icon

Zubná poradňa

drzubok
24. mar 2011

skusme iný názov témy na detské zuby ale cloveka to prestaa bavit

miskakyska
15. jan 2013

@mahulenka87
@levandullka ahojte pani zubárky 😉 prepáčte,že Vás otravujem...malému sa prerezavajú tie stoličky,ktoré sa zalievajú a na jednej má to dasienko totálne "rozbombardované",normálne mu kus "plápolá" 😨 .....je to normálne,či navštíviť zubárku?.......hovorí,že ho to nebolí,len znervozňuje ☹ ☹ pri žiadnom zube to také rozmasakrované nemal

levandullka
15. jan 2013

@miskakyska Ahoj 🙂. Tejto problematike sa až tak nerozumiem, no myslím si, že zájsť za stomatológom nebude na škodu 🙂. Je dosť možné, že mu to ,,odstávajúce" ďasno bude chcieť odstrániť, nakoľko mu môže naozaj zavadzať a ak by mu náhodou ,,prevísalo" cez zub, mohli by sa mu tam dostávať zvyšky jedla a môže sa mu to zapáliť. Ja som mala tento istý problém pri prerezávaní osmičky. A to už dosť bolí. Potom to treba čistiť medzizubnou kefkou, čo príjemné takisto nie je. No toto je naozaj iba môj laický názor 🙂

drzubok
autor
15. jan 2013

@miskakyska problem je v tom že vzniká miesto nepristupne čisteniu. takéto dasienko ˇja osobneˇodstranujem. v lok. anesteze . iste stiahne sa samo, len to trvá rozne dlho a pri šestkách aj mesiac je dost nato aby vznikol čas, resp. zub by nebolo vhodné zapečatit

surviver
15. jan 2013

@miskakyska ako dlho to dasno ma take?? počkala by som ešte tyžden,ked ho to neboli, a ak sa mu to same "neotrhne" ,tak by som šla k stomatologovi,ten slizničny kryt by odstrihol a bolo by po probleme,lebo zbytočne mu tam zachadza potrava ,zle sa to čisti a hrozi,že sa tam vytvori kaz...zakrok neboli,nemusite sa bat,váčšinou postači sliznična anesteza,takže ani ihly sa nemusite obavat 😉

miskakyska
15. jan 2013

dakujem Vám veľmi pekne za odpovede 😉
@surviver 4-5dní to má také

surviver
15. jan 2013

@miskakyska ak sa mu to do konca tyždna neotrhne,tak by som v pondelok šla k dr....

miskakyska
15. jan 2013

@surviver zajtra zavolám zubárke a uvidím,čo povie 😅 .......aj ty si zubáročka? 🙂

surviver
15. jan 2013
mahulenka87
16. jan 2013

@miskakyska ahoj. nič sa nestane ak zájdete k zubárovi, ale myslím si (kedže sa zub iba prerezáva), že keď viac narastie, ďasienko sa stiehne samé. nakoľko je úplne voľné a plápolá mu, nemali by sa mu pod ním zostávať ani zvyšky jedla. Ale pre istotu sa snažte to miestečko čo najlepšie čistiť 😉

miskakyska
16. jan 2013

@mahulenka87 dneska som volala zubárke,čo a ako...samozrejme dala mi odoved akú som čakala.....je to O:K..nemusela som jej krava volať a mohla som ísť tam rovno ☹ no však uvidím,ked sa mi to nebude pozdávať,tak tam skočíme 😎

mahulenka87
16. jan 2013

@miskakyska 🙂 to sa dalo čakať. Ale myslím si že to bude ok. 😉 Len nech nato čo najviac kúše, hryzie - najmä tvrdšie ako kôrka, jablko....

daducha
19. jan 2013

Ahojte,
detom velmi velmi dôkladne umyvam zubky,rano aj vecer,dostavaju malo sladkosti, po umyti zubkov vecer uz iba cistu vodu,ked sa da, umyvame ich aj cez den, po obede a aj napriek tomu som malemu nasla teraz kaz na zubku.Na preventivke pred 5 timi mesiacmi nic a teraz toto.Som z toho nestastna,lebo fakt sa o to staram, asi to bude aj tym ze ja mam panicky strach zo zubara a aj napriek tomu ten kaz vznikol.Este pred cca 2 mi tyzdnami hovorim malemu ze ake mas tie zubky krasne biele s ydrave a zrazu kaz,a uz zrejme bude hlbsi,ked to vidim ako malu dierku na stolicke.
Co sa da este urobit aby kaz nevznikol?
Dakujem

oliinka
23. jan 2013

Ahojte potrebujem poradit prosím vás,malý mal kaz na šestke hore,bol vyvrtaní,ale pani zubárka mu tam dala len dočastnu vypn,teraz vypadla a mal ju tam dva mesiace,objednaný sme v polovici februara myslíte že ten zub takto vydrží?má tam dieru a aj čierne,je to kaz?ked to bolo už vrtané?prosím poradte,máme trápenie zo zubkami,dcerka má krásne zubky,ale malý..........mliečne stoličky hlboké kazy,pani zubárka nechce vrtat,žeby viac ublížila a jedn je otvorený,bolel a mal aj opuch. ☹

surviver
23. jan 2013

@oliinka chodte hned ak aj nebude mat čas zablombovat,tak vam tam da znova dočasnu vypln,to tmave čo vidite nemusi byt kaz,ale sekundarny dentin,,ak je to tvrde netreba to vyvrtavat do "bieleho"

oliinka
24. jan 2013

@surviver bohužial sme ochoreli a tak nemožme dat zubok spravit najskor tak o týžden,myslíte že to počká tolko?a čo to je sekundárný dentín???ked vydržal vrtanie prvýkrát bez injekcie,myslíte,že ked tam je teraz taká diera bude treba injekciu?a čo si myslíte o tých mliečných?

drzubok
autor
24. jan 2013

@oliinka tyžden počká, to čierne je kaz, u detí sekund. dentín nenájdeš. takéto hlboké kazy na šestkách v cca.6rokoch su velmi zlou prognozou pre daný zub ☹ za pokus to možno stojí, iste s inekciou, lebo bez nej sa neodstráni všetok kaz a do 3-4 rokov je koniec

oliinka
24. jan 2013

@drzubok lebo nám ten zubok už bol vrtaní a dočastná vypln vypadla,teraz je tam dieta a na krajoch diery čierne 😢 predtým injekciu nemal,teraz mu ju mám dat pichnut? 😢

oliinka
24. jan 2013

@drzubok písala som vám aj správu len ste mi neodpovedali nanu ☹

drzubok
autor
24. jan 2013

@oliinka ak chcete mat istotu že je to vyčistené všetko tak určite s injekciou 🙂

surviver
24. jan 2013

@drzubok ako možte vediet,že je to kaz ked ste ten zub nevidel? Ak tam mal dočastnu vypln s nejakou hydroxydovou vložkou,tak predpokladam,že lekar kaz odstranil 😕

@oliinka injkeciu by som mu dala pichnut,lebo je to hlboke a určite ho to bude boliet.

oliinka
24. jan 2013

@drzubok dobre dakujem vám len či si ju dá pichnut ☹ ale nemal by tam byt kaz ked to bolo už vrtané a bola tam vypln nie?či je to teda kaz okolie diery ked je čierne?a do mliečných teda radšej nerýpat?

silvia07
24. jan 2013

ahojte, poradte prosim...dcera 9r. mala kaz na 5 mliecnej hore ...zubarka vyvrtala, dala nejaku liecivu vlozku, nekazala prist na ziadnu kontrolu...po case asi 2 mesiacoch vlozka vypadala....ked sa dcerke do zubu dostane strava, tak ju to boli...boli sme u zubarky, vycistila a povedala, ze taketo zuby sa neblombuju, ze si to ma po kazdom!! jedle odtial vycmukavat a vysparavat

teraz nerobi nic ine, len beha so sparatkom vsade...bola som za nou este raz a povedal mi to iste, ze ma otvoreny kanalik a ze taketo zuby musia ostat otvorene....je to pravda?
nechcem dat zbytocne trhat...zub ju sam o sebe neboli, len ked sa jej tam nieco dostane
@levandullka
@drzubok

oliinka
24. jan 2013

@surviver výpn sme tam mali asi dva mesiace,biela výpn po dvoch hodinách mohol až jest,aká to bola neviem a predým vrtala kaz bez injekcie

drzubok
autor
24. jan 2013

@surviver asi ste vela otvorených šestiek nevideli u detí 5-9r. ? a šestka vyčistená - do čistého určite nie je čierna, ani hnedá - ale voskovo biela, žltkastá. zdoraznujem že ide o deti cca5-9. preto tu sekundárny dentín nenájdete. a práve preto je časti šestka prvý a najčastejšie extrahovaný zub

drzubok
autor
24. jan 2013

@silvia07 bud si to bude čistit alebo sa to vytiahne - iná možnost žial nieje ☹

drzubok
autor
24. jan 2013

@surviver s tou vložkou máte pravdu robí sa to tak, ale žial, práve pri takýchto šestkách je to zradné ☹ . Ponechat pokazenu vrstvičku, na to calxid - je síce pekné ale u šestoriek je to skôr teoria.... platí že pokial sa v Lokálnej anestéze hlboký kaz nevyberie celý - tak vložky v tomto prípade len odialia problem

surviver
24. jan 2013

@drzubok ,no asi som tych otvorenych šestiek nevidelka tolko ako vy /nepočitala som to/...naštastie,lebo je smutne,ked tak male deti už maju taketo hlboke kazy ☹ ,ale nikdy by som si nedovolila s takou istotou ako vy,tvrdit,že na nejakom zube kaz je ,alebo nie je ,ked som zub nevidela na vlastne oči....ale nechcem sa tu s vami dohadovat,lebo už davnejšie som si všimla,že vy jediny mate stale pravdu,tak vam prajem nech vam ta dokonalost vydrži aj nadalej....

drzubok
autor
24. jan 2013

@surviver no tak... vychadzam z toho co citam, prečo by niekto vložkoval šestku.... neviem si na takej šeste nič tmavé predstavit. smutné to je ale pri karieznom mliečnom chrupe je to skor pravidlo, že sa šestky doslova nestihnu zapečatit.. 🙂 dokonalost mi nemusi vydržat, len viem že na šestke u 6.r pacienta sek. dentín nenájdem

anjelicek26
24. jan 2013

@drzubok - toto som sa tiez chcela spytat, ako rychlo treba 6-ku po vyjdeni zapäcatit? Malej sa prave prerezavaju a nachylost na kazy je, tak to nechceme presvihnut 😖

drzubok
autor
24. jan 2013

@anjelicek26 idealne je do pol roka po prerezaní. ale dokial sa prereže tak rodič dokonale musí každý den vyčistit ryhy, plus v tomto období redukovat príjem ferm. sacharidov.... sladkého, sl. vody atd. a začat čistit nitou medzizubne medzi šestkou a mliečnou 5.... pretože to je hned další problém