Mliečne zúbky a kaz
Ahojte... chcel by som sa spytat ze uz dlhsie som si vsimol ze dcerka ma na zube taky ciernohnedy alebo aky flak... myslim si ze je to kaz... ked som sa jej pytal davnejsie ci ju niekde boli zubok nepovedala... ale dnes mi ukazala ze tam ju boli zubok... aj sa hrala s babikami na tetu zubarku... ale ukazala presne na to miesto... ma 2 roky a 10 mesiacov a teda neviem ako sa toto presne riesi... boli sme na prehliadke po dvoch rokoch ale odmietla vtedy u zubarky si aj sadnut na kreslo aj na mna skratka vsetko... teraz jasne ze uz ma viac a aj by si sadla mozno... ale bojim sa toho co bude nasledovat... sam mam mindraky zo zubarov prave kvoli detstvu a aj na plombovanie si davam pichnut injekciu od bolesti... u deti sa to urcite vsak nejak takto alebo aj podobne nerisi... viete mi prosim poradit ci sa naozaj moze jednat o taky dost vacsi kaz ze takmer 60-70% plosky stolicky je taky ako keby kazovy zubok... a dalej co bude nasledovat u zubarky? riesi sa to vrtanim alebo nejakym inym sposobom ked sa jedna o mliecne zuby?
Za info vopred dakujem...
@wooshka odkiaľ viete, že deti ktoré piju z fľaše majú skor kaz ako dojčené ?
@mirabella27 mojmu 6r zub zubarka vytrhla.. nad hornou dvojkou mliecnou mu uz rastol zub.. mliecny sa mierne hybal, ale zubarka to urychlila.. bezne by zuby len tak nevytrhla lebo vravela, ze to potom krivi trvacny chrup..
@angie12854 netvrdim, ze maju skor kaz. nocne pitie - tzv. uspavanie flaskou - moze viest k zvysenej tvorbe kazu u deti. jednak preto, ze umela vyziva obsahuje ine cukry, ako materske mlieko. materske mlieko zaroven obsahuje aktivne enzymy, ktore ho pomahaju lahsie travit a rozkladat a tiez posobia proti bakteriam - tak ciastocne pred vznikom kazu chrani. ale hlavne preto, lebo pokial dieta zaspi s flaskou v ustach, zubky sa mu dostavaju do kontaktu s tekutinou, aj ked aktivne nesaje, ta proste kvapka do ustnej dutiny a moze tak na zubky posobit celu noc, dieta na prsniku na druhu stranu musi aktivne sat, aby sa mu mlieko do ust dostalo. ked zaspi a uz viac neprehlta, usta sa mu nenaplnaju mliekom a zuby tak nie su v kontakte s prebytocnym mliecnym cukrom. to samozrejme neznamena, ze dieta bude mat automaticky kaz, ale tam moze existovat spojitost.
inak neexistuje preukazany dokaz o tom, ze by nocne dojcenie sposobovalo vyssiu kazivost zubov.
@wooshka tak nikdy by mi nenapadlo nechať zaspat dieta s fľašou v ústach. A pri dojčení sa mlieko dlhšie dostáva do ust ako z fľašky. Materské mlieko tak isto obsahuje cukry. Každopádne najdôležitejšie je po oboch dočisťovať zúbky. Viem ako sa tvorí kaz, ako som uz spomínala študovala som to 🙂 takze dbať na hygienu v ústach je najdôležitejšie.
@wooshka a samozrjeme dojčenie ke najviac co moze maminka dieťatku dat. 🙂 takze kojiť urcite odporúčam, ale aj dočisťovať nech to tam nekvasi, ako ste spomínali aj vy 🙂
@anka8811 Bingo. Naša najlepšia pani doktorka. A ako by Kubko povedal ešte aj krásna ako víla. Vladka je moja spolužiačka zo základnej školy. Mne neskutočne pomohla a tak sme tam prešli všetci. Ja, manžel aj Kubko. U nej je to vždy zážitok. Kopec srandy , zábavy a ku tomu bezchybný chrup....
@wewewerka dobry den, dcerke v tom case mala 4 roky, teraz ma 5 a pol, robili zubky v celkovej anesteze. 4 jej trhali, z toho sa jeden uplne rozpadol a 2 jej plombovali.
Robili nam to v Nitre, sukromna ambulancia Stomahol.
@wooshka ano, mal to urcite z dojcenia. Je mladsi, dcera sa v noci budila 2krat. On sa budil kazdu hodinu a potiahol si a spal dalej. Pokazene mal obe horne 4ky, cize urcite to nebolo z jedla. Gravitacia nepusti. Ovocie nejak nemusi, doteraz pije vylucne vodu, sladkosti minimalne a je v sukromnej skolke so zdravou stravou.
Ked niekde kazdu hodinu sa prebral a fungovali sme tak v noci viac ako 2 roky, tak pri predispozicii, sa ten kaz zjavi. Extremne nocne dojcenie sa nemusi prejavit u niektorych deti ale u inych moze. Obvykle su to horne zuby a nie dolne, co to postihne.
@lucika121 Ahoj, si . milá, Ďakujem.
Tá sklovina je prvý ochranný obal na zúbku a tým, že si prvými zúbkami aj odkúsne aj žuje, sú v kontakte s potravou najdlhšie. Počas dňa sa tvoria sliny a ak dieťa nepije každých 5 minút z flaše nejaký sladký džús, mali by sliny sklovinu "opláchnuť".
Takže my sme dostali rady :
- čistiť kefkou, dočisťovať single kefkou
- piť iba z pohára a iba čistú vodu
- raz týždenne používať pastu Tooth mousse
- myslieť na to, že cukry to zhoršujú, a že cukry nie sú len v sladkých vodách a v sladkostiach, ale cukor je vlastne aj zemiak, či obilnniny. A preto čistím aj po týchlo jedlách.
Ale našla som na nete, ze je dobré doplniť v strave zdravé tuky.
Inak! od dnes fičí na koníku aj poradňa so zubárom, tak môžeš smerovať otázku priamo na odborníčku 🙂
https://www.modrykonik.sk/forum/category/poradn...
Tak dnes sme boli u pani zubarky... mala bola zlata... sama vyskocila na kreslo... otvorila pusu ani jej este nekazala...oskrabala jej ten zubok najskor... potom "vysprchovala"... vyfukala "vetrikom" a zaplombovala... mala sedela cely cas bez pohnutia... a drzala otvorenu pusu... nakoniec dostala diplom... a v cakarni hned s nim mavala jednej cakajucej ze "aha teta co som ja dostala" :D a potom mi opakovala ze dobre bolo u tety zubarky... takze mame to za sebou a zubok opraveny... 🙂
@ink u nas doma v Ziari nad Hronom... Mudr. Povazancova.... ja chodim tiez k nej a preto malo v pohode zobrala, inac novych velmi nechce brat... a to ked sme v lete sli ze na preventivku tak do placu a ani prejs ku kreslu aj ked som prvy bol a dnes toto... uz ked som pocul sprchovanie az ma premrazilo ze co bude... a ona to takto skvele zvladla vsetko 🙂
Ja som tiež v nemilom šoku... predvčerom som si všimla veľkú zmenu na malej zubkoch ( 20m). Horná dvojka veľmi poškodená, očný načatý, Stolička detto. Jednotky pri krčku tiež biele fliaciky.na ohmatať poškodená sklovina. Objavilo sa to odrazu.Mam zúbky pod kontrolou.Cistime bez pasty zatiaľ akoby hrou.mala vôbec neje sladké jedlá, nema sladké rada, bohužiaľ, od staršej nevlastnej sestry sa naučila u starkej k mojej nevoli tu a tam niečo ale ona raz odhryzne a viac nechce, nechutí jej to. Pije vodu a nesladeny prípadne minimálne sladeny medom čaj. Som dosť vysadená na zdravé a domáce .. Ale v noci veľmi často dojčena, nevieme to eliminovať, je závislák ..😐.Zubárka nás objednala o tri týždne , ešte sme mali v pláne len prvu prehliadku, až teraz pomaličky začína chápať a spolupracovať..úplne ma to odrovnalo, som zvedava čo nás čaká...prekonavam prvotný šok a výčitky prečo a som odhodlaná urobiť maximum na záchranu.
@wewewerka musim sa priznat ze som sklamana..kedze to malo rapidny postup aj dalej a o necely tyzden sa dvojka zlomila, riesila som po celom svk pedostomato za dalsi tyzden sme cestovali do Hlohovca kde nas ako tak vopchali do bolestivych , samozrejme mala nijako nechcela otvorit usta, zaver sledovat a ideme zaciatkom april zas..no a podstatne..odstavit nocne kojenie, vraj je to z toho..a davat raz tyzdenne elmex gellee..ze sa mozno ppstup zastavi..ak ano, zatil to nebudu riesit. Ak by nastupili bolesti, tak ano.
Takze si uzivame peklicko ktore sa stupnovalo vyse mesic kvoli nocnej odstavke, peklo a zmenene spravanie aj cez den..cici sa stalo ustrednou temou zivota..cistime, dvame gel a striedame s tooth mouse.pridala som xylitol, sem tam sodu a bio kokosak..
Aki ste velki?
dakujem za odpoved, tak to ma skutočne mrzi, syn ma 4 roky tak skusam vsetky moznosti, aby sme sa vyhli anesteze aj ked asi to nakoniec budeme takto musieť riesiť, lebo mava bolesti z tych pokazenych 5-tiek... v každom prípade Vám držím palce, aby ste to zvládli a verím, že sa to aj u nás nejako vyrieši. všetko dobré prajem
Baby a máte predstavu o konkrétnej sume, ktorá sa platí za ten zákrok v celkovej narkóze? Ďakujem
@wewewerka to mi je luto, ak ma ale bolesti asi je lepsie prenho to vyriesit..patky idu von az velmi neskoro,..a nad sedaciou ste neuvazovali?je predsa mrnsim zasahom nez narkoza..len dieta v nej moze bojovat..ale nebude si nic pamatat. Dakujeme a drzime tiez palce.my sme este malicki preto ma to velmi trapi, nikdy by som si nepomyslela ze kojenie..zila som v tom ze robim to najlepsie pre svoje dieta..ale tak su aj horsie veci..
Ink sedacia je cca 100 eur plus zakrok, narkoza viac..zalezi aj od kliniky...su to vysoke sumy ale ked nemate na vyber..
@esme1 to určite nie je z kojenia, je to geneticka chyba. Môj ma 2 r.a taktiež problémy so zubami, pochodili sme viac dr. a povedali, že sa mohlo niečo stať v tehotenstve, či lieky alebo zápal v tele, prave vtedy, keď sa vyvíjajú zuby. Ja určite neprestanem kojit, kvôli takýmto rečiam dr. My máme tiež svoj boj týmto, a taktiež neviem čo nás čaká.
Podobne som zufala zo zubkov, prvorodeny mal kazy na prednych zubkoch od 16 mesiacov. Boli sme u zubarky cez pol SR uz 4x a hoci su skarede a stale ich opravuje, tak este drzia a snad to uz vydrzime kym nevypadnu, teraz ma syn 4,5roka. No zial vyzera to tak, ze rovnako budeme bojovat aj s druhym synom, ma 16mes a opat sa mi na zubkoch nieco nezda. Som zvedava, co nam povue zas zubarka, tiez tvrdi, ze je to z kojenia, ale ved to by mali pokazene zuby vsetky deti, jedny z kojenia a druhe z umelych mliek, v ktorych je tiez cukor, lebo skoro vsetky deticky zaspavaju s flaskou, ci nie? A kolke este aj jedia v noci? Ale som z toho riadne nestastna, ze neviem kde je chyba.... A este ma riadne stve, ze je problem najst vobec zubara, ktory takto male deticky osetruje a aj to s nimi vie ☹
@lucika121 ale jepravda ze to ma hore vlavo iba..a kojim z pravrho cize lezi tak ze presne mliecko ostava na jrj hornej lavej strane..spodne si kryje jazyckom a tie ma uplne zdrave a aj hornu pravu stranu..predsa aj v materskom mlieku je mliecny cukor a a bolo nam povedane, ze keby to bolo kazde tri hodiny, je to ok, to sa stiha obnovit prirodzene ph v ustach, ale nonstop ich jednoducho poskodi..v noci sa netvori ani take mnozstvo slin aby dokazalo obnovovat ph a pri takej frekvencii..toto je poskodenie zvonku..a iba nalavo hore..a vzniklo odrazu a zubky ma od styroch mesiacov..myslim ze vrodene veci by sa prejavili uz skor..starsia 19 r.dcera mala problem ako vravis, jednotky jrj narastli dute a aj sa zlomili ale nekazili sa.vobec.tiez povedali ze asi nejaky zapal prekonany o ktorom som nevedela.syn mal zubky uplne ok a pritom mal velmi zlu prognozu, ja som brala velmi silnu atb liecbu v tehu oxytetracyklinom..v tomto tehu na max ukazkova vyvazena zivotosprava 100 % kondicia az po porod a vratane , neskutocne som si dala zalezat na kazdom detaile predsa mam uz po 40tke a veru vsetky mlade som mohla strcit do vrecka..ved som aj pribrala iba 4kg a mal mala 4450 😁..a vysledky vsetky ako z ucebnice vzdy..no ale jeden aj tak nikdy nevie...
Cez den este kojim aj ja na poziadanie ale musim trochu korigovat lebo by to bolo aj 20x..
Mate tiez podobny problem?
@suzinkaf samozrejme, mali sme ďalšie 3 konzultácie - pediater, stomatológ staršieho syna a anesteziológ a všetci sa zhodli na tom, že v takom nízkom veku celkovú anestézu v trvaní 3-4 hodiny nedoporučujú vzhľadom na stav mliečneho chrupu, jednoducho povedané keď dajú na vážky opravu mliečneho chrupu aj keď s 10 kazmi a riziká anestézy u tak nízkeho veku a v takom dlhom čase, vycháza z toho, že riziko je vyššie ako zisk, zatiaľ teda vyčkávame, keď bude akútny problém, máme od 2 stomatológov garanciu, že nás ošetria, podľa stavu, budď štandardným spôsobom, alebo s premedikáciou, uvidíme, nechcem to zakríknuť, lebo to je otázka minúty, kedy budem počuť "mama, bolí ma zub" ale zatiaľ počkáme.

Dobry vecer. Normalne sa obavam,co to bude u nas. Syn bude mať 6.r a bezchybne zuby. Len zacal mu rast jeden dospelacky,ale povodny mliecny nevypadol a ani sa nekyve. Prvy mliecny,co sa mu menil,za staly najprv pekne vypadol,a potom na jeho mieste narastol staly. No tento druhy nevyzera,ze sa chce vzdat a staly uz rastie. Riesi sa takato situácia vytrhnutimv mliecneho zubka? Dakujem za info.