icon

Štvorročný syn nič neje

khailey
22. feb 2017

Ahojte dievčatá!
Som zúfalá! napíšte mi niektorá,či ste niekoho takeho poznali,alebo stretli sa s tym.Moj maly do 1 roka jedol normalne aj príkrmy,potom dostal afty až do pažeráka a nemohol prehltat.Odvtedy si len vybera určite druhy.Napr. jogurt ked bol malý,alebo jablko,banan. Polievka a druhé jedlo vobec nič!!! Kupujem mu brumíky a veci tomu podobné,actimel,slneč. semienka,jablko,hruška a lupienky-asi sa mu žiada sol(viem,že je to nezdrave),jogurty vobec neje a miesto toho kupujem monte. Finančne je to pre mna už neúnosné-lebo to takto trvá už 3 roky.Už dva roky chodí do mš a do sáčku mu rano balím brumík,actimel,monte a kinder mliečny rez. Ešte zje aj určity druh cerealii z mliekom,inak nič. Ale včera mi riaditelka oznámila,že po prázdninách pokial nezačne pit aspon kakao,tak ho vezme len na doobedie. Skúšali sme všetci všetko možné,ale nejde to. On v podstate ešte ani polievku neochutnal a ani nič varene.Ked sme to do neho dostali jednu lyžičku na silu,začal vracat sliny,povedal,že to smrdí a odmietol už aj mlieko vo flaši,ktore mu robím na noc. Pediater povedal,že sa správne vyvíja a že to chce čas,lebo výšku,váhu má dobrú.Nespočetné množstvo sirupov na nechutenstvo mu predpísal a aj ja som volnopredajných kúpila. Teraz sa snažím vyhladat nejakeho psychiatra,lebo vrieska rano a nechce íst do mš,lebo ho nutia jest. Ešte v živote ani neochutnal chleba,alebo rožok alebo varenu stravu!!! stretli ste sa stým už ? prosím,poradte mi !!!! ja som skor zrela na psychiatra,už neviem ako nanho,je mi ho lúto a v noci plače a nespávam! som potom v práci unavená.Prosím pomôžte,alebo mi napíšte podobný prípad,ak taky poznáte..... dakujem Vám

Strana
z5
yanni
22. feb 2017

Brumik, monte, Kinder mliecny rez? To akoze kazdy den a len toto? No sa ti necudujem, ze ti nechce jest.
Ak je inak zdravy, tak zmen myslenie ty. Normalne navar, chces, nechces, nemusis jest, ale ine nebude. Ani brumik, ani actimel, ani mlieko do flasi (4 rocny?????).
Decko ti len vymysla. A ked ti takto vymysla a brnka po nose uz 3!!!!! roky, no budes to mat tazke naucit ho niecomu inemu.
U nas boli tiez uz take "vymyslackay". Ale dobre, ved nemusis jest ale ine nedostanes. A po par dnoch im aj chlieb bol dobry, aj polievka aj zemiaky. Haha, blba nie som. Decka, ked sa nechaju, vedia velmi dobre, ako mozu s rodicmi tocit.

Takze moja rada, zrus brumikov, actimel a podobne "hruzy", navar polievku, ked zje normalnu prciu, moze mat aj dezert ale inak si moze piskat. 4 rocne dieta nie je babo, co zacina s tuhou stavou.

shia
22. feb 2017

ja som sa tiez zhrozila ked som citala ze je brumikov, kinder mleicny rez-..ved to su len sladkosti, ktore sa maju dostat az po jedle ako odmena = maskrtam, nezje jedlo - nebude ani sladkost. bodka. Nasa tiez zle papa, tiez malo a vybera, ale vie ze jej nedovolim schrumat cokoladu ak aspon neochutna 3 lyzticky polievky.

persica
Odpoveď bola odstránená
tarvika
22. feb 2017

suhlasim, zrus tie sladkosti, ak nechce jest nenut, daj na stol aspon ovocie a moze si dat ak je hladny. dovecera alebo za apr dni vyhladne a zje aspon nieco. ja mam podobny problem a veru sladkosti som uplne zrusila, zeleninu sice zje malokedy, ale je aspon rozok s maslom a medom, kakao, polievky, cisty biely jogurt, zemiaky, ryzu a cestoviny, nejake ovocie. je to hroza ale aspon nieco.

dominika6
22. feb 2017

@khailey tvoju stravu pre dieťa je zbytočné komentovať,lebo takú desiatu by som nedala ani mojim 11 a 13 deťom..sladkosti? to s kde vyčítala v akej múdrej knihe?

moni244
22. feb 2017

No dobry zaklad si mu dala, ako to, ze neochutnal varenu stravu? To ako si mu zavadzala prikrmy? Zrusit sladke, monte, mlieko vo flasi, hladom neumrie, mozno bude bojkovat jedlo par dni, ale zacne jest, aj moja to skusala, ze nechce jest, nechce a o hodinu skusala, ze chce jogurt, smola, dostala az dalsi chod, skusila to este par krat a pochopila, ze bud bude hladna, alebo zjez co jej dam na tanier

tarvika
22. feb 2017

a urcite im zakaz v skolke ho nutit jest. nech neje aj cely den ked nie je hladny. ked vyhladne, zje aspon ovocie alebo suchy chlieb.

fatimuska
22. feb 2017

Kamoska mala presne take dieťa ako Ty,jedol nieco viac ale.jeho jedalnicek boli sladkosti,fazulova polievka a špagety len isty druh,len jedna znacka atd,a to iz mal 13 rokov,od vtedy bol asi iz 3 x na protidrogovom a neviemco všetko,mal všetko,nevedela si s nim rady od malička,necítila ho zmenit stravovacie návyky,nebola dost silná,vhlapec ma.18,neustále je v nejakych proti drogových zariadeniach,netvrdím,ze preto lebo vymýšľal z jedlom,ale vedel že ma moc,yak ju patricne využíval

fatimuska
22. feb 2017

@khailey boli sme.kamosky,sem tam som kej ho strazila,zakaždým musela zabalit tie jeho druhy potravin,ine nejedol,to aj do škôlky,školy,nehrozilo take nieco ako tabor atd,umrel by tam hladom,ak doma nič sladké nenasiel,zjedol.jek cukor,granko,bral peniaze a siel si kupit,Tvoj ma.este len 4,nedopust aby to tak daleho zaslo,par rokov bezal dok.gm na spektre alebo stanici tomu podobnej presne.o detoch a dospievajucich ze napr.jeden jedol cely zivot len lupienky,alebo len to vo malo zelenu fsrbu,bola to cela séria o poruchach v stravovani a dopadu na organizmus,skus pohľadať

fatimuska
22. feb 2017

A ešte ak môžem,dieťa vie ako rodicovi zalezi na tom co je,kolko zje,atd,niekyore cez jedlo vydieraju,ale asi ten Tvoj zistil ze co mu najviac chutí,skoro všetko sladké a jasné ze ostatné mu príde nechutné,bude to tvrdý a náročný boj,ale čím.skôr začneš,tým.lepšie,veľa sil prajem

mimcurik
22. feb 2017

,,brumik ,actimel,monte a kinder mliecny rez ?,, Prepac ,ale sa cudujes ,ze vymysla ? Tie sladkosti ho tak zasytia,ze je logicke ,ze nechce jest ...ved preco by aj ,ked si dupne a maminka povoli ... neverim ,ze nejaky pediater by toto odobril ,ze ,,treba pockat a dobre,ze aspon toto vam zje " 🙄 Ano ,moji tiez dostanu monte a vsetko ,co spominas ,ale nikdy nie viac ako jednu sladkost tohto druhu za den a popravde nie kazdy den im to davam ... ked im nechcem dat ,jednoducho poviem nemame a hotovo ! chvilu porevu ,potrucuju alebo hned im najdem inu zabavu a zabudnu -ak napr. im varim sladke jedlo ( palacinky ,buchty ,ci nieco podobne ,tak sladkost uz nedostanu ) ....Nechce jest nieco ??? V poriadku ,nejedz ... Ty prides hladny!!!
... a cuduj sa svete ,ked nic ine nedostane ,zje i spenat i zemiaky ,aj polievku , aj takmer vsetko ,co mu navarim... bez nutenia ,celkom dobrovolne (hlad je hlad ) ....a ver tomu ,že majú dni ,že vymyslaju ,ale ,,nenadzam" ich sladkostami s ospravedlnením ,,ved aspon nieco zjedia " .

jana_eyre
22. feb 2017

Mne je vzdy troska smiesno - prosim neuraz sa, ked je nazov temy " dieta nic neje" a v popise je, "davam mu brumikov, sladkosti a lupienky"..

To je nic? Skus si dat cokoladu a cakaj aku chut budes mat na zeleninovu polievku.. 😂

Ja nie som nejaka biomatka ci ako sa im to vravi, moje deti dostavaju aj bielu muku aj sladkosti, ale nemaju problem s nicim (iba s rychlostou, u nas ma hlavne syn na jedlo kopu casu a riesi vsetko mozne aj ked je hladny, takze mu susta treba pripominat)

je tomu tak preto, lebo sladkosti i davkujem vo vhodnom case a primerane k ich veku (cize napr. na desiatu ked zjedia jablko dostanu keks,alebo cukrik)

nejedia blbosti pomedzi jedla, nepiju sladke zbrndy iba vodu.. Ale ano, podla mojej svagrinej som krkavcia mat, lebo im nedoprajem 😈 (aano, ked maju na oslave dovolene jest hluposti, nevedia sa zastavit.. To ale neznamena, ze im zacnem blbosti davat, radsej nech to jedia par krat do roka a je im potom zle - aspon si to zapamataju - ako stale..)

Takze ak chces aby zmenil stravovacie navyky,zmen mu ich ty - nedavaj mu jest blbosti, ale trvaj na tom aby jedol normalne a zdrave veci.. Ty si rodic - on je dieta..

khailey
autor
22. feb 2017

dievčata,viem že som spravila chybu ale som vdačna ked aspon niečo zje. A nepotrebujem tu rady a výčitky ako ma súdit! chcela som len podobne prípady či existuje ešte nejake dieta čo odmieta aj suchy chleba .... alebo vodu z polievky. Vaše výčitky mi nepomožu !!!!!!!! každy robíme chyby a ked niekto žiada o pomoc,tak sa snažím pomoct a nevyčítam a nekarhám! lebo ja sama viem,ako to je. Ja som mu nedala 3 dni nic,ani mlieko večer do flaše a skončili sme dehydrovaný ! urobil si prych. blok a odmietal sa napiť aj vody....

eliste
22. feb 2017

Konstatovanie typu "ako si si naucila, tak mas" ti nepomoze, tak treba nieco vymysliet. kazde jedno dieta vyskusa na rodicov, ze toto papame a toto nepapame. ty si mu na to skocila a naucila si si dieta na cukor a sol. toto sa neda riesit inak ako utnut a zacat sa stravovat normalne. vyhod sladkosti z baraku, zakaz to kupovat starym rodicom aj navstevam (nasi vedia, ze maju nosit ovocie). navar slusne jedlo, pekne prestri na stol, sadnite si cela rodina spolocne. nenut ho jest, len mu vysvetli, ze ide sa papat toto a ze ked si neprosi nic ine nedostane. (teraz ma este napadlo, mne maly strasne rad pomaha s varenim, skus krpca zapojit, nech donesie, vysype, pomiesa ... a pomedzi to vytiahni malu lyzicku a spolu ochutnavajte, ci uz je dobre, alebo este treba nieco prisypat ...) nie je zvyknuty na nic okrem cukru a soli, chut si bude musiet nanovo vypestovat. hllavne sa obrn pevnymi nervami a netlac na neho. teraz zijes v nervoch z toho, ze sa ide jest. jedlo ale nema byt dovod na stres, ale na radost. proste ked nechce, nech neje. v nasich zemepisnych sirkach este od hladu ziadne normalne dieta dobrovolne neumrelo 🙂 tri krat denne sa spolu posadte za stol, ty v klude zjedz svoju porciu. .on ked uvidi, ze ty si v klude a papas a nenutis jest jeho tak sa mozno chyti sam. ked nezje v klude sa ho opytaj ci este bude, ked nie, tak odprac zo stola a vyriesene. ziadne brumiky, ziadne actimely ... nechaj niekde v jeho dosahu ovocie, aby ked bol hladny mohol sa obsluzit sam. (mozno ked ho prestanete vsetci pozorovat, bude kludnejsi a skor nieco zje) neverim tomu, ze vydrzi nejest viacej ako dva dni 🙂 sice bude vresk na zaciatku, ale bud v klude, poriadne zhlboka dychaj a on raz pride na to, ze to uz inak nebude. povedz o tom aj v skolke, aby ucitelky vedeli, ze zacinate nanovo. ludia robia chyby, tiez si urobila ... uz o tom vies a chces s tym nieco robit, co je super 🙂 tak drzim palce, prajem pevne nervy a daj vediet ako ste dopadli 🙂 (a ano, poznam take dieta, mali sme v skole druhaka, ktory jedol iba cistu bielu ryzu s grankom, ciste spagety s grankom a pistaciove orechy, ziadne ovocie, ziadna zelenina, ziadne maso, ziadny chlieb, iba tieto tri jedla dokola ... dieta podvyzivene, vyskovo aj vahovo pod normal ostatnych rovesnikov, problemy s imunitou ...)

hivanik
22. feb 2017

@khailey.............. hladaj pomoc u odbornika a nie na MK. Ma zle stravovacie navyky.

liv1
22. feb 2017

@khailey nevsimaj si tu blbe komenty, ked neboli v takej situacii netusia. Teraz hlboky nadych, a prosim dobre si precitaj co ti napisem. Potrebujete uz pomoc obaja. Tym nemyslim psychiatra, to by bola uuuplne posledna moznost. Myslim psychologa, pre teba aj pre neho. Nie jedno sedenie, ale niekolko sedeni, pracovat na tom krok po kroku. Dokazu zazraky ver mi. Suhlasim s tym ze dat mu lupienky a len sladke to nie je riesenie prave naopak. Poznam dieta (ma 9 rokov) co nechce nic jest, kakavko a mlieko pije doteraz. Ale to je iny pripad. Vy obaja potrebujete do vasho zivota pohodu, pri strese a pod natlakom ti dieta jest duplom nebude. Na tvojom mieste by som dnes zodvihla telefon, nasla dobreho psychologa a hned sa objednala. Drzim palce 😉

froschka
22. feb 2017

Maly je presladeny a ten cukor v nom vyvolava zavislost. proste ked nedostane svoju davku glukozy tak sa bude plieskat o zem...on nie je na vine, ale vypestovali ste si velmi nezdravy rezim. Tiez by som sa nehanbila ist za odbornikom, ale budes musie byt silna. Takto nema ziadne mineraly a vitaminy, vsetko su len prazdne kalorie a neskor sa to moze vypomstit, bude casto chory a moze dostat aj cukrovku. ja by som ho tyzden nedala do skolky a zacala by som postupne doma ale spravny postup ti povie psycholog aby si nic nepokazila alebo nezhorsila este. drzim palce

jana_eyre
22. feb 2017

@khailey ano existuje a poznam ich hned niekolko, kazde prijima same hluposti, cize ziadne co poznam neje len tak, ale pre pricinu toho ze rodicia to prehnali s davanim sladkosti a slanosti.. Ale nic ine ako prestat s hlupostami, vydrzat jeho nejedenie a byt striktny neexistuje.. (ak sa ma nejaka kamaratka spyta ako je mozne ze moje deti jedia, poviem im tiez uprimne.. Ale kazda ma dovod, ze su radi ze aspon nieco ich deti jedia.. Cize sa vzdaju len preto aby dieta nekricalo.. Ja drzim krik vzdy, som z toho aj kolko krat smutna, ale nenecham aby mi moje dieta skakalo po hlave.. Lebo aj u nas su situacie, ked by chceli dosiahnut nieco co nie je dobre.. Ale ked si o niecom myslim, ze nie je dobre, neustupujem aj za cenu ze ma deti chvilu neznasaju)

Ja ta nesudim ani neurazam, napisala som len pricinu preco tvoje dieta neje normalne veci (nepostrehla som, ze by si si to v uvodnom prisevku priznala)

Ked niekto chce radu, musi vydrzat aj kritiku.. Tak to jednoducho funguje.. A dehydratacia vznika z toho ak dieta nepije, nie z jedla..

khailey
autor
22. feb 2017

dakujem za posledne dve rady,ale dnes vyhladam niečo na nete a objedname sa k psychiatrovi.... ja už som všetko možne vyskušala. Aj mi pomaha varit,kraja mi zeleninu aj spolu kolačiky robíme,ale neochutná ani za nič na svete. Hovorí mi,že teda radšej zomre a že mu všetci robia zle a nikto ho nema rad! pre toto často plačem a som stastna ked zje aspon brumík! Kupujem mu čerstve zeleninove štavy a primiešamam do džusu,aby mal aspon nejake vitaminy....

meluela
22. feb 2017

@khailey kasli na to co ti pisu, kto to nezazil nepochopi ... je to v hlave problem a neda sa s tym moc urobit, len po malickych kuskoch menit k lepsiemu. moj je na tom este v 6r podobne, ale nastastie mame okruh normalnych zdravych jedal ktore zje. Do skolky musim balit komplet stravu. Cakala som pol roka ze snad ked ine deti jedia a vedia ze ine jedlo nebude tak sa naje, ze budem zasadova .. no nie, skoncili sme v nemocnici na infuziach nakoniec a s narusenym travenim. Takze varim a balim. Do istej miery treba byt zasadovy, ale tieto deti s tym nepohnes, fakt idu kludne aj na ukor svojho zdravia, tak silny je ten blok. Mne sa osvedcilo varit spolu s dietatom, nechat ho spravit niektore veci so mnou .. takto si nieco oblubil (ale zafunguje to iba obcas), ist na trh a kupit cerstvu zeleninku, este vonku ju umyt a dat zahryznut, zakomponovat potravinu nejako nazvom alebo pribehom k oblubenym postavickam rozpravok. Zistit zakladne vzorce toho aky typ jedla mu chuti a podla tych charakteristik hladat ine jedla podobnych vlastnosti (u nas napr kuracie maso pecene/na prirodno .. tak rozsirujem na ine druhy masa ...). Skusala som aj bodovy system ze sa zbierali body za upratanie a pod. a aj vela bodov za ochutnanie novej potraviny, na konci bola nejaka nematerialna odmena (navsteva zoo a pod.). U vas to je dost zle tou skladbou potravin, takze preferuj to co je z toho najmenej zle (alebo napr. namiesto brumika domace wafle s ovsenymi vlockami a celozrnnou mukou ak to zje, domaceho pribinaka z tvarohu,smotany,jogurtu a postupne znozovat podiel cukru). Super ze zje aspon ovocie. Chutia mu aj tie sln. semiacka - tak skus aj tekvicove, kesu ... pripadne z toho vyrobit domace proteinove tycinky .. to bude mat vela zivin (musi byt ale kvalitny zdroj tych semien) No drzim palce. Chapem ako sa citis, je to dost onicom mat nejedaka :-/ Ja som skusala po dobrom aj po zlom, funguje iba po dobrom a velmi velmi pomalicky. Jaj no a poznam chalana co vyrastol na cokoladovom pudingu a aj to ho maa musela nahanat po byte s kelimkom (som si vtedy tiez o nich myslela vselico) .. no a uz uspesne zmaturoval 😀

liv1
22. feb 2017

@khailey si ma nepochopila. Psychiater ti nepomoze, ten len mozno urci diagnozu a da lieky. Ale psycholog moze zistit kde je skutocny problem...

moni244
22. feb 2017

@khailey no to su silne slova na dieta, uz davno si mala navstivit odbornika

jana_eyre
22. feb 2017

@khailey odkial napadnu dieta slovne spojenia, ze radsej zomre a ze ho nikto nema rad? To su silne slova.. Asi fakt by pomohol psycholog, ktory by nastavil vhodnu komunikaciu..

hivanik
22. feb 2017

Poznam vela deti ktore maju minimalny okruh jedal ale lepsie ako nic. Aj moje je jedno zeleninovy a druhe masovy tip. Proste kazdy ma svoje oblubene a nieco ani panovi. Ale sladkost az po normalnom jedle. Ak ponuknes dietatu sladkost ako nahradu jedla tak to je zasadna chyba ktoru si urobila. A musis si to v prvom rade uvedomit. Ziadne sirupy a lieky nepomozu ak nedostane jedlo ale sladkost. Proste prestat domov kupovat sladkosti. A bez odbornej pomoci to nepojde...mozno skoncite na infuziach ale nemozes pomolit. V noci nespi lebo ma v sebe vela energie a z coho no zo sladkosti. Ja ked si dam vecer cokoladu tak sa prehadzujem. Drzim palce

fatimuska
22. feb 2017

Moj manzel do svojich 14 rokovnedal do ust kus masa,len same sladke jedla,kompoty,blbosti,nastypoval na ss a mal vysku159cm,vysokých rodicov,museli mu nasadit inekcie,rozne vitamíny,ked kobcil skoly mal 190cm a začal jesť všetko,je to Tvoje dieťa,vieš najlepšie asi co a ako

kaja73
22. feb 2017

aspon mu upec domaceho brumika..so spaldy,olivoveho oleja,kokosoveho cukru a bez chemie...tvoje dieta papa balicek chemie v tych "otrarvinach" co mu davas. A radsej lyzicka kvalitneho medu a lyzicka kvalitenho oleja..olivak,kokosak....a monte sprav tiez sama..ved je to len puding..domaci je ale bez chemie.na zaciatok sprav aspon toto..jeho jedla ale domace.

khailey
autor
22. feb 2017

máme predsa aj babku a aj učitelky v mš! moje dieta je mentálne v pohode a vééééélmi šikovne! takže na 4 roky chápe,čo je to umriet! nevidím na tom nič zlé,ked sa s ním ostatný rozprávame normálne.... a nie ako s 2 ročným. On chápe vela vecí až sa mi hlva z toho zatočí čo všetko pozná a ako rozpráva! niekedy mi to príde,že už komunikuje ako dospelý! takže takéto jana_eyre taketo tvoje komenty si radšej nechaj a ani to tu nepiš ak nemieniš pomoct...

meluela
22. feb 2017

@jana_eyre ja som dost maniak na kvalitnu a zdravu stravu. S prikrmami som zacala podla vsetkych dostupnych rad. Krasne zacal papat. No po par mesiacoch isli bolavo zuby a nejedol zrazu nic okrem mlieka. po dlhom case ked mi uz lekarka kaala mixovat banan do odsateho mlieka sme to rozchodili cez hippky. domaca strava nic, bolo vela neuspesnych pokusov. potom po 3r sa mi podarilo s velkym usilim ho naucit par jedal ale vacsinu beznej stravy (hlavne omacky) do ust nevezme. Sladkosti nemal do 3r ziadne (ak neratam svokrine zatajovane cukrikove ulety pocas par pobytov u nej) s vynimkou domacich kolacov. Po 3r ma sladke regulovane v rozumnej miere ale teda vali sa toho do domacnosti neprimerane vela a v pochybnej kvalite, niektore aj vyhadzujem. Moj bol na infuzke vela krat kvoli nezastavitelnemu vracaniu .. on mava z toho dehydrataciu. K jedlu som pristupovala maximalne zodpovedne, ale genetika ma dobehla .. tata bol taky isty nejedak ... som vdacna aj za tych 5 jedal co zje ...

khailey
autor
22. feb 2017

a áno dievčatá, pečiem aj varim zdrave potraviny,robila som aj brumíkov,ale odmieta to ! máte pravdu,že to chce odborníka a začat od začiatku.... myslím,že sme vyčerpali všetky možnosti...

fatimuska
22. feb 2017

@khailey ano vidim ze vo svojom synovi vidis len to najdokonalejsie a asi aj v sebe a nie si schopná prijať kritiku ani rady ktoré Ti nie su po vôli,keby bol az tak v pohode ako vravis,tak by toto z.ust nevypustil,urcite nie v jeho veku

Strana
z5