Pokazené predné zúbky
Mamičky,mam problem.. Mame pokazene predne zubky,ked mala N. okolo roku,zanedbalo sa jej umyvanie,no potom som zacala riadne umyvat,no ten povlak s jej stale siri z jedneho zubku na druhy,pouzivame elmex pastu,na noc dostane bud mlieko Beba, necukreny caj,alebo cistu vodu.. Sladkosti jedava asi v normalnom mnozstve,ziadne lizatka,cikriky..ked tak napr. Bebe keksik dobre rano, brumika,raz za cas lipo tie male cukriky,cokolada uff.maloo..no aj ked umyvam,( uz rok bude tomu co nechce dobrovolne,musim mu prilahnut a nasilu umyt,...akurat tyzden co dovoli ked jej pustim nieco v telefone).. Uz neviem ako to mam riesit,neviete mi.pomoct,ma niekto podobny problem? Opytat sa zubara..no skusim,idem coskoro na vysetrenie,no mala mu zubky neukaze lebo sa doktorovv boji a ja zas toho ze ma zje s topankami zato co ma N. v puse.. 😖 neviem preco sa jej ten kaz siri dalej,ani ako tomu zabranit..sklovina je akoby vyzrana,na dotyk ju to boli,takze kefkou musim uplne jemne ..a ma ich take slabe ze dva sa jej uz vybili :'( Vsetkym maminam dakujem za odpovede
Skúsim ti poradiť. Ešte keď sme bývali v Bratislave, tak tam mi malá nechcela otvoriť ústa ani za nič. Ale v Žiline som našla výborného detského stomatológa, ktorý ju naučil čistiť zuby, všetko jej najprv poukazuje skôr než jej dačo v ústach spraví, vyskúša jej na ruke prístroj, s ktorým jej ide do pusy...som max. spokojná. Iba má to jeden háčik, je plne súkromný, čiže si všetko hradíš. Nie sme majetná rodina, my chodíme k normálnemu zubárovi, ale čo by sme pre dieťa nespravili 😀 😀 😀 . Tu je na nich link. Skús to tam a uvidíš. Fakt božský prístup.
http://www.tndental.sk/cennik.html
@4ocka http://www.tndental.sk/cennik.html, my chodíme sem...božský prístup ale plné ceny. Moja staršia si od neho aj zubky nechá trhať. Normálne mi povie, že sa jej kýve zub a chce ísť za pánom doktorom, aby jej ho dal von 😀 😀
Neodpustim si poznamku ke Tvym slovam, ktere jsi pouzila
cituji Te:
"...zanedbalo sa jej umyvanie.."
Ono samo NE... 😒 Navyk na hygienu v casnem - rannem detstvi je zaklad do celeho zivota...
1. aby to souviselo se zanedbanim, to by znamenalo, ze podle popisu zoubky nebyly myte NIKDY...jinak by tento stav nenastal 😎 😖
2. nemely jste nahodou behem 1.roka nejake antibiotikum? Muj syn ano a zoubky se mu po nem rozpadly a byla nutna operace a vytrzeni VSECH zoubku jako nasledku negat. ucinku ATB (per 20ti lety) 😉
3. Pokud si nerad cisti zoubky, porad se s lekarem a zvolte vhodny kartacek, detsky na baterky...aspon na obdobi navykove...zalibi se mu to a hygienu bude dodrzovat "s usmevem" 😉 🙂
p.s. necetla jsem prubeh celeho tematu, omlouvam se, pokud se opakuji 😉
@irriss moja mila iris,zanedbalo sa jej umyvanie zubkov ked mala 11 mesiacov,davala som jej kefku,a ona si ju hryzkala,neurobila som to,ze dam pastu a docistim. Ako som uz niekolko krat pisala,ZUBKY SA UMYVAJU.. neviem preco tu spominas ze neumyvam.robis sa viac mudrou nez v skutocnosti si..alebo si nejaka dost zla vestica Teodora.. Podla tvojej rozsiahlej spovede,by potom znamenalo ze jej zubky dalej vobec neumyvam kedze jej to pokracuje dalej 😖 hned ako som si vsimla ze sa narusa sklovina,alebo co to je,poctivo jej to umyvam,no siti sa to dalej na ostsvne zubky. A ano ATB brala,bola dost chora ked mala 1.5 roka,no toto sa objavilo skor. Ak ta mozem poprosit svoje vestecke schopnosti skus uplatnit niekde inde a nedvihaj mne a ostatnym maminam zlc. Skus sa viac zamerat na svoj prah dvery,tam sa mozes vystatovat nad kym chces
@irriss prepac, ale mamicka si pytala radu a nie vychovnu instruktaz...ona je zodpovedna za seba a svoje dieta...
myslim zaroven, ze nie si kompetentna posudit z netovej komunikacie, ci problem vznikol z nedostatocnej hygieny - ako pises, ze stav mohol nastat len ak by sa zubky neumyvali nikdy....prenechajme to radsej odbornikovi, ktoreho mamicka urcite co najskor vyhlada
@4ocka zial je uz asi dost neskoro riesit , ked to uz v puske vyzera tak ako vyzera, ale zubar ta nezje, ved nie si ani prva ani posledna co ma s tym problem. urcite ti poradi ako na to, a ked pridu zubky trvale tie si uz ustriehnete. ohladne toho strachu zo zubara mi napadlo, my sme mali taku knizocku s dracikom , ktory siel k zubarovi. tam to bolo pekne nakreslene a tak sme si to s dcerkou citali dokola a tym som ju pripravovala na navstevu zubara. prva bola potom uplne v pohode. prisla, sadla, vyviezla sa na stolicke aj zubky ukazala. pri druhej navsteve som jej znova opakovala vsetko, ale zabudla som spomenut, ze jej pani. dr. bude chciet zubky aj "pohaldkat" "poklopkat", takze kym jej liezla do pusy len tak rukami nebol problem, ale ked uz mala v ruke nastroj, tak to uz prestala spolupracovat. dufam ze sa vam navsteva vydari a keby nie, tak skus odlozit o nejaky mesiac dva a svoje dietatko nejak knizkou a pod pripravit na navstevu. radsej netreba hned vystresovat, lebo potom z toho bude trauma na cely zivot 😒
cituji Te:
"...zanedbalo sa jej umyvanie.."
Toto je cast Tveho textu...Pises: "zanedbalo sa jej umyvanie zubkou". (no samo nie) 😉
Vim, ze to neni snadne akceptovat a vedet, ze "zdravi" naseho dite mame na svedomi my-rodice...ty si to uvedomujes i to sama pises, ale je pozde-dcerka ma uz nasledky. Snaz se o to, aby nebyly trvale....
Nechapu, proc se tedy rozcilujes. Nejdriv prijdes, popises stav a sama zhodnotis stav jako pricinu "zanedbanim hygieny" a pak se tu za mnou napsanou "pravdu" zlobis..ja za zoubky Tveho ditete nemuzu. Pokud sis myslela, ze vsichni budou "litovat" mylis se, protoze je nutne za sve ciny i umet zodpovidat... 😉
Verim, ze se timto ponaucis a dale budes dbat na lepsi ustni hygienu 😉
prvu cast prispevku nechapem...nevadi...
zareagovala som, lebo som na to citliva aj u seba.... nemam rada ked ma ini maju chut poucovat o mojom zivote, s mentorskym podtonom, aj ked s dobrym umyslom....(aj ked castokrat nemaju presny obraz o situacii, ktoru riesim)
@4ocka ahoj, nečítala som celú diskusiu, takže neviem ani aké staré máš dieťaťko a či je napríklad kojené, včera som akurát počula o tzv. "medových zuboch", skrátka zúbky sa pokazia pretože materské mlieko má kyseliny, ktoré rozrušia zubnú sklovinu, že sa to nestáva často, ale občas sa to niekedy vyskytne. neviem, či je to tento prípad, ale to len pre zaujímavosť, a neovplyvní to ani čistenie zúbkov, je to skrátka tak. treba navštíviť zubára.
aha, cez dva roky, treba to sanovať a dbať na hygienu keď začnú rásť trvalé.
@4ocka ahoj je tu uz velmi vela popisane a to sa mi nechce vsetko citat no ale my mame podobny problem ked som videla tie foto nam povedala zubarka ze to je z granulovanych cajov hipp a podobne najskor to zacalo len flalkmi a potom odpadavanim skloviny hned nam nakazala elmex gel a nastastie to nemame az take ako vy a tymto sa nam to aj zasdtavilo a nastastie zlepsilo aspon mam taky pocit........uz aj mm ho zacal pouzivat a vravi ze ma lepsi pocit........je tamnapisane ze raz do tyzdna aj v lekarni mi povedala ze je to dost silne ze to staci ja som mu davala tak 2 razy do tyzdna 😉
pred niekolkymi dnami som citala prispevok ze nove vyskumy ukazali ze antibiotika nie su dovodom na pokazenie mliecnych zubov
oni to len urychlia ked uz su zuby zle
ak ma nahodou dieta antibiotika tak sa len rosypu lebo uz boli zle a nedokazali odolat este aj antibiotikam.....toto je pre mna novinka .........ale zaujimava
podla mojich skusenosti,,,
moje dieta ma zuby zdrave......
pretoze.....
nikdy nepilo sladene napoje,,,ziadne malinovky ani caje,,,nemyslim si ze moje dieta tym trpi,,,ma viac ako 2 roky a caj nechce ani skusit ak jej niekto ponukne a ja som jej to nikdy neskusala davat,....som presvecena ze caje robia zubny kaz a potom obsahuju velke mnozstvo alergenov,,,ja sama som alergik na PEL a TRAVY a robim vsetko preto aby aby nebolo aj moje dieta
....a malinovky? to snad vydrzi bez toho zit ,,,ved to nie je dolezite na pitie je predsa voda a nie tie sladke hnusoby ,,,ked bude starsia nech malinkovky pije,,raz za tyzden jej dam JUPIK melon ked zbada v obchode ale nie je to pravidlo,,,,myslim ze malinovky nie su vhodne pre deti aj ked je na nich bez cukru,
mamicky je to na vas,,od narodenia nedavat sladke a potom sa zuby nemaju od coho pokazit,,
ziadne mediky na cumliky na ukludnenie to je hlupost starych matiek
moj nazor,,niekto ma mozno iny
u nas to funguje,,sladke neje,,a pravidelne umyvame zubky = ma ich krasne biele
deti sladke nepotrebuju, jedia to co im daju rodicia,,a rodicia su neviem preco nadseny ked daju dietatu sladkost, potom je prirodzene ze deti prestanu jest zeleninu lebo im nechuti,,zvyknu si na sladke a chcu to mat vsade
noo baby moja mala sladke nepapa pretoze ma atopicky ekzem a potom by asi doskriabala aj mna 😀 😝 a
@4ocka mame tiez poskodene horne 4zubky boli sme s tym aj u zubara vie to s detmi perfektne aj mu otvorila pusinku a poslala nas na dentalnu hygienu a tam chodime raz do mesiaca na taky gelik daju jej ho tetusky a ideme prec,,,zbielnut jej nepomoze ale je na to aby sa to nesirilo dalej....tak potom daj vediet ako ste dopadli...
@zvonkohra zbeliet nemusia,bez cert bielu..len nech sa jej nekazia ostatne..ju to boli,hryzka tak ze da trebars chlebik ku zadnym a tak odhryzne..no som zvedava ako pochodime. Jedna mamina mi dala kontakt na dobreho zubara u mas v meste,zajtra sa ku nemu chystame,som zvedava. Potom sa ozvem co poriesime. Dakujem
@alicia28 je pravda ze sme ju zle naucili..biely jogurt nezje,este som aj domace robila a jedla som ich sama..no zas kadeake jej nekupujeme..pribinakov,liptakov..a smotanoveho pribinaka zje bez problemov..myslela som si ze dobra alternativa sladkeho su ovsenne keksy ako ma napr. Bebe dobre rano, alebo brumika,no toho ranajkoveho nedavam,to uz prehnali so sladkym... Cokoladu nejedava,raz za mesiac max. Aj rodina vie,ze nemoze kupovat ..vodu ked nam v meste dojde,kupujeme len kubik water citron, co je bez e a farbiv..ani jupika nekupujeme,obsahuje konzervant.. Nepije kofoly,hluposti..pije doma ovocne caje,mlieko Beba,pripadne plnotucne,alebo pohankove.. Zeleninu lubi,mäso zje skor ako ryzu..hranolky,chipsy,...o tom ani nesniva...proste nemoze..tak isto parky,salamy,sunky...pasteky...dr. Povedal ze najskor od 3 rokov...
@heln kojena bola len 6.5 mesiaca kedze sme uz chceli druhe babo..a ani mediky na cumliky sme nedavali..no som zvedava co nas u zubara caka..umyvat umyvame..vsak by som aj video pridala,ako my sme zuby umyvali..lahnut na postel,prilahnut ruky,nohy,otvorit usta a cim viac plakala tym lepsie sa umyvalo...bolo mi to luto,no aj nasilu...teraz pomaha rozpravka,kym umyvam...som zvedava na ako dlho
@4ocka a nejdú jej ešte zúbky???? lebo mojmu druhému synovi idú teraz očné aj stoličky a tiež nechce otvoriť ústa....tak musím vymýšľať kadečo aby som ho prinútila....ukazujem mu macka na paste a prstom mu umývam zúbky lebo kefku do úst nedá ☹ ☹ ☹ a existuje aj kefka na prst to som pri prvom synovi mala a bolo to ok.. Prvý syn má krásne zúbky ako perličky biele žiadny kaz...a chcem aby také mal aj druhý ale omnoho ťažšie sa mu čistia 😠 😠 😠 😠 😠
a ozi keď má také vydraté...raz som videla , že keď sa zúbky umývajú po napr. jablku oni vtedy zmaknú a keď ich umývaš kefkou možeš ich tak vydrať...tú sklovinu myslím ☹ ☹ ☹ ☹ ☹
no a mlieko pred umývaním zúbkov aj z toho sa kazia 😠 😠 😠 😠 😠 my po umytí zúbkov len čistú vodu pijeme 😅 😅 😅 😅 prvý syn už je tak zvyknutý, že nič iné ani nepýta a druhý je stále kojený takže on si a noc dá mliečko s radosťou aj 30 krát 😀 😀 😀 😔 😔 😔
@4ocka len som to tak prebehla aj fotky videla len som sa zastavila pri ovocnych cajoch. tie by som radsej vysadila. podla mojho nazoru agresivne na zuby. neviem ako je to s tymto druhov jogurtov typu pribinaky lipanky ako posobia na zuby ale najzdravsie veru nie su.
podla toho ako popisujes tvojho zubara ja by som k nemu uz davno nechodila. ja sa zubarov bojim takze staci ze sa na mna skaredo pozrie a uz by ma nebolo. Ziadne nariekanie ci karanie nepomoze ani malej ani tebe. myslim ze sa trapis tymi zubkami uz teraz bez toho aby ti niekto este aj nadaval. v prvom rade potrebujete pomoct a aby vam vysvetlili ako sa o ne starat a hlavne co s tym
@mobilo nam mesiac dozadu dorastli tusim posledne stolicky,alebo este jedna chyba,ani neviem teraz spamete.viem ze spodne tie posledne jej narastli ani sme nevedeli kedy..tym to neni..ona sa proste boji a koniec..kym som bola v porodnici,tato umyval a asi zle,odvtedy umyvame s potom na cele a splacom... :'( keby som vedela tak jej ich budem sama umyvat pri navstevach.. :'( som zvedava ako pri syncekovi,on je kojeny stale,zubky umyvame tiez,krasne bielucke a velike zubky 😀 a kefku na palec som mala,to bola nasa prva,teraz mame elmex kefky,no planujem este pre maleho na palec kupit,lebo je mi to lepsie takto zoskrabkat... No dakujem za pomoc,si mila

@garonka u nas v Ziline najst zubara je ako ihlu v sene...ja som mala do 22 r. Za zubara svojho zo ZS, ako som otehu,prudko sa mi zuby zhorsili..hnisane vacky sa mii robili..za dva mesiace mi vyvrtal 3 zuby a ziaden nedorobil,bolesti otrasne,jest som nemohla,nic..vyvrtal mi zub a do rana ma bolelo ucho,zub,aj hrdlo na tej strane kde mi to robil..som musela potom ATB jest 😖 a vies co,ked som tam bola naposledy,taka narazka,ze- ake mas uz velke prsia a to este nekojis..slusne napisane..otras...zmenila som ho za takeho mladeho,no nikdy sa este za dva roky neusmial..ked citim ze mi nieco v puse pachne.pri vrtani ci cisteni kanalou,hned ma zhukol co sa tvarim,ze ci ma to boli,lebo on teraz nevie,bla bla,neprijemne chovanie..aj ked tam bola mala,ziaden ten ludsky vztah tu nie je...predsa dieta je dieta..tak ideme 7.12 do povazskej bystrice sa opytat,vraj je tam dobry na deti ale ma plnku.....aspon malu nech kukne...co mame dobrych zubarov,vsetko su plne ambulancie,nikoho neberu...dolu vodou to nase zdravotnictvo :'(