icon

Trvalé zuby rastú za mliečnymi. Čo máme robiť?

petrark
17. máj 2011

baby moja dcera ide mat v auguste 6 rokov a ma pekne mliecne zuby, ale dnes som jej zbadala, ye za nimi jej vyrastli uz dva nove trvale tie spodne dvojky, ale tie mliecne pred nimi sa jej ani len nekyvaju, neviem co mam robit , ci ist k zubarovi a dat ich vytrhnut, dcera je ale total histericka, neviem ako ju tam dostanem, alebo len pockat kym sa sami vypadnu, ale neviem, ci v tom pripade budu dobre rast.prosim poradte ak s tym mate nejake skusenosti

tinika
15. okt 2016

@luta13 mame to iste akurat ze nie naraz, jeden sme uz vytiahli, novy sa dava ako tak na miesto a uz za druhym rastie dalsi :(

luta13
15. okt 2016

@emilia25 super ste to zvladli...Mas synceka statocnika 😉

luta13
15. okt 2016

@tinika aj ten druhy mliecny treba vytrhnut, aby novy - trvaly mohol hned rast na svoje miesto...Neviem, treba jednoznacne radu odbornika...Myslim, cim skor, tym lepsie 😉...Ja mam pocit, ze sme my dlho cakali - od marca...Keby som dala vytrhnut skor, mal by ich uz asi oba na svojom mieste teraz!...Tak, ci onak, drzim vam palceky 😉

emilia25
16. okt 2016

@luta13 dakujem veru bol riadne statocny ale to vdaka zubarovy ktory mal naozaj profesionalny pristup a vedel ze keby mu ich hned trhal tak ma fobiu uz dokonca zivota takto sa s nimi spoznal prvy krat to dal to len pozrel ale bol pysni na seba a potom ked trhal tak bol este pysnejsi ze to zvladol a zubky sa uz pomaly posuvaju na svoje miesto.

sashie
17. okt 2016

@luta13 ahoj, no závidím vám situáciu, keď sa mu zúbky pekne dávajú na svoje miesto, tam kde majú byť. dcére 3-jka nenarástla. boli sme v máji (myslím) na konzultácií u mojej zubárky a poslala nás na RTG (pre istotu, či vôbec má trvalú 3-jku). tak som si želela, aby nemala, bolo by to viac-menej vyriešené. ale má ju tam a stále nie je vonku. Máme problém s tým, že mliečne zuby mala o polovicu užšie ako jej rastú trvalé. tým pádom sa jej nezmestia vedľa seba, lebo má úzku čeľusť. no jedna katastrofa. Narástla jej prvá horná trvalá jednotka - tá je rovná. Už tretí mesiac jej rastie druhá trvalá jednotka - absolútne krivo, pretože jej tam zavadzia mliečna dvojka, ktorá sa absolútne nehýbe. Veď dám fotku, ak nezabudnem. ak by mi toto niekto povedal, že moja dcéra, ktorá mala ukážkovo rovné zuby bude mať takéto krivé zuby, nikdy by som neuverila. tak už sa chystám, že budeme nosiť strojček. vypýtala som si minulý týždeň od zubárky (boli sme na prehliadke) lístok k čeľustnému ortopédovi, aby som to išla čo najskôr konzultovať. len dúfam, že jej nenarastú osmičky. lebo to bude koniec. no rastú jej lopaty. 🙂

demetria
17. okt 2016

@sashie
Daj zubkom este sancu.
Mojmu strednemu rastli dolne zubky za mliecnymi a vyrovnalo sa to za cca rok. Sprvu boli uplne nakrivo. Horne mu pre zmenu zase vypadli a trvale nerastli cca 6 mesiacov, dasna mal uplne zacelene. Teraz ma zuby uplne ok a to som bola presvedcena, ze budu uplne krive a strojcek ho neminie.

luta13
17. okt 2016

@sashie no mas teda trapenie...Ale ako pise @demetria, vyckaj este...Ale konzultovat to aj tak podla mna mozes, uvidis, co Ti povedia a potom sa rozhodnes o dalsom postupe...Treba si vyzdy vypocut asi viac rad od viacerych odbornikov, nielen od jedneho zubara...No tak, ci onak, silno vam drzim palceky...No mojmu synovi sa sice davaju zubky dopredu, ale zas ma stale v puse mliecne dvojky a tie su nauzko akoby...Syn mi akurat vcera hovoril, ze jednotky sa mu asi nebudu vediet zaradit na miesto, lebo maju malo miesta...Takze ja som velmi zvedava, ako to cele dopadne...Ak zas budes mat nieco nove, napis sem, ja taktiez ak nieco nove by bolo sa ozvem...Zatial ahoj a drzte sa 😉

sashie
19. okt 2016

@demetria ďakujem za názor. veď uvidím, čo mi povedia. a ako dopadneme. pokúsim sa dať fotku zúbkov tento týždeň, len nestíham. som chorá a dcéra si zlomila ruku ☹ , tak máme čo robiť.

sashie
19. okt 2016

@luta13 budem sa snažiť dať tú fotku tento týždeň, ak sa zadarí. aj vy sa držte. no som zvedavá, ako to dopadne. určite nedám len na jedného zubára. aj ja som tak dopadla a do dnešného dňa mám mliečne zuby (trojky) a vôbec nemám dvojky. a to som bola ako 8 - 9 ročná na operácii, kedy mi akože odstraňovali blanku nad hornými jednotkami, aby sa mi jednotky spojili. Zubárka stále čakala a čakala ... takže sa na žiadneho doktora nespolieham a vždy sa pýtam a som aktívna ja. za konzultácie a opýtanie sa nič nedám. aj neter 18 ročná nemala vypadnuté mliečne (ale mala trvalé) a teraz to už druhý rok riešia za obrovské peniaze. takto dopadnúť nechcem, že to budem riešiť v podstate hodine 12.

luta13
19. okt 2016

@sashie presne tak, ries si to podla seba a co najskor, aby mala nemala potom neskor zbytocne problemy 😉...Co sa tyka Tvojej choroby a dcerkinej zlomenej ruky, prajem co najskor uzdravenie vam obom 🙂...Zatial sa maj a ked bude nieco nove ohladom dcerkinych zubkov, daj zas vediet...Ked budem mat cas, hodim Ti sem aktualnu fotku synovych jednotiek, ktore sa pekne zaraduju 😉 - dnes som mu pozerala do pusy 😉

demartka
31. okt 2016

@sashie môžem pár otazok?mam 9rocnu slečnu.poslali nás na rtg,horna dvojka jej nenarastie...máme ísť k
celustnemu ortopedovi,aby sa vyjadril,co sa bude dať robiť.ci sa nechá miesto na implantát alebo sa trojka,ked vyrastie,bude posúvať na miesto dvojky strojčekom.som z toho nešťastná.neviem si vôbec predstaviť,ako bude vyzerať očný zub vedľa jednotky....dcérka má malinké zúbky,ale aj úzku čeľusť.sama mám mliečnu štvorku,ale ťa drží.dcerke sa ťa dvojka kyve,vytlaca ju trojka...viem,ze treba počkať,ake zúbky vyrastú,ale ten pocit...inak jej vytrhla obidve dolné trojky,lebo pred nimi mala už trvalé a mliečne sa ani nepohli 3 mesiace.povedala,ze to sa nevidí často,trvale zuby pred mliečnymi.chudence deti,bola statočná,keby to boli synovia,potrebovali by narkózu ...

canadaz33
30. nov 2016

@luta13 dobry vecer,prosim isli ste s tymk zubarovi hned ked ste to zbadali ci ste mu nechali jym sa sami vykyvu ked ich ma oba zubky..
Dnes vecer som nasla mojmu ale len jeden a menej ho ma za mliecnymi a neviem ci mam ist k zubar.poinformovat ho al.pockat ci sa berozkyve aj druhy,lebo prava 1 tka sa mu uz kyve a v dec.mame aj termin na kontrolu...dakujem za info..🙂

tinika
30. nov 2016

@canadaz33 nam zubarka povedala ze ked do mesiaca sa to nespravi mame prist vytiahnut druhy mal tak isto ale vypadol mu sam ten prvy sme tahali doma

sashie
1. dec 2016

@demartka ahoj, ak by bolo na mne, bola by som za riešenie, neposúvať trojku na miesto dvojky. nechať miesto na implantát a trojku nechať tam kde je, pretože trojka je očný zub, čiže špicatý a nie je to veľmi estetické, aj keď to nie je niečo hrozné. ja som tento prípad. ale vo svojom okolí poznám min. 4 dospelé osoby, ktoré nemajú vyrastené dvojky a namiesto nich tam majú trojky. mne navrhovala dcérina zubárka (len tak medzi rečou, keď sme sa bavili o dcérinej nevyrastenej dvojke) cca pred pol rokom, že si môžem zbrúsiť trojku a dať si tam fazety - kvôli estetike. myslím, že pokiaľ je to v takomto štádiu, že tam máte medzeru, tak radšej implantát, ako posúvať trojku na miesto dvojky a potom v dospelosti robiť fazety, resp. trhať zub a robiť implantát. a v akom veku sa môžu dávať implantáty?

vy ste odkiaľ? kam idete na čeľustnú ortopédiu? ja mám tiež odporúčanie od detskej zubárky, aby sme išli na čelustnú ortopédiu, ešte som sa neobjednala, lebo neviem nájsť žiadne referencie na danú p. doktorku.

demartka
1. dec 2016

@sashie ešte sme neboli nikde,ale referencie zatiaľ vedú do nitry a je to tam drahé.implantaty sa mi zdajú drasticke-vrtat do kostí,podla mňa v dospelosti,skor nie,ani by som ju na to nenahovarala.uz som rozmýšľala aj nad tým,ze možno ked jej bude chýbať dvojka,ze sa to posunie a bude mať len medzeru medzi zubami a možno to nechám aj len tak,ze keď dospeje a bude chcieť,potom si sama vyberie.zubarka povedala,ze jej tam zuby zmeraju a navrhnú čo s tým.ma ich malé vraj,mozno teda aj medzera,ked jej ťa dvojka vypadne,bude mala...

blairgossip
1. dec 2016

urcite chod za zubarom, tu ti nedaju profesionalnu radu.

tanusa888
1. dec 2016

Mojej tiež tak rástu,mala aj mliečne a hneď za tým trvalé,mliečne jej vypadli a trvalé sa posunuli samé tam kde boli mliečne

canadaz33
2. dec 2016

dakujem,prvy sme mu vytrhli doma,lebo sa kyval a pockam kym vyzdravie a pojdeme k zubarovi co povie ohladne 2ky kt.sa mu zatial nehybe..snad nebude musiet trhat nasilu...

tanusa888
3. dec 2016

Nasilu by som nedala trhať mliečne zúbky, mne tak trhali keď som bola malá a dodnes mám z toho následky, mliečne zúbky sa nasilu trhať nemajú

sashie
5. dec 2016

@demartka lenže jej tam tá medzera nezostane. Tie zuby pracujú a ako budú dorastať stoličky a osmičky, tak sa jej budú zuby posúvať a určite jej tam neostane medzera po "dvojkách". mne sa v dospelosti posúvali zuby a to nemám osmičky. vrchný rad (kde mám medzierku medzi jednotkami) sa mi doteraz posúvajú. mala som medzierku a teraz skoro nemám. najlepšie bude keď ty poradia na čelustnej ortopédií.

luta13
15. apr 2017

@canadaz33 prepacte, ze som neodpisala uz v Novembri 2016 - vsimla som si az teraz Vas prispevok z minuleho roku...Ako ste nakoniec dopadli so zubkom?...Riesili ste to so zubarom, ci?...No ja som s tym vtedy - pred vyse rokom bola u zubara a ten mi povedal, ze pockame s tym 1/2 roka a ked mliecne zubky nevypadnu dovtedy same, potom ich budu trhat, co teda nakoniec aj spravili...No teraz ma oba trvale zubky krasne zaradene na svojom mieste...Ak nezabudnem dakedy sem pridam fotku, ako sa mu zaradili 😉...No ja byvam v DE, takze tu to zubari takto riesili cakanim...Kamosku mam z SK zubarku a ona mi hned povedala, ze ona hned trha tieto mliecne zubky, ak idu za nimi trvale - aby sa co najkor mohli trvalky zaradit pekne dorovna 🙂

monilik
16. apr 2017

Mame ten isty problem...za mliecnymi rastie trvaly zubok.problem je ze je o polovicu sirsi ako mliecna 1ka takze zasahuje az za 2ku ktora sa este nekyve. obavam sa ze ked 1ku vytrhneme zubok sa pokrivi lebo 2ka ho nepusti zaradit...chystam sa k zubarke som zvedava co povie

luta13
16. apr 2017

@monilik Drzim palce, nech sa potom jednotka trvalka pekne zaradi na svoje miesto, nam sa teda obe jednotky pekne rovno zaradili a tiez su ovela sirsie od mliecnych- pozri moj prispevok s fotkou na predoslej strane 😉

jelenciatko
16. apr 2017

Ahoj baby,ja som s kvôli tejto téme pohadala aj so svagrinou,kt.musí mať vždy pravdu.Mne nas zubár odporučil zubky vytrhnúť,aj ked boli zdravé a pekné biele,a neľutujem.Malej sa zubky krásne vyrovnali.No moja "múdra" svagrova tvrdí,ze jej by to zubarka zakázala,že ona zubarku počúva na slovo a asi preto nosi jej decko uz 5 mesiacov strojček a má tak vykrivene zuby,ze az.Vec nazoru.😉

monilik
16. apr 2017

@luta13 dakujem 🙂

ludka140281
16. apr 2017

ja som tiež dcere nasilu vytiahla 2 zuby..nasilu pišem preto,lebo sa jej vobec nekývali a tak sme ich rozkyvavali a po cca 2 mesiacoch su už tie nove skoro namieste,zubár nam tiež povedal,že radšej zdrave von skor ako potom neskoro a bolestivo a jazýčkom si ten zubok má tlačit aby mu pomáhala namiesto

katka1981
16. apr 2017

@jelenciatko,nasa ma tiez trvale za mliecnymi dolne jednotky. Vobec sa jej nehybu. Zubarovi sme viackrat volali, ze ked sa zacnu hybat,vytrhne jej, ze sa to same vyrovna. Keby nemal 43 rocnu prax, neverim mu. Snad si nebudem potom trhat vlasy.

dorottka
16. apr 2017

@katka1981 zubari su jedna z mala profesii, kde starsi vek nie je vyhodou... vacsinou maju aj zastarale nazory a postupy, skus skocit po druhy nazor k nejakemu inemu.

dorottka
16. apr 2017

@katka1981 inak ano, ak uz rastu trvale, mliecne sa trhaju, pretoze v sanke proste nie je dost miesta pre oba sety zubov. V ere toho zubara sa vobec krive zuby neriesili, tak na to dlabe zo zvyku aj on. Tiez som mala podobnu zubarku. Akoze nech sa nikto nehneva, mam psa, ktoremu sa toto presne udialo a veterinar vsetky mliecne okamzite vytrhol odvolavajuc sa na neskor krivy zubny obluk (uz sa zacinali krivit, teraz ma uplne rovne), vdaka ktoremu nebude pes schopny normalne hryzt tak ako ma... sranda, ze zubar 'profesional' take veci neriesi a veterinar hej.

luta13
16. apr 2017

@dorottka niektori zubari a doktori celkovo by mali odovzdat diplomy, lebo nemaju v hlave zdravy rozum!!!...A ist pracovat na role s motykou v ruke 😉