icon

Ako odnaučiť osemmesačného psa štekať na všetko?

22. aug 2026

Ahojte ako odnaučiť psa štekať na všetko? Alebo proste reagovať na lazdy jeden podnet a vyštekavat. Má ešte len 8 meiscov.

martinmmartin
22. aug 2026

@anonym_autor Pozor lebo sa moze naucit ze vzdy ked zasteka tak automaticky panicek bude rozpravat jeho meno a venovat mu pozornost co sa mu bude velmi pacit

Pes mojej svokry sa sam seba presvedcil ze sa vola Ticho

anonym_46e12e
22. aug 2026

@anonym_autor to by aj mna zaujimalo,aj nas je taky drbnuty,az ho zacinam neznasat.

autor
22. aug 2026
@anonym_46e12e

@anonym_autor to by aj mna zaujimalo,aj nas je taky drbnuty,az ho zacinam neznasat.

@anonym_46e12e no veď to. Bývame v byte, aj keď na prízemí so záhradku a keď je vonku tak je to niekedy extrém. Stačí len počuť niekoho rozprávať…

anonym_228a55
22. aug 2026

V prvom rade musis byt v danej situacii uplne kludna ty. A kludnym sposobom mu naznacit nejaky povel na to - NIE. Nam trosilinku zaberalo co poradil v takej relacii o psoch co chodila na RTVS a asi je aj v archive keby si hladala, najdes - Najvernejsi, ten trener Juraj Ferko. Neviem dohladat presnu cast, bolo to davnejsie, bola tam pani so starsim bielym psikom co po vsetkom stekal aj od nej sistekotom vynucoval. Su take spreje, ktore fuknu len vzuch, takze nic psikovi neurobia - ked robi co nema, fuknes na neho ty sprejom a povies NIE. Po tyzdni uz jej stacilo iba sprej do ruky vziat a pes vedel... To je teoria 🙂 Skusili sme. My sme nemali ten sprej, ale mali sme taku piskacu hracku, co rozkusol usko a fukali sme na nasho tou, aby vzdy vedel, ze nesmie. Lebo nam staci otvorit okno, byvame na najvyssom poschodi - vidi vtaciky steka, vidi mrak, steka, ide vlak, steka, idu smetiari, steka, motorka, sanitka to ani nehovorim - ani ich nevidi, nemame tak okna, pre neho dostupne a balkon mame murovany, ale pocuje to a steka. Dokonca rozozna psy ktore idu po ulici, ma par takych, co nema rad a vtedy steka. Nas to trapilo, aj kvoli susedom, ale nepodarilo sa nam to odstranit, len trosicku stlmit, ked by moc stekal, pomoze ak ho dam ku oknu a vidi na ulicu, utisi sa. Mame male terierske plemeno. Pozri si toto: https://www.akc.org/ - tam pre kazdu rasu maju take vytriedene povahove vlastnosti - napriklad aj ako velmi steka, a nas patri k tym, co maju 5/5 🙂 Len nas odmala sa boji aj burok, aj silnejsieho vetra, aj ohnostrojov. Bol taky aj jeho otec, co viem od chovatelky, ta ma mnoho psov a ej jeden jediny je takyto. Ja uz si niekedy myslim, ze aj psy mozu byt ako autisti zvysene citlivi - nas ma nadpriemerne citlivy sluch, velmi dodaleka pocuje, napr. pocuje psa, ktory ide za bytovkou a caka, vie ze pride, ja si vravim, co vetri, ved je prazdna ulica a potom spoza bytovky pridu ludia so psom... Dokonca akoby aj za dvoje dvere bytovky pocuje. Ma rad takeho suseda so. psom z druheho vchodu. Vysli sme pred bytovku, a nechcel sa pohnut ako chodime zvycajne, cakal - ja uz to na jeho usiach vidim, ze pocuva - lebo on ich tak trochu nataca, jak male satelity. A za pol minuty vysiel ten sused so psom. On presne vedel, ze pride - a to musel ist vytahom, a cez dvoje dvere ten sused... Neviem aky este iny zmysel by mu to napovedal.

anonym_855849
22. aug 2026

Aké je to plemeno?

anonym_a1220d
22. aug 2026

Naucit psa na povel ticho. A byt dosledny. Vsetko okolo toho je zbytocne zacyklovanie sa. Problem je v tom, ze ak pes nepocuva majitela na zakazovy povel "ticho" alebo ho to majitel nevie "naucit", vacsinou ho ten pes nepocuva aj v inych veciach, proste svojho majitela nerespektuje a ignoruje. (Tahanie na voditku vonku akonahle pes vidi nieco zaujimave, pozieranie jedla zo stola ci veci zo zeme, reaktivita, privolavacka byva tiez slabota, akonahle ma pes viac vnemov...) Proste to byva komplex veci, ktore pes neovlada a vsetko suvisi so zanedbanou vychovou, vycvikom - pes zvycajne nema hranice a pana ma "na salem".
V 99% pripadoch 🙂

anonym_6cc40f
22. aug 2026

@anonym_autor som nesmierne rada, ked vidim cloveka s takymto pristupom. Lebo ja nenavidim nevychovanych psov, ked majitelia nechaju psov vystekavat.
Ja som mala raz jedneho psika v docaske a ten bol velmi ustekany. Spravila som do vrchnaku od flase dierku a flasu napustila vodou. Vzdy, ked zastekal, tak som ho oprskala vodou. To bolo jedine, co mi pomahalo. Predtym som skusala dohovory po dobrom, po zlom a nic. Toto bolo najucinnejsie. Ale mozno u teba to nezaberie, uvidis.
Mam znamych, ktory mali predzahradku a ich pes stekal na vsetko a samozrejme obtazoval cele sidlisko. Boli nuteni mu dat elektricky obojok. Znie to dost drasticky, sama by som s tym mala asi problem pouzit, ale v krajnom pripade ako posledna moznost.. asi by som to skusila. Pes zas nedostava nejake slehy, ze ich to boli, skor je in to neprijemne.
Kazdopadne, znamym to vyriesilo problem uplne

anonym_52520c
22. aug 2026

@anonym_autor naucit zakazovy povel, naucit ho pozornosti sa teba ale toto 8 mesacny uz mal davno ovladat.

anonym_46e12e
22. aug 2026
@anonym_autor

@anonym_46e12e no veď to. Bývame v byte, aj keď na prízemí so záhradku a keď je vonku tak je to niekedy extrém. Stačí len počuť niekoho rozprávať…

@anonym_autor susedom pomohol protistekaci obojok,vyskusaj,ja mozem pri tej nasej byt 100%kludna ,ked steka nevsimat si ju a podobne,aj ked sme na prechadzke kde sa vybeha,prideme domov a ide nejaky pes okolo- steka,ide macka-steka,to je proste povaha psa,a moja je drzy pes,ona dobre vie ze nema ale just bude lebo proste ten inatikt ju ovlada ,plus je strasne reaktivny pes,ona na vsetky feny bude stekat ako zmyslov zbavena,psov si zasa nevsima.

marci9
22. aug 2026

Pripni mu vodítko a nech ho má na sebe 24 hodín denne. Keď začne štekať, daj mu ostrý povel TICHO a keď neposlúchne, chyť vodítko a silno nám trhni. Pozor nie potiahni, ale naozaj trhni, aby ho to zabolelo. A daj mu povel NA MIESTO. Ak neposlúchne, chyť vodítko a odveď ho na miesto /najlepšie by bolo kúpiť klietku a tú používať ako jeho miesto/. A nedovoľ mu miesto opustiť.

marci9
22. aug 2026
@anonym_46e12e

@anonym_autor susedom pomohol protistekaci obojok,vyskusaj,ja mozem pri tej nasej byt 100%kludna ,ked steka nevsimat si ju a podobne,aj ked sme na prechadzke kde sa vybeha,prideme domov a ide nejaky pes okolo- steka,ide macka-steka,to je proste povaha psa,a moja je drzy pes,ona dobre vie ze nema ale just bude lebo proste ten inatikt ju ovlada ,plus je strasne reaktivny pes,ona na vsetky feny bude stekat ako zmyslov zbavena,psov si zasa nevsima.

@anonym_46e12e To nie je povaha psa, to je zlá výchova. Nevyhováraj sa na plemeno, ani na vrodenú povahu psa.

anonym_46e12e
22. aug 2026
@marci9

@anonym_46e12e To nie je povaha psa, to je zlá výchova. Nevyhováraj sa na plemeno, ani na vrodenú povahu psa.

@marci9 Samozrejme ze to je povaha psa predovsetkym,mali sme viacero psov no ziadny takyto drbnuty nebol .Toto je pes neurotik.

anonym_05c6fa
22. aug 2026

@anonym_autor ako tak citam komentare tak uz chapem preco psikovia koncia na ulici ci v utulkoch. A potom to tazko znasaju toto odlucenie.
Ludia, vy ste si mysleli ze pes bude mnaukat? Samozrejme ze su psy ktore stekaju ako sialene a niektore menej. Ale treba s tym pocitat pred kupou. Zvazit ci prípadne stekanie zvladnem alebo nie. Ci mi vadi ci nie. Ja by som tiez chcela papagaja ale pocuvat to skriekanie by ma dorazilo. Moj pes tiez steka ako sialeny ale ale vopred som vedela ze mam velky dvor a susedia neriesia takze nech si steka na dvore. Do bytu by som urcite psa nechcela. Treba najprv premyslat a nie kupit psika lebo je milucky zlatucky