Je potrebné umývať prvé zúbky?
Ahojte maminky
moja dcérka má 2 horné a 2 dolné zúbky von 🙂 mám jej ich umývať? ak áno akou pastou a kefkou?
@veronicka1901 zial. To len zubarka diktovala,,zerstört, X,, (zničené, a X bolo značenie na trhanie) tam ani rtg by uz nebolo potrebné, ale spravila som na príkaz zubárky keďže zas toľko zubov trhať nie je sranda. Pri 3jkach zubarka dala len ,,?,, ze mozno zachranime. Na to dieťa nikdy nezabudnem.to bol najhoršie co som kedy videla.
@akvarelka Nebol to zly vtip, vypadlo mi slovo "nocne", ved som to dovysvetlovala neskor. Ano, od prvych zubkov som postupne deti odstavovala od nocneho kojenia, pricom obe deti boli kojene, ako som pisala vyssie, +- 2 roky. Kolegova manzelka s ich dcerou spavala od narodenia v posteli, v noci x krat dieta kojene i dez den na poziadanie, pred 2.narodeninami malo dievcatko na kazdom jednom zube kaz. Bola az príis starostliva matka, ziadne take ze sladke vody, dzusy, med ci cukor na cumel - tie kazy sposobilo len materske mlieko (dievcatko v 2 rokoch este ani poriadne nejedlo, len kojit sa chcelo)
@jane1987
@kaca222 a aj vam tak deti rucia pri umyvani? Ja uz prestavam na to mat nervy a hlavne srdce. Krasne si daval drobec umyt zuby, dlho nam trvalo kym sme prisli na sposob (on umyval mne a ja jemu). Akonahle mu zacali ist prve 4 stolicky plus aj ocne sa mu tlacia, tak si umyvat nechce dovolit. Urcite je uboleny, ale tie zuby sa deru uz dlho, musim umyvat. Ma 13 mesiacov a nevieme prist na to, ako mu to sprijemnit....skratka nechce.
@clare650 len očistiť suchou kefkou alebo sú také “naprstky”. Ale určite čistiť zúbky hneď. Nejde len o hygienické návyky, ale aj o hygienu samotnú . Aj z mliečka sa množia v pusinka baktérie. Moje deti by do postele bez umytých zubov nevliezli a to nie je návyk, ktorý by sa dal “okukať”, to musí byt naučené a zautomatizované.
@kaca222 chvalabohu, ze sa ozvala zasvatena osoba. Lebo tiez zasnem, ze su tu nazory, ze neumyvat🤦. Umyvat, a kazdy den. Deti maju 4 a 6 rokov, a obom docistujeme, a este roky budeme docistovat.
@dadis aaale zas netreba dramatizovat, ze ty si v noci od prvych zubov nekojila, tak maju zdrave zuby a kolegova manzelka kojila, tak maju pokazene 🤷🏼♀️ Toto proste neplati vsebecne. Ja som tiez vyse 1,5 roka kojila aj v noci niekolkokrat a aj cez den na poziadanie a nema ziaden kaz v 2,5 roku a krasne zubky.
Umývať od prvého zúbka nech si zvyká, že niekto ide do pusy a umýva zúbky. Pastu až keď vie vypľúvať.
@natalala Ved ok, tak ako netreba dramatizovat ani to nocne kojenie. Moje deti maju 13 a 15 a okrem toho, ze nemaju ziadne kazy, tak im ani to nocne kojenie nijako neubralo na zdravi. A pre mna to bola ulava, ze v noci k nim mohol aj otec prist a uspat ich. Dcera od 4mesiach bola prikrmovana kasami ( zarabala som jej do odstriekaneho mlieka), takze ani v 4mesiacoch v noci nebola hladna. Vecerala kasu, o 2 hodinky som ju este dokrmila, umyla zubky a isla spiinkat. Moje deti na prsniku nezaspavali ani predtym.
@vreckovka2 bolo obdobie, kedy to bolo presne ako pises, teraz posledny mesiac je to lepsie. Napadla ma nejaka pasta pre najmensie deti, klidne aj bioecoraw, ide o to, ze to mamprijemnu chut a vtedy spolupracuje.
@vreckovka2 Som rada ze to tu niekto napisal, mam podobny problem 😕 Moja mala si inak da umyva zuby v pohode, ale ked jej idu nove, nechce si ani za nic dat ist do pusy (ani neje jedlo vtedy) 😕 Teraz jej idu ocaky a uz je to dlho, tak jej zuby umyvam nasilu cez krik, ale neviem ci je to dobre…aby si este nevybudovala nejaku averziu 😕
@kaca222 poradis prosim?
@jane1987 taku pastu davam rano, tosi sam presucha zuby, plus docistime, ak dovoli. Vecer cistim poriadne. Ale teraz ani ta pasta nefunguje rano, ocuca ju a odhodi kefku. Skusili sme aj mobil, bezne obrazivky nema. Ale drzi si ho v ruke a aj tak revci.
@stanzi ano, tiez tak. Len sa mu dotlacaju horne stolicky, horne ocne su prerezane a idu teraz dolne ocne. A tie mu davaju zabrat riadne. Takze len vidi kefku a uz panika. Hoci sa fakt snazim jemne...a posledne dve umyvania boli take zle, ze som ani nedoumyvala.
@stanzi vydržať, vydržať, vydržať 💪 vždy vravím rodičom, že radšej bojovať doma “len” pri čistení, než bojovať na kresle u zubára keď už ich niečo bolí. Inak ale určite používať mäkkú kefku a netlačiť. Veľa rodičov totižto na kefku tlačí a aj to môže prispievať k tomu, že sa dieťatko bráni.
A ešte sa tu niekto pýtal na pastu… kým dieťa nevie vypľúvať a kazy zatiaľ nie sú tak pastu ani netreba, niektoré detičky to ale namotivuje čistiť si zúbky, môj synovec sa napr na to veľmi teší práve kvôli paste. Buď zvoliť nejakú ekobiopastu ako tu bolo písané 😅 alebo obyč detskú pastu ale len jemnučko potrieť vrch štetiniek kefky minimálnym množstvom na chuť.
@vreckovka2 ono pokial mu odu zuby, je to prirodzene, skor by som sa zamerala teda na vysvetlovanie a pripadne mu bola prikladom. Maleho vzdy bavilo si umyvat zuby, ked som si aj ja umyvala a potom docistila. Ale ak ma bolave ustocka, to tazko, obaja to musite trosku pretrpiet
A vie niekto poradiť od akého veku sa môže začať používať sonická kefka pre deti? Ďakujem
@dadis jasne ja som sa nijako nevyjadrila k tvojmu rozhodnutiu a ani nekomentujem ci niekto koji/nekoji a kolko koji, to je kazdeho sukromna vec 🙂 iba hovorim, ze nocne kojenie nemusi byt nevyhnutne dovodom na pokazene zuby. Moja mala zaspavala na prsniku od narodeni az do odstaveni (pripadne v kociku), ked som bola pri nej ale vedela zaspat aj s tatinom alebo babinou, ked som nebola pri nej.
My sme povedali synovi rozprávku o zubožrútovi a pozreli si 2 videa na youtube. + pepa a diel u zubára tiež pomohol. Zubožrut chodí všetkým ľuďom kontrolovať zuby a ma vrece plne chrobákov ak si neumyjeme zuby, mame ich špinavé a Zubožrut nám dá chrobáky do pusy a tie tam budú papať tie naše špinavé zuby a vyvrtaju si tam dierku a začnú tam bývať. Potom nás ale zúbky začnú bolieť a teta zubárka nám ich bude musieť vytrhnúť alebo ich opraviť. A tetu zubarku sme predstavili ako bojovníčku proti zubožrútovi a jeho chrobákom. Ona vždy zachráni zúbky a preto sa jej netreba báť 😉.... vždy keď ideme k zubárke synovi (2,5r) to pripomenieme a vie mat aj otvorené ústa dlho ani sa ničoho nebojí....👍💪
Mám "špeciálne" dieťa,u zubára bol prvý raz až s kazom v 7 rokoch a žiadnu traumu z toho nemá, práve naopak, stále sa potom pýtal,kedy znovu pôjdeme k Palinovi😃
@clare650 ja som vôbec neumyvala zúbky keďu vyšiel prvý 🤦a je tu a krásne mi otvorí ústa a čistí zúbky z pastou 🙂takže neviem ako ostatné ale tak čistiť zuby od prvého zúbka je riadna hlúposť a preventívna od roka ? My teraz až ideme od 2 rokov a nech ma ukamenuju ženy je mi to fuk,každá matka vie čo je pre jej dieťa najlepšie ..Milujem tie matky ktoré dore že nejdú k zubárovi od prvého zuba
@anazuz20 veľmi vam prajem aby vaše dieťa ešte nemalo kazy, ale čistiť zuby od prvého zúbka nie je hlúposť ale základný hygienický návyk. Keď vám to je fuk to je váš problém. Mám takých mám v ambulancii plno čo im to je “fuk”, najčastejšie od nich počujem “chudáčik on zdedil zuby po mne, preto má kazy”. Pritom stačilo čistiť odmalička a malý kazy mať nemusel, ale ľahšie je to zhodiť na “genetiku”.
@anazuz20 kazda nech robi podla svojho najlepsieho vedomia a svedomia ale bez urazky, odsudzovat matky, co sa staraju o zakladnu hygienu svojho dietata je trosku mimo. A ako vravim, keby si si precitala celu diskusiu, tak citas nazory a odporucania aj od ludi z fachu, nie od mamiek, co vychovali jedno- dve deti a teda su tym padom diplomovane pediatricky a dentistky, bez urazky tie mamicky, co su bezni ludia 🙈🤦😅
@bajka16 No ty bláho, to tu toto ideš radiť? 🤣🤣🤣 Po prvé vieš veľký prd o zuboch, lebo toto, čo si napísala je totálna hlúposť. Zuby sa majú umývať od prvého zubu, a POZOR! Nie keď sa prvý zub prereže celý, ale keď už sa prerezáva ;) Vieš, aké pomôcky máš vlastne používať? 🤣 klasicku kefku, sólo kefku, medzizúbku a ak sú zuby na miestach spojené, tak aj zubnú niť. Tak utekaj do lekárne na nákup,kým tvojim deťom nezhnije chrup a potom tu také ako ty budete vyplákavať, akú mate zlú genetiku a zubari su drahý 🤣
@clare650 Jasné, že treba 🙂 Dokonca je dobré jemnou gázou vytierat už dasienka bez zúbkov. Následne od prvého zúbka, ideálne jednozväzkovou kefkou. Stačí čistou vodou, neskôr môže byť aj pasta (my sme pridali pastu, keď mala dcéra vonku všetky zuby - v 1r8m). Pastu mame bez fluoridu.
@mamelka Ahoj, čítam, že si sestrička u zubára, čiže sa vyznáš 🙂 Prosím ta, aký je tvoj názor na zubné pasty s fluoridom, pokiaľ dieťa nevie pastu vypluť (dcéra ma 2r2m). Má krásne zúbky, už komplet a čistíme poctivo od prvého zúbka. Zatiaľ používam pre malú len sem-tam pastu Vademecum bez fluoridu. Keď mám byť úprimná, fluoridu ako takého sa troška obávam, predsalen je to kontroverzná téma a názory sa rôznia.
@anazuz20 to nie je názor, to je fakt.
@mima172 síce to nebolo na mňa, ale pokiaľ dobre čistíte, malá kazy nemá a fluoridov sa bojíte, tak kľudne používajte pastu bez 🙂 pokiaľ by už na zuboch boli nejaké demineralizované plôšky (počiatočný kaz), tak by som odporučila pastu s fluoridmi zaradiť (len potrieť štetinky kým nevypľúva)

@mamelka to akože malo všetky zuby pokazené chudatko? ☹️