Môžu trojročným deťom rásť ďalšie zuby?
Syn mal v októbri 3 roky. Uz dávno ma plný stav mliečnych zubov, cize 20. Ale práve som mu siahla do úst, lebo začal plakať pri čistení zubov, a dole v zadu na oboch stranách, za poslednými zubami ma tvrdé ďasná. Presne ako keď mu rástli mliečne zuby, na dotyk tvrdé,ešte neprerezane.
Myslite ze môžu aj takto malému dieťaťu rast už ďalšie zuby?
V troch rokoch mu urcite este nerastu zadne stolicky. Skor tam ma mozno niekde zacinajucu aftu.
Trvale zuby (najprv korunky) sa začínajú vyvíjať približne pri narodení dieťaťa. Tie trvale zuby tam prítomné v 3rokoch sú (su viditeľne na röntgene, že sú v kosti) ale zatiaľ pomerne hlboko v kosti. Prvé stolicky sa zaraduju za mliečnu 5 približne v 6rokoch dieťaťa a to tým že sa pomaly posúvajú smerom do úst a dotvárajú sa im korene postupne s rastom zubu smerom do úst. Takze áno, tvrdé to tam určite má, minimalne už len kvôli tej kosti, ktorá je pod tým ďasnom.
Ale prerezu sa zhruba vo veku 6rokov- vtedy aj dochádza k prvému vypadávaniu jednotiek a ich nahradením trvalou jednotkou (toto je pre rodičov viditeľne hneď, ale na trvale prvé stolicky sa zabúda, keďže sú úplne vzadu)

Nie, urcite nie. Tvrde dasna samozrejme ma, ony aj maju byt tvrde, ale zuby narastu az okolo 6. roku.