icon

Kedy prvý raz s dieťaťom k zubárovi?

miskacharly
24. mar 2015

čítala som, že ked ma dieta rok, treba ist s nim k zubarovi, ale doktorka nam nic nehovorila.tak treba, ci nie? 🙂

radopp
24. mar 2015

@lucy125 Tvoje dieťa nemusí ísť nikdy v živote k zubárovi. Preventívna prehliadka nie je prevencia. Pýtať sa zubára také veci je konflikt záujmov (peniaze).

alabama0011
24. mar 2015

@miskacharly my sme boli az teraz, v aprili bude mat 4 roky.. Nic sa nedeje, kedy uznas za vhodne, potom sa chodi kazdeho pol roka. Nasa by v 2 rokoch usta veru neotvorila, treba ist vtedy, ked uz mas pocit, ze to zvladne.. Nasa sa velmi tesila a pani zubarka jej dala aj hracku po prehliadke. Vsetci boli spokojni 😉

maria.vinea
24. mar 2015

@radopp malu bolel zub lebo mala kaz

janaia
24. mar 2015

@miskacharly urcite treba, moj chodi pravidelne od roka, ide hlavne o prevenciu 🙂

radopp
24. mar 2015

@maria.vinea Nemôžem si overiť čo píšeš ani zistiť podrobnosti. Po vŕtaní sa zub už nemá šancu uzdraviť, lepšie je zub liečiť.

simca06022011
24. mar 2015

@radopp ako sa lieci pokazeny zub?

katusska1
24. mar 2015

@radopp ja mat tvoje vedomosti, balim teraz v skole svestky a otvaram ambulanciu 😀 😀 😀

radopp
24. mar 2015

@simca06022011 Malý kaz rádovo milimeter sa liči tak, že sa odstráni príčina jeho vzniku a zacelí sa sám, prípadne sa mu pomôže bilinkami. Ortuťou otrávený zub po amalgámoch treba vytrhnúť. Nové zuby vraj rastú každých 100 rokov ale to si nemám šancu overiť.

simca06022011
24. mar 2015

@katusska1 no ale mna to vazne zaujima, rada by som keby sme si vedeli kaz vyliecit ;)

radopp
24. mar 2015

@katusska1 Neviem ľuďom klamať ani používať jedy, asi ostanem chudobný.

vinuslava
24. mar 2015

@miskacharly kartu Vám zubár založí od dvoch rokov a potom každých 6 mesiacov prehliadka, to však neznamená, že si má dieťa začať čistiť zuby až v dvoch rokoch. My sme deti začali "zoznamovať" so zubnou kefkou už s prvým zubom. Teraz nemáme problém ísť si vyčistiť zuby a počas prehliadky ukázať ujovi zubárovi zúbky. 🙂

radopp
24. mar 2015

@vinuslava Čistenie zubov po jedle spôsobuje ich ničenie, lebo sa odkryje ochranný film a kyseliny pôsobia na sklovinu.

lucianakoniku
24. mar 2015

@miskacharly syn bude mat dva roky, na prvu navstevu zubara sa chystame prave teraz. Mame vsak znamych ktori boli prvy raz u zubara s 1,5 rocnymi detmi aj takych, ktori sli k zubarovi s detmi az v predskolskom veku.
Podla mna lepsie skor ako neskor, deti sa aspon zoznamia s prostredim a budes mat istotu ze zuby su ok.
Zuby sme ale zacali cistit ovela skor, cca od 1.roka

ichbinich
24. mar 2015

Na "zoznamenie sa" s lekarom a prostredim zhruba od roka, najneskor ale, ked je chrup uplny. Tot moj nazor.

Syn bol prvy krat, ked mal dva roky, aj dcera pojde teraz so mnou na "kontrolu".
Na prehliadke v dvoch rokoch sa ma pediater spytal, ci uz dcera bola u zubara, ja ze pojde za tyzden, tak povedal, ze fajn 😉
Inak syn mal v troch rokoch malikcy kaz, ten mu opravila. Dovtedy odmietal pastu pri umyvani. Uz pastu nastastie akceptuje, dcera tiez uz davno.

(Skoda, ze som nevedela, ze sa zuby daju liecit doma bylinkami... Keby som vedela, akymi, nemala by som teraz korunku... 😉 😀 😝 )

bubelko
24. mar 2015

s mladsim sme boli az po nastupe do skolky, ma 4.5 roka.
so starsim sme boli skor pretoze mal uraz, bolo to treba nahlasit kvoli poistovni. mal ca. 3r.
moj nazor - pokial nie je problem so zubkami u deti, tak nie je nutna navsteva 😉

vinuslava
24. mar 2015

@radopp Ok. a ako tie kyseliny na zuby pôsobia, teda akým smerom? A čo zvyšky jedla medzi zubami? Necháme ich tam, aby sa tam začali pekne rozkladať a vytvorili tak živnú pôdu pre zubný kaz? A už keď tam ten kaz je, tak ho nechajme tak a nech nám spôsobuje bolesť až sa z toho zbláznime? A okrem toho infekcie zo zubov môžu narobiť riadnu paseku v organizme. A zubný povlak? Okrem toho, že človek má z neho pocit neporiadku v ústach, veľmi rád otvára cestu zubnému kazu do zuba. Ďalšou dôležitou vecou je aj genetika, ak človek zdedil dobré zuby (ako napr. ja po svojej mame), stačí aj minimálna starostlivosť, ale ak ho rodičia "obdarovali" mizerným základom pre zuby (napr. ako môj manžel), tak si ich môže čistiť a drhnúť nonstop a aj tak u zubára nechá celý majetok. Áno je to biznis (a dobrý), ale keď niekoho bolí zub, má to nechať tak a možno aj sám vypadne? A človek bude mať v 30-ich rokoch protézu. V každom prípade je dobré sa starať o zuby tak, ako o zvyšok tela a je len a len na rodičovi, či a kedy sa rozhodne ísť so svojím dieťaťom k zubárovi. Ja s mojimi deťmi chodím k zubárovi od dvoch rokov a o svoj chrup a chrup mojich detí dbám minimálne tak ako o zvyšok tela. Takže som dosť dobre nerozumela Vášmu komentáru, teda čo ste tým chceli povedať, pretože mi to prišlo dosť od veci. Ale asi záleží od uhla pohľadu.

radopp
25. mar 2015

@vinuslava Čo pomôže zubu keď sa doňho vŕta alebo sa naňho pozrie doktor? Kúsky kvalitného jedla neostávajú v zuboch, ale ak niekomu ostanú, pomôže špáradlo. Zvieratá majú zdravé zuby aj bez doktorov.

lucianakoniku
25. mar 2015

@radopp ty mas normalne zabavacsky talent 😀 😀 😀 a co je podla teba kvalitne jedlo ktoreho kusky neostavaju v zuboch? Strk? 😀 😉
Inac s tymi zvieratami mas pravdu, babkin pes nemal po celych 15 rokov zivota jediny kaz ale zase je pravda, ze bozkavat by som sa s nim nechcela ani keby mi za to ponukali rocnu dovolenku na jachte v karibiku a mercedes k tomu 😀

miriam11
25. mar 2015

Nasa bola 1x v 2 rokoch, nasledne kazdy polrok chodí na preventivku.

radlinka
25. mar 2015

Ja som prihlasila syna vo veku 3 rokov. Mali sme aj prvu prehliadku. Super.. spokojnost..professionalita..vyberala som velmi dokladne. Odporucam zacat cim skor a zalozit kartu.😀

lliillii
25. mar 2015

My sme išli prvý krát keď mala rok. Na prahu trošku zaváhala 🙂 Zubárka ju povozila na stoličke, ukázala jej rôzne nástroje, pozrela jej len tak očkom na zuby. Za odvahu a návštevu dostala prstienok a zubnú pastu. V dvoch rokoch podobne. V troch sa tam už malá tešila. V štyroch sa jej odštiepilo trošku skloviny a zubárka jej vŕtala, dala bielu plombu. Malá bola úplne v poriadku, keďže nemala kaz, vôbec ju to nebolelo. Potom sa všade chválila, že už jej vŕtali a k zubárky sa vôbec nebojí a to je podľa mňa najdôležitejšie.

meusicka
25. mar 2015

@miskacharly ja som sa spytala dr. pri prvej dcere sa chodilo az od 2 rokov, teraz sa chodi od 1 roka, ale tie prve prehliadky sluzia skor na to, aby sa dietatko spriatelilo s prostredim s myslienkou, ze mu niekto pozrie zubky, musi sa naucit spolupracovat. ja nosim svoje dievcence , resp. snazim sa viacmenej 2x do roka. velka ma uz aj nejake zubky opravovane, posledne sa jej zapalilo dasno pod zubkom, ktory jej odumrel, kedze tam mala zapal, aj ked sme to riesili s dr. nastastie je ona ten typ, ze si zubky necha pozriet a ked treba aj opravit, ale keby sme s nou nechodili pravidelne k zubarke asi by sa s nou spolupracovalo tazsie. teraz posledne jej robili aj RTG chrupu, a bola v pohode, ale vsetko mala vysvetlene.
ja by som na tvojom mieste aj lekar povie, tak sla, dieta zobrala sebe na kolena a tak by sme ukazali zubky. je to lepsie ako ked uz musis riesit nejaky problem a dieta vtedy vidi 1x zubara.

radopp
26. mar 2015

@meusicka Dr. poisťovni vyfaktúruje spriatelenie sa s prostredím?

@lucianakoniku Skús používať vlastný rozum. Ktoré potraviny ostávajú v zuboch? Mäso alebo oriešky? Tak ich nebudeme jesť.

Ostatné mamičky ktoré chcete deti niečím zabaviť, choď trebárs do ZOO alebo na kúpalisko.

vejula
26. mar 2015

@radopp my už nemame taký chrup ako mali naši predkovvia, ktorí sa živili plodmi. Keby sme sa stravovali tak ako naši predkovia tak sa nam zuby vybrusia. JA osobne mam rada orechy semena atd a mam zuby podla zubara dosť opotrebované . zodraté. Vraj vidno, že holdujem takémuto druhu stravy.

radopp
26. mar 2015

@vejula Odkiaľ vieš čo jedli naši predkovia a aké mali zuby? Neradil som jesť orechy ani štrk. Sklovina sa vie zahojiť, len na to potrebuje čas a výživu.

vejula
26. mar 2015

@radopp tak mali iný chrup, dokazuju to archeologické nalezy našich predkov.

radopp
26. mar 2015

@vejula Naši predkovia spaľovali mŕtvych, takže to asi neboli naši predkovia.

lucinkab
26. mar 2015

zo zákoba treba ist ked vyjde prvy zubok, resp v roku života. a od vtedy kazdych 6 mesiacov teda 2x do roka na kontrolu.

petkajanka
26. mar 2015

Treba ist ked ma dieta 1 rok a potom dva krat rocne na preventivku

radopp
26. mar 2015

@lucinkab Ktorý zákon a paragraf? Myslím že blafuješ.