Oprava zubov dieťaťa pod narkózou: Rady a skúsenosti
Dobrý večer prajem, dnes sme boli na konzultácii v jednom súkromnom zubnom centre, kde robia s deťmi. Naše dieťa 4r nespolupracuje s našou zubárkou, plače a bojí sa vŕtačky a proste tam robí scény. Naša zubárka na to nemá nervy, poslala nás proste preč, nech si hľadáme niekoho, kto robí s deťmi. Na konzultácii nám dnes bolo povedané, že má proste veľký stres možno aj vďaka našej nervóznej zubárke. Naša zubárka robila vždy iba preventívky, raz sa snažila opraviť dolnú mliečnu 5 a tam už bol plač, strach a so sestričkou mi proste chytili dieťa a robili akože ten zub. Nedorobili ho, doteraz je otvorený, nedokončený, je to už mrtvy zub s otvorenými kanálikmi - vraj to nedorobí lebo mám decko, ktoré je proste zlé! Lenže tam bol strach, stres, Strašný plač, roztrasené dieťa. Bojí sa otvoriť pusu aj u pediatričky, až keď povieme, že nemá vrtačku a nemá sa čoho báť. Takže dnes nám bolo navrhnuté ošetrenie zubov pod narkózov. Ale, mám pred tým rešpekt, dosť sa toho bojím. Dokonca naša zubárka tak zanedbala zuby, že nič neopravovala, takže všetky päťky sú pokazené, dve sú na extrakciu dokonca, no dali by tam nejakú korunku a dve štvorky sú tiež pokazené. Navrhli nám, že by to urobili v narkóze. Boli ste prosím niekto takto s malým dieťaťom pod narkózou? Veľmi sa bojím nejakých rizík, či sa mi preberie a podobne. Ako to deti zvládajú a ako to prebiehalo? Nacenili nám to na 3100 euro, čo je tiež dosť. Sme z Bratislavy, prosím vás, je niekde ochotný zubár pre detičky, ktorý zvažuje narkózu ako poslednú možnosť? A nebude nás to toľko veľa stáť? Napadlo ma ešte možno rajský plyn alebo nejaký ten sirupík... Ale nevieme, že kam ísť... Ďakujem veľmi pekne.
@hendikep stolicky sa vymenia az v cca 10 az 12 rokoch. Mat v ustach pokazene zuby 6 az 8 rokov urcite nie je vhodne.
@dobryden
no to je super, takže dieta síce nemalo narkóze ale traumu na cely zivot. To treba tiež zvážiť. Mojmu muzovi dr už pred 15 rokmibpivedal, ze po úraze chrbtice nesmie fyzicky pracovať. Pracoval tak 10 rokov ešte. Keby musel, robi tak aj teraz.
Ale vzhľadom na traumu z dedstva a v dospelosti z dobabraneho zákroku zubarov nemusí. Konečne máme teraz zubarku, ktorá je super a ide l nej bez problémov. Tým som chcela len vysvetliť, že on vydrží bolesti za koná ake zo zubárov mal do nedávna fakt traumu. On síce išiel ale až ked uz nevedel inak vydržať. Takže toľko k detom - to musíš to vydržíš.
Tiež by som ti poradila Rakúsko alebo ozaj tu celkovú narkozu, keď iz to doktorka tak do...bala. Neboj bude ôk a bez traumy hlavne. Niekedy je to buď blba genetika alebo fakt možno to vracanie ja neviem. Ale z kojeniela - to je utopia. Mam kamosky co kojila do 4 rokov a decka zuby bez kazu. Ja tiež cez dva roky a tiež nič. Drzim palce a znen dr, táto je ozaj debilne. Ja si vŕtať tiež nedam bez injekcie.
@svetlonos aka trauma?My ked sme chodili k zubarovi za komacov ,sa ta nikto nepytal ci otvoris alebo neotvoris usta ,proste si musel ist a nik sa s nikým nepinkal.Aj mliečny zub som musela vydrzat(traumu nemam).
Radsej budes riskovat škodlivosť narkózy?Myslis ze je to lepsie na vyvoj mozgu?Nedavno vysiel clanok v HN ako este nevedia presne co moze narkoza v malom veku zapríčiniť.Cize trauma,netrauma,lepsie to vydrzat ako deti uspavat.
Anonym, ja len k narkoze, treba zvazit plusy a minusy. Pediatricka mi povedala len tolko, ze to nie je idealne, ale lepsie ako by sme mali riskovat nasledky po zhorseni zdravotneho stavu. Takze sa treba na to pozriet komplexne a isla by som si po dalsi nazor. Idealne sa skusila dostat do tych znamych centier v BA. Avsak opravovat nespolupracujucemu dietatu tolko zubov bude brutal narocne. Ani ta oblbovacka nie je neviem aky zazrak. Este by som zvazila rady od kvalitneho psychologa, ako pomoct dietatu spracovat ten zly zazitok, aby spolupracovalo.
My sme davali premedikaciu, presne mala 4r. Dieta doatane sirupcek na oblbnutie a hotovo. Ano, niekedy na to deti nereaguju dobre, ale to je mensie percento. Urcite to stoji za pokus. Navrhovali nam aj narkozu, ale to bolo mega drahsie, to ozaj keby ma nejak vela kazov, ze by jej rovno hollywoodsky usmev urobili, vsetky zuby krasne vycistili. Som rada, ze som sa nedala na to nahovorit. Za premedikaciu sme dali 100e, za narkozu vypocitali 1000e. Zalezi asi hlavne od dlzky zakroku
Boli sme Dentique na Kalinciakovej. Ale pozeram, ze vtedy sa volali inak, no interier podla foto je rovnaky
Ahoj, my chodíme s malým v BA do Opident, k doktorovi Šimonovi Kolekovi. Veľmi milý mladý doktor a šikovný. Skúste aspoň na konzultáciu, možno ponúkne nejakú inú možnosť.
@mamelka poznám dieťa čo ma totálne vyhnite zuby (5r. ale od 3r. sú v hroznom stave) niektoré sa už aj odlomili zarovno s ďasnom..na pohľad niečo strašidelné a dospelácky zubár na to povedal že to nevadi, netreba to riešiť, že zuby vypadnú a trvalé budú úplne ok. Tak rozmýšľam či ten zubár je úplne mimo alebo sa mu to len nechcelo riešiť? Ako môže povedať že trvalé zuby budú na isto ok keď nerobil ani RTG?
@evaachesa tak zalezi ale zuby ,pokial napr vyjdu 5tky a vyberie sa stolicka tak je to v poriadku.Ale ked vyhnije 4ka s 5 este nevyšli nie je to najlepsie.Pretoze to ma vplyv na vyvoj sanky,ci chrupu.To mam od nasej lekárky.Taktiez dcera mala v skolke dieta co malo vsetky zuby vyhnite,potom jej v narkoze davali nejake dočasne náhrady kvoli tomu tvarovaniu chrupu.Ale trvale zuby uz jej pekne idu. A netreba zabudnúť na možnú infekciu.Mojej dcere sa 4 zapálila a opuchli jej líce,tu 4 uz zubarka nechcela robit lebo nol hlboký kaz.Tak siel zub vonku,nastastie bez atb,druhej kamoske zasa na to dali aj atb mala opuch viditeľnejší.
Aj my bývame kusok od Bratislavy a boli presne v HC u Andela v kompletnej narkoze robili mu stoličky a cena okolo 1500€
@evaachesa ohľadom zubára je to oboje. Ale tak záleží to aj od rodiča. V dnešnej dobe stačí zapnúť internet a hľadať možnosti. My sme mali veru pacientov kde z 20zubov sme sa pokusili zachrániť aspoň očné-teda 4ks. Rodičov to netrápilo že dieťa nemá s čím žuť, to je všetko aj o tom kto čo preferuje. Jednu ma IG sledujem a netrápi ju nejak,že jej dcéra má čierne vyhnite zuby.
Zubár dal pri blombovani injekciu na znecitlivenie a potom už to bolo vpohode. Takto to riešiť nevedia?
Ja by som zbytočne do narkozy nešla u dieťaťa. Predsa len ma to dosť negatívny účinok na mozgove bunky.
Dobrý deň, viete zubár tiež nechce poranit vaše dieťatko tie otáčky sú vysoké v turbínach,a na silu sa to dá bežné robíme na silu ak rodič dovolí...už bolo aj tak ze prišlo dva krát na silu a na 3 krát otvorilo usta samé...väčšinou tie rajske nezabrali na deti a už to nepoužívame...pracujem v tejto oblasti a moje dieťa je nespolupracujuce taktiež a co spravím nič proste nasilu ze ho aj 4 držíme....a všetci sme spotení 🙂 sama ako dieťa som vystrajala a mala traumu a nakoniec pracujem v tejto oblasti 🙂
Dcérke 2,5-3r robili opakovane ošetrenie v premedikácii (sirup oblbovák). Vôbec si to nepamätá, akurát jedno ošetrenie trvá max 30 minút, potom už začína efekt sirupu vyprchávať. Tak je otázne, či by to doktorka stíhala ošetriť. U nás na jeden šup ošetrila povedzme 3 kazy na jednej strane (vrátane výškrabu drene a osadenia korunky). Boli sme v Prosmile Clinic v Ružinove. Premedikácia nás vyšla na 90€ jedna dávka, nerezová korunka cca 150€/kus. Možno by sa oplatilo ísť na konzultáciu, ja som bola spokojná.
@autor kde ti nacenili tutu sumu? Skusila si Dr. Martinko v Slnecniciach? Ja som tiez bohuzial musela riesit kazy u mojej mladsej v 1 roku a 8 mesiacoch - medove zubky, a celonocne kojenie a kedykolvek cez den k tomu prispelo.
Opravili jej 6 zubkov naraz, tiez celkova narkoza ale ta suma bola niekde okolo 1200 Eur pred 3mi rokmi. Ziadne korunky, len narkoza + plmby.
Tak ma prekvapuje ta tvoja suma.
@autor este dodam, ze tiez som sa toho velmi bala. Ale ked som si predstavila chodit tam na minimalne 4x pri tak malom dietati a stale so sirupom, vyhrala tato moznost.
Neprebrala sa hned, este si tam asi 30 minut pospala a bola taka otapena a placliva ale na druhy den vsetko OK.
@dobryden
tak ôk ake sú určite aj jemnejšie spôsoby u detí. Treba iný prístup a injekciu a teda ôk. Ale tie zubárke maju byt k detom naozaj ine a nie používať zrovna to komunistické zmyslanie a jednanie. Viem ako bolo kedysi, nenavidela som tu zubárku v škole, čistá mesiarka to bola. Spoluziacke vyvrtala dieru do diasna ešte jej aj vypadala! Od vtedy som tam nechodila.
@svetlonos Ved prave ze dnes si mozes vyberat a su aj centra kde je mily pristup,preto treba hladat.Ja mal dceru ktora sa boji vypiť obyčajný sirup na kasel,donedavna to bolo vyslovene revanie pritom aby vypila,co jej to nechutilo a mal vzdy problem.Sle zuby ma vsetky opravené,jednak male aj milšia zubarku ale tiez nepresvedčia deti,musi rodic.Raz som bola u zubara a vedla na kresle robili zu chlapcovi asi tak 7-8r ale mne siel na nervy,nie zubarka,zubarka mila vrtala a rátala,dohodli sa ze ked narata do 6 tak predtane vŕtať a bude odych ale ten chlapec bol nemožný,urevany ,rozmaznany nielen zubarka siel na nervy(vo bola naozaj míľa a troezliva )ale aj mne.A ja by som skusila este vymenit zubarku ako kvoli mliečnym zubom uspat dieta.
@dobryden
vies co ja som sama ci sa zubov tika, upipana 😂 Niektorí sú vtipni a opytaju sa, ako som porodila? Novtam nie je veľmi na vyber 😁 U zubára áno. Preto aj keď zubárka povie, maly kaz, to nebudete ani citit - nehrozi. To je typ bolesti, ktorú fakt nezvládam a mam hroznú paniku. Mbe by ani záťaž počítanie nepomohlo, ani len do dvoch, toboz ze 5 ci 6, lebo viem, že potom bude ďalších 6 a ďalších... Teraz jedna zrovna hovorila, že z kurzu vypadne na 2 dní, lebo dcera ide naopak 6 zubov pod narkozou, tu v AT. Tiez mal asi tak 6-7 rokov.
Len nerozumiem, prečo tým detom nepuchnu injekciu. Áno, je nepríjemná ale potom vŕtanie neboli vôbec, trhanie tiez nie. Ja si pamätám ako dieta oboje a hrozne to bolo. Minule mi musel dr osmičku doslova vysekať, injekciu dopichaval na 3x. Malom som tam omdlela. Keď bol hotový až, povedal, že sa normálne bal a už ma chcel poslať do nemocnice. Myslel, že to nezvládne. Tak vieš, ja sa do tých detí aj dospelých viem vcítiť. Za mňa je nervová bolest ta najhoršia.
Ale tak je dobre pokial su real e aj iné spôsoby- bezbolestne - okrem narkóze.
Odporúčam dr. Sabovu z Krau clinic, je úplne úžasná, poradí si aj s autistickymi detmi
Ano boli sme s 19 mesačnou, lebo mala agresívny sklovinnny kaz. Tiež som sa bála, ale všetko prebehlo super, bez problémov, milý personál klinika v BB, cena 900€, robili jej plomby na 7 zubkoch, plomby sme dali preto, že to bolo časovo menej náročné ako korunky. Bola v anesteze 95minut. Pri uspati som ju ešte mala na rukách a potom až v izbe po zakroku.
Teraz pri kontrole mala ešte na stoličkách kazy, ktore trebalo opravit, ale to si už nechala urobiť u našej veľmi milej a pokojnej zubarky bez problémov a to ma 2 roky.
Prvá dcéra mala takú hrozný strach, lebo prvé zúbky museli vytrhnúť, keďže nové rastli za nimy a korene sa jej nevstrebali, ale chodili sme na dentalnu hygienu ku kamoške, ktorá milým prístupom jej pomohla ten strach prekonať.
Takže určite sa neboj ísť do amestezy, spravia mu to naraz, peniažky na to neľutujem a nájdi si novú zubárke s lepším pristupom
@eternity24 prosím kde sídli táto zubárka Mimi lebo ten názov mi nič nehovorí

Bola som s trojročnou u Dr. Belana v Rovinke, robil jej celý chrup. Kľudne napíš správu, napíšem viac