Je potrebné umývať prvé zúbky?
Ahojte maminky
moja dcérka má 2 horné a 2 dolné zúbky von 🙂 mám jej ich umývať? ak áno akou pastou a kefkou?
@anazuz20 nauč sa v prvom rade rozdiel medzi názorom a faktom, je celkom trapas že dospelá osoba nepozná definíciu týchto dvoch slov. Je úplne mimo písať stomatologičke s klinickou praxou, že ona má "názor". Názor (a aj to úplne nesprávny) máš v tejto diskusii ty. Potreba čistenia zubov od 1. zubu je fakt, vedecky podložený a môžeš sa tu rehotať koľko len chceš, ale tým len prezentujes vlastnú neznalosť a nevedomosť. Odporúčam doštudovať.
@clare650 ano, urcite. Od predierania sa prveho. Teraz ked uz ma 4 zubky vonku, je dost neskoro, ale urcite lepsie ako nikdy.. Jednozvazkovou kefkou bez pasty.
Tiez som "zubna fanaticka", moje starsie dieta vdaka tomu nema ziaden kaz zatial a moje mladsie uz dostava tiez plnu zubnu starostlivost 🤭
@veve_ad cisto za seba, podla mna dojcenie ok, len teda treba pretret gazou po. Ale v tomto sama nemam nejako speci nazor, za ktorym si stojim a fakticky sa ,co odbornik, tak nazory lisia, presne ako pises. Ja som to tak robila a zatial vsetko ok. Ale baby mozno budu mat pevnejsi nazor 😊
@veve_ad hej na toto sú rôzne názory aj medzi zubármi a jeden vám povie tak a druhý tak. V súčasnosti sa ale nočné kojenie vôbec tak nedémonizuje ako kedysi 🙂 Ja by som určite dojčiť kvôli zubom neprestávala, maminky zubárky normálne dojčia a deti kazy nemajú 🙂 dôležité je naozaj to čistenie, poriadne aspoň raz denne (večer), ale odporúčam aj ráno v rámci budovania hygienických návykov. Áno, asi by bolo ideálne po kojení v noci vyčistiť zuby, ale povedzme si pravdu, je to nereálne 😂 určite mamička, ktorá dojčí v noci bude musieť lepšie čistiť než mamička, ktorá v noci nedojčí a cez deň nedáva sladké nápoje. Ale na čistom zube sa kaz nevytvorí, navyše problémom je povlak, ktorý je vyzretý a je na zube dlhšie než pár hodín (typicky miesta, ktoré rodič dlhodobo vynecháva, lebo sa tam ťažko dostáva - či už vnútorne plôšky, oblasť pri ďasne na horných rezákoch, medzizubné priestory).
Vedela by som si predstaviť situáciu, že by som maminke odporučila prestať kojiť, keby mala tip top vychytanú hygienu, používala remineralizačné pasty (či už s fluoridmi alebo napr gc tooth mousse) a kazy by sa stále robili. Ale ešte som v takej situácii nebola, vždy vidím na zube proste povlak a je jasné, prečo tam ten kaz vznikol.
Mimochodom na fb je skupina Máme zdravé zuby, kde manželia - zubári učia ako sa starať o zuby. Odporúčam mrknúť 👍
@veve_ad Myslis dojcenie cez den? Tam nevidim problem, ak nie je zavesene na prsniku kazdych 10minut. Celkovo je dobre uz od malicka dieta ucit, ze je sa na ranajky, desiatu, obed....pokojne k jedlu aj sladeny napoj. Ale medzi jedlami musi byt odstup, aby sliny precistili usta, ph v ustach sa napravilo a pod. Rozdiel je tiez v noci a pred spankom. Pocas spanku sa produkuje menej slin, deti casto maju zapchate nosy a spia s otvorenymi ustami, ak pred zaspatim jedli, tak to jedlo na tie zuby ovela agresivnejsie posobi. Ja som po kojeni cez den zuby neumyvala, len pred vecernym spankom. Ked uz spali len raz poobede, vtedy uz aj obedovali tuhu stravu, tak sme pred spankom este umyvali zuby. Bolo to v ramci zvyku ukladania na spanok. Ja osobne som deti vzdy kojila po zobudeni, takze ked sa poobede zobudili, este rozospati sa napili mliecka a to som uz zubky neriesila. Netreba to s tym umyvanim ani prehanat, ak sa raz do dna starostlivo odstrani zubny povlak, tak tie bakterie sa tam tak nenamnozia. A pitny rezim cista voda je uz asi vseobecne znamy fakt..
@veve_ad mam iba vlastnu skusenost, obe deti som dojcila do 2,5 roka. A to aj v noci. A syna v noci neporovnatelne viackrat ako dceru. Deti maju 4 a 6 rokov. Dcera ma 6, a pred tyzdnom bola na prehliadke, kde jej zubarka nasla 1vy kaz. Dokonca povedala, ze je to zriedkave, aby tolko vydrzalu tie zubky bez kazu vzhladom k dnesnej dobe,a pochvalila ju. Ale verim, ze su aj deti bez kazu ovela dlhsie. A urcite to nebude nejakou genetikou. Ja si dodnes seba pamatam, ako som mala hrozne pokazene svoje mliecne zuby, stolicku vsetky cierne. S manzelom sme strikni v cisteni zubov. A obom detom docistujeme. Do 3 rokov sme cistili iba cistou vodou. Syn aj teraz velakrat povie, ze chce iba vodou
@jarka26011 horšie, ako môj názor, ktorý nikomu nevnucujem na rozdiel od teba, je tvoja forma komunikácie a posmešný podtón vo veci, do ktorej ťa je veľké kulové. Moje deti - moje zuby - moja starosť. Prajem pevnú zubnú sklovinu tvojím deťom 😬✌️
@clare650 mojej vyšiel 6. zub ako 8mesačnej. Do mesiaca sa jej začal ten zub kaziť + ešte jeden. Zubárka povedala, že to nie je ešte kaz, ale už sa začala odvápňovať sklovina. Dovtedy som čistila zuby nepoctivo, raz umyla, raz neumyla a to bola chyba. Brala dlhodobo ešte lieky (s cukrom) čo zrejme tiež dopomohli, kojila sa vtedy aj v noci. Takže jednoznačne treba umývať od 1.zuba dôkladne ráno večer, my používame jednozväzkovú kefku, večer dám málinko pasty s fluorom pre deti 0-3 rokov (to málinko nevadí keď prehltne) Zvážiť nočné kojenie, že čo je prednejšie. Ale keď je ťažko sa zriecť nočného kojenia, tak aspoň zapiť troška vodou. Počas spánku sa najviac kazia zuby, nie sú tak obmývané slinami.
@clare650 ja som umyvala obom od1.zubka, starsi bude mat 3roky teraz, mladsi ma 9 mesiacov a 4 zuby. Ale starsi, ked bol babo, si nechal pekne posuchat,mladsi mi hned ukradne kwfku a obhryza opacny koniec😁ale tak aspon trosku mu zubky prejdem a pwstuje si navyk. Samozrejme, ze bez pasty
@clare650 my nasmu 13m umyvame, nie kazdy den 2x, ale tak raz za cas, aby to poznal a nebal sa neskor, zatial sa mu to paci a aj sam si chce 🙂 je plne kojeny, papa aj ine ale malo
@sarah1988 A deti fanaticiek maju aj krasne biele zubky a dostavaju za to od kazdeho pochvaly.😀
@andreatytler tak tak.moja mala ma 5
Dá si aj sladké jasne..
Pred mesiacom sme boli na dentálnej hygiene
A hygienická išla volať zubára že nech sa ide pozrieť aké ma zuby a ako používa medzizubne kefky
Tak ju do neba vychvalili

@dadis presne
Deti "fanaticiek"maju zuby bez kazov
Čím to bude?😃