Vipet alebo taliansky chrtík: Máte osobné skúsenosti s týmito plemenami?
Ahojte, uz vyse roka pokukujem po tychto dvoch plemenach na internete mam z clankov precitane asi vsetko, co sa da vyhladat. Pisala som si dokonca aj s AI ale teraz pred finalnym rozhodnutim by ma zaujimali vase osobne skusenosti s tymito plemenami. Co, vas prekvapilo naco ste neboli pripraveni? Je nieco, co sa opakovalo takmer vsade a ste podcenili? Je tu niekto kto mal obe plemena a vie ich lepsie porovnat? My sa absolutne nevieme rozhodnut mne sa viac paci Vipet ako plus pri nom mam este o nieco robustnejsiu kostru, naopak Taliansky chrik mi pride taky praktickejsi svojou velkostou, hodime ho do prepravky a moze ist s nami takmer vsade dokonca aj do lietadla ale dost sa bojim o jeho jemnu kostru. Povahovo nam k zivotnemu stylu budu sediet obe plemena.
Máme vipeta, je to geniálny pes. Manžel s ním chodí behať 5-7x týždenne (okrem normálnych prechádzok) 10km, havo počas tých 10km urobí 15-17km 😂, behá popri lese. Napriek výcviku sa dosť krát stalo že videl nejakú srnku/zajaca/lišku alebo niečo imaginárne v jeho hlave a zbehol aj 15km ďaleko. Takze ako Mikasa odporúčam kvalitné GPS. Náš havo má aspoň toľko chochmesu že sa po pachu dokáže vrátiť na miesto odkiaľ “ušiel” a keďže pozná cestu aj sa vrátiť domov ale hlavne zo začiatku sme mali obavu že sa nevráti a tak sme ho chodili hľadať. Minulý týždeň sa stratil o 15.00 a poriešil vystavený o 21.30😂
Máme vipeta, je to geniálny pes. Manžel s ním chodí behať 5-7x týždenne (okrem normálnych prechádzok) 10km, havo počas tých 10km urobí 15-17km 😂, behá popri lese. Napriek výcviku sa dosť krát stalo že videl nejakú srnku/zajaca/lišku alebo niečo imaginárne v jeho hlave a zbehol aj 15km ďaleko. Takze ako Mikasa odporúčam kvalitné GPS. Náš havo má aspoň toľko chochmesu že sa po pachu dokáže vrátiť na miesto odkiaľ “ušiel” a keďže pozná cestu aj sa vrátiť domov ale hlavne zo začiatku sme mali obavu že sa nevráti a tak sme ho chodili hľadať. Minulý týždeň sa stratil o 15.00 a poriešil vystavený o 21.30😂
@anonym_c537b8 ja ale píšem o kvalitnej ChS, akože chovnej stanici🤣🤣 ale aj to GPS teda!😆
@mikasa_ackerman CHs mame vyhliadnute, aj nezavazne som ich kontaktovala. Obe preferuju to svoje plemeno, obe nam potvrdili, ze k nam by bol aj vipet aj chrtik vhodny, takze velmi pri vybere nam nepomohli. Preto chcem skusit takto z osobnych skusenosti.
@anonym_c537b8 sa Vám čudujem že sa nebojíte,že Vam ho poľovník ešte nezastřelil. A ak chodíte s ním máte ho mať na vodítku a nie aby voľné pobehoval a naháňal divu zvěř. Nezodpovednosť z vašej strany. Raz aby ste na to nedoplatili
@anonym_c537b8 sa Vám čudujem že sa nebojíte,že Vam ho poľovník ešte nezastřelil. A ak chodíte s ním máte ho mať na vodítku a nie aby voľné pobehoval a naháňal divu zvěř. Nezodpovednosť z vašej strany. Raz aby ste na to nedoplatili
@modrykolibrik neviem, manžel je poľovník tak asi vie, čo si môže dovoliť. Neviem či si videla niekedy behať nejakého zajaca alebo srnku ale aj keď je nás havo speedo tak proti týmto zvieratám nemá šancu. A poľovník ktorý by si pomýlil vipeta s iným zvieraťom asi nemá na posede čo robiť 😂
Ale chápem argumentu
@modrykolibrik neviem, manžel je poľovník tak asi vie, čo si môže dovoliť. Neviem či si videla niekedy behať nejakého zajaca alebo srnku ale aj keď je nás havo speedo tak proti týmto zvieratám nemá šancu. A poľovník ktorý by si pomýlil vipeta s iným zvieraťom asi nemá na posede čo robiť 😂
Ale chápem argumentu
@olga_hurajova no aby si sa nečudoval. Keď poľovník si dokáže pomilit ovčiaka s vlkom alebo borderkoliu pričom je jasne vidieť,že to vlk nieje. Samozrejme tvoj muž nebude strieľať po vašom psovi ale určite ak by mu tam behal iný zastrelí ho hmm
@olga_hurajova no aby si sa nečudoval. Keď poľovník si dokáže pomilit ovčiaka s vlkom alebo borderkoliu pričom je jasne vidieť,že to vlk nieje. Samozrejme tvoj muž nebude strieľať po vašom psovi ale určite ak by mu tam behal iný zastrelí ho hmm
@modrykolibrik asi sa poznaju v reviri, tak vedia ze jeho psa strielat nemaju😏
Ale polovnik by mal vediet, ze pes moze zviera ustvat a vystresovat na smrt🤗
Neprestane ma fascinovať ako kopec ľudí svoju nezodpovednosť vníma ako normálnu vec a ešte to na pohodu dáva na "verejnosť" pomaly ako srandovnú príhodu 🤦♀️🤯
V každom prípade
@anonym_autor ak by som sa nevedela rozhodnuť takto medzi dvoma plemenami, tak by som sa začala obzerať po CHS aj vipeta aj chrtíka. Že by som vypustila z hlavy dilemu plemien a začala si starostlivo pozerať kvalitné CHS, jednotlivé spojenia, a tak. A ktorá CHS a konkrétne spojenie by sa mi najviac páčilo, tak o to by som prejavila záujem. Či už by to bolo také plemeno alebo také 🙂

Máte už vybrané chovné stanice? Ak áno, skúsila by som sa porozprávať priamo s chovateľmi, tí vám budú vedieť poradiť najlepšie. Ak ešte nemáte, tak najskôr si nájdite kvalitné ChS pre obe plemená😄