icon

Ako správne vychovávať jazvečíka: Tipy, rady a skúsenosti

janka_lukacova
Dnes o 13:38

Ahojte! S partnerom uvažujeme nad tým, že si zadovážime jazvečíka 🐶 Máme ich strašne radi, ale zatiaľ s týmto plemenom nemáme osobnú skúsenosť, takže by sme boli vďační za akékoľvek rady.

Zaujímalo by nás hlavne:
- aké sú jazvečíky povahovo (počuli sme, že vedia byť dosť tvrdohlavé 😄)
- na čo si dať pozor na začiatku (výbava, výchova, zdravie)
- celkovo vaše skúsenosti – čo vás prekvapilo, čo by ste dnes urobili inak

Chceme byť na to čo najlepšie pripravení, aby sa mal u nás dobre 😊

Vďaka moc za každý tip!

nyusika
Dnes o 13:48

tvrdohlave, vychcane, individualisti, nasi milacikovia - mame dvoch

my sme absolvovali profi vycvik s trenerom, individualne - kazdy pes zvlast.
jeden je polovnik (realne s nim chodime na polovacku), druhy kaviarensky

v lese maju obaja elektricke obojky - pre istotu. jeden ma kombinaciu gps vyhladavanie + elektrina, druhy len elektrina - ten nezdrha za zverou (paradoxne ten kaviarensky) polovnik vypina mozog, ked vidi zver - vtedy nefunguje nic, ani el. vyboj

pozor - elektrina znamena, ze to voooobec nevyuzivas vacsinou, vysle to len slaby impulz - u nas stupen 6 z 24 stupnov - pouzivame minimalne. je to len pre nas pokoj

truthy
Dnes o 13:50

ja poznam vela rodin, kde ich maju, ale mozem povedat, ze kazdy je uuuplne iny, jeden je milujuci, mojkajuci, take zlaticko, druhy zas naopak, len ak ma naladu a nieco za to dostane 😂

prabinka
Dnes o 13:50

Áno, jazvečíky sú veľmi tvrdohlavé, rodičia majú dvoch a aj keď sú obaja úplne iní, táto vlastnosť nechýba ani jednému 😀 Tip ale nemám žiadny, som s nimi málo, ale teda viem, že pri niektorých môžeš skúšať čokoľvek, akékoľvek výchovné triky a nepomôže nič 😀 😀

nyusika
Dnes o 13:51
@prabinka

Áno, jazvečíky sú veľmi tvrdohlavé, rodičia majú dvoch a aj keď sú obaja úplne iní, táto vlastnosť nechýba ani jednému 😀 Tip ale nemám žiadny, som s nimi málo, ale teda viem, že pri niektorých môžeš skúšať čokoľvek, akékoľvek výchovné triky a nepomôže nič 😀 😀

@prabinka na kazdeho nieco plati...ale co plati na jedneho, nemusi na druheho

bg92
Dnes o 13:51

co znamena, ze ich mate strasne radi, ak s nimi nemate osobnu skusenost? ze sa vam vizualne pacia? plemeno treba vyberat hlavne, aby k vam zapadlo podla povahy a zivotneho stylu, nie ze vyzera zlato, ale to len tak na okraj.
zamna vo vseobecnosti extemne tvrhohlave, ustekane a nervozne plemeno (aj ked kazdy psik je iny). vizualne su extremne zlate ale domov by som ich nechcela.
ak vencim svojho psa tak jednoznacne popri civavach a yorkoch su hned v zavese v neposlusnosti a nervoznom vystekavani

viestta
Dnes o 13:54

Mali sme dve. Obidve boli damy s vlastnym nazorom na vsetko, hlavne na obsah misky, ale nezdrhali, cistone boli aj pritulne. Na co treba davat pozor su schody a skakanie na postel, z gauca a nosenie na rukach. Jazveciky su nachylne na problemy s chrbticou.

fomelka
Dnes o 13:56

tvrdohlavost je ich druhe meno, aspon co som si tak vsimla, ked idem ku kamoske 🙂

nyusika
Dnes o 14:04
@bg92

co znamena, ze ich mate strasne radi, ak s nimi nemate osobnu skusenost? ze sa vam vizualne pacia? plemeno treba vyberat hlavne, aby k vam zapadlo podla povahy a zivotneho stylu, nie ze vyzera zlato, ale to len tak na okraj.
zamna vo vseobecnosti extemne tvrhohlave, ustekane a nervozne plemeno (aj ked kazdy psik je iny). vizualne su extremne zlate ale domov by som ich nechcela.
ak vencim svojho psa tak jednoznacne popri civavach a yorkoch su hned v zavese v neposlusnosti a nervoznom vystekavani

@bg92
za mna absolutne nie su nervozne a ani viac ustekane, ako su bezne ustejane ine psi

ano - tvrdohlavost - alebo skor taka individualita su ich druhe meno.
ale da sa s nimi perfektne pracovat.
ale treba mat na to cas - tak, ako treba mat cas aj na akehokolvek ineho psika

anonym_39cc5e
Dnes o 14:06

Ahoj, tiež sme s priateľom velmi chceli jazvecika a jedného sme si aj zadovážili. Povahovo sú jednoznačne tvrdohlavé. Velmi😆 Pri výchove trebalo byť dôsledný a rázny. Majú velmi svojskú a ťažkú povahu. Pokiaľ vk výchove polavíte, hned to využije. Mali sme striktne dané pravidlá ktoré sa dodržiavali. Najhoršie bolo keď sme mali nejaké pravidlo a prišla návšteva a porušili ho. On potom velmi využíval ze mu to niekto dovolil, takze sme museli aj návštevy potom oboznamovať a prosiť ich aby to rešpektovali.
- určite si dajte pozor na to aby ste ho neprekrmili.
- jazvecikov co poznám a aj nas, bol ako kontajner. Zožral vsetko co sa dalo a aj nedalo.
- tym by som dala taky typ. Dávajte veľký pozor na hracky. Náš dostal hracku keď bol na strazení a dopadlo to tak ze musel ist na urgentnú operáciu. Našťastie vsetko dobre dopadlo. Aj keď bolo na hračky ze je extra silná a pevná, jazvecik ju aj tak dokáže rozkusat a zjesť tvrdé časti co je velmi nebezpečné
- nášho psíka sme si zaobstarali pred tym ako sme mali babo, co bola asi chyba. S bábätkom si nesadli uplne podla predstav a tak sme ho museli dať známemu, kde mu je teraz oveľa lepsie bez deti
- určite by som na vašom mieste zvazila aj to, či máte na neho dostatok času. Chodili sme na velmi dlhe prechádzky a aj tak mal energie doma este veľa. Potrebujú velmi veľa pohybu
- problém býva sem tam aj sk stekanim, majú silný stekot a u nášho nepomáhal ani elektrický obojok

Asi by som ho neodporúčal ako prvého psíka. Sú dost svojský a narocny. No ak si za tym stojíte a ste rozhodnutí tak vám držím palce. Koniec koncov su to úžasné a hlavne vemi múdre psíky😊