ahojte dievčatá!
Som zúfalá! napíšte mi niektorá,či ste niekoho takeho poznali,alebo stretli sa s tym.Moj maly do 1 roka jedol normalne aj príkrmy,potom dostal afty až do pažeráka a nemohol prehltat.Odvtedy si len vybera určite druhy.Napr. jogurt ked bol malý,alebo jablko,banan. Polievka a druhé jedlo vobec nič!!! Kupujem mu brumíky a veci tomu podobné,actimel,slneč. semienka,jablko,hruška a lupienky-asi sa mu žiada sol(viem,že je to nezdrave),jogurty vobec neje a miesto toho kupujem monte. Finančne je to pre mna už neúnosné-lebo to takto trvá už 3 roky.Už dva roky chodí do mš a do sáčku mu rano balím brumík,actimel,monte a kinder mliečny rez. Ešte zje aj určity druh cerealii z mliekom,inak nič. Ale včera mi riaditelka oznámila,že po prázdninách pokial nezačne pit aspon kakao,tak ho vezme len na doobedie. Skúšali sme všetci všetko možné,ale nejde to. On v podstate ešte ani polievku neochutnal a ani nič varene.Ked sme to do neho dostali jednu lyžičku na silu,začal vracat sliny,povedal,že to smrdí a odmietol už aj mlieko vo flaši,ktore mu robím na noc. Pediater povedal,že sa správne vyvíja a že to chce čas,lebo výšku,váhu má dobrú.Nespočetné množstvo sirupov na nechutenstvo mu predpísal a aj ja som volnopredajných kúpila. Teraz sa snažím vyhladat nejakeho psychiatra,lebo vrieska rano a nechce íst do mš,lebo ho nutia jest. Ešte v živote ani neochutnal chleba,alebo rožok alebo varenu stravu!!! stretli ste sa stým už ? prosím,poradte mi !!!! ja som skor zrela na psychiatra,už neviem ako nanho,je mi ho lúto a v noci plače a nespávam! som potom v práci unavená.Prosím pomôžte,alebo mi napíšte podobný prípad,ak taky poznáte..... dakujem Vám
@khailey a preco v noci plakava?som prekvapena, ze nie je anemicky
ale toto je na psychologa a neviem ako si to mohla vydrzat tolko rokov mne by to srdce nedalo tskto ho stravovat a som prekvapena kolke napisete, ze dieta dostava sladkost az po obede.Naco sladkosti??to je potrebne?
@eliska13 dezert nemusi byt hned sladkost a tiez nie rafinovany cukor. Dezert u nas je napr. aj jogurt s handmade lekvarom, vyslahany tvaroh s cerstvym ci mrazenym ovocim, doma uvareny puding, ovocny salat, upeceny kolac atd. nemusi to byt hned kupovany brumik, gumove cukriky, monte atd.
A tiez, nase deti, ked sa riadne najedia, tak chut na sladke uz ani nemaju.
Deti (ale aj dospely clovek) vymyslaju s maskrtami alen vtedy, ked sa riadne nenajedia.
Ja by som som v prvom rade zrusila balenie extra jedla do skoly. Ak dieta nema alergie, specialnu stravu a skolka stravu ponuka, tak nic trepat do skolky nebudem.
My zijeme v zahranici a co by som dala za to, keby aj tu bolo zauzivane, ze stravu poskytne skolka (skola uz ano). Kazdy vecer musim malej vymyslat, co jej nabalim, aby nemala kazdy den to iste. V Preschool je od 8-12:30. Ranajkuje o 7, 7.30 odchod, domov pridem niekedy az o pol druhej, podla zapchy atd. na brumiku a monte by fakt nevyzila. Deti su naucene od zavedenia prikrmov jest normalne, ziadne ustupky. Ano, skusaju, aj mala 19 mesacna uz vymyslala ale neustupim. Nechces, nemusis ale ine nedostanes.
Sladke patri k zivotu, ale nie je potrebne na prezitie. Sladke je aj ovocie, nemusi to byt hned cukrik.
Ako priklad doobednajsieho ejdalnicka 19 emsacnej dcery:
Ranajky su u nas väcsinou sladke (müsli obycajne s cerstvym ovocim, normalne mlieko, chlieb s maslom, lekvarom, medom atd). Ovocie je u nas na stole stale.
Skolka: dva okruzky chleba (celozrnny, cierny ) biely nekupujeme. Na zajtra natrete s Philadelphia plus platok kuracej sunky.
Biely jogurt, dve polievkove lyzice.
Platok Edam Ball syra.
180 ml obycajneho cerstveho mlieka (predavaju uz takto balene v malej flaske)
250 ml cistej vody (v skolke doplnia, ked vypije).
Mensi banan
V tupper nakrajane cerstve mango ca. stvrtka z celeho, jedna broskyna.
V dalsom tupper par pasikov salatovej uhorky, cervenej papriky, mrkyvy, 8 zelenych oliv, 5 ciernych oliv.
Rafinovane sladkosti nema nikdy nabalene,ako dezert bud nejaky muffin, co spolu upecieme, popripade nejaky suchy kolacik (napr kacie ocka, linecke cesto atd.). Dnes si ale napr vybrala len bylinkove celozrnne tycinky. Tie maju vsetci velmi radi, kupujeme ich dobre ze nie na tony.
A toto vsetko zje takmer do posledneho kuska. A je vysoka a chuda. Stale beha, lieta, je v pohybe.neviem si predstavit, keby bola nadopovana cely den len rafinovanym cukrom, aka naspeedovana vevericka by to bola😨
Skolka nema predpisy, co mozme ci nemozme detom nabalit. Videla som tam u deti uz fakt vselico, aj tych spominanych brumikov (tu Barnie).
A este musim dodat, obed je uz vareny, teply ale neskor, kedze doma hned "odpadne" a spi.
veceriame uz potom cela rodina spolu.
Pomedzi nemaskrti, obcas nejake ovocie, zeleninu, piju len vodu a mlieko, aj chalani. Mlieko je ale ako potraviny, nie len tak, na uhasenie smädu. na to mame vodu.
A takto su nauceni od mala. Ak dieta nema zdravotne problemy, je "nejedenie" len vymyslanie. Cim dhsie sa ustupuje, tym je to potom tazsie dat vsetko do normalu. Cize u nas sa neustupuje a tym sa nevytvori ani problem.
Tiez je dolezite, jest LEN za stolom a ked sa da, vsetci spolu. U ans cez tyzden zial len ranajky a vecere, obed skola, robota, s malou obedujem ja. AAAAAA zaiden rozpravky, zaidne hracky na stole, ziadne hranie, uz to tu niekto pisal. Teraz sa je, potom sa mozes hrat. S jedlom sa nebabre, nechces, nechutu, nemusis, ale une nedostanes. A ano, toto rozumie aj 1,5 rocne skvrna a nie to este 4 rocne dieta.
@khailey sorry. Ja som to ani nedocitala do konca...naco by jedol to co treba ked ty mu nabalis same hluposti,jasne ze radsej zje monte ako jogurt,kinder a podobne haluze. Pekne s tebou zameta..Ale ako si si naucila,tak mas! Ja viem ze nie kazde dieta je jedak a odmieta kadeco,ale aby aspon chlieb s maslom nezjedol alebo kuraci vyvar...proste aspon nieco "normalne".
@meluela aaaaale presvedčí. 4 deti, každé iné, vymyslacky tiez riadne, najstarší je doteraz jedna hrôza a to bude mat 11. Nejedol tyzden. Mal 6 rokov. Som povedala, ze ho odvezieme do nemocnice, tam si s ním uz dajú rady. Potom polepšovňa. Najskôr vysvetľovanie, či to je. Basa pre deti😱🙈este ďalšie dva dni vydržal truvovat. Potom doslova zozr...... aj tanier. Vtedy najmladší, dva roky, reval, ze sa mu ušla len jedna mrkva z polievky, lebo Carl "frisst". No či na to povedať.
Pil len cistu vodu. Nic iné nekupujeme. Potajomky nevyzieral, boli prázdniny,boli sme doma a ja som mala oči vsade😂
Ty si matka a ty mu musíš určiť hranice. Ešte nieje tak neskoro aby sa to nedalo zvládnuť, len potrebné je aby si ty vydržala. Keďže dieťa vie, že keď celé doobedie nič nezje a potom príde že bude jesť ale len brumíka a ty mu ho dáš, potom vie že vyhrá, a že bude vyhrávať vždy. Za tie 3 roky si si vybudoval slušnú závislosť na cukre a všetci vieme ako fungujú závislý ľudia. On proste tú sladkosť chce a urobí čokoľvek (tak ako feťák okradne kohokoľvek aby mal na dávku, tak tvoje dieťa využíva čo vie aby dostal sladké) A ty mu v tom len pomáhaš. V prvom rade si uvedom že ak to ty nezmeníš tak nikto, a tvoje dieťa má už teraz našliapnuté na milión zdravotných komplikácií. Ak ti následkom toho ochorie, potom budeš kde hľadať vinníka? To čo ty ho teraz naučíš to si ponesie ďalej.
Viem to lebo som si prešla niečim podobným, a vlastne stále nemám vyhrané. No máme dané jasné pravidlá a cez ne vlak nejde. U nás je proste sladké akoby "odmena" a ak nezjedia čo treba majú smolu. Presne viem čím si prechádzaš a tak aj viem kde treba začať, u seba. Ty nesmieš povoliť. Všetko vyhoď do popolnice a ponúkni mu len normálne jedlo. Bude ťa skúšať, bude zlý, jedovitý, bude sa vyhrážať.... no ty musíš byť silná a vydržať. Teraz to nechce nič iné len tvoju výdrž. Začiatky budú pekelné no ak vydržíš odmenou ti bude dieťa čo bude jesť, hoci možno nie všetko. No isto viac ako teraz.
Držím palce.
Baby mozem sa tu votriet? Moja mala ma sice len 16 mesiacov, ale mam pocit, ze smerujeme k niecomu podobnemu 😩
Ona je strasny "nejedak", uz ako babatko pila ovela menej mliecka ako deti v jej veku (trebars ked bola norma 150 ml, tak ona dala maximalne 100 ml, aj to nie vzdy).
Prikrmy som zavadzala postupne od zeleninky, obilnych kasi az po masko a ovocie a hned od prvych prikrmov to bola bieda biedna. Vzdy mi zjedla 2-3 lyzicky a koniec, dovidenia. Teraz uz ma fazu, ze z lyzicky odo mna nezje VOBEC NIC, automaticky na lyzicku otaca hlavu, ani nepozrie co na nej je.
Ja jej nedavam nic sladke, maximalne dostane 1x za den banan do rucky, to zje asi tretinu bananu ked je fakt hladna. Inak funguje na rozkoch, z varenej stravy lubi masove vyvary s cestovinami (hlavne kolienka, tie si vie strcit do pusy lebo mensia cestovina jej z rucok pada, lyzicku este poriadne nezvlada).
Miluje ryzovu a psenovu kasu, varim vo vode, neochucujem, pridavam len kokosovy olej.
Este raz-dvakrat do tyzdna spapa aj rybky, ked spravim lososa s ryzou, tak to si da. Sem tam na ranajky polku parku.
Ono takto- ked je fakt velmi hladna, tak ochutna takmer hocico, ale aj vtedy z toho zje uplnu mikro porciu. Vyslovene 10 zrniek ryze (ono jej to pada...), dve maska a uz uteka prec ako keby bola najedena na prasknutie.
A teraz proste tocim tych niekolko jedal, ktore lubi dookola, aby aspon nieco jedla a pribrala, lebo od septembra (!!!) mi pribrala len 300 gramov ☹
Velmi sa bojim, aby sme neskoncili na takom malom obmedzenom jedalnicku, ale ona sa krmit absolutne nenecha a ked pred nu dam jedlo, tak si da dvakrat do ust a zvysok s radostou rozsype po zemi...
Neviem co robit, pripada mi este malicka na to, aby som ju vydierala stylom "ked nezjes, dostanes az veceru".
Aha a este taky detail - stale je kojena a este par mesiacov by som kojit chcela. Vdaka za rady!
@iluviel nemyslim si ze patrite pod nejaky specialny pripad. 300 v tom veku nie je zas tak malo, deti v urcitom veku prestanu tak rychlo priberat a byva to okolo roka, ked uz aj viac vybehaju. Moj bol kojeny a nechcel prikrmy ziadne. Ziadne myslim ziadne. Bola som zufala uplne. Az mlady pan raz ochutnal nase jedlo a zrazu zacal nirmalne jest. No muselo to byt ochutene. Zrazu jedol spenatovu, brokolicovu, mrkvovu polievku atd. Ale teda len ak mohol jest sam. Jedlo bolo vsade, ale jedol. Niekto ma nazor ze nepustat pri jedle rozpravky. Ale ak ma niekto nejedaka a po mesiaci co hocico vyskusal, zapne aj tu rozpravku a ano, zrazu to funguje. Podla mna sa vam rozsiri jedalnicek aj ked prestanes kojit. A ak nemusis so sladkym vobec nezacinaj cim neskor tym lepsie 🙂.
Otvorila som tuto temu lebo mame podobny problem,moja maly bude mat v maji 5r,presli sme si uz viacerymi problemami s jedlom,tak odzaciatku,v 7mesiacoch ako sme zacali prikrmovat som prestala kojit,resp.maly odmietal,netahal,kusal ma,jedoval sa,nechcel.najhorsie bolo ze odmietal vsetky formy mlieka,kupila som vsetky dostupne sunary a nic,uz vtedy mi lekarka povedala ze mlieko aspon do 1,5r potrebuje.ale nepodarilo sa mi donho dostat☹ dalsi problem nastal v dvoch rokoch kedy uplne zacal odmietat varenu stravu kvoli comu sme chodili po lekaroch,lebo v takom veku sa mu to este nedalo vysvetlit a nevedeli sme ani dovod,robili mu rozne vysetrenia ale nanic mu neprisli,brali sme sirupy na chut do jedla aj b-vitamin,po par mesiacoch sa chvalabohu rozpapal papal polievocky,chlebik,pecivo,ryzu,masko,jablko...ale aj ked jedol mal obmedzeny okruh jedal,potom sa nam striedali obdobia kedy napr mu chutila iba ryza,iba polievka a atd...potom zasa toho viacej jedol a teraz mame zasa problemy,stale si pyta chlebik alebo rozky s maslom popr salamom,mohol by zit iba natom,co sa tyka varenej stravy stale by mohol plnenu papriku,cestoviny,domace cesnakove slimaciky a inak skoro vsetko odmieta,vcera som mu nalozila pecene masko a ryzu,masko zjedol ryzu nie,pritom donedavna pytal ryzu stale....tristvrte jedal ktore navarim odmieta absolutne,normalne ho napina nazvracanie ked mu skusam dat aspon lyzicku ochutnat pred usta...absolutne neznasa zemiaky,takisto ho uz od narodenia napinalo ked len zacitil banan,to iste jahody,maliny,pomaranc,mandarinka,vlastne neznasa vsetko ovocie okrem jablka,a zo zeleniny zje iba uhorku a cibulu,z rajciny sa skoro pozvracal.akurat minuly tyzden som to konzultovala s detskou doktorkou ktora ma dobre zjazdila,ze sice je pekne ze niektore jedla zje ale ze pecivo nemoze viac ako na ranajky,rozpravala mi o vyvazenej strave ale co tym chcem povedat je to ze povedala presne to iste co vy tu radite,chlebik dostane na ranajky a potom uz len varena strava,mam mu nalozit co navarim,polozit to pred neho a nechat to tak,ak to nezje za hodinu to mam vziat a na veceru mu to mam nalozit zasa,samozrejme medzitym nic ine jest nedavat,a povedala ze moze sa stat ze bude jedlo odmietat aj dva-tri dni ale ze to mam vydrzat a neustupit,ze od hladu neumrie. no a musim potvrdit ze sice nezjedol vsetko co som mu dala ale uz zjedol aj take co doteraz odmietal.chapem ze aj pre matku je to psychicky velmi narocne aj pre mna je najhorsie to ze stale neviem donho dostat to ovocie a zeleninu a viem ze vitaminy velmi potrebuje,takisto mame afty v ustach,dost velke a bolestive a aj preto odmietal jest lebo hovoril ze ked papa ho to boli,a este aby som nezabudla moj maly neje vobec ZIADNE sladkosti,vobec si ich nepyta ani mu ich nedavam,este stale mame napr vsetky sladkosti od mikulasa v linke,zato lubi velmi oriesky-kesu,pistacie.
este chcem dodat,ja neviem,nechapem preco to varene odmieta,nevydiera ma sladkostami ani nicim inym,mozno tym chlebom ale v tom neustupim,jednoducho mam dojem ze mu to doslova nechuti,kedze ho napina,na svoj vek je chudy a uz tretikrat ideme brat maltofer a to som si vzdy myslela ze najviac zeleza je v brokolici a vajciach a to prave lubi aj brokolicovu polievku aj vajicka natvrdo ☹ a este sa chcem spytat ci sa niekto stretol s podobnym problemom ze napr ked mu nalozim hlavne jedlo vyberie si iba cast z neho ktoru zje,ked zje maso nezje ryzu alebo opacne,nic neje spolu,zvlast zje aj chleba a zvlast salam
@lulatko11 sme na tomvelmi podobne :( teraz ma dcera take obdobie, ze celkom dobre jedava, ale stale zopar jedal dookola. Prestala jest ked mala 1,5 roka a so zapalom pluc sme boli v nemocnici. Dala som ju do skolky, ze snad ju potiahnu ostatne deti.. Tak prve tyzdne sedela v jedalni a drzala si usta, nezjedla za cely den vobec nic. Uz sa to lepsi, ale maso v skolke neexistuje, aj doma iba rezen alebo maso zakamuflovane v ryzi, obcas.. Konecne nejake dieta, ktore ma ako sladkost oriesky, pistacie .. U nas od malicka este slnecnicove semienka. Inak som si vsimla, ze po antibiotikach sa cele jej stravovanie obmedzi na minimum, najlepsie len mlieko. A zaciname zase od nuly, velmi pomaly kym sa opat rozje.
@igorfuxo my tak isto,akurat moj este nechodi do skolky,ide az od septembra tak uvidime,snad to pomoze,ked mame doma na prazdninach moje dve male sestry,vtedy si pekne k nim sadne aj k stolu,pozera co papaju a aj nieco ochutna,tak dufam ze to mu pomoze ☹ minule pod zamienkou vydierania co uz som bola zufala som mu vypla tv aj pc a kym nezje co som mu nalozila som mu povedala ze mu to nezapnem,tak rezen zjedol a snazil sa aj pyre ale normalne som videla ako ho je nasilu ako ho napina tak som mu to zobrala,zasa ked mu je to uplne protivne tak som sa nato nemohla pozerat nasilu,ale zjedol aspon rezen co dovtedy nechcel a s tym problem nemal to sa mi zdalo ze mu aj chutilo...a inak moj maly tiez ked je chory a ma napr antibiotika vtedy nejedava vobec,iba vela pije,az ked vysadime potom by zjedol aj mna ale tiez len v okruhu jedal ktore lubi,chvalabohu byva malokedy chory
@khailey prepac, ale zbytocne sa hnevas...ano niektore mamicky zareagovali prudko, ale naozaj jedalnicek tvojho syna je neskutocny a trva to uz nadmieru dlho. Aj ked nema teraz ziadne zdravotne problemy tie ho dobehnu a potom si to budes vsetko vycitat. Proste TY SI RODIC a si za neho ZODPOVEDNA. je potrebne, aby si sa ako rodic zacala aj spravat. Skus si kupit nejaku literaturu - napr. kniha Som rodic co s tym a pod. Tam sa okrem ineho dozvies aj nejake zasady rodicovstva. Proste kazde dieta funguje na PRAVIDLACH a tie su podstatne. Tie ale nastavujes ty a musis ich dodrziavat... proste nemozes sa po pol dni zlomit a dat mu co chce...takto to jednoducho nefunguje. Podla mna potrebujes pomoc skor psychologa a v prvom rade ho potrebujes ty a potom uz vies vplyvat na syna. Psychiater je v tomto kroku absolutne zbytocny (a prepac, ale psychiater, ktore mu mas napisat mail nie je pre mna odbornik). Ak uz takuto pomoc hladas, tak musis ist osobne. A nie hanba poziadat o pomoc...o to si tu aj ziadala, ano spustila sa na teba vlna ktritiky, ale na druhej strane ked opisujes co robis pre to, aby sa to zmenilo, tak je toho naozaj uboho-malo, lebo mas slabu volu a slabu vydrz. Mam 2 deti vo veku tvojho syna, takze vsetko riesim vzdy hned 2x krat a bez pravidiel, pevnej vole, odhodlania, vydrze ....a mozem ti tu napisat este vela dalsieho to jednoducho nejde...
@yanni s tym stolovanim je to u nas podobne ...tusim ja som to pisala. U nas vymena jedla za sladkosti nefunguje a poziadala som aj rodicov, aby takto deti nemotivovali...proste zjes to a potom dostanes sladkosti nemame. Na sladkosti mame tiez pravidla, lebo uplny zakaz tiez nie je dobra vec.
@liv1
@igorfuxo
@lulatko11 Co sa tyka jedenia u deti, podla mna je uplne normalne, ze sa im to strieda a raz sa nevedia dojest a potom strajkuju. Moje to tak maju bezne, plus mam jedno dieta co ma 4 roky, 96 cm a ledva 14 kg aj s topankami na nohe 😀 Donedavna musel postupit seriu testov, aby sa potvrdilo, ze je zdravy, lebo nasa pediatricka je z toho na prasky, ze je taky chudy. Teraz nas uz len caka len test na celiakiu (odber z crievka), ale verim, ze aj to dopadne dobre. Ked sme kvoli testom lezali v nemocke tak primara skoro vykotilo ked videl co zjedol 😉 Od urciteho momentu som absolutne prestala riesit, ze je taky chudy a pod. Takze aj to nastavanie v hlave je dolezite!
My sme zaviedli spolocne stolovanie na ktorom trvame. Veceru (nieco male) vzdy jedavame spolu, teraz uz pomahaju aj s pripravou. Cez den su uz v skolke, takze jedia tam. Pocas vikendu ranajky, obed, vecera sadame spolu k stolu a jeme spolocne ako rodina. Raz za cca mesiac si doprajeme cez vikend ranajky do postele, popr.mozno raz za pol roka ranajky pred telkou. U nas sa medzi jedlom podava len ovocie popr.zelenina, ktora je pre ne dostupna a mozu si ju kedykolvek zobrat. Teraz uz mozu aj tie spominane semiacka. Ziadne chrumky, keksiky, brumiky a neviem co vsetko vidim na ihriskach u nas nie je. Dokrmovanie mimo tohto casu nemame. Proste od malicka sme ich ucili, teraz sa jeme a mate jest. Ked nie tak dalsie jedlo bude az v ten dalsi cas. Ziadne nahananie po dome, jedenie mimo cas, doprosovanie, ustupky a pod. Jasne nerobili sme to hned od zavedenia prikrmov, ale ked mali viac ako 1,5 roka tak sme zacali. Podla mna pre take male dieta ked zje napr.iba par keksov tak ho to nasyti na celkom dlhy cas dopredu a potom moze mat problem s dalsim jedlom.
Tiez ideme detom prikladom a ako som pisala, jedavame s nimi spolu. Ziadne jedenie pred Tv a pod.nerobime ani my. S ovocia/zeleniny co je vzdy doma nachystane jeme aj my, aby nas videli. Na stole pri kazdom jedle mame velku misu zeleninoveho salatu - ranajky, obed, vecera.
@lulatko11 no urcite pozeranie TV a neviem co je pre mna zasadne NIE! To napinanie na vracanie poznam, moja mala ak by si ju nutila sa aj povracia a este okom pozera ci ju sledujes 😉 Takze ako som pisala, ideme jest, vidim, ze sa hra s jedlom tak sa opytam ci uz dojedli a mozem to zobrat. Ak neodpovedaju postavim sa a beriem tanier a posielam ich od stola nech sa idu hrat. Vacsinou zacnu jacat, ze chcu jest a dostanu jedlo naspat, ale iba raz. Ak sa opat zacne s tym hrat, beriem az uz nevratim. Ked potom za hodinu pride, ze je hladne tak ponuknem iba vodu a poviem, ze budu jest az ked bude opat jest. Nic im medzi tym nedam...a ani to ovocie a ani oriesky. Mozu len vodu. Vacsinou s dalsim jedlom uz problem nie a presne ako ti radila pediatricka co nezjedli na obed dostali na veceru. Deti si teraz pestuju chute, takze to, ze maju obmedzeny jedalnicek je bezne. Dolezite je, aby si sa snazila jednotlive veci v strave vyvazit. Napr. ak nema rad maso, skus strukoviny. Moje deti nelubia riedke polievky a tak varim huste. Jeden zboznuje zemiaky, druhy ryzu. Bezne jedia omacku napr.s chlebom. Vzdy sa ich vsak snazim presvedcit, aby zo vsetkeho co je na stole aspon ochutnali - 2-3 lyzicky su pre mna dost a potom mozu dojest co maju radi. Mam doma odstavovac, takze mam vyhodu, lebo aj moj maly ma obmedzene poziadavky na ovocie a zeleninu. Ja im vsak kadeco odstavim, nalejem na tajnasa do flase, ktora je po dzuse z obchodu a vypiju bez mihnutia oka...
No ja varim dost alternativne, takze moje su zvyknute aj na kuskus, ryzovy nakyp z bulguru, psenove sisky, celozrnne palacinky, sosovicove fasirky, domaca granola a pod. Napr.do jogurtu im pridavam chia semiacka a pod...
@igorfuxo skus namiesto masa strukoviny...maju podobny obsah ako maso a su este zdravsie. Daju sa pripravit na milion sposobov... A to po atb.poznam velmi dobre, ale to beriem, ze su chore a vtedy ide rezim a pravidla bokom....
Takze my sme mrchy, to, ze ty si slaba a nechas sa vydierat dietatom, to je ok. A nas psychiatra, co mu staci email? no tak to uz je len "riesenie". Chuda dieta, ty nic nezmenis a jemu budes nadalej nicit travenie a akurat k tomu pridas lieky
@lenka_21 velmi sa mi paci ako to u vas funguje, klobuk dole. U nas presny opak. Je sa takmer kdekolvek (teda.. toto sme obmedzili na obyvacku tam mame jedalensky stol), kedykolvek, raz jeden raz druhy pomedzi hlavne jedla kadeco (tym ale myslim aj ovocie aj zeleninu aj keksik atd. A to je chyba. Teraz si trochu vsimam ze ako maly bude mat o mesiac tri roky, ze je to s tym stolovanim o nieco lepsie a dufam ze sa mi podari este tieto navyky napravit. Ale vela inspiracii ste tu priniesli niektore kocky 😊
@liv1 vies ono nie vsetky tie pravidla "starej" doby boli zle... Podla mna teraz mame prave viac casu vdaka roznym technickym vymozenostiam. Detom sa vieme viac venovat, lebo si volny cas vieme zariadit podla seba, ale na druhej strane sme podstatne viac benevoletni a to tiez nie je vzdy dobre. Treba najst ten spravny kompromis. Niekedy ked okolo seba pocuvam tak nestiham otvarat oci. Je vsak pravda, ze u nas dost funguje rezim, mame pravidla, ktore vsetci clenovia rodiny ovladaju a su s nimi ako tak stotozneni (samozrejme my s muzom najviac 😀 :wink a zvysku rodiny nic ine nezostava.
Napr. dospely syn si predstavuje, ze uz ma narok na vlastne pravidla, lenze kym zije pod nasou strechou, platim za neho ucty tak bude to musiet byt tak ako si to zelame my. Ak sa mu nepaci nech sa paci, dvere su otvorene moze sa postavit na vlastne nohy... Pekne krasne teda rano cez vikend s nami tiez stoluje (ziadne vyspavanie do obeda a pod.), vecere ak mu to skola umoznuje tak jedava tiez s nami... Ziadne zjem nieco za TV...chces jest na to je stol, sadni si a najedz sa... Ziadny mama servis nepozna... ked treba navari, vyperie, odlozi veci, dokonca zvlada aj zehlit...🙂
@lulatko11 moja tiez mavala obdobia ked zjedla maso a zeleninu a nezjedla prilohu, alebo zjedla zeleninu a prilohu a nezjedla maso, alebo zjedla len zeleninu.... u nas plati zasada ak nieco nechce nemusi zjest vsetko, uprimne ani ja nezjem vsetko, ale na jedlo sa nehovori fuuuj ani ble ...a nieco zjest z toho taniera musi, vzdy ma maso, zeleninu a prilohu....a v poslednej dobe maso uplne bojkotuje co prv jej nerobilo problem zjest steak, lososa, kura, hocico hlavne ze to bolo maso....ale ochutnat musi ...ak nezje nic z taniera tak hold ma smolu ine nebude, ked je hladna zabudne ze aj nieco nemala rada... a veci ako zemiakove pyre, ci vajce uz neriesim lebo viem ze to nezje, ani maslo... ma siroky repertoar toho co zje, takisto mi nezje kolac, puding, palacinky a podobne...
u nas sa ranajky, obed a vecera pred televizorom nejedia, takisto nechodim za nou s jedlom, ak odide od stola dojedla ....
a oblubene jedla ma aj moja, take cestoviny so salatovou omackou by mohla jest nonstop a este rajciny a vlaske orechy ale nepohrdne ani mandlami
@moni244 aj u nas tak , a je mi jasne ze to ma zo skolky lebo od nas to nemohla pocut kedze my tak doma nevypravame, ja som jej povedala /neviem ci v tej malej hlavke pochopila/ ze na jedlo sa fujj nehovori ze je vela deti co nemaju co jest a su hladne,... chvilu bolo ok. potom na nieco zas ze fuj, tak jej vravim , nechces nejedz mozes ist, vzala a bolo viac to tiez nepovedala...lebo tiez sla spat hladna... a ked si pytala v posteli jest ze je hladna vravim povedala si ze je fuj tak ine nie je ...odvtedy povie maximalne, nemam rada, al. nechuti mi ...
@khailey Ahoj. Pozri si túto epizódu anglickej suernanny Jo Frost - v tejto časti bol 3ročný chlapec, čo nič nejedol, mal už aj zdrav. problémy- nedostatok železa.
Musíš mať len pevné nervy. Ty si rodič, ty máš autoritu, ty určuješ, čo sa bude jesť a kedy. Problém je na oboch stranách, nielen na synovej, ale na tvojej, lebo si pristúpila na jeho hru a došlo to do obludných rozmerov. Čím skôr to vyrieši, tým lepšie, lebo toto môže mať následky aj zdravotné, aj psychologické, lebo teraz si vynútil, že od rána do večera je len sladkosti (kto by nechcel? Ja keby môžem, celý deň jem len kinder bueno, mňam!), ale čo bude o 5, 10 rokov? Čo si vynúti ďalšie? Môžu to byť videohry- môžeš plakať, že syn od rána do večera hrá hry a ty s tým nemôžeš robiť nič, lebo on plače a má záchvaty, keď nehrá. No ale na to si tu ty, aby si stanovila hranice. Tiež odporúčam psychológa, lebo si myslím, že aj ty budeš potrebovať psychickú podporu a dohľad, aby si neprestávala a snažila sa ďalej, aby si to nevzdala po dvoch dňoch...Veľa sily prajem.
@lulatko11 takto si predstavujem, keď sa niekto snaží a robí, čo treba.. nie ako zakladateľka témy, akosi som u nej nepostrehla tú jej snahu zmeniť strav.návyky syna... no u teba klobúk dole, tak to má byť..a myslím, že každý rodič, ktorému záleží na svojom dieťati a jeho budúcnosti, dokáže strpieť pár jeho slzičiek.. táto téma ma zdvihla zo stoličky, keď som to začínala čítať...všetko je to o tom, ako si naučíš, tak máš... u nás sa nevstáva od stola, kým nie je zjedené, a to mám troch škôlkarov...jasné, môžu sa vyjadriť, či majú dané jedlo radi alebo nie, ale to je tak všetko a oni to vedia... na vetu- Mne to nechutí.. je moja odpoveď -nemusí ti to chutiť, ale všetko treba zjesť, tvoje telo to potrebuje, tak zaň nerozhoduj 🙂 koľkokrát sa spolu bavíme o tom, ako ľudské telo funguje, čo sú vitamíny, ako sa zacelí rana, čo sa deje, keď sme chorí...všetko sedliackym rozumom vysvetlené, deti-i keď sú deti-milujú logiku, teda systém, vysvetlenie...potom je s nimi oveľa ľahšia komunikácia... mne deti niečo vedia zjesť niekedy len práve preto, že treba, počula som ich rozprávať medzi sebou, keď ma nevideli... rodič je od toho, aby dieťa usmernil.. ja ako dospelý človek si radšej vyberiem kyslý jogurt, ktorý je pre mňa zdravý, ako monte, ktoré by mi chutilo isto omnoho viac, ale viem, že nepotrebujem priberať a hádzať do seba zbytočné cukry..dieťa to nevie posúdiť, preto sme tu my a máme mu to ukázať, čo je vhodné a čo nie..zaráža ma, že počas troch rokov si nespomenula žiadne, hoci malé úspechy...teda nepostrehla som...a prepáč, ale myslím, že práve tie by boli dôkazom, že skutočne skúšaš a robíš, čo je potrebné...
@iluviel Ahoj. Ani moji nejedia vsetko, kazdy ma svoje viac a menej oblubene jedla. Napr mladsieho ani nemozem nutit aby zjedol co nema rad lebo on je schopny vyvratit zaludok aj to co jedol vcera. Ale postupne zacina vsetko.Bud rada ze ti papa aspon par jedal a toc ich dookola, nevadi. Postupne pridavat nove a ine chute. Sladke zemiaky si skusala? Dolezite ze papa varene a ak kojis tak pohoda. Len nenukaj sladke. Deticky potrebuju lasku a samozrejme pravidla. Drzim palce
@khailey No precitala som si tvoje odpovede..a mam dost. Robis si to sama.
Naco maleho ides hned strkat psychologovi. On ma chodit psychologovi koli tvojej neschopnosti??
Sama pises, ze poobede pride za tebou a das mu vsetko co si vypyta. Nemam slov...
On neumre ked bude aj den dva hladovat. Vysvetli mu, ze ked sa nenaje pojde do nemocnice. A aj tam chodte, keby mu absentoval pud sebazachovy a necha sa vyhladovat 3 dni. Tam ho poriesia, co sa bojis. Ten hlad by mu viac prospel ako to co do neho pchas...
Ale v prvom rade chod k psychologovi ty, lebo si to ty kto ho tym v slabosti krmi.