icon

Je správne čakať pri zápale zuba u 5-ročného dieťaťa?

matuskka222
18. sep 2025

Dobrý deň potrebujem poradiť. Dcérka má 5 rokov pred pár mesiacmi jej pani zubárka opravovala zub s tým že nám dala na.vyber z 2.moznosti že nám ho opraví ale môže sa stať že ju po pár dňoch bude bolieť prípadne opuchne ďasno a budeme musieť prísť znovu a bude ho musieť znovu nanovo urobiť alebo ho vytrhne no je to jeden zúbok hore na pravej strane asi tretí aleboštvrtý od zadu a vravela že môže byť problém v budúcnosti bo kým jej tam vinde trvalý a môže.jej to spôsobiť aj nosenie strojčeka v budúcnosti. Tak sme ho dali opraviť no po pár mesiacoch sme si všimli že zub scernal a hore mala hnis na.dasne( prikladám foto) dcérka sa vôbec nesťažovala na.ziadnu bolesť. Zubárka povedala že jej tam začína zápal no že zub by zatiaľ netrhala až keď ju bude bolieť. Príde Vám to v poriadku takýto postup? Nemôže sa jej zhoršiť zápal?

Je správne čakať pri zápale zuba u 5-ročného dieťaťa?
katrin2015
18. sep 2025

@matuskka222 dobrý večer, čo tak skúsiť iného zubára?

kacena4
19. sep 2025

no bud ho opravy alebo vytrhne, a ak ju neboli co chces riesit? ma na dasne este opuch? ak ano trvala by som na vyvrtani a otvoreni zuba aby hnis nešiel do kosti ale von. otwzka je ci bude spolupracovat pri vrtani. preto mozno zvážila počkať

eja31
19. sep 2025

@matuskka222 nie je to správny postup, taký zub je zdrojom infekcie, moje dieťa malo opravené 2 stoličky na ktorých bol kaz, neskôr sa mu spravili hnisavé vačky, zubár neriešil, našli sme nového zubára, ktorý mu zuby vytrhol a po zahojení mu dali space maintainer, drží mu to medzeru pre trvalé zuby, keď začnú rásť, space maintainer mu dajú dole

matuskka222
autor
19. sep 2025
@kacena4

no bud ho opravy alebo vytrhne, a ak ju neboli co chces riesit? ma na dasne este opuch? ak ano trvala by som na vyvrtani a otvoreni zuba aby hnis nešiel do kosti ale von. otwzka je ci bude spolupracovat pri vrtani. preto mozno zvážila počkať

@kacena4 ide o to že sa jej tam opakovane vracia ten vacok s hnisom a to sa mi nepaci

matuskka222
autor
19. sep 2025
@katrin2015

@matuskka222 dobrý večer, čo tak skúsiť iného zubára?

@katrin2015 no rada by som len u nás je problém nájsť zubára

matuskka222
autor
19. sep 2025
@eja31

@matuskka222 nie je to správny postup, taký zub je zdrojom infekcie, moje dieťa malo opravené 2 stoličky na ktorých bol kaz, neskôr sa mu spravili hnisavé vačky, zubár neriešil, našli sme nového zubára, ktorý mu zuby vytrhol a po zahojení mu dali space maintainer, drží mu to medzeru pre trvalé zuby, keď začnú rásť, space maintainer mu dajú dole

@eja31 fakt? Tak to som áni nevedela že niečo také je, som rada že je aj takáto možnosť len tá naša bohvie či to robí. Musím sa.popytat asi už na iného zubára ak dakoho najdem no

ankare
19. sep 2025
@eja31

@eja31 koľko stál ten "space"?

kp7333
19. sep 2025

Urcite vytrhnut. Najdi zubara, ktory trha detom v sedacii alebo narkoze, prip. rajsky plyn.

slovakboy
19. sep 2025

@matuskka222 podľa toho, čo nám niekedy vysvetľovala zubárka keď nášmu synovi rástli pod mliečnymi zúbkami trvácne tak si myslím, že vaša zubárka sa nerozhodla zle. Zápal je len lokálny. Viem že keď som mal lokálne zápaly okolo operačnej rany len, sa to sledovalo nebolo treba to hneď riešiť. Je rozdiel maly lokálny zápal a rozbiehajúci sa alebo hlboký zápal.
Keď zubárka vidí štádium trvácneho zuba a ten ešte nemá vytvorené miesto pre svoju polohu, tak radšej čo najdlhšie nechá mliečny zúbok na mieste, aby ten strážil a vytváral miesto pre trvácny zub. Presne to sme riešili so synom aby nemal krivé zuby. Takže kým tam nie je opuch alebo bolesť tak nemajte obavy. Telo si s malým zápalom vie rady a vie ho držať ohraničený.

ankare
19. sep 2025

@matuskka222 vyzerá to tak, že zub je mŕtvy. Treba ho otvoriť, nech hnis vyteká von.

slovakboy
19. sep 2025
@ankare

@matuskka222 vyzerá to tak, že zub je mŕtvy. Treba ho otvoriť, nech hnis vyteká von.

@ankare ale to je mliečny zub, ten sa tak nerieši. Korene aj nervy vytlači trvácny zub a akoby zmizli. Preto niekedy po vypadnutí mliečneho zuba nevidno ani koreň len takú dutinku. Závisí v akom štádiu je trvácny zub a či je koreň mliečneho zuba zasiahnutý a ohrozuje okolie alebo už tam ani poriadne nie je a zub je pripravený na vypadnutie.

ankare
19. sep 2025
@slovakboy

@ankare ale to je mliečny zub, ten sa tak nerieši. Korene aj nervy vytlači trvácny zub a akoby zmizli. Preto niekedy po vypadnutí mliečneho zuba nevidno ani koreň len takú dutinku. Závisí v akom štádiu je trvácny zub a či je koreň mliečneho zuba zasiahnutý a ohrozuje okolie alebo už tam ani poriadne nie je a zub je pripravený na vypadnutie.

@slovakboy a ako sa to teda rieši? Môjmu synovi takto urobil zubár ako píšem ja.

slovakboy
19. sep 2025
@ankare

@slovakboy a ako sa to teda rieši? Môjmu synovi takto urobil zubár ako píšem ja.

@ankare no keď je tam hnis tak áno. Syn mal mliečny zub?

ankare
20. sep 2025
@slovakboy

@ankare no keď je tam hnis tak áno. Syn mal mliečny zub?

@slovakboy áno, mal hnisavy vacok. Áno, mliečny.

eja31
20. sep 2025
@ankare

@eja31 koľko stál ten "space"?

@ankare 50 eur stálo nasadenie space maintainera